Skip to main content
Klinički centar Srbije

Danas je istorijski dan: Otvoren Klinički centar Srbije - do sada uloženo 217 miliona evra (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), sa sedištem u Beogradu je jedinstvena zdravstvena ustanova, nastala udruživanjem klinika i instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Ova jedinstvena zdravstvena ustanova formirana je kao nova organizacija: Klinički centar Medicinskog fakulteta, prvog januara 1983. godine.

U svom sastavu UKCS imao je ukupno 41 organizacionu jedinicu: 23 klinike, devet centara, polikliniku i devet službi.

KCS
Foto: eKapija

GRADNjA NOVOG OBJEKTA

Vratimo se nekoliko decenija unazad, odnosno u 70-te godine prošlog veka: prateći intenzivan porast stanovništa, pre svega Beograda, nametnula se potreba za proširenjem kapaciteta tadašnjih zdravstvenih ustanova.

Tako je 1973. godine Republika Srbija donela Zakon o izgradnji KCS, formiran je Odbor za izgradnju i pripremljen Investicioni projekat. 

Tri godine kasnije (1976) započeli su radovi na temelju novog objekta, ali su zbog nedostataka finansijskih sredstava ubrzo prekunuti i objekat konzerviran. 

KCS
Foto:YoutubePrintscreen/Portal Informer

Nastavak radova je započeo 1983., da bi se 1987. završila Prva faza i svečano pustila u rad sa neto površinom od 35.000 m2. 

Nažalost, nastupila je kriza 90-tih, pa je nastavak radova zavisio od ekonomskog oporavka zamlje. 

U međuvremenu su nastavljeni radovi na projektovanju Druge faze, da bi sadašnje državno rukovodstvo prepoznalo potrebu njene realizacije. 

I konačno, 6. decembra 2018. godine, posle sprovedenog međunarodnog tendera, Konzorcijum GH Holding iz Ljubljane i Delta inženjering iz Beograda započeo je realizaciju započetog, odnosno dogradnju postojećeg objekta i rekonstrukciju dela koji je bio u funkciji od 1987. godine.

DELATNOST

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije leče se najteži pacijenti, na raspolaganju je građanima za neodložno zbrinjavanje životno ugroženih povređenih i hitnih pacijenata 365 dana u godini 24 sata dnevno. Kao referentna ustanova zdravstva, UKCS sprovodi visokospecijalizovanu dijagnostiku, lečenje i konsultativne specijalističke i subspecijalističke preglede najtežih bolesnika.

KCS
Foto: Youtube/Printscreen/Alo.rs

UKCS je takođe i medicinski naučno-istraživački centar i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za dodiplomsko i poslediplomsko akademsko obrazovanje i stručno obrazovanje za lekare na stažu i specijalizaciji, kao i obrazovna baza za studente fakulteta zdravstvene struke. U dugoj tradiciji ove ustanove, urađeno je mnogo na unapređenju zdravlja i primeni novih tehnologija, novih medicinskih procedura u dijagnostici i lečenju.

RESURSI

Kao referentna ustanova za medicinsku edukaciju, UKCS posebnu pažnju posvećuje akademskom obrazovanju zaposlenih. U ovoj ustanovi radi nekoliko akademika, takođe veliki broj doktora medicinskih nauka, magistara, subspecijalizanata i specijalista iz svih grana medicine. 

Sa više od sedam hiljada zaposlenih, UKCS je najveći pružalac zdravstvenih usluga u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi, u kojem se godišnje zbrine više od milion pacijenata. 

U stacionarnoj delatnosti UKCS godišnje se leči više od 90 000 bolesnika, ostvari se više od 950 000 bolesničkih dana lečenja, obavi preko 50 000 operacija i više od 7.000 porođaja. 

U dnevnim bolnicama godišnje se leči 25 000 bolesnika i obavi preko 5.000 operacija. 

Kompleks UKCS smešten je na površini od 34 hektara u širem centru Beogradu, na opštini Savski venac. U njegovom sastavu je više od 50 odvojenih zgrada paviljonskog tipa, površine oko 280 000 m2, od kojih su četiri objekta (plastična hirurgija, urologija, ortopedska hirurgija i psihijatrijska bolnica na Avali) izvan centra bolničkog kompleksa. 

KCS
Foto: Ministarstvo zdravlja

Podsetimo, u prethodnih nekoliko godina radilo se na rekonstrukciji KCS, čija je ukupna vrednost 260 miliona evra, a do sada je ulozeno 217 miliona evra. Danas predstavlja jedan od najmodernijih kliničkih centara u Evropi. Oprema je najbolja i najskuplja, evropskih i svetskih proizvođača, a ono što je najvažnije, pacijenti će sada tokom lečenja imati mnogo bolje i komfornije uslove, kakvi nisu postojali u srpskom zdravstvu.       

Na sajtu delagovore.rs možete videti još značajnih ulaganja, kako u KCS, zdravstvo, tako i u mnoge druge oblasti.  

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd