fbpx
Skip to main content
Patrijarh Irinej

Neka mu je večna slava i hvala: Ko je bio naslednik patrijarha Pavla - njegova svetost Irinej?

Foto: Profimedia
Patrijarh Srpski Irinej preminuo je danas u VMC Karaburma.

Juče je došlo do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19.

Podsetimo, srpski patrijarh Irinej primljen je 5. novembra u Vojno medicinski centar na Karaburmi u Beogradu. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na koronavirus.

Patrijarh srpski Irinej (po rođenju Miroslav Gavrilović; Vidova kod Čačka, 28. 8. 1930) je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški.

Njegova puna titula glasi: "Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej".

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu.

IRINEJ
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959—1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Atini, gde je otišao školske 1962/63. godine. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971—1974 godine.

Maja 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 21—28 maja 1975. godine. Na tron episkopa niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. 6. 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Dana 22. 1. 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd