fbpx
Skip to main content
Sveti Nektarije

UPUTITE MU OVE REČI I DESIĆE VAM SE ČUDO! Vernicima se javljao u snu: Danas slavimo Svetog Nektarija Eginskog

Foto: Youtube/Printscreen
SPC i vernici slave Svetog Nektarija Eginskog.

Kao episkop Pentapoljski, za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u Crkvi.

Skroman put na carstvo nebesko: Irineja sahranjuju u odeždi koju je čuvao 38 godina

Skroman put na carstvo nebesko: Irineja sahranjuju u odeždi koju je čuvao 38 godina

TRENUTAK KADA JE PRVI PUT VIĐEN UPLAKAN! Emotivan snimak patrijarha Irineja sa Kosova i Metohije (VIDEO)

TRENUTAK KADA JE PRVI PUT VIĐEN UPLAKAN! Emotivan snimak patrijarha Irineja sa Kosova i Metohije (VIDEO)

DANAS ĆE BITI SAHRANJEN PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Njegova Svetost će počivati u kripti hrama Svetog Save

DANAS ĆE BITI SAHRANJEN PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Njegova Svetost će počivati u kripti hrama Svetog Save

Sveti Nektarije Eginski proslavlja se u pravoslavnoj crkvi i među njenim vernicima svakog 22. novembra. Ovom novovekovnom svetitelju pripisuje se više od 2.000 čuda.

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine, kojeg je sam osnovao. Rođen je u Silivriji Trakijskoj 1846. godine u siromašnom domu. Zamonašio se u manastiru Hios 1876. godine. Kao episkop Pentapoljski, za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u Crkvi.

Za njega govore da je za života stalno nailazio na ljudsku nepravdu. Često je bio šikaniran i trpeo poniženja, bio je i jak na rečima, ali blage naravi.

Čuda je činio, kako kažu, i za života ali ona su posebno postala vidljiva nakon njegovog upokojenja, 1920. Smatra se da je i sam bolovao od kancera. Njegove mošti su 20 godina ostale cele, kao da je zaspao, puštajući sveto miro, a nad njima nebrojeno ljudi našlo je isceljenje, naročito oboleli od raka. Na spisku bolesti čije je isceljenje po pravoslavnom verovanju pomogao su paraliza, nervna oboljenja, oboljenja bubrega, očiju i Parkinsonova bolest. Takođe su zabeležena njegova čuda u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija i ostali. Vernici govore da im je davao upute i u snu šta da urade da bi ozdravili.

Ono što je za Srbe Vasilije Ostroški, za Grke je svakako sv. Nektarije Eginski 

Pravoslavni vernici iz mnogih zemalja odlaze po spas kod njegovih moštiju u crkvu na grčko ostrvo Eginu, ali i u manastire u kojima se nalazi deo moštiju ovog čudotvorca i iscelitelja, koje su rasute po čitavom svetu. O njegovim isceljenjima takođe svedoče brojne knjige.

Zato se vernici danas suzdržavaju od težih poslova i dan posvećuju molitvama za zdravlje u kojima obavezno pominju i ime Svetog Nektarija Eginskog.

U zemunskom manastiru svetog arhangela Gavrila nalazi se ikona ovog čudotvorca koja se iznosi samo petkom, za večernje, kad mu se služi akatist. Ikona je takodje stigla iz Svetotrojičkog manastira na Egini, zadužbine novoprojavljenog grčkog svetitelja.

Molitva prva Svetom Nektariju Eginskom

O mirotočiva glavo, Svetitelju Nektarije, arhijereju Božiji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću si prosijao i sakrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Bog pravednoga, da tebe radi nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi i da se po svoj vaseleni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd