fbpx
Skip to main content
Korona virus

USPEH SRBIJE NA DOHVAT RUKE! Svako od nas je neophodna karika za pobedu: Samo na ovaj način virus ne može da opstane!

Foto: Reuters
Procenjuje se, kaže, na osnovu dosadašnjih istraživanja, da je taj stepen kolektivnog imunitet između 65 i 70 odsto

U Srbiji je mnogo povoljnija epidemiološka situaciju i beleži se pad učestalosti oboljevanja, tako da su praktično od danas mogući stručni skupovi u zatvorenim prostorijama do 100 učesnika, uz poštovanje svih epidemioloških mera - razmak između učesnika od najmanje dva metra i našenje maski, uz često provetravanje prostorija.

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

OD NAREDNOG MESECA BIĆE DOZVOLJENO ORGANIZOVANJE SVADBI! Kisić istakla od čega zavisi ova odluka

OD NAREDNOG MESECA BIĆE DOZVOLJENO ORGANIZOVANJE SVADBI! Kisić istakla od čega zavisi ova odluka

DA LI STIŽE UNIVERZALNA VAKCINA KOJA ĆE IMATI TRAJNI EFEKAT? Naši doktori o tome koliko je to moguće ostvariti

DA LI STIŽE UNIVERZALNA VAKCINA KOJA ĆE IMATI TRAJNI EFEKAT? Naši doktori o tome koliko je to moguće ostvariti

To je rekla ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će za frizere biti manje rigorozne mere nego za neke druge zatvorene prostorije, a koje u frizerskim salonima sada podrazumevajuju minimum četiri kvadratna metra po osobi koja je prisutna u prostoru, umesto dosadašnjih devet kvadratnih metara.

Na pitanje koliko smo blizu organizovanju svadba, koncerata, festivala i matura, s obzirom na najave Kriznog štaba takve mogućnosti od 21. juna uz ispunjenje određenih uslova, Kisić Tepavčević kaže da to zavisi isključivo od nas i navodi da ukoliko se nastavi ovakav trend vakcinacije u našoj zemlji, to će se sigurno odraziti na dalji pad učestalosti oboljevanja.

Darija Kisić Tepavčević
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Povećanje obuhvata vakcinacijom, posledično smanjenje učestalosti obolevanja će nas sigurno dovesti do toga da već u toku narednog meseca možemo ponovo da uživamo i u takvoj vrsti okupljanja - rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje koliko smo blizu kolektivnom imunitetu, ministarka je navela da što je veći stepen kolektivnog imuniteta, to je nepovoljnija sredina za virus i manja je verovatnoća da pronađe osobu koja je osetljiva.

Procenjuje se, kaže, na osnovu dosadašnjih istraživanja, da je taj stepen kolektivnog imunitet između 65 i 70 odsto.

- Što je viši stepen kolektivnog imuniteta to je nepovoljnija sredina za virus i praktično kada bismo se vakcinisali svi mi koji možemo da primimo vakcinu, to bi bilo toliko nepovoljno za virus da ne bi imao gde da opstane i on bi nestao - rekla je Kisić Tepavčević.

Vakcinacija, Sajam
Vakcinacija na Sajmu
Foto: Reuters

Navela je da je na nama da iskoristimo priliku što su nam vakcine dostupne i na dohvat ruke i da se vakcinišemo jer, kaže, svako od nas predstavlja neophodnu kariku u borbi protiv virusa.

Kisić Tepavčević je rekla da je procenat vakcinacije različit u različitim delovima Srbije, da se u Beogradu približavamo na oko 50 odsto vakcinisanih, a da je među najstarijom populacijom u glavnom gradu i oko 80 odsto.

- Nesumnjivo nam je uspeh na dohvat ruke - poručila je Kisić Tepavčević.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd