fbpx
Skip to main content
Čačak

UŽAS U ČAČKU: Devojčicu (10) pretukle tri dvanaestogodišnjakinje, došla kući sva u modricama i punim ustima peska

Foto: Privatna arhiva
Devojčicu iz Čačka koja pohađa četvrti razred jedne Osnovne škole u tom gradu pretukle su tri dvanaestogodišnjakinje

Devojčicu iz Čačka koja pohađa četvrti razred jedne Osnovne škole u tom gradu pretukle su tri dvanaestogodišnjakinje.

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

"IZDRŽIMO JOŠ MALO" Oglasio se profesor Kočović: Njegova najnovija prognoza uliva nadu (FOTO)

"IZDRŽIMO JOŠ MALO" Oglasio se profesor Kočović: Njegova najnovija prognoza uliva nadu (FOTO)

"POSEBNO NAM JE UDAR NA INTENZIVNE NEGE" Dr Ašanin izneo šta posebno zabrinjava u ovom talasu korone

"POSEBNO NAM JE UDAR NA INTENZIVNE NEGE" Dr Ašanin izneo šta posebno zabrinjava u ovom talasu korone

Prema rečima njene majke L.K. devojčica je došla kući sva uplakana, sa modricama i punim ustima peska.

- Incident se dogodio večeras oko 18 časova. Pitam – da li kamere postoje u parku i da li se tako brinu za našu decu - zapitala je uplakana žena.

Kako kaže, ona je poslala svoju sestru da odbrani njenu ćerku, ali su je napale babe tih devojčica, koje su sedele na klupama nedaleko od mesta događaja.

- Ovog puta nisam zvala policiju, niti sam reagovala, jer mi je starije dete davljeno u OŠ "Vuk Karadžić" i morala sam da je prebacim u drugu školu. Tada mi je pedagog rekao da sam pogrešno vaspitala stariju devojčicu - nastavlja kroz suze svoju ispovest majka. Ona ih je, kako kaže, učila lepim manirima, a danas bi, radi opstanka, trebalo da se biju i šamaraju jedni druge da bi se izborile za život.

- Da li je to normalno društvo, čemu sve ovo vodi. Prvi put sam se svima obraćala, i školi, i policiji, ali niko nije reagovao. Sada sam majkama kucala na vrata i dobila salvu uvreda sa njihove strane. Gde dalje da krenem, ne znam, ali ne želim da mi mlađa kći prođe kao starija. Da je bezobrazna ćutala bih, ali jedino mi je preostalo da sa vama pričam - kaže nesrećna žena. Majka dodaje da joj je ćerka u trenutku napada bila na rolerima, te nije mogla da se brani.

Ovo nije usamljen slučaj nasilja među decom, a reakcija društva i države uvek je suviše blaga da bi se makar i naziralo rešenje problema.

Prema pisanju CINS-a, od početka 2019. godine do marta 2020. godine, od 173 državne osnovne škole u Beogradu njih najmanje 67 je prijavilo teži oblik vršnjačkog nasilja. Sumnja se da nasilja ima i više jer neke osnovne škole i dalje ne rešavaju sve slučajeve i ne prijavljuju Ministarstvu. Iako je vršnjačko nasilje u porastu, Ministarstvo se u rešavanje uglavnom ne meša, pa roditelji pravdu traže i na sudu.

Dragan Popadić, socijalni psiholog objašnjava da se u ovim slučajevima nasilje koristi da se uspostavi dominantan položaj u nekoj grupi. Najčešći su fizički sukobi, pre svega tuče dečaka.

Devojčice su češće žrtve nasilja nego što ga one izazivaju. Dok se nasilje izjednačavalo samo sa fizičkim nasiljem smatralo se da su dečaci mnogo nasilniji, ali je to promenjeno, objašnjava Popadić. Devojčice češće ogovaraju, isključuju iz društva i koriste slične metode umesto fizičkog obračuna, ali su svi tipovi nasilja zastupljeni i kod dečaka i devojčica, navodi on.

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd