fbpx
Skip to main content
Oluja

PRED KRAJINOM TEŠKA KRVAVA NOĆ: 24 godine kasnije, Srbi tuguju, a predsednik Vučić govorom UZDRMAO Zagreb!

Tanjug/​Jaroslav Pap
Centralna svečanost počela je u 19 časova na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori

Svi Srbi danas obležavaju jedan od najbolnijih i najtužnijih dana u našoj istoriji, godišnjicu zločinačke oružane akcije "Oluja". Na današnji dan pre 24 godine hrvatski bojovnici su počeli napad čija su meta gotovo isključivo bili civili, a koji je rezultirao proterivanjem 280.000 Srba iz Like, Banije, Korduna i sa severa Dalmacije.

Priča Baje Malog Knindže o "Oluji" otkriva po čemu se Srbi razlikuju od Hrvata! (VIDEO)

Priča Baje Malog Knindže o "Oluji" otkriva po čemu se Srbi razlikuju od Hrvata! (VIDEO)

Heroj koji je ODBIO DA SE PREDA: "Ne dam svoju zemlju", Hrvati ga pet godina posle rata jurili po šumama

Heroj koji je ODBIO DA SE PREDA: "Ne dam svoju zemlju", Hrvati ga pet godina posle rata jurili po šumama

Centralna svečanost obeležavanja godišnjice stradanja i progona Srba u akciji "Oluja" biće održana večeras u 19 časova na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori.

akcija Oluja
Foto: SD/ilustracija
00:35
Kraj bloga

Poštovani, ovim završavamo blog u kom ste mogli da pratite tok zločinačke akcije "Oluja" i sve akteulne događaje u vezi sa 24. godišnjicom pogroma Srba iz Hrvatske.

Nastavak čitajte u jutarnjim časovima na našem portalu.

Ostale vesti o zločinačkoj akciji "Oluja" možete pročitati OVDE

00:30 (1995)
Duga noć pred Krajinom

Hrvati došli nadomak Knina. Iz Beograda ne stiže pomoć. Krajina je ostavljena sama pred dugu, tešku i krvavu noć.

23:00 (1995)
"Ko će noćas da vozi moj traktor, moje troje dece, ženu i paralisanu majku?"

- Gospodine generale, Vi imate tu pušku u rukama. Mi ćemo i pored svega da krenemo, ali ćemo ići preko one livade, odvojićemo se od naroda. Ako Vi budete pucali na nas, mi se nećemo braniti - rekao je vojnik RSK, a ostali vojnici su, kao po komandi, ustali i krenuli shvatajući da je sve gotovo. 

20:55 (1995)
Krenule prve kolone Srba

Pala je noć, hrvatsko granatiranje je prestalo, a sa zatišjem krenule su i prve kolone Srba.

Počelo je povlačenje prema Republici Srpskoj i Srbiji.

20:11 (2019)
Obraćanje predsednika Vučića

Danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti, poručio je večeras iz Krušedola predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na obeležavanju 24 godine od akcije "Oluja".

Aleksandar Vučić
Predsednik Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

19:50 (2019)
Obraćanje Milorada Dodika

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je da je pre 24 došlo do zavšnog čišćenja Srba iz Republike Srpske Krajine. 

- Pre 24 godine desio se završni čin nastojanja hrvatske države da očisti Srbe iz Krajine. Najdrastičniji vid tog čišćenja bio je Drugi svetski rat. Počelo je ubistvo našeg kralja, a nastavilo se u Jasenovcu i Jadovnom. Nije to bila akcija samo hrvatske države. Imali su podršku i Amerike, Nemačke, svih zapadnih sila. Ne bi imali snagu da to urade da nisu bili podstaknuti svojim mentorima. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta - rekao je Milorad Dodik. 

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

 

19:30 (1995)
RTS objavio da je počela "Oluja"

U Dnevniku u pola 8, RTS je objavio da je počela zločinačka akcija "Oluja". 

19:15 (2019)
Obraćanje patrijarha Irineja

Posle parastosa za sve stradale u zločinačkoj akciji Oluji prisutnima se obratio patrijarh Irinej, podsetivši kako je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

Akcija Oluja
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ovo stradanje može da se poredi sa stradalima u Drugom svetskom ratu. Tačan broj stradalih u "Oluji" nikada nećemo saznati. To zna onaj u čije ime su oni stradali i žrtvovali svoje živote - rekao je patrijarh Irinej. 

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

19:02 (2019)
Počeo parastos žrtvama "Oluje"

Pomen stradalima počeo je liturgijom ispred manastira Krušedol, a službu vrši srpski patrijarh Irinej.

Parastoru prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i veliki broj zvaničnika iz državnog vrha. 

 

18:00 (2019)
Veliki broj ljudi pristiže ispred manastira Krušedol

Veliki broj građana polako se okuplja ispred manastira Krušedol kako bi zajedno sa predsednikom Vučićem i ostalim državnim vrhom obeležili 24 godine od akcije "Oluja".

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

17:00
Okupiran Sveti Rok

Hrvati zauzeli mesto Sveti Rok. Sve su bliže Kninu.

16:45 (1995)
Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine donosi odluku o evakuaciji stanovništva

Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine doneo je odluku o evakuaciji stanovništva koje nije sposobno za borbu

"Zbog novonastale situacije izazvane otvorenom opštom agresijom Republike Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu i nakon prvih početnih uspeha u odbrani došlo je do ugrožavanja velikog dela teritorije Severne Dalmacije i dela Like, zbog toga

ODLUČUJEMO

1. Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nesposobnog stanovništva iz opština Knin, Benkovac, Obrovac, Drniš i Gračac.

2. Evakuaciju sprovoditi prema pripremljenim planovima pravcima koji izvode prema Kninu i dalje preko Otrića prema Srbu i Lapcu.

3. Za evakuaciju zatražiti pomoć od komande UNPROFOR Sektor "Jug" sa sedištem u Kninu."

Saopštenje je potpisao predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić.

16:24 (2019)
Nove provokacije

Hrvatska zastava sa stilizovanom "šahovnicom" iscrtana na magistralnom putu u Šujici pored Tomislavgrada (nekadašnjeg Duvna) u zapadnoj Hercegovini, obnovljena je na inicijativu građana, objavio je portal Tomislav Njuz.

Iscrtana šahovnica ima prvo belo polje, koje na "šahovnici" simbolizuje ustaški režim i vremena Nezavisne države Hrvatske.

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE.

15:49 (2019)
Stefanović o "Oluji"

Akcija "Oluja" nesumnjivo je bila najteže etničko čišćenje počinjeno na tlu Evrope od Drugog svetskog rata do danas, praćeno izvršenjem najtežih krivičnih dela protiv civilnog stanovništva i to pre svega starih, žena i dece, kaže potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.  

- Ponosan sam na Srbiju koja je konačno počela da neskriveno govori o ovim teškim zločinima i svemu što se dešavalo tokom Oluje, da pomaže svoj narod koji je izbegao iz Hrvatske i da gaji kulturu sećanja na progon i stradanje našeg naroda - naveo je Stefanović. 

Nebojša Stefanović
Foto: Profimedia
15:30 (2019)
Ratko Ličina o "Oluji"

Ratko Ličina, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke i jedan od pet poslanika u Saboru Hrvatske, operaciju "Oluja" zapamtio je veoma jasno. Ličina je izabran na izborima 1990. godine kao kandidat Srpske demokratske stranke, a bio je poslanik Skupštine Srpske autonomne oblasti Krajine i u dva navrata poslanik Skupštine Republike Srpske Krajine.

Najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata: "Zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku"

Najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata: "Zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku"

Od januara 2019. godine je predsednik Vlade RSK u progonstvu

- Etniško čišćenje Srba iz zapadnog dela nekadašnje Republike Srpske Krajine, sa područja severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, u Hrvatskoj poznato kao vojno redarstvena operacija "Oluja" svakako je jedan od najvećih primera genocida naroda u Evropi 20.veka. U ovoj zločinačkoj operaciji pobijeno je i nestalo više od 1.500 Srba Krajišnika, a više od 250.000 etnički je očišćeno iz 17 opština: Knina, Benkovca, Drniša, Obrovca, Donjeg Lapca, Gračca, Korenice, Plaškog, Slunja, Krnjaka, Vojnića, Vrginmosta, Gline, Petrinje, Dvora na Uni, Kostajnice i Capraga - započinje priču Ličina. 

Ceo intervju Ratka Ličine pročitajte OVDE

15:12 (2019)
Branka je sa osam godina došla na traktoru, a danas je inženjer i gradi stanove za prognane Srbe!

Branka Maksimović (32), inženjerka građevine, živi danas novi život u Novom Sadu, na zasluženom radnom mestu.

Branka je sa osam godina došla NA TRAKTORU, a danas je inženjer i gradi stanove za PROGNANE SRBE!

Branka je sa osam godina došla NA TRAKTORU, a danas je inženjer i gradi stanove za PROGNANE SRBE!

Ali na dan kada je pre 24 godine kao osmogodišnja devojčica stigla na traktoru u Veternik, ne zaboravlja svoje sunarodnike prognane u "Oluji", ali i dobrotvore koji su joj pomogli da krene u novi život i koji će uskoro stotinama izbegličkih porodica omogućiti kvalitetan život dodelom novoizgrađenih stanova.

Rasplakala je Srbiju pre dve godine pričom o životu jedne porodice naprasno spakovanom u dva kofera na traktoru, a onda je dobila posao u struci, u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada.

14:52 (2019)
Linta: Tužilaštvo da procesuira brojne zločine nad Srbima

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je danas nadležno Tužilaštvo da procesuira brojne zločine nad Srbima tokom i posle "Oluje", ali i drugih hrvatskih zločinačkih akcija

U ''Oluji'' je, kako Linta navodi, ubijeno više od 2.000 Srba, od toga 1.200 civila, od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina. 

- Postoje brojni primeri brutalnog zločina nad preostalim srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni za vreme ali i nedeljama i mesecima nakon zvaničnog završetka Oluje - kaže on.

Miodrag Linta
Miodrag Linta
Foto: Media Centar

Srbi su, kako navodi, ubijani u selima Grubori, Gošići, Varivode, Kijani, Golubić, Žagrović, Zvjerinac, Doljani, Komić, u izbegličkoj koloni na ulici Glina-Žirovac-Dvor i mnogim drugim mestima u Krajini.

- Svim zločinima je zajedničko da su u njima stradali nevini civili i to što za ta monstruozna ubistva nikada nisu odgovarali naredbodavci i izvršioci koji se u Hrvatskoj slave kao heroji - navodi on.

Najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata: "Zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku"

Najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata: "Zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku"

14:14 (2019)
Ne zna se ko je gori: Plenković ili Kolinda

Hrvatski premijer Andrej Plenković je još jednom pokazao da se ispod svakog uglađenog, "evropskog" Hrvata i dalje krije onaj zločinački duh koji je gotovo iskorenio Srbe tokom Drugog svetskog rata.

Povodom godišnjice od najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske proterano 280.000, dok ih je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, Andrej Plenković je, uz morbidne čestitke građanima poručio, da ta zemlja "s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije Oluja".

- Tog je 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini - naveo je Plenković. 

NE ZNA SE KO JE GORI: Posle Kolinde, oglasio se i Plenković - red IDIOTSKIH IZJAVA, red BOLESNIH PROVOKACIJA

NE ZNA SE KO JE GORI: Posle Kolinde, oglasio se i Plenković - red IDIOTSKIH IZJAVA, red BOLESNIH PROVOKACIJA

13:14 (2019)
Kolinda likuje

Predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima tzv. "Dan pobede i domovinske zahvalnosti", kao i 24 godine od zločinačke akcije Oluja, kada je iz Hrvatske, u najvećem egzodusu od Drugog svetskog rata, proterano oko 250.000 krajiških Srba, dok je oko 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

JEL TO ONAJ IZ 1941? Kolinda likuje nad kostima srpskih žrtava: Hrvatska dosanjala svoj istorijski san!

JEL TO ONAJ IZ 1941? Kolinda likuje nad kostima srpskih žrtava: Hrvatska dosanjala svoj istorijski san! 

13:00 (1995)
Probijen 4. lički korpus

Hrvatska vojska je uspela da probije 4. lički korpus na Velebitu i time je pozicija vojske RSK bila sve teža. Hrvati su sve bliže Kninu. 

12:22 (2019)
Služen parastos u Crkvi svetog Marka

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos žrtvama akcije "Oluja", u organizaciji Udruženja raseljenih.

SRPSKE SUZE U CRKVI SVETOG MARKA: Služen parastos žrtvama "Oluje"!

SRPSKE SUZE U CRKVI SVETOG MARKA: Služen parastos žrtvama "Oluje"! 

11:25 (2019)
Dačić: Nije moguće gledati u budućnost dok u Hrvatskoj rukovodsto nema poštovanje prema srpskim žrtvama

Povodom obeležavanja 24 godine od akcije "Oluja" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija nikada neće zaboraviti današnji dan, 4. avgust, datum koji će Srbija i srpski narod trajno obeležavati po zlu.

"NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI OVAJ DAN" Dačić odgovorio na HRVATSKE PROVOKACIJE

"NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI OVAJ DAN" Dačić odgovorio na HRVATSKE PROVOKACIJE

On je dodao i da nije moguće gledati u budućnost dok u Hrvatskoj rukovodsto nema poštovanje prema srpskim žrtvama.

11:00 (2019)
Papadopulos uz Srbe 

Čuveni britanski analitičar grčkog porekla, autor političkih emisija, TV komentator i dobar poznavalac dešavanja u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu, bivšoj Jugoslaviji, Siriji, Markus Papadopulos napisao je na Tviteru da je "Oluja" dokaz da poraz nacizma nije označio kraj etničkog čišćenja u Evropi.

"OLUJU, to najveće etničko čišćenje su ISPANIRALI AMERIKANCI!" Čuveni britanski analitičar svim srcem uz Srbe (FOTO)

"OLUJU, to najveće etničko čišćenje su ISPANIRALI AMERIKANCI!" Čuveni britanski analitičar svim srcem uz Srbe (FOTO)

 

10:00 (1995)
Monstruozna Tuđmanova obećanja

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je poruku Srbima u kojoj je pripadnike srpske vojske pozvao da predaju oružje, garantujući im amnestiju prema hrvatskim zakonima.

Franjo Tuđman
Foto: Profimedia

Tuđman je od Srba tražio i da ostanu kod svojih kuća i da tu dočekaju ustaše. Hrvati su sve Srbe koji su ostali kod svojih kuća pobili.  

9:30 (2019)
Štrbac: Još popisujem žrtve Oluje

 Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ističe da je i 24 godine od opercije "Oluja" najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima. 

- Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari - rekao je Štrbac.

Ukazuje da zadatak "Veritasa" još nije završen.

- Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava - napominje Štrbac.

Štrbac obilazio prognane po Evropi, Australiji i SAD: "Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme"

Štrbac obilazio prognane po Evropi, Australiji i SAD: "Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme"

8:55 (2019) Milov režim slavi

Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obeležavanje godišnjice "Oluje" u Kninu pošalje izaslanika, sva je prilika da će se ove godine dogoditi isto.

CRNA GORA ponovo na sramnom skupu: Sa Hrvatima VELIČAJU NEKAŽNJENE ZLOČINE!

CRNA GORA ponovo na sramnom skupu: Sa Hrvatima VELIČAJU NEKAŽNJENE ZLOČINE!

Crna Gora je, naime, donela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima "proslavljati" vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, od kojih su neki otišli na put bez povratka, ne stigavši do Srbije. 

5:30 (1995)
Počelo granatiranje Knina da bi se zastrašilo stanovništvo

Odmah posle početka ofanzive Hrvati su raketama zasuli Knin, prestonicu RSK kako bi zastrašili stanovništvo. Genocidna namera izražena u rečima Franje Tuđmana "da Srbi praktično nestanu", počinje da se ostvaruje. 

5:00 (1995)
Hrvati krenuli

U 5 sati ujutro počela je ofanziva. Ustaše su krenule na srpske položaje. Počela raketno-topovska paljba na Srbe. Hrvati kreću u etničko čišćenje i nastavljaju genocid koji su počeli u Jasenovcu. 

4:00 (1995)
Amerikanci započeli akciju

Dana 4. avgusta na pravoslavni praznik Blage Marije u 4 časa posle ponoći, američke vazduhoplovne snage su bombardovale radare snaga krajiških Srba.

Za zločine u operaciji "Oluja" još niko nije osuđen ni pred jednim međunarodnim sudom. Hrvati danas, 2019. godine, u EU, slave etničko čišćenje više od 280.000 Srba u krvavom avgustu 1995. godine.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd