Utorak 19. mar 2024.
Oluja

Hrvati slažu srpska tela, dok se miris smrti širi Krajinom: Cilj je bio iskoreniti sve Srbe (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/PrintScreen/Nedeljnik Vreme/SD/ilustracija
Centralna komemoracija počinje u 19:30 časova u Sremskoj Rači

Svi Srbi danas obležavaju jedan od najbolnijih i najtužnijih dana u našoj istoriji, godišnjicu zločinačke oružane akcije "Oluja". Na današnji dan pre 25 godina hrvatski jurišnici su počeli napad čija su meta gotovo isključivo bili civili, a koji je rezultirao proterivanjem 280.000 Srba iz Like, Banije, Korduna i sa severa Dalmacije.

"Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti" HRVATI KLICANJEM USTAŠAMA POČELI PROSLAVU "OLUJE" (VIDEO)

"Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti" HRVATI KLICANJEM USTAŠAMA POČELI PROSLAVU "OLUJE" (VIDEO)

OBELEŽAVANJE 25 GODINA OD PROGONA SRBA U DVORU: Proterano više od 250.000 ljudi, zločin koji se ne zaboravlja (VIDEO)

OBELEŽAVANJE 25 GODINA OD PROGONA SRBA U DVORU: Proterano više od 250.000 ljudi, zločin koji se ne zaboravlja (VIDEO)

SRAMNA IZJAVA ČLANICE HDZ NA FEJSBUKU: "Da nam je Pavelić bio devedesetih, ne bi nam bila potrebna Oluja"

SRAMNA IZJAVA ČLANICE HDZ NA FEJSBUKU: "Da nam je Pavelić bio devedesetih, ne bi nam bila potrebna Oluja"

Centralna ceremonija obeležavanja godišnjice stradanja i progona Srba u akciji "Oluja" biće održana večeras u 19:30 u Sremskoj Rači.

22:35 (2020)
Iz kolone "Oluje" do sportskih visina "Crvene Zvezde"   
Jedan kofer i ručica koja se čvrsto drži za mamine skute: Iz kolone "Oluje" do sportskih visina "Crvene Zvezde"

Jedan kofer i ručica koja se čvrsto drži za mamine skute: Iz kolone "Oluje" do sportskih visina "Crvene Zvezde"

20:54 (2020)
Predsednik Aleksandar Vučić obratio se okupljenima u Sremskoj Rači

- Mi ujedinjeni možemo sve, razdvojeni ne možemo ništa. Bili bismo tako slabi, baš kao te 1995. godine. Ponosan sam jer nisu uspeli da nam oduzmu srpsko ime i prezime. Imamo slobodnu i nezavisnu državu. Više agresije ne nazivamo intervencijama i kampanjava, zločine ne nazivamo lošim iskustvima, već pravim imenima. Zahvalan sam svim ljudima u Srbiji da moramo imati poštovanje prema svom narodu i žrtvama. Narode srpski, ne zabporavi da niko u svetu o ovom zločinu ne govori. Zid su napravili zbog zločina i u Jasenovcu - istakao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

- Srbi su prognani samo zato što su Srbi, Srbi su krivi za sve. Ta matrica je postavljena i teško da ćemo je mi ukloniti. Mi moramo našoj deci otvoriti oči i moramo da ne ćuteći o zločinima, otkrijemo sve užase koji su Srbi iskusili - rekao je predsednik. 

20:18 (2020)
Milorad Dodik poručio sa komemoracije žrtvama "Oluje"

- I Marija, i Nevena i Žarko koji su poginuli zavetovali su nas da ne sme da se ovo ponovi nijednom srpskom detetu. Zavetovali su nas da ovo zlo ne smemo zaboraviti: Naša osveta je sloboda, mir a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što smo danas zajedno, iznad Save koja je večiti svedog stradanja našeg naroda. Ona svedoči, ona ostaje kao grobnica, isto koliko je i reka. Kroz nju teče krv isto koliko i voda. Svaki cvet na njenoj obali svedoči o stradanju našeg naroda - istakao je Milorad Dodik.

- Plan prošlog veka bio je da Srbi tamo ne postoje. Oluja je bila samo završni cilj etničkog čišćenja. Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov krajnji cilj. Oni su tražili da se Srbi smanje na minumum - dodao je Dodik.

20:00 (2020)
Patrijarh Irinej obratio se narodu na komemoraciji

- Danas od 25. godina stradanja Srba, sazvali smo se kod mesta Srpske Rače da obeležimo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod. Taj tragični događaj naš narod je doživeo, ne od nepoznatog naroda, već od onih sa kojima smo vekovima živeli zajedno. Jedino je krivica srpskog naroda koji je živeo tamo što su etički Srbi pravoslavni po veri. Srpski narod je platio hiljadama i hiljadama nevinih žrtava i dodao je:

Patrijarh Irinej
Foto: Srbija Danas

- Cena za svoje ime i svoju veru počela je da se plaća životima od 1941. godine, a plaća se i dan danas, kada je preko ovoga mosta prešlo više od 250.000 srpskog naroda. Uglavnom onih koji su lišeni svojih domova, svojih najbližih. Ovo možemo doživeti kao najtragičniji događaj u istoriji, dok naša "braća Hrvati" to proslavljaju - istakao je patrijath Irinej.

 Komemoracija u Sremskoj Rači
19:30 (1995)
RTS tačno pre 25 godina objavio početak "Oluje" 
19:00 (2020)
Poruka zagrebačko-ljubljanskog mitropolita

U Sabornoj crkvi Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja".

Mitropolit je tom prilikom poručio da je svaki rat poraz i da zato slavljenje rata nije ništa drugo nego nastavak slavljenja zla.

Mitropolit Porfirije je naveo da u ratu bilo koje vrste, nikada nema pobednika, već da su svi poraženi.

- Nema u ratu pobeda, i svaka ratna bitka je poraz, poraz ljudskosti, dostojanstva čovekova. Moleći se za braću i sestre postradale tokom ratnih operacija, koje se nazivaju "Oluja", mi se molimo da Bog omekša srca svih ljudi, molimo se da nam dâ ne samo želju da imamo mir i da bude mira oko nas i u nama, nego i da se pokrenu sve naše snage i energija, da ljubavlju prema Bogu počne da se uspostavlja istinski i pravi mir, da se uspostavlja vreme kada ćemo, sećajući se sukoba i ratova, uvek u srcima, svih bez izuzetka, osećati tugu i stid zbog promašaja jer smo ustali čovek na čoveka - naglasio je on.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti: 

PORUKA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG MITROPOLITA sa pomena žrtvama "Oluje": Slavljenje rata je nastavak slavljenja zla"

PORUKA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG MITROPOLITA sa pomena žrtvama "Oluje": Slavljenje rata je nastavak slavljenja zla"

 

18:30 (2020)
Miloševića niko nije prisiljavao da dođe na proslavu "Oluje"

Boris Milošević, funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i potpredsednik hrvatske Vlade, koji sutra ide na proslavu zločinačke akcije "Oluja", dokazao je da za njega stvarno ne postoji dno.

Milošević je juče na sva usta nahvalio hrvatskog generala i ratnog zločinca Antu Gotovinu, koji je lično odgovoran za progon 250.000 i ubistvo više od 2.000 Srba avgusta 1995. godine.

U MILOŠEVIĆU STVARNO NEMA NI TRUNKE SRBINA: Hvali ratnog zločinca Gotovinu i slavi genocid nad svojim narodom

U MILOŠEVIĆU STVARNO NEMA NI TRUNKE SRBINA: Hvali ratnog zločinca Gotovinu i slavi genocid nad svojim narodom

18:00 (2020)
Šarović: Nedopustiva je odluka predsednika Hrvatske da nagradi odgovorne za pogrom

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini Mirko Šarović izjavio je da je nedopustiva odluka predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da odlikuje brigade Hrvatskog veća obrane (HVO) za zasluge u odbrani Hrvatske, kao i, kako kaže, osobe osuđene za ratne zločine.

- SDS je po tom pitanju akcije ''Oluja'' potpuno jasan. Smatramo da je u pitanju klasičan zločin i pogrom stanovništva koje je doživelo ogromnu nesreću i zločin - naglasio je Šarović

- Odlikovanje ličnosti koje su osuđene za zločine nikako ne šalje dobru poruku - ocenio je Šarović u saopštenju za javnost.

17:30 (2020)
Sramno pisanje hrvatskih medija o zločinima 1995. godine

Ono čega smo se pribojavali poslednjih dana - dogodilo se. Odlazak jednog od predstavnika Srba u Hrvatskoj u Knin, na obeležavanje 25. godišnjice zločinačke akcije "Oluja", u Hrvatskoj vide otprilike kao još jednu stvar koja tera vodu na njihovu vodenicu u nastojanju da se operu za zlodela ravna ustaškim iz Drugog svetskog rata.

Naime, sutrašnje obeležavanje 25. godišnjice "Oluje" u Kninu i danas je u fokusu hrvatske javnosti, a ako bi se sudilo samo prema pisanju medija, bila je to "veličanstvena vojno-policijska akcija", a ne zločinačka operacija koja je za posledicu imala najveći egzodus naroda u posleratnoj Evropi.

Sa druge strane, nijedan medij ni jednom rečju ne pominje da je tokom te "vojno policijske akcije" iz tadašnje Republike Srpske Krajine proterano više od 250.000 Srba, a da je nešto manje od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Mediji podsećaju da je tom akcijom Knin oslobođen od "srpskih pobunjenika" i istovremeno podržavaju odluku predstavnika SDSS Borisa Miloševića da ode u Knin.

Sramno pisanje hrvatskih medija o zločinima 1995. godine: SRBI DOLAZE U KNIN - "OLUJA" NAM JE OPROŠTENA

Sramno pisanje hrvatskih medija o zločinima 1995. godine: SRBI DOLAZE U KNIN - "OLUJA" NAM JE OPROŠTENA

17:15 (2020)
Avgust 2020. godine, vazduh miriše na pravo toplo leto, slično onom pre 25 godina...
KOLONA DUGA 25 GODINA! Baka Stana preživela je rat '41, sahranila šestoro najmilijih, ali "Oluju" zaboraviti ne može (FOTO)

KOLONA DUGA 25 GODINA! Baka Stana preživela je rat '41, sahranila šestoro najmilijih, ali "Oluju" zaboraviti ne može (FOTO)

17:00 (1995)
Okupiran Sveti Rok

Hrvati zauzeli mesto Sveti Rok.

Sve su bliže Kninu.

16:55 (2020)
Linta: Oluju treba zabraniti, oni moraju da se suoče sa svojim genocidom"

U Kninu se svakog 5. avgusta slavi proterivanje i ubijanje Srba, otimanje, pljačkanje i uništavanje srpske imovine, veličaju zločinci i širi mržnja prema preostalim Srbima, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i ocenio da se treba akitvno boriti u međunarodnoj zajednici da se zabrani obeležavanje akcije "Oluja".

Linta u saopštenju navodi da te činjenice, ali i mnoge druge potvrđuju da je temelj današnje Hrvatske, kako kaže, zloglasna i geocidna NDH, te da je akcija "Oluja" udruženi zločinački poduhvat i nastavak ustaških operacija iz vremena Drugog svetskog rata čiji je cilj bio potpuno uništenje srpskog naroda.

Miodrag Linta
FOTO: Youtube/Printscreen/ N1

- Jedan od preduslova da se hrvatski narod suoči sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću jeste da se Hrvatskoj zabrani obeležavanje zločinačke akcije "Oluja" - kaže Linta.

Linta dodaje da je jasno da današnja Hrvatska nije sposobna da bude moderna država u kojoj se poštuju temeljne vrednosti današnjeg sveta i da zbog toga postaje sve više faktor nemira i nestabinosti u regionu.

16:45 (1995)
Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine donosi odluku o evakuaciji stanovništva

Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine doneo je odluku o evakuaciji stanovništva koje nije sposobno za borbu

"Zbog novonastale situacije izazvane otvorenom opštom agresijom Republike Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu i nakon prvih početnih uspeha u odbrani došlo je do ugrožavanja velikog dela teritorije Severne Dalmacije i dela Like, zbog toga

ODLUČUJEMO

1. Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nesposobnog stanovništva iz opština Knin, Benkovac, Obrovac, Drniš i Gračac.

2. Evakuaciju sprovoditi prema pripremljenim planovima pravcima koji izvode prema Kninu i dalje preko Otrića prema Srbu i Lapcu.

3. Za evakuaciju zatražiti pomoć od komande UNPROFOR Sektor "Jug" sa sedištem u Kninu."

Saopštenje je potpisao predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić.

16:30 (2020)
"Srpska desnica" pred amabasadom Hrvatske: Izražavamo gnušanje i gnev

Srpska desnica je održala protest ispred ambasade Hrvatske u Beogradu.

Srbi su proterivani i ubijani na zverski način, a danas se ovaj događaj slavi u okupiranom Kninu, kaže Vacić, dodajući da Srpska desnica zato izražava gnev i gnušanje.

"Srpska desnica" pred amabasadom Hrvatske: Izražavamo gnušanje i gnev zbog proslave monstruoznog zločina "Oluje"

"Srpska desnica" pred amabasadom Hrvatske: Izražavamo gnušanje i gnev zbog proslave monstruoznog zločina "Oluje"

16:15 (2020)
Stefanović: Ovaj brutalni zločin je ostao zločin bez kazne

Izjava za medije ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića: 

-Teško je i zamisliti kako se danas osećaju porodice ubijenih i nestalih i svi prognani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja". Kako se osećaju oni koji već punih 25 godina oplakuju svoje najmilije ili oni koji još uvek ni ne znaju sudbinu svojih najbližih, kao i svi oni koji su morali ostaviti sve što su sticali i jedva spasavajući živu glavu bežati iz svojih domova u izgnanstvo. Nema utehe za njih, ništa njihove rane ne može zalečiti - rekao je ministar i dodao: 

Nebojša Stefanović
Tanjug/​Sava Radovanović

-Nažalost, i 25 godina kasnije Hrvatska će slaviti vojnu operaciju u kojoj je više od 1.800 Srba poginulo ili nestalo, dok je oko 250.000 prognano. Slaviće akciju u kojoj je sprovedeno etničko čišćenje našeg naroda i u kojoj su žrtve u najvećem broju bili civili, uglavnom starci, starice, žene i deca.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti: 

"OLUJA JE SRAMOTNA STRANICA U ISTORIJI EVROPE" Stefanović: Ovaj brutalni zločin je ostao zločin bez kazne

"OLUJA JE SRAMOTNA STRANICA U ISTORIJI EVROPE" Stefanović: Ovaj brutalni zločin je ostao zločin bez kazne

16:00 (2020)
"Oluja" je najveća srpska tragedija 90-ih godina

- To je najveća srpska tragedija 90-tih. Strašan pritisak je bio tada na novinare. Novinar BBC-a Pol Adams je među privma to osetio. Njegove kolege su tada pisale peticiju da on dobije otkaz, jer kako su ocenili da ne izveštava kako treba. Njima je se nije dopalo kako je izveštavao o Bljesku - objasnio je novinar Zoran Ćirjakov.

Pukovnik Dr Kosta Novaković kaže da je srpski narod ostao bez vekovonog ognjišta.

Mile Bosnić, nekadašnji političar iz Republike Srpske Krajine, osuđuje najavljeni odlazak Borisa Miloševića u Knin.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti: 

"OLUJA" JE NAJVEĆA SRPSKA TRAGEDIJA 90-ih GODINA! Narod je nasilno proteran, ljudi ostali bez OGNJIŠTA (VIDEO)

"OLUJA" JE NAJVEĆA SRPSKA TRAGEDIJA 90-ih GODINA! Narod je nasilno proteran, ljudi ostali bez OGNJIŠTA (VIDEO)

15:45 (2020)
Opozicija ćuti i ne oglašava se povodom akcije "Oluja"
ALEKSANDAR MIRKOVIĆ PORUČIO: Niko od opozicije se nije oglasio povodom "Oluje"

ALEKSANDAR MIRKOVIĆ PORUČIO: Niko od opozicije se nije oglasio povodom "Oluje"

15:30 (2020)
Živote je "Oluja" odnela, ali Tadej je svoj spasio

Čak 250.000 pripadnika srpske nacionalnosti proterano je u avgustu 1995. godine, a 1.869 osoba izgubilo je život. 

Mnogi su svoje utočište i novi dom pronašli su u Srbiji i danas se ovde školuju, žive i rade. Jedan od njih je Tadej Dobrijević (29) koji je tog leta sa samo četiri godine došao ovde sa svojom porodicom.

"Probudili su me i strpali u traktor, spavao sam u prikolici" Živote je "Oluja" odnela, ali Tadej je svoj spasio

"Probudili su me i strpali u traktor, spavao sam u prikolici" Živote je "Oluja" odnela, ali Tadej je svoj spasio

15:15 (2020)
SS osudio Miloševića: Obeležavanje "Oluje" je slavlje, a Srbi nemaju razloga za to

Demokratski savez Srba (DSS) ocenio je kako je odlazak potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića (SDSS) na obeležavanje 25. godišnjice akcije Oluja "pogrešan, štetan i nadasve sramotan" postupak za srpski narod.

Miloševiću ta politička stranka poručuje da, ako ode u Knin, tamo može predstavljati samo sebe i hrvatsku Vladu čiji je član, a nikako srpski narod, a pogotovo ne DSS.

- Srbi u Hrvatskoj pretrpeli su mnoga stradanja i nepravde, ali sačuvali su nacionalnu svest i dostojanstvo koje nisu ostavili Miloševiću na rasprodaju - poručuje Glavni savet DSS.

Članove SDSS, stranke čiji je predsednik Milorad Pupovac, DSS poziva da "izvrše pritisak na svoje rukovodstvo i suprotstave se nanošenju nacionalne sramote" koja će ih, kažu, pratiti generacijama.

- Sačuvajmo dostojanstvo predaka, ali i potomaka - poručuje DSS, stranka čiji je predsednik Srđan Milaković.

15:00 (2020)
SKANDAL U KOTORU: Istaknuta hrvatska zastava na dan godišnjice zločinačke operacije "Oluja"

U hrvatskoj-vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je započela 4. avgusta, masovnom operacijom oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO-a, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršena je agresija na prostoru Republike Srpske Krajine, odnosno sever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju. Tada je  poginulo i nestalo 1 853 Srba, a sa vekovnih ognjišta protjerano najmanje 220 000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Međutim, danas je u Kotoru na dan obeležavanja 25 godina od ove zločinačke akcije istaknuta hrvatska zastava, pa se stiče utisak da je to urađeno sa ciljem da se isprovocira srpsko stanovništvo te opštine kao i oni koji osuđuju hrvatsku vojsku zbog tada počinjenih zločina.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti:

SKANDAL U KOTORU: Istaknuta hrvatska zastava na dan godišnjice zločinačke operacije "Oluja" - zločin i dalje traje

SKANDAL U KOTORU: Istaknuta hrvatska zastava na dan godišnjice zločinačke operacije "Oluja" - zločin i dalje traje

14:45 (2020)
Stranka "Prava Crna Gora" osudila zločinačku akciju "Oluja"

Opoziciona crnogorska stranka Prava Crna Gora podseća danas na pogrom nad srpskim narodom u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je započela na današnji dan pre 25 godina i navodi da "zlo i dalje ne spava".

- Danas se sa njim suočavamo u našoj Crnoj Gori. Progone crkvu, vernike, prebijaju omladinu, budućnost naše zemlje... - navodi Prava i dodaje da aktuelna vlast u Crnoj Gori vređa osećaje većinskog naroda Crne Gore time što iz godine u godinu šalje državne predstavnike na proslavu "Oluje".

Prava je osudila i najavljeni odlazak potpredsednika hrvatske vlade i predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj Borisa Miloševića na današnju državnu ceremoniju u Knin jer se tamo, kako se napominje, "slavi najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata".

- Biti u društvu nekažnjenih ratnih zločinaca prst je u oko žrtvama i njihovim porodicama, kao i pripadnicima srpskog naroda u celini -zaključuje Prava Crna Gora.

14:30 (2020)
Pupovac na komemoraciji žrtava "Oluje" pozvao na pomirenje

U Srpskom nacionalnom veću (SNV) u Zagrabu danas je održana komemoracija žrtvama akcije Oluja I nakon nje, a predsednik Saveta te organizacije, Milorad Pupovac, naglasio je da je za ozdravljenje hrvatskog društva najvažnije uzajamno priznavanje stradanja, kako bi se okončao rat, koji u Hrvatskoj, kaže, nije završen.

- U Hrvatskoj rat nije završen. Vodi se komemorativnim politikama, politikama sećanja, aktivnom mržnjom I nasiljem prema Srbima I drugima koji su različiti. Tome treba doći kraj - rekao je Pupovac u svom obraćanju prisutnima među kojima su bili potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević I mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao I predstavnici Ambasade Srbije.

- Bez obzira na razlike koje su postojale među nama Srbima u tom razdobolju, ne samo razlike, već neretko i nerazumevanje, neretko i optuživanja kako u ratu 1991-1992., tako i nekim drugim razdoblljima, mi koji smo se danas ovde okupili i koji se okupljamo u Hrvatskoj čuvamo spomen na ukupno stradanje Srba - kazao je on dodajući da Srbi nemaju gorčine ni prema kome, već svoje stradanje nose dostojanstveno.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti: 

"RAT U HRVATSKOJ JOŠ NIJE ZAVRŠEN": Pupovac na komemoraciji žrtava "Oluje" pozvao na pomirenje

"RAT U HRVATSKOJ JOŠ NIJE ZAVRŠEN": Pupovac na komemoraciji žrtava "Oluje" pozvao na pomirenje

14:15 (2020)
Potresne ispovesti poznatih ličnosti koje su preživele strahote Izgona Srba iz Krajine

Mnogobrojne danas poznate ličnosti, među kojima je najviše sportista, našle su se među očajnim izbeglicama koje su gledale samo da izvuku živu glavu ispod hrvatskih granata, metaka, bombi i noževa. I danas se sećaju najcrnjih dana u životima i oproštaja od voljenog zavičaja, odakle su zauvek proterani.

MI SMO DECA "OLUJE": Potresne ispovesti poznatih ličnosti koje su preživele strahote Izgona Srba iz Krajine

MI SMO DECA "OLUJE": Potresne ispovesti poznatih ličnosti koje su preživele strahote Izgona Srba iz Krajine

14:00 (2020)
Ispovest novinarke Radio Beograda
Ispovest novinarke Radio Beograda: Udar "Oluje" i usud krajiških suza

Ispovest novinarke Radio Beograda: Udar "Oluje" i usud krajiških suza

13:45 (2020)
Hrvati i muslimani sarađivali u pripremama za napad na Knin

Hrvatska je mesecima gomilala oružje i planirala akciju "Oluja" i proterivanje Srba sa teritorije Republike Srpske Krajine (RSK). Srbija je za to vreme bila pasivna, a najavljeno ujedinjenje RSK i Republike Srpske, koje je moglo da odvrati Hrvate od vojne opcije, propalo je zato što je Radovan Karadžić odbio da deli vlast sa Milanom Martićem.

Ovo, između ostalog, otkrivaju službene beleške Državne bezbednosti, a odnose se na 1994. i 1995. godinu. Akcija "Oluja", podsetimo, počela je 4. avgusta 1995, kada su hrvatske oružane snage iz nekoliko pravaca napale RSK. Glavni udar bio je usmeren na Knin i za samo tri dana pala je cela Krajina, dok je više od 200.000 ljudi izbeglo s ognjišta.

VIŠE O TOME PROČITAJTE U POSEBNOJ VESTI: 

"AMERIKA I CEO ZAPAD STAJALI IZA OPERACIJE!" KNIN PAO ZBOG SVAĐE KARADŽIĆA I MARTIĆA: Pozadina akcije "OLUJA"!

"AMERIKA I CEO ZAPAD STAJALI IZA OPERACIJE!" KNIN PAO ZBOG SVAĐE KARADŽIĆA I MARTIĆA: Pozadina akcije "OLUJA"!

13:30 (2020)
Rada i Jovo ceo život stavili na jedan "tamić"

Pre tačno 25 godina Radojka i Jovo Milanko iz Obrovca u Hrvatskoj na stari zeleni "tamić" spakovali su šta su stigli i sa bebom u naručju napustili svoj dom. Znali su u dubini duše da se više nikada neće vratiti i tako je i bilo, Oluja ih je odvela u drugu državu.

Rada i Jovo ceo život stavili na jedan "tamić": Ovako 25 godina posle Oluje izgleda njihov život u Dragačevu (FOTO)

Rada i Jovo ceo život stavili na jedan "tamić": Ovako 25 godina posle Oluje izgleda njihov život u Dragačevu (FOTO)

13:15 (2020)
Hronologija etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja"

Operacija "Oluja" je bila vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Zvanično je trajala četiri dana, a završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

U Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust je dan žalosti, dok se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Krvavi napad na Blagu Mariju: Jeziva hronologija etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja"

Krvavi napad na Blagu Mariju: Jeziva hronologija etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja"

13:00 (1995)
Probijen 4. lički korpus

Hrvatska vojska je uspela da probije 4. lički korpus na Velebitu i time je pozicija vojske RSK bila sve teža.

Hrvati su sve bliže Kninu. 

12:10 (2020)
Hrvati besramno slave "Oluju" i kroz novac

Hrvatska Narodna banka pustila je danas u prodaju kovani novac u vrednosti od 150 kuna, povodom 25. godišnjice vojno policijske akcija Oluja, najvećeg egzodusa jednog naroda od Drugog svetskog rata.

Prema saopštenju HNB ovaj srebrenjak se odnosi i na, kako se navodi, dva istorijska događaja veoma važna za Hrvatsku - Bljesak, i Oluja.

kovanica
Foto: HNB

Više o tome pročitajte OVDE.

12:05 (2020)
Sramne izjave hrvatskog vrha vlasti

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je bilo pokušaja da se Hrvatskoj u haškom tribunalu, kako je rekao, "uvali" udruženi zločinački poduhvat, što je "glupa izmišljotina" i ta namera je propala.

-Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali pre svega oni koji su nosili oružje. Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački poduhvat. To je propalo kao namera - rekao je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska imala sreće da nijedan od njihovih generala nije osuđen. 

-Zločinački poduhvat je jedna loša namera koji su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina- rekao je Milanović.

SRAMNI MILANOVIĆ PRVO REKAO DA JE RAT GOTOV, A ONDA LIKOVAO: "Pokušali da nam uvale zločinački poduhvat"

SRAMNI MILANOVIĆ PRVO REKAO DA JE RAT GOTOV, A ONDA LIKOVAO: "Pokušali da nam uvale zločinački poduhvat"

12:00 (2020)
Ispovest novinarke Vesne Damjanić
"HOĆU DA ZNAM KUDA VODI OVAJ PUT" Vesna Damjanić: Posle 25 godina, prvi put imam snage da PROČITAM DNEVNIK IZ KOLONE

"HOĆU DA ZNAM KUDA VODI OVAJ PUT" Vesna Damjanić: Posle 25 godina, prvi put imam snage da PROČITAM DNEVNIK IZ KOLONE

11:45 (2020)
Palma: Ovaj što ide u Knin predstavlja samo sebe, a ne Srbe iz Hrvatske

-Ovaj što ide na proslavu genocida i najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata u Knin, čije ime neću ni da pominjem, ide lično u svoje ime i dela svoje porodice koji su bili na strani i pod komandom Ante Gotovine za vreme Oluje, a njegova baba koju su ubili vojnici pod komandom Ante Gotovine se prevrće u grobu. Taj u Kninu ne predstavlja srpski narod. Njegovim odlaskom u Knin ponovo se ubijaju Srbi iz kolone. Da li je odlazak tog potpredsednika Vlade Hrvatske na proslavu Oluje u Knin, cena za funkciju koju je dobio. Da li se Srbi proterani iz Hrvatske koji su danas građani Srbije slažu sa tim potpredsednikom Vlade Hrvatske da zajedno sa Gotovinom slavi Oluju u Kninu? Odgovor je u stopostotnom procentu NE. Pitam se dokle će Brankovići da nanose štetu srpskom narodu i Srbiji - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Oluja je nastavak Jasenovca" Palma: Ovaj što ide u Knin predstavlja samo sebe, a ne Srbe iz Hrvatske

"Oluja je nastavak Jasenovca" Palma: Ovaj što ide u Knin predstavlja samo sebe, a ne Srbe iz Hrvatske

11:30 (2020)
SPS: Akcija "Oluja" udruženi zločinački poduhvat

Akcija "Oluja" nije veličanstvena pobeda već udruženi zločinački poduhvat na čiju proslavu ne bi trebalo da dođe ni jedan častan Srbin, jer prisustvo ijednog Srbina ovoj proslavi čini da nevine žrtve tog zločina ponovo bivaju ubijene, saopštila je danas Socijalistička partija Srbje.

SPS smatra da taj datum niko ne treba da slavi, jer se vojno-policijska akcija "Oluja" vezuje za velike žrtve, etničko čišćenje i proterivanje Srba.

To je, ocenjuju u SPS, koketiranje sa zločinom zato što je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje posle Drugog Svetskog rata.

Više o tome pročitajte OVDE.

11.00 (2020)
Kako nam se dogodila "Oluja" i koji su njeni koreni?

Navaršava se 25. godina od akcije "Oluja". Prošlo je četvrt veka od jednog od najvećih egzodusa srpskog naroda u 20. veku. Zaboravimo (samo na trenutak) svu patnju našeg naroda, nepregledne kolone vozila i krv prolivenu na Petrovačkoj cesti i zapitajmo se kako je došlo do ovakvog scenarija.

Koji su koreni "Oluje"? Kako su, preko noći, "praktično nestali" Srbi iz Krajine? Kako objasniti onoliku pompu i besnilo hrvatskog državnog vrha i hrvatskog naroda?

OD STARČEVIĆA, PAVELIĆA, DO TUĐMANA: Kako nam se dogodila "Oluja" i koji su njeni koreni? Detaljan plan KONAČNOG REŠENJA

OD STARČEVIĆA, PAVELIĆA, DO TUĐMANA: Kako nam se dogodila "Oluja" i koji su njeni koreni? Detaljan plan KONAČNOG REŠENJA

10:30 (2020)
Vučević: Nikada neću zaboraviti suze, tugu i kolone mog napaćenog naroda

Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević oglasio se na društvenim mrežama o zločinačkoj operaciji "Oluja":

-Prošlo je 25 godina od strašnog etničkog čišćenja, od nasilnog iseljavanja preko 250.000 Srba uglavnom civila, žena, dece i starih, u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja". Nikada neću zaboraviti slike tih nepreglednih kolona, suze i tugu mog mučenog naroda, na prašnjavim drumovima, zasipanog granatama. Te slike pratile su me kroz odrastanje, kroz moju borbu da se pogrom nikada više ne ponovi. Odrastao sam gnevan zbog nepravdi, zbog ljudskog zla koje se dešavalo pred mojim očima - napisao je on i dodao:

Miloš Vučević
Miloš Vučević
Foto: Srbija Danas

-Odrastao sam gnevan i zbog godina koje su "pojeli" oni koji su okretali glavu od tragedije sopstvenog naroda. Zbog svih onih koji su ćutali ili prećutkivali da je "Oluja" zločin protiv čovečnosti, najveće etničko čišćenje u Evropi. Moje godine gneva prerasle su u godine prkosa, ponosa i pomoći. Posle više decenija počeli smo da pokazujemo samopoštovanje, da govorimo o sopstvenim žrtvama, da se nikome ne izvinjavamo zato što je naš narod mučen i zlostavljan, već da tražimo pravdu za njega. Da tražimo pravdu za svaki izgubljeni život u onoj tužnoj koloni, za svaku dečju suzu, za izgubljena i detinjstva i dedovine. Danas sam ponosan da sve godine nezaborava, na nove domove koje smo izgradili onima kojima ih je oduzela politika bezočne mržnje. I uvek će ovi avgustivski dani sećati na tugu. Ali više ni jedan pogrom ne može da izbriše uspeh naše Srbije. Zajedno gradimo budućnost jači od svih oluja, u kolonama koje ne vode u zbeg, već u nove pobede, za svu našu decu, za budućnost Srbije - napisao je gradonačelnik Vučević. 

"UVEK ĆE OVI AVGUSTOVSKI DANI SEĆATI NA TUGU" Vučević se oglasio povodom 25. godišnjice "Oluje"

"UVEK ĆE OVI AVGUSTOVSKI DANI SEĆATI NA TUGU" Vučević se oglasio povodom 25. godišnjice "Oluje"

10:00 (1995)
Monstruozna Tuđmanova obećanja

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je poruku Srbima u kojoj je pripadnike srpske vojske pozvao da predaju oružje, garantujući im amnestiju prema hrvatskim zakonima.

Franjo Tuđman
Foto: Profimedia

Tuđman je od Srba tražio i da ostanu kod svojih kuća i da tu dočekaju ustaše. Hrvati su sve Srbe koji su ostali kod svojih kuća pobili.  

09:45 (2020)
Brnabić: Sa tugom se sećamo naših žrtava u Hrvatskoj

Dan sećanja na zločine nad Srbima u Hrvatskoj u Srbiji se obelezava sa velikom tugom i setom, dok je u Hrvatskoj to najveći nacionalni praznik, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

Ona je rekla da se "Oluja" obeležava u Srbiji i Hrvatskoj na dva potpuno različita načina, te da se nalazimo u kompleksnom trenutku i da je pred Srbijom mnogo izazova.

ana-brnabić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

-Danas je težak dan, sutra je takođe težak dan, sećanje na zločine nad Srbima u Hrvatskoj, obeležavanje Oluje na dva potpuno različita načina, kod nas sa velikom tugom i setom. Uvek je teško kada vidite ljude koji su bili u toj koloni, mnogi imaju rođake koji to nisu preživeli - rekla je Brnabić. 

"DANAS JE TEŽAK DAN, SUTRA JE TAKOĐE TEŽAK DAN" Brnabić: Obeležavanje Oluje na dva potpuno različita načina

"DANAS JE TEŽAK DAN, SUTRA JE TAKOĐE TEŽAK DAN" Brnabić: Obeležavanje Oluje na dva potpuno različita načina

09:30 (2020)
Program u Sremskoj Rači

Deo programa u Sremskoj Rači biće posvećen recitovanju stihova Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti", gde su Srbi stradali i u Drugom svetskom ratu i pola veka kasnije, tokom "Oluje" i poeme "Stojanka majka Knežopoljka, Skendera Kulenovića, koja je svedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima.

Stihove će recitovati glumac Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci Radenka Ševa, dok će dečji hor izvesti "Cveti slave" Vladislava Petkovića Disa, kao svedočanstvo generacijskog stradanja Srba.

Za muzički deo programa biće zadužen Slobodan Trkulja, a priče o strašnim stradanjima naših sunarodnika u Hrvatskoj pratiće i zvuci bata koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa, hučanja vetra...

09:00 (2020)
Zamenik gradonačelnika podelio uspomene iz teških vremena

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić oglasio se na društvenim mrežama i podsetio na stradanja koja su Srbi doživeli tokom zločinačke akcije "Oluja". 

-Dan pošto je kolona izbeglica iz Krajine krenula put Srbije, grupa tada mladih ljudi, uz pomoć opštine Vračar, među kojima sam bio i ja, organizovala je pekare i ugostitelje iz Beograda da spremaju hranu koju smo delili ljudima iz kolone oko Bijeljine - napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i dodao:

-Proveo sam na putu sedam dana. Ni sam ne znam koliko su tona hrane beogradski ugostitelji, dobri ljudi, pripremili i koliko smo ljudi nahranili, jer mnogima je to bio prvi topli obrok još od Krajine. Ova slika je nastala u trenutku kada sam čekao da dođe naredni kombi sa hranom i dok razgovaram sa čovekom iz kolone. Bedž koji imam na košulji pripada gradskoj opštini Vračar jedinoj beogradskoj opštini koja je te 1995. godine organizovala pomoć za prognane - prisetio se zamenik gradonačelnika. 

"Ne čuje se reč, plač deteta, ni uzdah, TIŠINA" Fotografija Gorana Vesića iz "Oluje" koju nikada niste videli (FOTO)

"Ne čuje se reč, plač deteta, ni uzdah, TIŠINA" Fotografija Gorana Vesića iz "Oluje" koju nikada niste videli (FOTO)

08:30 (2020)
Komemoracija uz pridržavanje epidemioloških mera

Za razliku od prethodnih godina, kada je 4. avgust, dan početka "Oluje", obeležavan uz prisustvo brojnih najviših državnih zvaničnika Srbije i Srpske, gostiju iz sveta diplomatije, javnog života i velikog broja građana, tokom ovogodišnje centralne manifestacije u Sremskoj Rači neće biti masovnog okupljanja.

Ovakva odluka je doneta iz bezbednosnih razloga, zbog situacije sa epidemijom virusa korona.

Ceremonija će zato imati prigodan i bogat kulturni program. Između ostalog, gledaoci će u direktnom TV prenosu imati prilike da vide na površini reke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, dok će na nebu iznad biti, takođe hologramski, prikaz Belog anđela.

08:00
Ceremonija u Sremskoj Rači

Beograd i Banjaluka zajedno će obeležiti 25 godina od ove zločinačke operacije hrvatske vojske, tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000, uz ideju da se na današnji dan u Sremskoj Rači ne govori samo o stradalima u "Oluji", nego uopšte o stradanju srpskog naroda.

Ceremonija obeležavanja nosiće naziv "Oluja je pogrom, otadžbina neće zaboraviti", kako bi se poslala snažna poruka da matica oseća bol svih Srba, ma gde da se oni nalaze.

Ceremonija obeležavanja će početi susretom Vučića i Dodika na mostu u Sremskoj Rači, otkrivanjem spomen-ploče i polaganjem venaca. To će, kako je najavio predsednik Vučić, zapravo i označiti izgradnju spomen-parka srpskim žrtvama, čiju izgradnju su dogovorili Beograd i Banjaluka. Vučić i Dodik će se sastati i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejom, koji će održati parastos stradalima u "Oluji", a zatim i besedu.

Nakon toga, trebalo bi da bude pročitan citat iz optužnice u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je operacija "Oluja", u leto 1995, bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine. Posle toga predviđeno je obraćanje najpre Dodika, a zatim i Vučića.

Govor bi trebalo da održi i Suzana Bila, slepi svedok progona iz kolone.

BELI ANĐEO IZNAD SREMSKE RAČE: Ovako će Srbija i RS obeležiti 25 godina zločinačke "Oluje"

BELI ANĐEO IZNAD SREMSKE RAČE: Ovako će Srbija i RS obeležiti 25 godina zločinačke "Oluje"

07:30 (2020)
NE ZABORAVLJAMO!

Oluja
Foto: SD/ilustracija
07:00 (2020)
25. godišnjica "Oluje"

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen danas u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno će obeležiti veliku srpsku tragediju - progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

5:30 (1995)
Počelo granatiranje Knina da bi se zastrašilo stanovništvo

Odmah posle početka ofanzive Hrvati su raketama zasuli Knin, prestonicu RSK kako bi zastrašili stanovništvo.

Genocidna namera izražena u rečima Franje Tuđmana "da Srbi praktično nestanu", počinje da se ostvaruje. 

5:00 (1995)
Krenula akcija Hrvata

U 5 sati ujutro počela je ofanziva. Ustaše su krenule na srpske položaje.

Počela raketno-topovska paljba na Srbe. Hrvati kreću u etničko čišćenje i nastavljaju genocid koji su počeli u Jasenovcu. 

4:00 (1995)
Amerikanci započeli akciju

Dana 4. avgusta na pravoslavni praznik Blage Marije u 4 časa posle ponoći, američke vazduhoplovne snage su bombardovale radare snaga krajiških Srba.

Za zločine u operaciji "Oluja" još niko nije osuđen ni pred jednim međunarodnim sudom. Hrvati danas, 2019. godine, u EU, slave etničko čišćenje više od 280.000 Srba u krvavom avgustu 1995. godine.

Pakao je počeo u zoru, a godinama Srbe peku suze: "Oluja" je prolila krv i odnela živote, a šta donosi budućnost?

Pakao je počeo u zoru, a godinama Srbe peku suze: "Oluja" je prolila krv i odnela živote, a šta donosi budućnost?

Zbog čega je važna Sremska Rača? Zašto se tamo obeležava 25 godina od zločinačke akcije "Oluje"?

Zbog čega je važna Sremska Rača? Zašto se tamo obeležava 25 godina od zločinačke akcije "Oluje"?

VIHOR ZLOČINAČKE "OLUJE" DUVA 25. PUT: Sećanje na žrtve NAJVEĆEG POGROMA u modernoj istoriji nikada neće izbledeti

VIHOR ZLOČINAČKE "OLUJE" DUVA 25. PUT: Sećanje na žrtve NAJVEĆEG POGROMA u modernoj istoriji nikada neće izbledeti

BELI ANĐEO IZNAD SREMSKE RAČE: Ovako će Srbija i RS obeležiti 25 godina zločinačke "Oluje"

BELI ANĐEO IZNAD SREMSKE RAČE: Ovako će Srbija i RS obeležiti 25 godina zločinačke "Oluje"

"Ćutali smo o Jasenovcu, pa se desila Oluja, ne smemo više da ćutimo" Vulin: Svaki fašizam je velika sramota

"Ćutali smo o Jasenovcu, pa se desila Oluja, ne smemo više da ćutimo" Vulin: Svaki fašizam je velika sramota

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd