fbpx
Skip to main content
Darija Kisić Tepavčević

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Smanjen pritisak na zdravstveni sistem u Srbiji, mere prevencije DAJU EFEKAT

Foto: Printscreen
Pratite užuvo najnovije informacije sa epidemijom korona virusa u Srbiji

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković rekao je da u Vojvodini opada broj novozaraženih pacijenata virusom korona, da je poslednjih četiri-pet dana veći broj otpusta iz bolnica nego što je bilo prijema.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu je potvrđeno još 35 novih slučajeva na kovid-19 i preminule su još tri osobe usled posledica infekcije virusom, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje.

Ne možemo očekivati vakcinu

- Nade se polažu u dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju ispitivanja i u to možemo položiti jedino nadu - istakla je doktorka Darija. 

Pitanje imunizacije i vakcine protiv virusa

- Da li će da se uvede neka vakcina u našu zemlju, ima jasan protokol koji je baziran na stručnim elementama i potrebama za vakcinaciju. Nikakav paramemtar i kriterijum ne dolazi u obzir. Kada je u pitanju vakcina protiv COVID-10 virusa, svi se trude da budu prvi kada ona izađe na tržište. Nijedna do sada nije napravljena, i ne znamo da li će biti u skorijem vremenskom periodu. Nijedna vakcina, za bilo koju bolest ne može biti primenjena u našoj zemlji, ako nema odgovarajuće sertifikate i kontrole, mora da bude maksimalno bezbedna i efikasna - rekla je profesorka dr Darija Kisić Tepavčević.

Mere dalju efekat, starija populacija najranjivija

- Mere ostaju na snazi. One daju efekat - istakla je doktorka Darija.

Stariji su najranjiviji segment našeg društva, i moramo da učinimo sve da ih sačuvamo, istakla je doktorka koja je rekla da sada ima zaraženih i među našim najstarijima.

Smanjen pritisak na zdravstveni sistem u Srbiji

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je istakla da se smanjuje broj hospitalizovanih u Srbiji, te se time i oslobađa pritisak na zdravstveni sistem u Srbiji.

- Osim smanjenja laboratorijskih potvrđenih slučajeva sada jasno vidimo u svim delovima naše zemlje tendenciju smanjenja obolelih - rekla je doktorka Kisić.

Najnoviji podaci o broju obolelih i preminulih od korona virusa

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.590 osoba, njih 287 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo sedam osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima se nalaze 143 pacijenta.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 605. U Republici Srbiji testirano je ukupno 703.246 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 26.738 potvrđenih slučajeva COVID 19. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd