fbpx
Skip to main content
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

Konferencija Kriznog štaba: Dramatično u KBC Zemun, PROTESTI DOŠLI NA NAPLATU (VIDEO)

Tanjug/​Sava Radovanović
Pratite uživo najnovije informacije

Do danas u 15 časova testirano je 9.183 osobe, od kojih je 383 pozitivno. Preminulo je 13 osoba.

Na respiratoru se sada nalazi 177 pacijenata.

 

Vakcina

Dr Srđa Janković je rekao da je preuranjeno govoriti o nabavci vakcine i da treba govoriti o potencijalnoj vakcini. On je naglasio da treba pratiti situaciju, sva istraživanja i da će se 

Premijerka je rekla da je Srbija u saradnji sa kompanijama iz Kine, Ruske Federacije i Velike Britanije.

- Nama je u interesu da čim bude moguće i u skladu sa zakonima Republike Srbije i po svim merama, možemo da učestvujemo u izardi i primeni te vakcine - rekla je premijerka i dodala da postoje vakcine koje su u trećoj fazi ispitivanja. Ona je rekla da će o tome voditi računa Institut "Batut".

EU i angažovanje zdravstvenih radnika

Kada je u pitanju angažovanje zdravstvenih radnika, premijerka je rekla da će 200 novih zaposlenih biti zaposleni u Institutu "Batut".

Protesti i broj zaraženih

Što se tiče toga da li povećanje broja obolelih ima veze sa protestima, mi smo imali pre toga smanjenje. Nakon toga, ako gledate kalendarski, tačno sedam dana nakon protesta, a sada je osmi dan, opet smo imali porast broja. Sa druge strane možete pogledati paralalu sa gradovima kao što su Novi Pazar i Šabac u kojima je bilo kritično, u ovim trenucima vidimo da je situacija mnogo mirnija. Vidite te trendove prosto gde ste imali proteste i gde niste - kaže Brnabić.

- Pored toga, nemoguće je da imate onakvo okupljanje, sa onolikim brojem ljudi, u bliskom kontaktu i da se to ne vidi u broju obolelih. Ali, prvo čini mi se da smo ova dva dana možda izdržali taj najveći broj. Videćemo, možda i sutra, ali to zavisi od nas - dodala je premijerka.

Što se tiče obdukcija koje su navodno urađene, Brnabić je rekla da nema informacije o tome.

- Postoji procedura kojom se nalaže da se izvrši obdukcija. Cilj je utvrđivanje uzroka smrti, ali lekari nisu prava adresa za do pitanja - nadovezao se Janković.

Privatne laboratorije

Premijerka je rekla da su stigle prijave privatnih laboratorija za izradu PCR i seroloških testova. Ona je rekla da im je Krizni štab uputio minimalne uslove koje te laboratorije moraju da ispunjavaju.

Kontrola sprovođenja mera

- Što se tiče novih mera to će kontrolisati krizni štabovi na lokalu tako i nadležne institucije, inspekcije i komunalna policija - rekla je premijerka Brnabić. Ona je rekla da ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora i policajaca koji mogu da iskontrolišu sve i dodala da je zbog toga jako bitno da svi budu disciplinovani i poštuju mere.

Ona je istakla da se njen optimizam temelji na činjenici da vidi da građani poštuju sve mere koje je Krizni štab doneo.

- Kontrolisaćemo, ali je ovo borba svih nas. Još jednom borba svima da poštuju mere i da u svakom trenutku razmislimo o tome da zaštitimo naše bližnje.

Razlog za optimizam

Premijerka je rekla da, uprkos velikom broju zaraženih postoji razlog za optimizam jer se, prema njenim rečima vidi rezultat poštovanja donetih mera.

- Danas smo na sednici Vlade usvojili nove mere koje sutra stupaju na snagu: nošenje maske, zabrana organizovanog okupljanja za više od 10 osoba, preporuka da se  maske nose i na otvorenom prostoru tamo gde je nemoguće držati propisanu distancu - dodala je premijerka i rekla da sada gaji blagi optimizam.

Imunolog dr Srđa Janković je ipak upozorio da je situacija i dalje izuzetno teška i da se nikako ne sme odustati od poštovanja svih mera.

- Još nismo izašli iz situacije koja je nepovoljna. Postoji bojazan da će se situacija pogoršati, ali i nada da će se popraviti u isto vreme - rekao je epidemiolog Srđa Janković.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović apelovao je na sve da se pridržavaju mera, ali kako kaže, trudi se da bude optimističan uprkos tome što se broj pacijenata povećava svakog dana.

- Mi se vrlo ozbiljno i odgovorno bavimo ovim poslom. Apelujem na sve građane da makar u ovom periodu pokušamo da smanjimo priliv pacijenata koji brzp prelaze u teška stanja. Molim da se ispoštuju sve mere Vlade, a mi gledamo da se otvore još neke kovid bolnice i u Beogradu, i u Srbiji - rečeno je.

 

Do danas u 15 časova testirano je 9.183 osobe, od kojih je 383 pozitivno. Preminulo je 13 osoba.

Premijerka je rekla da se situacija u većini gradova smiruje, a da su jedino Beograd i Kraljevo u kritičnoj situaciji.

Ona je rekla da je rast zaraženih u Beogradu direktna posledica protesta.

Daleko najveći broj zaraženih je u Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu. Situacija se smiruje u Šapcu i Novom Pazaru.

U 13 časova danas i opština Ruma proglasila je vanrednu situaciju zbog porasta broja inficiranih. Nešto pre toga, i Ćuprija je usvojila dodatne mere zaštite, što je najavio i Novi Sad u kom broj obolelih raste rapidno.

Od sutra važe nove mere koje je doneo Krizni štab a to su nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom i zabrana okupljanja više od deset osoba.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
30 Beograd