broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAJNOVIJE INFORMACIJE KRIZNOG ŠTABA: Doktor Kon progovorio o "X SCENARIJU"

11.04.2020. 15:07
Piše:
Srbija Danas
Zlatibor Lončar i Predrag Kon
Zlatibor Lončar i Predrag Kon / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen
Srbija se nalazi u šestoj nedelji borbe protiv korona virusa.

- Peta nedelja je prošla, što je najbitnije, mi smo relativno dobro prošli. Počelo je sa najavom da će biti naglog uspona, ali to se i srećom i zbog mera koje smo preduzeli, nije dogodilo. Imali smo celu nedelju zaravnjanje, sve skupa i nije tako loše. Prvo poluvreme smo završili, pred nama je još 5 nedelja, ali samo jedna od tih 5 je teška. Vrlo je bitno da nam se u toj 1 nedelji ne dogodi greška, i da nam virus ne uđe među najosetljivije - rekao je u današnjem uključenju epidemiolog dr Predrag Kon, čije reči Srbija pomno sluša i prati već 5 nedelja.

U šestoj nedelji ne smemo da se opustimo, dodaje on.

- Posle toga virus gubi svoju snagu i sposobnost prenošenja, ali i virulenciju, sposobnost da izazove tešku bolest, u periodu pred nama se sve to gasi i završava - dodao je Kon. 

Dragan i Dejan među prvima su se zarazili u Srbiji, ali i izlečili od korone: Ovo su njihove priče! (VIDEO)

Dragan i Dejan među prvima su se zarazili u Srbiji, ali i izlečili od korone: Ovo su njihove priče! (VIDEO)

OD VRBICE DO USKRSA: Pogledajte koje praznike slavimo u narednih nedelju dana i šta oni označavaju

OD VRBICE DO USKRSA: Pogledajte koje praznike slavimo u narednih nedelju dana i šta oni označavaju

Preminula dva korisnika doma za stare u Smederevu: Izdat nalog da se svi testiraju na koronu

Preminula dva korisnika doma za stare u Smederevu: Izdat nalog da se svi testiraju na koronu

 U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe, jedna osoba muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 68, 6 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 74 - rekao je ministar Lončar.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja rekao je da je za 24 sata preminulo 3 osobe od korona virusa.

- U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe, jedna osoba muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 68, 6 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 74 - kazao je Lončar.

Što se tiče domova za stare, 32 korisnika su pozitivna, i oni su zbrinuti, i 13 zaposlenih radnika pozitivnih na korona virus, i zbrinuti su, rekao je ministar Lončar.

Lonačar je rekao da je 441 zdravstveni radnik pozitivan na korona virus, dok je 258 hospitalizovano.

Ministar je potvrdio da su u domu za stare u Smederevu preminula dva korisnika, a da su trenutno tamo epidemiološke ekipe.

Ističe da se posebna pažnja obraća upravo na staračke domove, kako bi se izbeglo da u njih uđe korona virus.

Kada je reč o neprijavljenom broju inficiranih Kovidom-19 i pretpostavkama o istom, ministar kaže da lekari ne žele da odgovaraju na politička pitanja, jer je pretpostavku o broju izneo predsednik Srbije.

- Najvažnije je da odgovaramo na stručna pitanja i da objasnimo sve što je u vezi sa koronom i zdravstvenim sistemom - kaže ministar.

Lončar je rekao da je važno da građani znaju da se nalazimo u najvažnijoj nedelji za nas, u nedelji kada se virus prenosi najbrže.

- Virus je ušao u pojedine novinske agencije i redakcije i mi želimo da vodimo računa i o njima. Zato nismo želeli da se infekcija prenosi, pa je odluka da smanjimo broj novinara doneta - kaže Lončar.

Lončar je još jednom zamolio da se stvar ne politizuje i istakao da je najvažnije sačuvati živote.

- Velika je verovatnoća da se virus prenese i radimo sve da se to ne desi - kaže ministar.

Kada je reč o zdravstvenom stanju dece, Lončar kaže da je 27 dece u Srbiji pozitivno. Oni se nalaze na posmatranju i u dobrom su stanju.

Lončar kaže da naš zdravstveni sistem danas funkcioniše drugačije nego pre, zahvaljujući volji i adaptaciji zdravstvenih radnika. 

- Sve privremene bolnice imaju dovoljno lekara i medicinske opreme da pruže adekvatnu pomoć. Nije lako i neće biti lako, ali je važno da građani slušaju savete i poštuju mere - kaže ministar.

Ističe da je važno to što su se lekari prilagodili situaciji i prihvatili nove preporuke i standarde. 

- Još jednom izražavam zahvalnost i čestitke zdravstvenim radnicima koji su danima van svojih kuća i pomažu svojim kolegama i obolelima. Oni su naši junaci - kaže ministar.

Na pitanje da li se oboleli sa blagom kliničkom slikom smeštaju u banjske centre, ministar kaže da će i banje biti pripremljene kao specijalne bolnice, jer poseduju sve što treba. 

- Podrazumeva se da ove bolnice imaju medicinski kadar. Oni će nam biti sigurnost i suština je da u ovakvom tipu bolnice pravovremeno registrujemo promene zdravstvenog stanja: promene u saturaciji, na plućima, u nivou šećera, promene na rendgenskom snimku... Ovakve stvari nam pomažu u borbi, a naučili smo ih od lekara koji su već prošli kroz ovo - rekao je ministar, objašnjavajući da promene dovode do pravovremenog reagovanja lekara, samim tim su šanse za pacijente veće.

Sa odmicanjem vremena i smirivanjem situacije, kako dodaje, gledaće se da direktno zastupnici respiratora organizuju i njihovo servisiranje.

Kada je reč o obolelima u Opštoj bolnici u Prokuplju, Lončar kaže da je sedmoro zaposlenih obolelo. Kaže da bolnica ima dovoljno opreme i u svakom momentu u Srbiji se prave uslovi da zdravstveni sistem funkcioniše. 

- Nekada to ide brže, nekada sporije. Ako u bolnici imamo dovoljno uslova i kadra, pravimo raspodelu. Ako ne, onda preraspoređujemo zaposlene iz najbližih bolnica. Vanredno je stanje i reorganizaciju pravimo na svakih par sati u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji - kaže Lončar.

Ističe da je za ovo neophodno razumevanje. 

- Radimo 24 sata kako bismo se organizovali i prilagodili situaciji - kaže ministar.

Lončar je zamolio da se u domovima još jednom preispitaju donete mere i da se na sve načine spreči ulazak virusa u domovima. 

- Nema ulaska i izlaska iz domova dok sve ovo ne prođe - rekao je ministar.

Ministar je rekao da su u toku pripreme za korona bolnicu u Leskovcu, jer je pritisak na Niš veliki. 

- Na nama je da obezbedimo dovoljne kapacitete - kaže Lončar.

Lončar ističe da će se bolnica u Pančevu baviti samo obolelima od koronavirusa. 

- I za ovo smo se vodili savetom struke i merama koje će spasiti ljudske živote. Molim sve da to razumeju. Ovo neće trajati večno, i što budemo odgovorniji, pre ćemo se vratiti na pređašnje stanje - kaže Lončar.

Kada je reč o situaciji u bolnici u Šapcu i navodnoj vevsti da nema testova, Lončar kaže da je bilo pozitivnih, a da je moguće da nije bilo dovoljno podloga za testiranje, pa da su se one čekale. 

- Nekada se ne zna kada će gde biti potrebno koliko podloga. Svi su testirani i napravljene su reorganizacije po odeljenjima. Radi se po preporuci i nijedne mere se ne donose proizvoljno - kaže Lončar. Dodaje da je zasad situacija pod kontrolom, sa čime se složio i dr Kon.

Oboleli imali između 15 i 20 kontakata

Dr Predrag Kon kaže da je struka bila saglasna sa ovom odlukom za konferencije, te da se o njoj nije razmišljalo studiozno. 

- To se radi i u drugim zemljama i to nikakav problem nije. Odluka je korektna - kaže dr Kon.

Kada je reč o ispitivanju kontakata zaraženih, dr Kon kaže da su oboleli imali u proseku 15 do 20 kontakata.

- To se menja i zavisi od toga da li oboleli pripada radno aktivnom delu stanovništva. Kod starijih je taj broj kontakata manji - objašnjava dr Kon.

Predrag Kon
Predrag Kon / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Dr Kon naglašava da se svi oni koji su pozitivni isključuju sa posla, njihovi kontakti se odmah ispituju, a čak i oni bez tegoba, a ipak oboleli, takođe se udaljavaju sa posla.

Dr Kon potvrđuje da se svakodnevno moraju pratiti zdravstvene promene i kod lakše obolelih, budući da i kod lakših stanja lako može doći do pogoršanja. 

- Ako na dnevnom nivou pratimo saturaciju kiseonika, lakše radimo i dobijamo celinu koja nam pomaže da spasimo živote - kaže dr Kon.

Da li su testovi iz Kine pouzdani?

Kada je reč o pouzdanosti testova na Kovid-19, dr Kon kaže da koristimo testove iz Kine, ali i drugih zemalja. Ističe da nije bilo govora o tome da je bilo nepouzdanih testova, a da je ovu informaciju dobio u razgovoru sa virusolozima.

- Ima i drugih testova, ne samo iz Kine, to sigurno znam, ali ovo je pitanje za virusologe, ali iz priče sa njima, pouzdani su - rekao je dr Kon.

- Kada su iz Kine došli stručnjaci, naše prvo pitanje je bilo, koji su se testovi pokazali pouzadnim, i na osnovu njihovog odgovora, doneta je i odluka koji su testovi uzeti - dodao je ministar Lončar. 

 On je dodao da se o testovima strogo vodi računa, ne koriste se testovi koji nisu provereni, i dodaje da će Srbija nastaviti da koristi samo one testove koji su pouzdani i koji daju upravo pouzdane rezultate.

Respiratori 

- Svi respiratori su prošli servirs, i vodi se računa o servisiranju, u slučaju da se pokvari, da odmah imamo deo za njega da se popravi - rekao je ministar Lončar.

On se još jednom zahvalio svim serviserima jer izlaze na teren 24 časa dnevno jer razumeju da se radi o ljudskim šivotima i da moramo da reagujemo u sekundi.

"X scenario"

Na pitanje šta bi bilo da mere nisu preduzete na vreme, dr Kon kaže da bismo imali "X scenario", a ne "srpski scenario".

- Ne znam baš da li bi bilo kao u Italiji ili Španiji, ali bilo bi eksplozivno bez sumnje. Sve bi se završilo za 6 nedelja sa velikim brojem zaraženih, mnogo hospitalizovanih u kratkom periodu i sa mnogo onih koji moraju na respiratore u kratkom periodu. Sve bismo imali odjednom i u takvim situacijama nijedan zdravstveni sistem na svetu ne može da se izbori - kaže dr Kon.

Dodaje da se onda dešava da oboli mnogo zdravstvenih radnika, te da zdravstveni sistem doživljava kolaps.

Broj smrtnih ishoda bio bi veliki, a sve smo ovo, nažalost, viđali u Italiji i Španiji.

- Imali smo sreće jer smo sve to mogli da vidimo i na vreme shvatimo da sa ovim virusom nema šale. Razmišljali smo da ovaj virus neće izazvati pandemiju, ali je virus iznenadio i pokazao mnogo veći potencijal od onog što smo mislili. Brzo smo reagovali i preokrenuli stav o virusu. Pravovremeno smo reagovali i nećemo se na kraju stideti našeg, "srpskog scenarija" - kaže dr Kon.

Žarišta 

Kada je reč o samom virusu, dr Kon kaže da ne znamo o njemu dovoljno stvari. Shvatamo, kako kaže, da se lakše prenosi i da je izazvao pandemiju.

- Buni nas šta će biti tokom leta: da li će opstati preko leta, da li će se lako prenositi, da li će se prebaciti na južnu hemiferu. Buni nas i to što ne znamo kakav nam je kolektivni imunitet na ovaj virus - kaže dr Kon.

- Mi ne znamo kakav je imunitet u populaciji, mi smo najugroženije sklonili od opasnosti, građani najstarijeg doba i deca - naglašava dr Kon.

Tokom leta videćemo ko kakav imunitete ima, i kako se virus ponaša, pa će se na osnovu toga odlučivati kakve će se mere dalje preduzimati. 

- Što se bolnica koje postaju žarišta tiče, teoretski gledano, ako koriste zaštitnu opremu, šansa da se virus prenese je minimalna, a isto tako, infekcija se i pored ovoga širi kroz naše bolnice, tako se i grip najobičniji širi, ali mi nemamo vakcine ili neka druga zaštitna sredstva da bi zaštitili bolnice - dodao je dr Kon.

- Mi smo sve učinili da spasimo bolnice, ali kapaciteti su nam puni i morali smo nešto da žrtvujemo - rekao je dr Kon.

- Oni sa simptomima, a i oni bez, isključeni su iz bolnica. Minimalna je šansa da se prenese virus kod onih koji simptome i nemaju. Ipak, i one bez simptoma smo isključili - kaže dr Kon.

Smederevo i penzioneri

Kada je reč o domovima za negu starih lica, dr Kon kaže da oni sa ozbiljnijim stanjem moraju biti hospitalizovani, a da se oni  koji su bili u kontaktu, moraju izolovati. 

- Čim se pojavi oboljenje, čovek se odmah izdvaja - kaže dr Kon. 

- Nema mesta i nema vremena da se sada penzioneri izmeštaju i premeštaju na neka druga mesta - odgovorio je dr Kon.

U izolaciji se nalazi 215 korisnika zbog prisustva infekcije, kao i jedan deo radnika, a ostali čekaju rezultate testova na prisustvo infekcije Covid-19.

Ministar Lončar je dodao da je neohodno i jako bitno preispitati sve zaposlene koji rade u domovima za stare, i da se pridržavaju mera, a to je da nema ulaska i izlaska u domove dok ovo ne prođe, moramo biti sigurni u ono što radimo i da sačuvamo živote najstarijih. 

Situacija u Nišu

- Sve činimo da olakšamo situaciju i žarište u Nišu, ali moramo biti dosadni i ponoviti da samo sa smanjenjem kontakta i pridržavanjem mera opreza Vlade Srbije, samo tako ćemo regulisati situaciju u Nišu - zaključio je ministar Lončar.

Dr Predrag Kon je dodao da što se epidemiološke strane tiče, žarište se vezuje pre svega za kulturološko stanje u Nišu jer se oni vezuju za saznanja da će respiratorne infekcije proći, ali to nije slučaj sa korona virusom, nema vremena da se razmišlja da će to proći, da će se na nogama prevazići već da se odmah ide u kovid ambulante, i da svakom onom ko na vreme stigne na respirator damo šansu da preživi, u suprotnom, male su šanse da se preživi.

- Svi koji imaju bilo kakve tegobe, morate da se testirate i da se simptomi otkriju u pravo vreme - naglasio je dr Kon.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar / Izvor: Foto: Youtube/PrintScreen/Tanjug News Agency

Situacija u Pančevu  

Ministar Lončar je potvrdio da je cela bolnica u Pančevu pretvorena u kovid bolnicu i od sada će se baviti samo kovid pacijentima, trenutno ih ima 130 ali očekujemo još veći broj.

Što se pacijenata sa dijalize tiče, njih će preuzeti bolnice u Vojvodini i smestiti ih u sigurne bolnice gde neće biti bojaznosti za prisustvo korona virusa, kako bi izbegli da se i pacijenti sa dijalize zaraze korona virusom, i na taj način spasimo i njihove živote.

- To je osnovni i jedini princip koga se pridržavamo, da spasimo živote ljudi, sve ćemo uraditi šta je neophodno kako bi se spasili životi - naglašava Lončar.

Situacija u Beogradu i mere koje propisuje Vlada Srbije

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, dr Kon kaže da u Beogradu ima najviše zaraženih, iako je na jugu preveliki pritisak kada je reč o smeštajima.

U Beogradu je, kaže, urađeno sve neophodno, a sada je na građanima da poštuju mere.

- Imam utisak da se negde više poštuju mere, a negde manje. To ne možemo sada ni da procenimo tačno. Razlika u smrtnosti je bila 15:1 u zavisnosti od okruga i to ima veze sa kulturološkim običajima. Godinama se stvara mišljenje da respiratorna infekcija prolazi bez problema, a sa koronom to nije tako - kaže dr Kon.

Poziva sve građane iz onih krajeva gde se ozbiljnost ne računa, da idu u kovid ambulante i da ne razmišljaju o virusu kao o nečemu što će sa vremenom proći.

Ponovio je da smo u nedelji maskimuma i da će od naredne doći do popuštanja epidemije. Kaže da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao i da je on pitao kada se može očekivati da se mere popuste.

- Najmanje dve nedelje mora da se beleži pad u broju obolelih, i tek onda se može razmišljati o postepenom ukidanju mera. To pada krajem aprila, ali oprezno ćemo o tome odlučivati - kaže dr Kon.

- Nalazimo se u 5 nedelji, i ulazimo u 6 nedelju sa većom brojkom, sam početak zaraženih je nešto niži i nadamo se da će tako i ostati i da će početi da se spušta - rekao je dr Kon.

- Kada govorimo o padu, nema dileme da virus polako pada, ali ozbiljnu raspravu o ukidanju mera možemo voditi tek kada virus zaista naglo padne, inače do tada sve mora ostati kako jeste i mora da se striktno vodi računa, pogotovu u domu za starije, nema sada opuštanja, jer ako sada krenemo naopakao, sve može da krene još gore, sve je sada samo u gvozdenoj disciplini - dodao je dr Kon. 

- Negujemo umereni oprimizam, ali je najvažnije da se sada ne opšutamo - kaže dr Kon.

OVI MOMCI SU ODRŽALI LEKCIJU O HUMANOSTI: Na Banjici podelili više od 700 paketa pomoći penzionerima (FOTO/VIDEO)

OVI MOMCI SU ODRŽALI LEKCIJU O HUMANOSTI: Na Banjici podelili više od 700 paketa pomoći penzionerima (FOTO/VIDEO)

LAKŠI PACIJENTI NEĆE IĆI SAMO NA SAJAM: Srpske banje otvaraju vrata za ZARAŽENE KORONOM, evo zašto je to DOBRA ODLUKA

LAKŠI PACIJENTI NEĆE IĆI SAMO NA SAJAM: Srpske banje otvaraju vrata za ZARAŽENE KORONOM, evo zašto je to DOBRA ODLUKA

Uz svoj narod uvek kada je teško: Ministar Stefanović obišao pripadnike policije koji kontrolišu poštovanje propisanih mera

Uz svoj narod uvek kada je teško: Ministar Stefanović obišao pripadnike policije koji kontrolišu poštovanje propisanih mera

KORONA NE ŠTEDI NI NAJMLAĐE U SRBIJI: Broj zaražene dece U PORASTU, ministar zdravlja saopštio kakvo je njihovo zdravstveno stanje

KORONA NE ŠTEDI NI NAJMLAĐE U SRBIJI: Broj zaražene dece U PORASTU, ministar zdravlja saopštio kakvo je njihovo zdravstveno stanje

OTIŠAO VELIKI BORAC: Jedan od direktora "Srbijavoda" preminuo od korona virusa

OTIŠAO VELIKI BORAC: Jedan od direktora "Srbijavoda" preminuo od korona virusa

 

Piše:
Srbija Danas
11.04.2020. 15:07