clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PANDEMIJA KORONA VIRUSA Putin šalje pomoć Trampu, Amerika u očaju poručila 17.000 respiratora iz Kine! (FOTO/VIDEO)

31.03.2020. 07:20 23:32
Piše:
Srbija Danas
korona virus
korona virus / Izvor: Reuters
Pratite situaciju iz minuta u minut

Pandemija korona virusa se i dalje nezaustavljivo širi u svetu. Ukupan broj obolelih u svetu je 785.754, od toga je 37.910 osoba preminulo, a 166.547 se  oporavilo. Najkritičnija situacija je u Italiji, zatim Španiji gde je smrtnost od korona virusa najveća, dok su Sjedinjene Američke Države 148.423 izbile na prvo mesto i po broju zaraženih pretekle čak i Kinu iz koje je pandemija virusa COVID - 19 potekla.

U Srbiji je do danas zabeleženo 900 zaraženih, a 23 osobe su preminule.

 

Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Slovačkoj

U Slovačkoj je danas prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopstio je Nacionalni zdravstveni informativni centar.

Kako prenosi Rojters, Slovačka je do sada prijavila 363 slučaja korona virusa.

Slovačka je zabranila međunarodna putovanja u pokušaju da obuzda širenje epidemije, zatvorila škole i većinu radnji i uvela obavezno nošenje zaštitnih maski izvan kuće.

Kuomo: Naručili smo 17.000 ventilatora, kao da smo na I-beju

Guverner Njujorka Endrju Kuomo izjavio je danas da je ta savezna američka država naručila 17.000 posebne vrste respiratora, tzv. "ventilatora", od Kine, po prosečnoj ceni od 25.000 dolara po komadu.

Kuomo je, međutim, rekao da očekuje da će dobiti samo 2.500 "ventilatora", ističući da je problem to što se u nabavci opreme takmiči sa Federalnom agencijom za upravljanje u kriznim situacijama i mnogim drugim državama.

- To je kao da se na I-beju sa 50 drugih država nadmećete za ventilator - rekao je Kuomo.

On je istakao da bi savezna vlada i Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama trebalo da budu agenti za kupovinu, da sve nabave, i onda da rasporede sredstva saveznim državama po potrebi, prenosi Rojters.

Prvi kontingent pomoći Srbije za Srpsku ušao na Rači

Na graničnom prelazu Rača večeras u 19.15 sati prešao je prvi kontingent pomoći Srbije za Republiku Srpsku, koji je namenjen borbi protiv novog korona virusa.

Kamion u kojem se nalazi pomoć nastavlja kroz Bijeljinu put ka Banjaluci, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Kako se navodi, u paketu je pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odela, 200 naočara i 50.000 rukavica, kao i lekovi.

Dolazak kamiona u Banjaluku očekuje se kasno večeras.

Sa Sajma otpušteno 18 pacijenata

Iz privremene bolnice na Beogradskom sajmu danas je otpušteno kući 18 pacijenata, jer su dva kontrolna testa potvrdila da su negativni na novi koronavirus.

Trenutno je na Sajmu zbrinuto 48 pacijenata pozitivnih na COVID-19, koji imaju blagu kliničku sliku, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Mnogi pacijenti stigli su iz bolnica gde se leče zaraženi COVID-19 i na Sajmu čekaju drugi kontrolni test, koji mora da bude negativan da bi otišli kući.

O pacijentima na Sajmu brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara.

U Hrvatskoj korona virusom zaraženo 17 dece

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnog štaba civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je danas da u Hrvatskoj nema ekspanzivnog širenja korona virusa.

- Imamo dnevni broj obolelih koji ima blagi uzlazni trend - prenosi portal Index izjavu Capaka za HRT.

On je izneo podatke i o broju inficirane dece u Hrvatskoj.

- Reč je o sedamnaestoro dece starosti do devet godina i dvadesetčetvoro mladih od 10 do 21 godinu. To su blagi slučajevi - naveo je Capak.

U Hrvatskoj je do sada registrovano 867 slučajeva korona virusa, a na respiratoru su 32 pacijenta. Preminulo je šest osoba.

Putin šalje pomoć Americi!

Teretni avion napunjen medicinskim potrepštinama i zaštitnom opremom mogao bi da krene za SAD do kraja današnjeg dana, saopštio je Kremlj nakon telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Više o tome čitajte OVDE

U Francuskoj preminulo 499 osoba za jedan dan

Francuske vlasti saopštile su da je 499 pacijenata preminulo od korona virusa, što je najveći broj smrnih slučajeva u toj zemlji do sada. Time je ukupna cifra preminulih skočila na 3.523. 

Prvi slučaj korona virusa na istoku Ukrajine

Na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih snaga, zabeležen je prvi slučaj korona virusa, izjavila je danas ministarka zdravlja Donjecke oblasti Olga Dolgošapko, a prenosi Rojters.

Prema podacima sa sajta Worldometers, 549 osoba zaraženo je korona virusom u Ukrajini, dok je 13 preminulo.

Rusija:Zatvorske kazne za ozbiljno kršenje karantina

Ruski parlament odobrio je danas "antivirusni" paket zakona koji uključuje i do sedam godina zatvora zbog ozbiljnih kršenja pravila karantina.

Najvažnija izmena u paketu zakona, koja predviđa sedmogodišnju zatvorsku kaznu, primenjivaće se ako zaražen korona virusom prekrši karantin, a drugi umru kao rezultat toga. Uvode se i velike kazne za zdrave ljude koji jednostavno krše naredbu da ostanu kod kuće, i potencijalna nova kazna do pet godina za širenje opasnih, lažnih vesti o epidemiji.

Oštri zakoni i amandmani usvojeni su u rekordnom roku, dok su regioni širom Rusije pratili Moskvu i uveli strogu zabranu kretanja kako bi usporili širenje korona virusa. Rusija je zabeležila do sada najveći rast u potvrđenim slučajevima, javlja BBC.

VB: Svaki četvrti lekar u samoizolaciji ili zaražen

Upravnik Kraljevskog lekarskog koledža Endru Godar izjavio je danas da se svaki četvrti lekar u zdrastvenom sistemu Velike Britanije nalazi u samoizolaciji ili je zaražen korona virusom.

Godar je rekao da su jedinice intenzivne nege u nekim bolnicama dostigle svoj limit, prenosi Gardijan.

On je, međutim, istakao da većina lekara koji su u kućnoj samoizolaciji nije nužno i zaražena korona virusom.

Avion Er Srbije odleteo za Bukurešt po naše građane

Avion Er Srbije odleteo je večeras iz Beograda po naše građane u Bukureštu.

Avion ATR 72 poleteo je nešto posle 18.30 sati, a povratak je planiran oko 22 sata, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

U Turskoj 13.531 slučaj COVID-19, 214 preminulih

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećan je danas u Turskoj za 46 - na 214, a broj zaraženih veći je za 2.704 i sada je inficirana 13.531 osoba, pokazuju podaci turskog ministarstva zdravlja.

Do sada su se od virusa oporavila 243 pacijenta, prenosi Rojters.

"U Americi kataklizmično stanje"

Central park je bolnica na otvorenom, mrtvačnice širom grada su prepune, Empajer stejt bilding obojen je u crveno kao podrška medicinskim radnicima, a na ulicama NJujorka je, i pored takve slike koja podseća na holivudske blokbastere o svetskoj kataklizmi, i dalje previše ljudi.

Tako situaciju u Njujorku u razgovoru opisuje šef stalne Misije Srbije pri UN, ambasador Milan Milanović, koji podseća i na poslednji bilans epidemije korona virusa u Njujorku - 40.900 zaraženih i 932 preminulih. 

Više o tome čitajte OVDE.

Pompeo: Zvaničnik Stejt departmenta preminuo od korona virusa

Jedan zvaničnik Stejt departmenta preminuo je od posledica korona virusa, što je prva žrtva pandemije u američkmm diplomatskom korpusu, saopštio je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo nije detaljnije govorio o zvaničniku koji je preminuo niti o tome kako se on zarazio, prenosi AP.

On je dodao da je između 40 i 50 zaposlenih u Stejt departmentu pozitivno na virus, uključujući zaposlene u nekoliko od 220 američkih ambasada i konzulata u inostranstvu.

U Njujorku zaraženo preko 75.000 ljudi

Broj slučajeva korona virusa u Njujorku povećan je za više od 9.000 - na 75.795, a smrtnost se povećala 27 odsto i broj preminulih sada je 1.550, saopštio je danas guverner te američke savezne države Endrju Kuomo.

On je rekao da je korona virus jači nego što se očekivalo, prenosi Rojters.

Njujork
Njujork / Izvor: Reuters

- I dalje idemo ka gore, glavna bitka će biti na vrhu planine - kazao je Kuomo.

Novi crni dan u Italiji

U Italiji je u poslednja 24 sata umrlo 837 osoba, saopštili su nadležni. Takođe, zabeženo je 4.023 novih slučajeva korona virusa.

CG: Još četiri slučaja korona virusa, ukupno 109

U Crnoj Gori potvrđena su još četiri slučaja korona virusa, čime je broj obolelih povećan na 109.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KČG) Jevto Eraković, izjavio je da se pod zdravstvenim nadzorom nalaze 6.262 osobe, prenosi RTCG.

Crna Gora
Crna Gora / Izvor: Reuters

Eraković je rekao da je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti donelo dobre mere, ali da je, da bi epidemija korona virusa bila pobeđena, neophodna velika odgovornost i disciplina građana.

On je naveo da je u KČG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je 12 na infektivnoj klinici. Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilnog stanja.

Dodao je da Crna Gora raspolaže sa više nego dovoljno respiratora i u slučaju širenja epidemije.

EK: Nema dokaza da je hidroksihlorin efikasan protiv korone

Evropska komisija saopštila je u utorak da nema dokaza da je lek o kojem je američki predsednik Donald Tramp govorio kao o čudotvornom leku protiv virusa COVID-19, efikasan protiv bolesti izazvane novim korona virusom.

Tramp je ranije rekao da bi antimalarijski lek hidroksihlorin mogao da bude među "najvećim izumima u istoriji" zbog svog efekta na Covid-19.

- Efikasnost hidroksihlorina u lečenju pacijenata obolelih od Covid-19 do danas nije dokazana - izjavio je portparol Evropske komisije i dodao da nema dokaza ni da je efikasan hlorokin koji se takođe koristi za lečenje malarije a koji je testiran za brobu protiv korona virusa.

Avion Er Srbije vratio 109 naših građana iz Istanbula

Avion Er Srbije A319 vratio se iz Istanbula dana po podne i dovezao u Beograd 109 naših građana, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Avion je sleteo oko 15 sati, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Na sajtu beogradskog aerodroma je navedeno i da se avion Er Srbije vratio iz Šangaja oko 16.10 sati. Taj avion je juče odleteo za Kinu kako bi dopremio medicinsku pomoć Srbiji.

Danas će i avion Er Srbije ATR 72 odleteti oko 18.30 sati za Bukurešt po naše građane, a povratak je predviđen u 22 sata.

Muškarac (42) najmlađa žrtva korona virusa u Srbiji
TUGA: Muškarac (42) najmlađa žrtva korona virusa u Srbiji - dovezen u veoma lošem stanju

TUGA: Muškarac (42) najmlađa žrtva korona virusa u Srbiji - dovezen u veoma lošem stanju

Broj zaraženih na planeti premašio 800 hiljada

U svetu je do sada registrovano više od 800.000 slučajeva obolelih od koronavirusa, preminulo je više od 39.000 ljudi, a oporavilo se 172.000, podaci su sajta Vorldometers. 

U SAD trenutno, kako govore zvanični podaci, koronavirusom zaraženo je 163.429 lica, broj umrlh je nadmašio 3.000 , a po broju inficiranih na prvom mestu je država sa više od 66.000 zaraženih i umrlih 1.243, gde je danas tokom šest paklenih sati - na manje od tri minuta umirao jedan čovek.

Sledi Italija sa 101.739 slučajeva inficiranih i Španija sa ukupno 87.956 obolelih. Kina je na četvrtom mestu po broju inficiranih sa 81.518 slučajeva.

Raste broj preminulih u Austriji

U Austriji je do sada pozitivno na infekciju virusom korona testirano 9.974 osoba, što je rast od 567 novoinficiranih u protekla 24 sata, saopštilo je danas posle podne Ministarstvo zdravlja.

Pokrajina Tirol je i dalje žarište infekcije sa 2.323 zaraženih lica, zatim sledi Gornja Austrija sa 1.616, Donja Austrija sa 1.596, Beč sa 1.378, Štajerska sa 1.049, Salcburg sa 911, Forarlberg sa 646, Koruška sa 273 i Burgenland (Gradišće) sa 182.

Dok je stopa rasta novoinficiranih opala, broj mrtvih stalno raste.

Do sada je umrlo 129 osobe inficirane virusom korona, što je za 21 više nego pre 24 sata.

Glavni lekar bolnice u Komunarki zaražen korona virusom

Glavni lekar u bolnici u Komunarki, nedaleko od Moskve, gde se leče zaraženi virusom korona, i sam je oboleo.

Podsetimo, prošle nedelje je Putin posetio bolnicu u moskovskom predgrađu Komunarka, gde je razgovarao sa doktorom Procenko.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin redovno se testira na koronu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon vesti da se glavni lekar infektivne bolnice u Podmoskovlju Denis Procenko zarazio novim virusom.

- On (Putin) se redovno testira. Sve je u redu - rekao je Peskov.

Sedmoro umrlo, ukupno 23 u Srbiji
Najcrnji dan za Srbiju: Sedam novih žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno 23

Najcrnji dan za Srbiju: Sedam novih žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno 23

U Srbiji novih 115 slučaja zaraze

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19. 

NAJNOVIJI PODACI O EPIDEMIJI: U Srbiji još 115 zaraženih, ukupno registrovano 900 slučajeva korona virusa

NAJNOVIJI PODACI O EPIDEMIJI: U Srbiji još 115 zaraženih, ukupno registrovano 900 slučajeva korona virusa

Pooštravaju se mere policijskog časa u Grčkoj

Nijedna zemlja ne može da izdrži tako masovnu pandemiju koja stvara potrebu da ogroman deo populacije istovremeno hitno mora da ide u bolnicu, izjavio je danas portparol grčke vlade Stelios Pecas.

On je istakao da su mere policijskog časa osmišljene da spreče širenje korona virusa i da će postati strože, prenosi agencija ANA.

- Ne može niko da izlazi više puta, kad izađete, idite u supermarket, apoteku, lokalnu pekaru i onda se vratite kući - istakao je Pecas.

Vučić ponovo apelovao na građane da ostanu kod kuća

Predsednik Srbije Alkesandar Vučić ponovo je danas apelovan na građane da ostanu kod svojih kuća.

On je na svom Instagramu "Avucic" podsetio da zdravstveni radnici rizikuju svoje živote radeći svoj posao.

- Zdravstveni radnici rizikuju svoje živote dok se danonoćno junački bore za sve nas i našu Srbiju. Pomozimo im - ostanimo kod kuće - napisao je Vučić.

U Hrvatskoj 77 novoobolelih, ukupno zaraženo 867 osoba

U Hrvatskoj su do danas potvrđene 77 novozaražene osobe korona virosum, što je ukuplno 867, dok se istovremeno oporavilo 67 osoba.

Na redovnoj konferenciji za novinare ministar Vili Beroš je rekao da juče nije bilo novih preminulih.

Na respiratoru je, prema tim podacima, 27 pacijenata.

Devojčica (12) najmlađa žrtva u Evropi

Belgijske vlasti objavile su da je u poslednja 24 sata 98 osoba premunulo od posledica infekcije COVID19.

Među preminulima je i devojčica od 12 godina koja je sada najmlađa žrva pandemije u Belgiji.

Belgijske vlasti navode da se broj zaraženih korona virusom u zemlji popeo na 12775 od čega je ukupno preminulo 705 osoba.

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONA VIRUSA u Evropi: Preminula devojčica (12)

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONA VIRUSA u Evropi: Preminula devojčica (12)

U Njujorku se umiralo se na svaka tri minuta

U SAD trenutno, kako govore zvanični podaci, korona virusom zaraženo je 163.429 lica, broj umrilh je nadmašio 3.000 , a po broju inficiranih na prvom mestu je država NJUJORK sa više od 66.000 zraženih i umrlih 1.243, gde je danas tokom šest paklenih sati - na manje od tri minuta umirao jedan čovek.

Stepen umiranja je i razlog što su tela preminulih u stanovima ostajala i 24 sata, pre nego što bi ih nadležni odneli , pa je zato u Veliku jabuku, epicentar pandemije, poslato i 85 hladnjača za smeštanje tela.

U Podunavskom okrugu devet slučajeva virusa korona

U Podunavskom okrugu do sada je potvrđeno devet slučajeva zaraženih virusom korona, a 1.300 ljudi se nalazi u samoizolaciji.

Kako je ispričao načelnik Podunavskog okruga Nebojša Pavlović pet osoba koje su zaražene virusom korona su iz Smedereva, troje iz Smederevske Palanke i jedna osoba iz Velike Plane.

Najstariji Srbin koji je pobedio koronu pušten na kućno lečenje
"Uspeo sam, farbaćemo jaja za Vaskrs" Oglasio se deda Dušan, najstariji Srbin koji je POBEDIO KORONU

"Uspeo sam, farbaćemo jaja za Vaskrs" Oglasio se deda Dušan, najstariji Srbin koji je POBEDIO KORONU

Dve osobe u Gornjem Milanovcu zaražene
Gornji Milanoviac: Dve osobe zaražene i dve imaju simptome, čekaju rezultate

Gornji Milanoviac: Dve osobe zaražene i dve imaju simptome, čekaju rezultate

Zastave na ambasadi Italije na pola koplja

Na zgradi ambasade Italije u Beogradu danas će zastave biti na pola koplja u znak sećanja i poštovanja prema brojnim žrtvama COVID19, kaže ambašador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

On je na svom tviter prifilu objavio da će zastave na zgradi italijanske ambasade biti na pola koplja u znak sećanja i kao izraz poštovanja prema brojnim žrtvama COVID19, koje u ovom trenutku ne mogu biti ispraćene uz odgovarajuće građanske i verske počasti.

Na Sajmu zbrinuto 55 pacijenata sa novim korona virusom

U privremenoj bolnici koja je podignuta na Beogradskom sajmu trenutno je smešteno 55 pacijenata zaraženih novim koronavirusom, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Na Sajmu se zbrinjavaju pacijenti koji imaju lakšu formu bolesti, sa blažom kliničkom slikom.

U Španiji za 24 sata preminulo 849 osoba
NAJTEŽI DAN U ŠPANIJI DO SADA! Za 24 časa preminulo 849 ljudi, zdravstveni sistem PRED KOLAPSOM

NAJTEŽI DAN U ŠPANIJI DO SADA! Za 24 časa preminulo 849 ljudi, zdravstveni sistem PRED KOLAPSOM

Počelo testiranje na koronu u laboratoriji u Batajnici

 U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici počelo je testiranje uzoraka na korona virus.

Kako je ranije najavila premijerka Ana Brnabić u toj laboratoriji će moci dnevno da se obradi 1.000 uzoraka.

Foto: Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede - bk
Foto: Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede - bk / Izvor: Foto: Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede - bk

U Albaniji se osmoro oporavilo

Albanski premijer Edi Rama saopštio je danas da se oporavilo osmoro ljudi zaraženih korona virusom u toj zemlji.

Ti ljudi su sada, nakon teške borbe protiv infenkcije, negativni na KOVID-19.

- Dobre vesti, osmoro ljudi se oporavilo danas - rekao je Rama, prenosi agencija ATA.

Rama je naveo i da je ukupan broj onih koji su do sada pobedili bolest 52.

Ukupan broj obolelih u Albaniji je 223.

Drastičan skok obolelih u Rusiji, 500 registrovanih sa zamo 24 sata

U Rusiji je broj zaraženih u protekla 24 sata skočio za 500, što je do sada najveći rast obolelih u jednom danu u toj zemlji.

Ukupno je 2.337 inficiranih, a epidemija u Rusiji počela je pre sedamnaest dana kada je zabeležen prvi slučaj zaraze, prenose svetske agencije.

Do sada je u Rusiji umrlo osamnaestoro ljudi zaraženih virusom KOVID-19, a oporavilo se 121.

Foto: Reuters
Foto: Reuters / Izvor: Reuters

Predrag Kon: "Uvođenje policijskog časa od 24h samo ako se situacija pogorša"

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

DOKTOR KON O POLICIJSKOM ČASU: Uvođenje zabrane kretanja od 24 sata samo pod OVIM USLOVOM

DOKTOR KON O POLICIJSKOM ČASU: Uvođenje zabrane kretanja od 24 sata samo pod OVIM USLOVOM

Indonezija pušta 30.000 zatvorenika

Vlasti u Indoneziji donele su odluku da prevremeno puste 30.000 zatvorenika na slobodu kako bi izbegli širenje zaraze u prenatrpanim zatvorima.

U Crnoj Gori zaraženo 10 zdravstvenih radnika

 Korona virusom u Crnoj Gori do sada je zaraženo 10 zdravstvenih radnika - šest lekara i četiri medicinske sestre, dokk je 237 njih u kućnoj izolaciji, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

Svi oni su, tvrdi se, virusu bili izloženi izvan radnog mesta.

- U kućnoj izolaciji se nalazi 237 zdravstvenih radnika od kojih je gotovo 40 odsto izolovano iz razloga što su u prethodnom periodu boravili na usavršavanju u inostranstvu - navodi se u saopštenju IJZ objavljenom na zvaničnom tviter nalogu.

U RS 25 novih slučajeva,ukupno 226 zaraženih

 Republici Srpskoj danas je potvrđeno 25 novih slučajeva virusa korona I sada ih je ukupno 226, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

- U poslednja 24 časa testirano je 179 osoba. Od 25 novih, imamo 12 žena i 13 muškaraca. Iz Banjaluke je 20, iz Laktaša četiri, a jedno iz Šipova - rekao je Šeranić.

U Mađarskoj 492 slučaja korona virusa

Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u Mađarskoj povećan je na 492, objavljeno je na sajtu coronavirus.gov.hu.

Od korona virusa preminulo je 16 ljudi, a oporavilo se 37 pacijenata.

U Beogradu počinje dezinfekcija međublokovskih površina
Počinje dezinfekcija i međublokovskih površina

Počinje dezinfekcija i međublokovskih površina

Dve osobe u Boru zaražene, 517 u samoizolaciji

Na teritoriji grada Bora registrovana su dva slučaja zaraženih korona virusom, a u samoizolaciji se nalazi 517 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar.

Do sada su u laboratoriji ZJZ "Timok" testirani uzorci pet osoba sa područja grada koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja, a jedna osoba kod koje je ustanovljen virus korona hospitalizovana je, dok je druga u potpunoj izolaciji.

Sve osobe koje su bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ustanovljen virus biće stavljene pod zdravstveni nadzor, a testirane će biti svi oni koji zadovoljavaju kliničku sliku prisustva virusa.

Avion Er Srbije odleteo za Istanbul po naše građane

Avion Er Srbije A319 odleteo je jutros iz Beograda za Istanbul odakle će vratiti naše građane u zemlju.

Avion je poleteo oko 8.20 sati, a povratak je planiran u 12.10 sati, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Takođe, danas će avion Er Srbije ATR 72 odleteti oko 18.30 sati za Bukurešt po naše građane, a povratak je predviđen u 22 sata.

Na sajtu beogradskog aerodroma je navedeno da u 15.55 sati treba da sleti u Beograd i avion Er Srbije iz Šangaja.

Taj avion je juče odleteo za Kinu kako bi dopremio medicinsku pomoć Srbiji.

Stefanović:U samoizloaciji 80.000 ljudi, meru prekršilo 290

Oko 290 građana u Srbiji prekršilo je meru samoizolacije i protiv njih su pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je rekao da je trenutno oko 80.000 ljudi u samoizolaciji i da oni koji ne poštuju tu meru rizikuju svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi.

- Te ljude predajemo sudovima i treba da dobiju dve i tri godine zatvora, jer rizikuju zdravlje svih nas - rekao je Stefanović.

Devet zdravstvenih radnika u Nišu je zaraženo virusom

Devet zdravstvenih radnika u Nišu je pozitivno na korona virus, a trenutno je u samoizolaciji njih 32, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović.

On je rekao da se svi dobro osećaju i naglasio da nema dokaza da se neko od pacijenata u bolnici zarazio od lekara.

Epidemilog kaže da je hala Čair u Nišu od danas spremna da primi pacijente, a da je njen kapacitet 250 ili 260 pacijenata.

Negativan i treći test Merkelove na korona virus

 treći test na infekciju virusom korona kod nemačke kancelarke Angele Merkel bio je negativan, saopšteno je iz njenog kabineta.

- Kancelarka će i narednih dana obavljati svoje državne poslove iz kućnog karantina - dodaje se iz vlade u Berlinu.

Kancelarka Merkel nalazi se u kućnom karantinu nešto više od nedelju dana, nakon što je lekar, koji joj je dao jednu vakcinu, pozitivno testiran na virus korona.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

11 zaraženih među smeštenima u Domu učenika "Patrijarh Pavle"
Stigli rezultati u Dom učenika "Patrijarh Pavle": Među povratnicima iz Pariza i sa Kipra IMA POZITIVNIH

Stigli rezultati u Dom učenika "Patrijarh Pavle": Među povratnicima iz Pariza i sa Kipra IMA POZITIVNIH

Američki pedijatar Džejms Godrih preminuo od korona virusa

Doktor Džejms Godrih, svetski poznati dečiji neurohirurg i direktor Odeljenja za dečiju neurohirurgiju Medicinskog centra Montefiore, preminuo je usled komplikacija sa COVID 19, preneo je CBS.

U Tanzaniji registrovan prvi slučaj zaraze korona virusom

Tanzanija je prijavila prvi slučaj zaraze korona virusom.

Ministarstvo zdravlja Tanzanije saopštilo je da je registrovan prvi pacijent inficiran virusom KOVID-19.

Rusija: 201.000 ljudi pod nadzorom zbog COVID-19

Više od 201.000 ljudi u Rusiji je pod medicinskim nadzorom zbog korona virusa, saopštile su danas ruske sanitarne vlasti.

Pod nadzorom je bilo 315.609 osoba.

U Rusiji je potvrđeno ukupno 1.836 slučajeva korona virusa, a većina slučajeva (1.226) registrovana je u Moskvi.

Preminulo je devet ljudi.

Istovremeno, broj pacijenata u Moskvi koji su se oporavili povećan je na 70.

U BiH registrovano ukupno 379 zaraženih korona virusom

Tokom noći broj novoobolelih od korona virusa u BiH povećan je za osam osoba i sada ih je ukupno 379.

Tokom noći u KCUS testirane su 72 osobe, pozitivno je osam i to iz Sarajeva, Ilidže i Brčkog.

U celoj BiH broj novozaraženih od jutros se povećao za 11 i sada iznosi ukupno 379.

Od ukupnog broja do sada se 17 osoba oporavilo, a 10 ih je preminulo.

Indonezija zabranjuje dolazak i tranzit stranaca

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije saopštilo je danas da je vlada odlučila da zabrani sve dolaske i tranzit stranaca, kako bi bilo sprečeno dalje širenje korona virusa.

Stranci sa dozvolom boravka i diplomate biće izuzeti od zabrane.

Vlada će takođe pojačati skrining za državljane Indonezije koji se vraćaju u zemlju.

U Kini 79 novih slučajeva

Kina je danas registrovala pet smrtnih slučajeva i 79 novozaraženih korona virusom, a svi zaraženi su povratnici iz inostranstva.

U Vuhanu i provinciji Hubeji nema novih zaraženih među lokalnim stanovništvom, čime su grad, provincija i cela zemlja sve bliže ukidanju zabrana i otvaranju granica, prenose svetske agencije.

U Kini je ukupno 81.518 zaraženih, od decembra kada je virus prvi put otkriven u Vuhanu, a umrlo je 3.305 osoba.

Izlečeno je 76.052 inficiranih virusom, a 2.161 i dalje je na lečenju.

U Rumuniji ceo grad u karantinu

Rumunska vlada odlučila je da u istočnom gradu Sučavi i osam okolnih sela uvede karantin, kako bi bilo ograničeno širenje korona virusa, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Marčel Vela.

U Sučavi je prijavljeno više od četvrtine svih slučajeva korona virusa u Rumuniji.

Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa koronavirusom, a najgora šteta tek dolazi, prema proceni Federalnih rezervi.

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvideli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

To bi bila najviša stopa nezaposlenosti od 1948. godine od kada se zvanično void ova statistika, navodi USA Tudej. Dodaje takođe da je tokom Velike depresije ta stopa bila oko 25 procenata.

Još 14 pozitivnih na koronavirus u Crnoj Gori

 U Crnoj Gori je potvrđeno još 14 osoba koje su zaražene korona virusom, tako da je ukupno 105 obolelih osoba.

Od sinoćnjeg preseka analizirano je 115 uzoraka, navodi RTCG.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.262 osobe.

Najviše zaraženih, 38, je u Podgorici, zatim u Tuzima, 33, u Baru ih je desetoro.

Najmlađi pacijent na Beogradskom sajmu ima 19 godina

U privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma trenutno boravi 33 pacijenta obolelih od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom, rekao je za RTS državni sekretar ministra zdravlja Berislav Vekić, pa precizirao:

- Trenutno je na Sajmu najviše pacijenata iz Ćuprije, Loznice i Beograda. Od ukupno 33 pacijenta, 21 je muškarac, a ostali pacijenti su žene. Najstariji je žena koja ima 74 godine, a najmlađi mladić od 19. Angažovano je osoblje iz beogradskih zdravstvenih ustanova, poput Studentske poliklinike, Zavoda za sport i javno zdravlje, Doma zdravlja Palilila... O ovim pacijentima brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara.

U Nemačkoj ukupno 61.913 zaraženih, preminule 583 osobe

Broj zaraženih novim korona virusom u Nemačkoj porastao je na 61.913, dok su ukupno 583 osobe preminule, saopštio je danas Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

U poređenju sa prethodnim danom, broj zaraženih je porastao za 4.615.

U prethodna 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 128 osoba.

EU odobrila 38 miliona evra pomoći za Z.Balkan,Srbiji 15

Gotovo mesec dana nakon početka krize izazvane pandemijom COVID19, EU je objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona evra trenutne pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmeravanje 374 miliona evra za društveno-ekonomski oporavak nakon krize.

To je odgovor Evropske komisije na nedavni zahtev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona evra, KiM do pet miliona i 15 miliona evra predviđeno je za Srbiju, najviše pogođenu pandemijom.

Na KiM 12 novih slučajeva, ukupno 106

Na teritoriji KiM potvrđeno je još 12 slučajeva korona virusa, čime je broj zaraženih porastao na 106.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju prištinskog instituta za javno zdravlje, metodom RT-PCR testirano je 69 uzoraka koji su uzeti iz slučajeva sa terena i iz hospitalizovanih slučajeva na Klinici za infektivne bolest, a utvrđeno je da je još 12 osoba pozitivno, preneo je sinoć Kosovo onlajn. Pozitivni slučajevi su bili u kontaktima za zaraženim osobama, od kojih je pet sa prebivalištem u Mališevu, tri iz Kosovo Polja, dve iz Prištine, i po jedna iz Mitrovice i Kamenice.

Ukupno je do sada testirano 1.151 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2 i od njih su 106 pozitivni, dok je zabeležen jedan smrtni slučaj osobe stare 82 godine.

U Crnoj Gori u izolaciji 237 zdravstvenih radnika

 U Crnoj Gori je trenutno 237 zdravstvenih radnika u izolaciji zbog opasnosti od korona virusa, izjavio je danas direktor Urgentnog bloka Kliničkog u Podgorici Nermin Abdić.

On je juče na RTCG rekao da je neophodno da građani poštuju sve mere nadležnih organa i ponovio da je obavaza svih građana da budu društveno odgovorni i ostanu kod kuća.

- Najveće je žarište u Opštoj bolnici u Baru, gde je u jednom danu u izolaciji bilo 55 zdravstvenih radnika - naveo je Abdić.

Američka vojska pomaže u mrtvačnicama u Njujorku

Američka vojska je saopštila da je da je od nje zatraženo da u Njujork pošalje osoblje za pomoć u mrtvačnicama, kao deo odgovora vlade na pandemiju korona virusa, javlja Rojters.

- Dobili smo poziv da u Njujork pošaljemo tim koji bi pomagao u mrtvačnicama prilikom sahrana i u fazi smo traženja osoblja - saopštio je vojni zvaničnik.

Kardinal Angelo de Donatis pozitivan na korona virus

Kardinal Angelo de Donatis, koji upravlja Rimskom biskupijom u papino ime, zaražen je korona virusom, saopšteno je u Vatikanu.

Kardinal De Donatis je najviši katolički zvaničnik za koga se zna da je pozitivan na korona virus, prenosi Rojters. On je testiran na virus pošto se nije osećao dobro i primljen je u rimsku bolnicu.

Njegovi najbliži pomoćnici su iz predostrožnosti u dobrovoljnom karantinu.

Vatikan je u subotu saopštio da papa i njegovi najbliži saradnici nisu pozitivni na COVID-19.

Tramp: Testirano više od milion Amerikanaca

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je više od milion Amerikanaca trestirano na korona virus i apelovao na građane da se pridržavaju mera socijalnog distanciranja kako bi se sprečilo širenje epidemije.

- Svako od nas ima svoju ulogu u dobijanju ovog rata. Svaki građanin, svaka porodica i biznis može dopineti u zaustavljanju virusa. Ovo je naša zajednička patriotska dužnost. Pred nama su u narednih 30 dana vremena izazova i to su veoma važnih 30 dana - rekao je Tramp sinoć novinarima u Beloj kući.

U srpskim sredinama na KiM ne raste broj obolelih

Na Kosovu i Metohiji u većnski sprskim sredima u toku jučerašnjeg dana nije bilo novoobolelih od korona virusa, tako da ih je i dalje troje, saopštio je direktor Kancelarjie Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić i dodao da u severnu Kosovsku Mitrovicu stižu epidemiolozi koje šalje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ti epidemiolozi će u Kliničko-bolničkom centru pomagati u organizaciji prijema pacijenta s lakšom kliničkom slikom, dok će pacijenti s težom za sada biti upućivani u kliničke centre u Kragujevcu i Nišu, poručio je sinoć Ðurić građanima KiM na Instagram profilu.

- Medicinski gasovi za naše bolnice dopremljeni na KiM - naveo je još Ðurić i dodao da je u Kosovsku Kamenicu stigla donacija od Udruženja humanih žena za izradu zaštitnih maski.

Kuomo zove u pomoć zdravstvene radnike iz drugih delova SAD

Guverner američke savezne države Njujork Endru Kuomo pozvao je zdravstvene radnike iz drugih država da dođu i pomognu njegovoj, gde je već više od 66.000 ljudi zaraženo korona virusom.

- Molim zdravstvene profesionalce iz cele zemlje, ako nemate krizu u svojoj zajednici, dođite i pomozite nam - rekao je Kuomo novinarima.

On je upozorio da se ono što se događa u Njujorku može očekivati i u drugim delovima SAD.

- Brojevi su zapanjujući... Izgubili smo više od 1.000 Njujorčana - rekao je Kuomo, preneli su američki mediji.

Čuveni japanski komičar Ken Šimura preminuo od korona virusa

apanski komičar Ken Šimura (70), koji je bio zaražen korona virusom i hospitalizovan, preminuo je.

Bio je bio jedan od najpoznatijih japanskih komičara, a karijeru je počeo ranih 1970-ih godina. On je prva poznata japanska ličnost koja je preminula od korona virusa.

Šimura je imao groznicu i probleme sa disajnim putevima, pa je 19. marta bio smešten u bolnicu.

Japan je u nedelju potvrdio 68 novih slučajeva korona virusa samo u Tokiju, a u zemlji ima ukupno 1.800 zaraženih. Zabeleženo je 55 smrtnih slučajeva.

Bolsonaro: Nemoguće su oštrije mere

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da osim već postojećih karantinskih mera, nema drugih koje bi mogle biti uvedene u borbi protiv korona virusa, jer se radna mesta uništavaju, a siromašni trpe.

U razgovoru za Rede TV, Bolsonaro je ponovio stav da postoji veliki stepen "histerije" oko pandemije.

Novosadski sajam od danas spreman da prima obolele

Prostor Novosadskog sajma od danas će biti osposobljen za smeštaj oko 1.000 ljudi, koji će tu imati neophodne uslove za život i medicinsku negu.

U Master hali i Hali 1 Novosadskog sajma dezinfikovane su, u njima je oko 1.000 kreveta, postavljeni su dodatni toaleti, tuš kabine, paravani, smeštaj za medicinske radnike i prostorija za medicinsko osoblje.

Srbija danas šalje prvi kontingent pomoći Republici Srpskoj

Srbija danas šalje prvi veliki kontingent pomoći Republici Srpskoj.

U paketu pomoći naći će se pet kliničkih, pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Pošiljka sadrži i lekove.

Piše:
Srbija Danas
31.03.2020. 07:20 23:32