clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Još jedan tragičan dan za Francusku, umrlo 1.341 osoba; U SAD broj mrtvih premašio 16.000

09.04.2020. 07:42
Piše:
Srbija Danas
italija
italija / Izvor: Profimedia
Pratite situaciju iz minuta u minut.

Korona virus nastavlja da se širi. Do sada je u svetu obolelo 1.518.773 , dok je preminulo 88.505 osoba.

U kritičnom stanju je četiri odsto obolelih, odnosno 48.079 osoba, pokazali su najnoviji rezultati objavljeni na portalu worldofmeters.

Najviše obolelih je u SAD gde je obolelo 435.128 osoba, a slede Španija sa 148.220, Italija sa 139.422 i Nemačka sa 113.296 obolelih. Od azijskih zemalja, najviše obolelih je u Kini u kojoj se bolest pojavila -81.865, a od bliskoistočnih najteža situacija je u Iranu gde je zaraženo 64.586 osoba.

U Srbiji je registrovano 2.666 slučajeva obolelih, a preminulo je 65 osoba. Hospitalizovano je ukupno 1.726 osoba, od kojih je njih 112 na respiratorima. Broj potpuno izlečenih u Srbiji je 118.

Broj mrtvih u SAD premašio 16.000

Broj smrtnih slučajeva u SAD popeo se na 16.374, pa je tako ova zemlja druga u svetu po broju žrtava, posle Italije. Zaraženo je više od 460.000 ljudi.

U Istanbulu besplatno dele maske u apotekama

Istanbulska apotekarska komora i Ministarstvo zdravlja Turske odlučili su da besplatno podele maske građanima Istanbula.

Prema pisanju turskog sajta Haberler, građani će moći da podignu maske u apotekama prema kodovima koje će dobijati u SMS porukama.

U Rumuniji ukupno 248 preminulih, 5.202 obolelih, 647 izlečenih

Još dve osobe preminule su od posledica zaraze korona virusom u Rumuniji, a ukupno je 248 žrtava virusa KOVID-19, saopštila je državna Grupa za strategijske komunikacije, prenosi agencija ROM.

U protekla 24 sata u Rumuniji je zaražena još 441 osoba, ukupno je 5.202 obolelo, a 178 se nalazi na intenzivnoj nezi. Broj pacijenata zaraženih korona virusom koji su se oporavili i otpušteni su iz bolnice je 647.

Potvrđena 2 nova slučaja obolelih od korone, ukupno zaražen 31 Novopazarac

Iz Zavoda za javno zdravlje saopšteno da je od poslednjeg preseka testirano ukupno 30 osoba, od kojih je njih 28 bilo negativno, dok je kod dve osobe potvrđeno prisustvo korona virusa.

U Srbiji je do danas ukupno registrovano 2.867 zaraženih korona virusom, a samo u poslednja 24 sata potvrđen je 201 novi slučaj.

Boris Džonson više nije na intenzivnoj nezi

Premijer Velike Britanije koji je u ponedeljak prebačen na intenzivnu negu više se ne nalazi tamo i njegovo zdravstveno stanje je poboljšano.

Još jedan užasan dan u Francuskoj, preko 1.300 novih žrtava

U Francuskoj je za dan umrla još 1.341 osoba, pa je broj mrtvih skočio na 12.210. Sa 4.799 novoobolelih, broj zaraženih se popeo na 117.749.

Zamenik premijera Britanije: Nisam imao kontakt sa Borisom Džonsonom

Britanski premijer Boris Džonson nije imao nikakav kontakt sa svojim zamenikom, ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom, otkako on obavlja Džonsonove dužnosti, rekao je danas Rab i dodao da ima dovoljno moći da donosi ključne odluke bez njega.

 

Boris Džonson
Boris Džonson / Izvor: Profimedia
Stoti lekar u Italiji preminuo od korona virusa

Od početka pandemije korona virusa u Italiji, prema izveštajima Nacionalnog udruženja lekara, od posledica zaraze preminulo je 100 lekara.

 

Italija
Italija / Izvor: Reuters
U Njujorku novih 200 hospitalizovanih, najmanji broj od početka

Guverner Njujorka Endrju Kuomo izjavio je danas da je 200 novih hopsitalizovanih od korona virusa najmanji broj od kada je počela, kako je rekao, ova noća mora.

On je nazvao korona virus tihom eksplozijom koja je "poslala talase u društvo".

U Velikoj Britaniji još jedan užasan dan

U ovoj zemlji umrla je još 881 osoba, pa se broj mrtvih popeo na 7.978.

U Italiji za poslednjih 24 sata umro još 610 osoba

Prema najnovijim informacijama u Italiji ima još 610 žrtava korona virusa, pa se broj mtvih popeo na 18.279. Broj zaraženih je ponovo skočio za poslednjih 24 sata. Potvrđena su još 4.204 slučaja, pa je ukupan broj 143.626.

Mađarska vlada produžila restrikcije na neodređeno vreme

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je danas da vlada na neodređeno vreme produžava ograničenja kretanja uvedena pre dve nedelje u borbi protiv korona virusa.

Od jutros nijedan novi slučaj korona virusa u Crnoj Gori

Epidemiolog Senad Begić kazao je da od jutros u Crnoj Gori nije registrovan nijedan novi slučaj korona virusa.

- Ne smemo da se opuštamo i ne smemo da idemo za talasom entuzijazma koji se trenutno beleži - poručio je Begić na redovnoj konferenciji.

cg
cg / Izvor: Profimedia

Stigao prvi kontingent pomoći iz Rusije u RS

Prvi kontingent pomoći za borbu protiv širenja korona virusa iz Rusije stigao je danas u Republiku Srpsku, a dočekali su ga vrh Srpske i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Hladanjače u Belgiji kao ”komplementrane mrtvačnice”

Belgijske vlasti počele su da angažuju hladnjače za odlaganje tela preminulih od korona virusa zbog preoptrećenosti pogrebnih ustanova, javljaju belgijski mediji. Poslednjih dana Belgija beleži tricifren broj žrtava COVID19. Samo u poslednja 24 sata od posledica infekcije korna virusom umrlo je 283 ljudi, a ukupni boroj žrtva pandemije trenutno je 2.523.

Respiratori u Novom Pazaru spremni za upotrebu na intenzivnoj nezi

Respiratori koji su juče dopremljeni Novom Pazaru instalirani su i spremni za upotrebu na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u tom gradu, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Šef intenzivne nege Nermin Feković rekao je da je novom, vrednom donacijom upotpunjen krug neophodne medicinske opreme za Opštu bolnicu u NP.

- Opšta bolnica Novi Pazar dosad je raspolagala sa tri klinička respiratora. Trenutno se radi o deset savremenih kliničkih i tri transportna respiratora, a u toku je dopremanje ostatka opreme koja treba da popuni intenzivnu negu - naveo je Feković i dodao da se očekuju još "pacijent-monitori".

Kako je precizirao, u ovom momentu nema pacijenata na respiratoru u toj bolnici.

- Svi su sa lakšom kliničkom slikom pod nadzorom infektologa - kazao je on.

Zašto se na rezultate nekad čeka duže od 24 časa?

Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu, dr Goran Stevanović rekao je da je čekanje na rezultate smanjeno u odnosu na prethodni period i da se duža čekanja javljaju samo u pojedinačnim slučajevima.

- U pojedinačnim slučajevima se dešava da se čeka duže, ali sa povećanjem kapaciteta to je sve manje. Kada se rade testovi, u nekim slučajevima oni moraju da se ponavljaju. Međutim, nekad mora da se ponovi čak i uzorak. U tom slučaju, čeka se duže, a sve u cilju da iz laboratorije izađe tačan rezultat - kazao je Stevanović i odgovorio na pitanje zašto su ljudi koji čekaju rezultate zajedno smešteni sa onima koji imaju potvrđenu dijagnozu Covid-19.

Da li će predsedniku Srbije biti rađene analize pošto je njegov sin zaražen korona virusom?

Na pitanje da li će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti preporučen karantin i rađene analize, pošto je njegov sin Danilo zaražen korona virusom, amenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da je protokol isti za sve.

- Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kojoj je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu  za koji smatra da je zarazan. U skladu s tim, rade se sve dalje procedure i dalja testiranja - rekla je dr Kisić Tepavčević i naglasila da je period zaraznosti 48 sati pre i 24 posle pojave simptoma.

 

Aleksandar Vučić i Darija Kisić Tepavčević
Aleksandar Vučić i Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić
Dr Kon: Treba apsolutno prekinuti kontakte

Govoreći o broju novoobolelih, epidemiolog Predrag Kon, rekao je na redovnoj konferenciji da smo mi dobro i da ga raduje što zaravnjenje traje danima.

- Mi smo dobro. Što se same krivulje tiče, i ona je dobro. Mi smo sad već peti dan u situaciji da je zaravnjenje ozbiljno. Plašimo se da virus ne uđe u neke najosetljivije delove, u kolektive u kojima su stari. Ali ako ostane ovako, krivulja će polako padati dok potpuno ne izgubi snagu. Muslim da je struka potpuno saglasna da bi kontakte trebalo potpuno zabraniti.

 - Moramo da čekamo i gledamo iz dana u dan, čekati vikend i videti šta će se dešavati za vikend sa brojevima. Posle toga će morati da se odlučuje.

Predrag Kon
Predrag Kon / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Holandija: Broj žrtava porastao za 148, na 2.396

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Holandiji porastao je danas za 148 na ukupno 2.396, saopštio je holandski Institut za javno zdravlje (RIVM).

U zemlji je broj novozaraženih porastao za 1.213 na ukupno 21.762 zaraženih koronom.

Ljajić o Novom Pazaru: Pretilo je da bude drugi Vuhan

- Situacija je bolja nego što je bila pre nekoliko dana, kada je pretila opasnost da Novi Pazar postane novi Vuhan. Ako se budemo pridržavali svi zajedno preporuka siguran sam da ćemo izbeći najgori scenario - rekao je Rasim Ljajić. 

Na Infektivnoj klinici 39 osoba, devet na respiratoru

Na Infektivnoj klinici u KC Srbije je smešteno 39 osoba sa potvrđenim korona virusom, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinVazivnoj, izjavio je direktor klinike Goran Stevanvić.

- Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično - rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje kakvo je stanje u toj klinici.

Kaže da je pored 39 osoba još oko 60 osoba hospitalizovano zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda.

Novi presek stanja u Srbiji

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19, a registrovan je 201 novooboleli.

Na respiratoru se nalazi 127 osoba. Nažalost od prethodnog izveštaja imamo i jedan smrtni slučaj, ukupno 66 žrtava.

Kon/Tepavčević-Kisić
Kon/Tepavčević-Kisić / Izvor: Foto: Vlada Srbije

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3 - rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević. 

Krizni štab objavio nove informacije

Od korone je u Srbiji obolela još 201 osoba, preminula još jedna osoba

Ruski vojni stručnjaci dezinfikovali VMA

Vojni stručnjaci ABHO jedinica oružanih snaga Ruske Federacije izvršili su danas dezinfekciju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, s obzirom na to da je odlučeno da VMA nije adekvatna bolnica za prijem pacijenata obolelih od korona virusa, u tu vojnu zdravstvenu ustanovu upućivani su svi pacijenti kojima je hitna medicinska pomoć neophodna, nezavisno od vrste zdravstvenog osiguranja.

Dezinfekcija VMA
Dezinfekcija VMA / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Dodaje se da je upravo zbog toga bilo neophodno izvršiti dezinfekciju VMA te su ruski vojni stručnjaci izvršili obradu soba posebne namene i običnih soba, kao i parkinga i kola hitne pomoći.

U Hrvatskoj još 64 osobe obolele od korona virusa

U Hrvatskoj su još 64 osobe obolele od korona virusa, ukupan broj zaraženih je 1.407, objavio je nacionalni štab civilne zaštite. U bolnici Dubrava je preminula 20. žrtva korona virusa, dok je 219 osoba ozdravilo.

24 osobe su na respiratoru, 326 je hospitalizovanih.

Boris Džonson se oseća bolje

Stanje britanskog premijera Borisa Džonsona koji se nalazi na odeljenju intenzivne nege zbog korona virusa, danas se poboljšalo.

On je u nedelju uveče primljen u bolnicu Sent Tomas posle višednevne povišene temperature i kašlja, a u ponedeljak je prebačen na intenzivnu negu gde je primao kiseonik, ali nije bio na respiratoru.

- Oseća se bolje. Stabilno je, stanje se poboljšava, on sarađuje sa medicinskim osobljem - rekao je ministar kulture Oliver Dauden.

U hali Čair 232 pacijenta, još dvadesetak kreveta slobodno

U privremenoj bolnici u hali "Čair" do sada su zbrinuta 232 pacijenta sa virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, a prema rečima koordinatora te privremene bolnice Gorana Stanojević, to je za oko 100 više pacijenata nego što ih je bilo juče.

Stanojević je naveo da najmlađi pacijent u Čairu ima 19, a najstariji 78 godina, kao i da su u hali zbrinute i trudnica i žena koja se nedavno porodila u Kliničkom centru, a koje su za sada dobro.

Navodeći da je kapacitet hale 256 kreveta, Stanojević je kazao da je ostalo još dvadesetak mesta.

- Pacijenti su stabilni, ali ako se desi da im se stanje pogorša tokom boravka ovde, mi ih pratimo intenzivno, prebacujemo ih po potrebi na Kliniku za plućne bolesti ili na Infektivnu kliniku - kazao je Stanojević.

U Nišu su, osim hale Čair, za smeštaj lakše obolelih od virusa korona, spremne sale osnovnih škola "Mika Antić" i "Dušan Radović", a gradonačelnik Darko Bulatović naložio je da se u tu svrhu obezbedi još oko 500 kreveta u domovima za đake i studente.

Vučić sutra u Nišu uručuje medicinsku opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Nišu sa predstavnicima lokalne samouprave, Кliničkog centra i drugih zdravstvenih institucija, najavljeno je na njegovom zvaničnom sajtu.

Vučić će tom prilikom, kako je najavljeno, uručiti veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, predsednik Srbije će se u 11 časova obratiti građanima Niša i juga Srbije putem medija.

Belgija: 1.580 novozaraženih, još 283 umrlo

Belgijsko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da su u poslednja 24 sata u ovoj zemlji umrle jos 283 osobe od posledica COVID-19, što je najveći broj smrtnih slučajeva od ove bolesti u Belgiji u jednom danu do sad. U istom ovom periodu zabeleženo je još 1.580 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Dan ranije u Belgiji su zabeležena 1.203 nova slučaja zaraze, dok je umrlih u ovom danu bilo 205.

Kraljevo:Nova četiri slučaja,ukupno 11 pozitivnih na COVID

U Kraljevu su registrovana još četiri slučaja pozitivnih na virus korona tako da sada u tom gradu ima ukupno registrovanih 11 obolelih osoba, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Pored grada Kraljeva, ZZJZ Kraljevo zadužen je i za teritorije opština Vrnjačka Banja i Raška, na kojima je registrovano ukupno 13 zaraženih osoba i to 10 u Raški i tri u Vrnjačkoj Banji.

Policijski čas sutra od 17 sati do ponedeljka u pet ujutru

Vlada Srbije izmenila je trajanje ograničenja kretanja za vikend, koja stupaju na snagu od sutra, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid 19, pa za sve građane važi potpuna zabrana kretanja od petka u 17 sati, do ponedeljka u pet ujutru, zvanično je danas saopšteno iz vlade.

Građani stariji od 65 godina mogu da kupe neophodne namirnice u prodavnicama u petak od četiri do sedam časova ujutru.

S obzirom na to da je zabrana kretanja produžena, građani kućne ljubimce mogu izvesti i u subotu i u nedelju od 8 do 10 sati ujutru, kao i svakog dana između 23 sata i jedan sat posle ponoći.

Šetnja može trajati 20 minuta, do 200 metara od mesta prebivališta.

Bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko građani osete bilo kakve tegobe treba da se jave u svoj Dom zdravlja u slučaju sumnje na korona virus i nikako ne treba da odlažu odlazak, a svakako neće biti sankcionisani ukoliko zbog toga napuste svoj dom.

- Vlada Srbije će nastaviti da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom Kovid 19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici - stoji u saopštenju Vlade.

Zaražen lekar i dve medicinske sestre u Novom Pazaru

Jedan lekar i dve medicinske sestre pozitivni su na koronavirus, izjavio je direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić.

Prema poslednjim podacima iz ove ustanove do sada u Novom Pazaru ima 29 zaraženih.

SZO: Nije vreme da mere slabe, utrostičiti napore protiv epidemije

Vidljivi prvi znaci usporavanja epidemije koronavirusa u Italiji, ali Svetska Zdravstvena Organizacija upozorava da nije vreme da se mere oslabe, već da je potrebno udvostručiti i utrostručiti napore kako bi pobedila epidemija.

- Iako postoje pozitivni znaci u Italiji, situacija je i dalje veoma zabrinjavajuća. U Evropi se zaraza i dalje siri, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva do jutros iznosio 687.236, a 52.824 osobe su umrle - rekao je Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Lončar obišao novu laboratoriju u KCS za 2.000 testova dnevno

U Kliničkom centru Srbije zarvšeni su radovi na izgradnji specijalne Kovid-19 laboratorije, koja će moći da radi 2.000 testova dnevno, a danas je tu laboratoriju obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Reč je o novoj laboratoriji za molekularnu detekciju infektivnih agenasa koja je izgrađena u KCS.

Više od 300.000 ljudi se oporavilo do korona virusa

Dok raste broj obolelih i umrlih od korona virusa, raste i broj pacijenata koji su se potpuno oporavili. Do četvrtka, više od 330.000 ljudi oporavilo se od Covid-19, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

U Španiji 683 nove žrtve korone, zabeležen novi pad

U Španiji 683 nove žrtve u poslednjih 24 sata, što je manje od 757 prijavljenih u sredu. Prema podacima Ministarstva zdravlja, ima ukupno 15.238 smrtnih slučajeva, 152.446 zaraženih i 52.165 izlečenih.

U Zlatiborskom okrugu još tri zaražene osobe, ukupno 33

Na području Zlatiborskog okruga ukupno su do sada potvrđena 33 slučaja infekcije virusom korona.

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 48 osoba, od kojih su tri pozitivne na Covid -19, rečeno je iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Dr Katarina Ristović iz Zavoda kaže da je od početka epidemije testirano ukupno 310 osoba i da su tri nova slučaja zabeležena u Užicu, Prijepolju i Priboju.

Obavljena prva transfuzija krvne plazme obolelom pacijentu

U Moskvi je danas obavljena prva transfuzija krvne plazme sa pacijenta koji se oporavio od virusa Covid - 19 na obolelog pacijenta, izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve za društveni razvoj Anastasija Rakova.

Prema njenim rečima, krvnu plazmu je doniralo 11 pacijenata koji su ozdravili od novog korona virusa, dok je sedam pacijenata koji se još leče primilo transfuziju.

Transfuzija
Transfuzija / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Pratimo rad kolega u drugim zemljama i znamo da su slična istraživanja uspešno srovedena u Kini, Nemačkoj i SAD. Nadamo se da će nam nova metodologija pomoći da se efikasno borimo protiv pandemije - rekla je Rakova.

U istraživanje efekta lečenja na taj način uključen je i Institut Sklifosovski, kao i Centar za transfuziju krvi Gavrilov.

Prema poslednjim podacima u Rusiji je obolelo 10.131 osoba od novog korona virusa, od čega je najviše slučajeva potvrđeno u Moskvi - 6.698.

Povećan broj napada na ljude azijskog porekla u EU

 U EU je u krizi zbog epidemije korona virusa sve više zabeleženih slučajeva rasističkog zlostavljanja ljudi za koje se smatra da su kineskog ili azijskog porekla

Na ovo je upozorila Evropska agencija za osnovna prava (FRA).

FRA je u izveštaju objavljenom danas ukazala na oblasti u kojima bi mere vlada za borbu protiv širenja COVID-19 mogle da imaju "velike posledice" po osnovna prava.

Posebno zabrinjava, navodi se u izveštaju, rast rasističkih napada na ljude za koje se smatra da su kineskog ili azijskog porekla.

- Pandemija COVID-19 izazvala je povećanje rasističkih i ksenofobičnih incidenata protiv ljudi koji su, prema percepciji, kineskog ili azijskog porekla, uključujući uvrede, uznemiravanje, fizičku agresiju i 'onlajn' govor mržnje - ukazuje se u izveštaju i upozorava da su se ti ljudi u Evropi suočili sa diskrimancijom i u pristupu zdravstvenim uslugama.

Pored toga, navodi se i da pojedini političari i javne ličnosti u nizu članica EU koriste "ponižavajući i ksenofobičan jezik kada govore o ljudima kineskog i azijskog porekla".

U izveštaju se ukazuje na niz grešaka od strane EU političara, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana koji povezuje krizu zbog epidemiie sa ilegalnom migracijom.

U Opštoj bolnici u Čačku 17 pacijenata, dva na respiratoru

U Opštoj bolnici u Čačku trenutno se na lečenju nalazi 17 osoba, od kojih su dva u težem stanju i na veštačkoj ventilaciji su, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa korona na teritoriji tog grada.

Do sada je na teritoriji Moravičkog okruga ukupno potvrđeno 44 slučaja zaraženih virusom korona, od kojih su 32 u Čačku, osam u Gornjem Milanovcu, tri u Lučanima i jedan u Ivanjici.

Tokom jučerašnjeg dana u prijemno trijažnoj ambulanti Opšte bolnice bilo je 13 pregleda, a četiri osobe su primljene na lečenje.

Sančes: Blizu smo početka smirivanja situacije

Poslednji podaci u vezi sa virusom Covid-19 u Španiji su ohrabrujući i država je blizu početka smirivanja epidemije, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančes.

- Požar počinje da se stavlja pod kontrolu - rekao je Sančes u parlamentu uoči glasanja o produženju vanrednog stanja za još dve nedelje.

Vanredno stanje trebalo bi da potraje do 26. aprila.

Sančes je kazao da će se vraćanje u normalu obavljati na postepen i veoma oprezan način.

Opšta bolnica u Pančevu danas postaje COVID bolnica

Direktor Opšte bolnice u Pančevu Slobodan Ovuka izjavio je da ta zdravstvena ustanova danas postaje COVID bolnica. On je rekao da je u toj bolnici od 1.200 zaposlenih zaražen samo jedan član kolektiva.

- Imamo oko 150 mesta.  Biće angažovano 40 lekara i 60 medicinskih sestara, a naši anestezilozi i infektolozi, koje smo uputili u Beograd da pomognu, danas se vraćaju ovde  - rekao je Ovuka.

Po jedan slučaj korona virusa u Kragujevcu i Topoli

Prema rezultatima koje je do ponoći dobio Institut za javno zdravlje Kragujevac, potvrđena su još dva slučaja Covida-19, jedan u Kragujevcu i jedan u Topoli.

Na teritoriji Šumadijskog okruga ukupno je 48 obolelih, od čega je 33 u Kragujevcu, 13 u Aranđelovcu i dvoje u Topoli.

U Rusiji testirano više od milion osoba

U Rusiji je do sada obavljeno više od milion testiranja na virus Covid-19, saopštila je danas Savezna služba za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi.

U Rusiji je od Covid-19 obolelo 8.672 osoba, dok se za 171.000 osoba sumnja da su zaražene i nalaze se pod medicinskim nadzorom.

Od virusa su preminule 63 osobe, a ruska vlada je ranije uspostavila internet stranicu preko koje građani mogu da se informišu o novom korona virusu.

Još sedam žrtava virusa u Rumuniji, ukupno 227

Još sedam osoba preminulo je u Rumuniji od posledica korona virusa, čime je broj žrtava u toj zemlji dostigao 227, saopštila je danas Strateška komunikaciona grupa.

Prema poslednjim podacima, ukupno je zaražena 4.761 osoba, navodi portal Worldometer.

U KBC Zvezdara na lečenju 380 pacijenata, 17 na respiratoru

U KBC Zvezdara trenutno je na lečenju 380 pacijenata zaraženih novim korona virusom, 17 ljudi je na respiratoru i 21 u intenzivnoj nezi, kaže direktor te bolnice Petar Svorcan i dodaje da je to bolnica gde je smešteno najviše zaraženih pacijenata.

On je  naveo da zaraženi dolaze iz cele Srbije, da ih ima iz Chuprija, Valjeva, Jagodine, Prijepolja, Vršca, Pančeva...

Na Kosovu još 14 potvrđenih slučajeva koronavirusa

Tzv. Prištinski Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je do sada na Kosovu registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj obolelih porastao na 224, a šest osoba je do sada preminulo.

- Iz 218 uzoraka uzetih za testiranje ukupno 14 je bilo pozitivnih i to su slučajevi kontakata, od kojih su četiri sa prebivalištem u Vučitrnu, dva u Banji - Mališeva, po dva sa prebivalištem u Prištini i u Severnoj Mitrovici i po jedan slučaj u Suvoj Reci, Klini, Lipljanu i Zvečanu. Klinika za zarazne bolesti prijavila je slučaj smrti žene (66) iz sela Banja ko Mališeva - objavio je Institut

U RS potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze, ukupno 365

U Republici Srpskoj registrovano je 17 novih slučajeva zaraze virusom korona i sada ih je ukupno 365, saopštio je danas ministar zdravlja Alen Šeranić.

Šeranić je naveo da je u protekla 24 časa testirano 416 uzoraka.

Novozaražno je pet muškaraca srednje životne dobi i pet starije dobi, dve žene mlađe dobi, dve srednje, kao I tri starije životne dobi.

Pred TV-om dva sata duže nego ranije

Tokom krize izazvane koronavirusom, televizijski programi građani prate dva sata duže nego ranije, a značajno raste udeo interneta kao izvora informacija, pokazuje regionalno istraživanje Ipsosa.

Južna Koreja i Kanada zahvaljuju Srbiji zbog vraćanja njihovih državljana

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je pisma zahvalnosti od Republike Koreje i Kanade na pomoći Vlade Srbije prilikom vraćanja njihovih državljana svojim kućama, saopštilo je danas Ministarstvo.

Dačiću su pisma uručili ambasadori Čoe Hjong-čan i Keti Čaba. Ambasador Južne Koreje Čoe Hjong-čan zahvalio je na pomoći u repatrijaciji pet zaglavljenih korejskih državljana koji su se vratili prošle nedelje svojim kućama u jeku globalne pandemije kovida 19.

On je izrazio uverenje da će saradnja u borbi protiv korona virusa, našeg zajedničkog neprijatelja, još više ojačati veze i prijateljstvo dve zemlje.

Ambasadroka Kanade Keti Čaba zahvalila je na podršci i pomoći prilikom vraćanja 101 Kanađanina 5. aprila.

- To je bila kompleksna i zahtevna operacija koja je podrazumevala ne samo evakuaciju Kanađana koji se nalaze na teritoriji Srbije, već i Kanađana koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a koji su na beogradski aerodrom prebačeni autobusima za vreme policijskog časa - navodi se u pismu.

Vilijem i Kejt iznenadili decu zaposlenih u bolnicama

Britanski princ Vilijem i njegova supruga Kejt iznenadili su danas učenike škola video snimkom u kome zahvaljuju njihovim roditeljima koji tokom pandemije korona virusa pomažu da se država održi.

Škole u Britaniji zatvorene su već tri nedelje, međutim otvorene su za decu zdravstvenih radnika u bolnicama za nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i drugim ključnim sektorima.

Novi slučajevi zaraze u Kini

Kineske vlasti su saopštile da su zabeležena 63 nova slučaja koronavirusa, od kojih je 61 vezan za osobe koje su doputovale iz inostranstva, a dva su registrovana u oblasti Gvangdong, na jugu zemlje.

Nijedan slučaj nije zabeležen u oblasti Hubej, gde se bolest prvo pojavila, ali su na tom području umrle dve osobe zaražene virusom

Prema zvaničnim podacima, u Kini se 77.370 ljudi oporavilo od bolesti Covid-19, dok je 3.335 umrlo.

Raste broj zaraženih i umrlih u Nemačkoj

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj porastao je u poslednja 24 sata za 4.974 tako da je zaraženo 113.296 ljudi.

Prema podacima Instituta Robert Koh, broj smrtnih slučajeva porastao je za 246.

Ukupno je od početka epidemije u Nemačkoj preminulo 2.349 ljudi.

U Jablaničkom okrugu 67 zaraženih korona virusom

U Jablaničkom okrugu korona virusom zaraženo je 67 osoba, od čega je u Leskovcu 62, dok se u samoizolaciji nalazi 1.000 osoba, izjavio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je rekao da se čekaju rezultati testova za 49 uzoraka.

U Severnoj Koreji 500 osoba u karantinu, nema obolelih

U Severnoj Koreji je više od 500 osoba u karantinu, međutim za sada nije potvrđen ni jedan slučaj oboljevanja, iako se ta zemlja graniči sa dve zemlje u kojima je bolest rasprostranjena - Kinom i Južnom Korejom, izjavio je Edvin Salvador iz Svetske zdravstvene organizacije, zadužen za Severnu Koreju.

U toj zemlji na novi korona virus testirano je 709 osoba, od čega 11 stranih državljana i 698 državljana Severne Koreje, ali obolelih nema, rekao je Salvador.

Produžene vanredne mere u Francuskoj

U Francuskoj će i drugi put biti produžene vanredne mere, ovoga puta do 15. aprila, saopšteno je iz Jelisejske palate i najavljeno da će se francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak uveče obratiti naciji povodom epidemije korona virusa.

Prema najnovijim podacima, Francuska je četvrta zemlja po broju smrtnih slučajeva od korona virusa sa ukupno 10 869 preminulih.

U Australiji najmanji broj novozaraženih za tri nedelje

Broj novih slučajeva korona virusa u Australjii nastavlja da opada i danas je najniži u poslednje tri nedelje.

Zabeleženo je 96 novih slučajeva, prvi put manje od 100 od 17, marta, rekao je ministar zdravlja Greg Hant. Vrhunac epidemije bio je 28. marta kada je potvrđeno 457 novih slučajeva.

Ukupno je u Australiji obolelo nešto više od 6.000 ljudi, a preminula 51 osoba.

Virus bi mogao da gurne pola milijarde ljudi u siromaštvo

Ekonomske posledice krize zbog epidemije korona virusa mogle bi da povećaju siromaštvo kod pola milijarde ljudi na svetu.

Ovo upozorenje potiče iz studije Ujedinjenih nacija o finansijskim i ljudskim gubicima zbog pandemije.

Podaci ukazuju da će prvi put posle 30 godina doći do povećanja siromaštva na globalnom nivou.

Izveštaj UN napravljen je uoči ključnih sastanaka Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i ministara finansija G20 sledeće nedelje.

Na Kosovu šesta žrtva korona virusa

U našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji je zabeležen šesti smrtni slučaj od infekcije korona virusom, saopštilo je prištinsko ministarstvo zdravlja.

- Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova preminula je 66-godišnja pacijentkinja iz Mališeva, kojoj je dijagnostikovan COVID-19 - navedeno je u saopštenju koje je sinoć objavljeno.

Reč je o pacijentkinji koja je imala prateće bolesti.

Povećan broj poziva građana Hitnoj pomoći

Hitna pomoć u Beogradu i noćas je imala povećan broj poziva građana koji traže savet u vezi sa epidemijom korona virusa.

Tokom noći Hitna pomoć u Beogradu imala je 73 intervencije od čega pet na javnom mestu.

Nije bilo saobraćajnih nezgoda, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Novi Pazar: Tri nova, ukupno 29 slučajeva korona virusa

U Novom Pazaru je registrovano 29 slučajeva korona virusa.

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar saopštio je da su od 36 ispitanih tri pacijenta pozitivna na virus Covid-19.

Kako je navedeno, ukupno je u Novom Pazaru registrovano 29 slučajeva korona virusa.

Brazil se okreće domaćoj proizvodnji respiratora

Brazilski ministar zdravlja Luis Mandeta izjavio je da pokušaji zemlje da kupi medicinski materijal iz Kine za borbu protiv korona virusa nisu uspeli i da se vlada okreće brazilskoj kompaniji koja proizvodi ventilatore.

Mandeta je istakao da vlada planira da izgradi terensku bolnicu za zajednice domorodaca, koje su ranjivi na zarazne bolesti.

U Brazilu je potvrđeno 15.927 slučajeva korona virusa, a broj smrtnih slučajeva porastao je za 133 za 24 sata - na 800.

Crni rekord u Velikoj Britaniji

Velika Britanija zabeležila je u sredu novi dnevni rekord umrlih od zaraze korona virusom 938, ukupno 7.097.

Broj novozaraženih u Velikoj Britaniji je u porastu.

Do sada se od Kovida-19 oporavilo 135 ljudi.

Produženo trajanje i set vanrednih mera u Portugaliji

Portugalski parlament je doneo odluku da se do kraja vanrednog stanja, koje je produženo do 17. aprila, obustavi isključenje domaćinstava sa elektro mreže, vodovoda ili gasovoda zbog neplaćenih računa jer bi to nanelo ekonomsku i socijalnu štetu siromašnijim građanima, prenosi Rojters.

Prema podacima vlade, birou za nezaposlene dnevno se prijavi 4.000 ljudi, a u prvoj nedelji aprila evidentirani broj nezaposlenih u zemlji porastao je za 28.000.

Avion "Er Srbije" sa našim državljanima poleteo iz Vašingtona

Avion Er Srbije "Erbas A 330" poleteo je iz Vašingtona sa 236 naših državljana i danas će stići u Srbiju.

Zbog pandemije virusa korona nacionalna avio-kompanija letela je više od 30 puta po tone i tone medicinske opreme za Srbiju, dovela je iz raznih krajeva sveta stotine i stotine naših državljana, letela u gradove do kojih pre nije, kao što je Doha, a sada i Vašington. 

 

Piše:
Srbija Danas
09.04.2020. 07:42