few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PANDEMIJA KORONA VIRUSA: Svet broji više od 1,8 miliona infekcije koronom, Britanija i Španija u CRNOM REKORDU

12.04.2020. 07:29
Piše:
SrbijaDanas
Španija
Španija / Izvor: Reuters
Pratite sva najvažnija dešavanja u vezi sa korona virusom

Korona virus i dalje nastavlja da se širi svetom, a obolelo je više od 1,7 miliona ljudi. Najveći broj obolelih je u SAD, dok broj zaraženih i umrlih polako opada u najvećim žarištima u Evropi, Italiji i Španiji.

U Italiji za jedan dan preminula 431 osoba, U PADU i broj novozaraženih

 U Italiji je u poslednja 24 sata umrlo 431 osoba, a novozaraženih je 4.092.

Juče je bilo 619 smrtnih slučajeva, a dan ranije 570. Italija je nakon Sjedinjenih Država najpogođenija država.

Svet: Zaraženo više od 1,8 miliona ljudi, umrlo 112.000

Broj zaraženih od korona virusa u svetu premašio je 1,8 miliona ljudi, a preminulo je oko 112.000 osoba.

Prema podacima sa sajta Worldometers, trenutno je zaraženo 1.805.560 ljudi, dok se potpuno oporavilo skoro 413.000 osoba.

Najviše zaraženih je u SAD, 533.000 gde je umrlo više od 21.000 ljudi. U Španiji je zaraženo 166.000 ljudi, a umrlo skoro 17.000.

Na trećem mestu po broju inficiranih je Italija sa 152.000 slučajeva, ali ova zemlja je na drugom mestu po smrtnosti - 19.468.

Korona virus odneo treću žrtvu u Crnoj Gori: Preminuo muškarac (74)

U Podgorici je danas preminuo muškarac star 74 godine od posledica novog korona virusa i on je treća žrtva u toj zemlji, saopštio je Klinički centar u Podgorici.

Kako se navodi, pacijent je patio i od drugih zdravstvenih problema, prenosi portal CdM.

CRNI REKORD Broj preminulih u Britaniji PREMAŠIO 10.000

Broj preminulih od korona virusa u bolnicama u Velikoj Britaniji porastao je na 10.612 pošto je danas umrlo 737 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Takođe, danas je registrovano još 5.288 novih slučajeva tako da je ukupan broj zaraženih premašio 84.000.

SAD ublažavaju mere karantina 1. maja?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa vidi 1. maj kao datum kada bi mere karantina, uvedene širom Sjedinjenih Američkih Država u cilju obuzdavanja širenja korona virusa, trebalo da budu ublažene.

To je danas rekao prvi čovek americke administracije za hranu i lekove Stiven Han, koji je, međutim, upozorio da je još prerano za ocenu da će se tada to zaista i dogoditi.

- Vidimo svetlo na kraju tunela - izjavio je on u emisiji televizijske kuće ABC.

korona virus
korona virus / Izvor: Reuters

 

U Engleskoj danas preminulo 657 osoba od korona virusa

Broj umrlih od korona virusa u bolnicama u Engleskoj porastao je za 657 na 9.594, saopštili su zvaničnici u Engleskoj.

Od 657 žrtava, 42 pacijenta starosti između 30 i 98 godina nisu imali nikakve druge zdravstene tegobe, prenosi Rojters.

Podaci o ukupnom stanju u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je reč o korona virusu biće objavljeni kasnije danas.

Boris Džonson otpušten iz bolnice

Premijer Velike Britanije Boris Džonson otpušten je iz bolnice posle šest dana.

- Po savetu lekarskog tima, premijer se neće odmah vratiti na posao. Zahvaljuje svima u bolnici Sent Tomas na izuzetnoj nezi koju je dobio - rekao je portparol vlade, prenosi Rojters.

On je prošle nedelje primljen u bolnicu nakon što su mu se pogoršali simptomi korona virusa, a u ponedeljak uveče prebačen je na intenzivnu negu.

Boris Džonson
Boris Džonson / Izvor: Profimedia

U Srbiji zaraženo još 250 ljudi, za 24 sata preminulo 6 osoba

U Republici Srbiji je do 15 časova 12. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.630 potvrđenih slučajeva COVID 19.

 Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno. Hospitalizovano je 2.684 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 146 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba, tri osobe muškog i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 57,5 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80.

 Rama o modernom i drevnom karantinu

Albanski premijer Edi Rama napravio je danas paralelu između karantina u doba korona virusa i perioda izolacije iz istorije, ukazujući na rad persijskoj učenjaka Avicene, oca rane moderne medicine. Rama je ukazao da svet danas, boreći se protiv mikroskopskog virusa, koristi skoro milenijum staru peporuku Avicene, čiji je rad postavio temelje modernom karantinu, prenosi ATA.

On je naveo da naziv karantin potiče od arapskog termine "al-arba`inija", što znači četrdeseti, koji je Avicena koristio kako bi oznažio svoj metod izolacije. Podsetio je da su pojam "karantena" koristili venecijanski trgovci tokom epidemije kuge u 14. i 15. veku, što je označavalo period od 40 dana tokom kojih su putnici brodova morali da budu u karantinu pre nego što se iskrcaju.

Rama je citirao i stihove iz Kurana: "Kada bi iko spasao jedan život, to bi bilo kao da je spasao živote celog čovečanstva".

U Albaniji je, inače, u protekla 24 sata potvrđeno 13 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj porastao na 446, saopštile su danas zdravstvene vlasti. U tom periodu nije bilo novih smrtnih slučajeva, a do sada su preminule 23 osobe.

Tirana
Tirana / Izvor: Reuters

 Nemačka: Po prvi put više izlečenih od obolelih

Prvi put od izbijanja epidemije korona virusa, krajem februara, u Nemačkoj je zabeleženo više izlečenih osoba od obolelih. Prema podacima Robert Koh Instituta za zarazne bolesti (RKI) u nedelju ujutro broj pozitivno testiranih na korona virus dostigao je 120.479.

Od tog broja, 60.200 vodi se kao izlečeni. Od virusa, prema RKI, umrlo je do sada 2.673 osobe u Nemačkoj. Broj aktivno inficiranih trenutno je 57.606 i time je manji od broja izlečenih.

Još juče je broj aktivni inficiranih bio veći od broja izlečenih.

 Izrael: U nekim delovima Jerusalima uveden karantin

Izraelska vlada odobrila je danas uvođenje karantina u nekoliko delova Jerusalima, uključujući Stari grad, u nameri da uspori širenje korona virusa u najosetljivijim gradskim četvrtima. Ta mera je stupila na snagu danas u podne, javlja AP.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u zemlji potvrđeno više od 10.000 slučajeva korona virusa i više od 100 smrtnih slučajeva. Otprilike petina svih slučajeva zaraze u Izraelu registrovana je u Jerusalimu.

Stroga ograničenja javnih okupljanja ograničila su i verske događaje u Jerusalimu ovog aprila, kada se praznuju jevrejski praznik Paseh, hrišćanski Uskrs i početak muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Jerusalim
Jerusalim / Izvor: Reuters

 Hrišćani na Šri Lanki proslavili Uskrs u kućama

Hrišćani na Šri Lanki proslavili su Uskrs u svojim domovima, prisustvujući verskim obredima preko televizije, dok su crkve zatvorene zbog pandemije korona virusa. Televizijske stanice prenosile su uskršnje mise na sva tri zvanična jezika Šri Lanke, prenosi AP.

Nije bilo ni organizovanih komemoracija u znak sećanja na ubistvo 260 ljudi, uglavnom hrišćana u tri crkve i tri hotela za Uskrs prošle godine, koje je izvela Islamska država.

Na Šri Lanki je tri nedelje na snazi policijski čas. U zemlji je potvrđeno 199 slučajeva korona virusa, uključujući sedam žrtava.

 Gradonačelnik: Mislili da južnjaci nisu dispciplinovani, ali..

Predsednik Kampanje, italijanske regije na jugu zemlje, Vinćenco de Luka, koji se redovno obraća građanima putem video poruka na Fejsbuku, u najnovijoj poruci rekao je da stanovnici regije Kampanja mogu biti ponosni na svoje dosadašnje držanje u vreme pandemije.

- Mnogi su očekivali da ćemo mi južnjaci ovde imati tragediju, da ćemo kopati grobnice, čuo sam neke koji su mi se činili iznenađeni jer smo mi u Kampanji imali manje žrtava i zaraženih, nego bogata Lombardija. Ali, mi smo pokazali da u kritičnim trenucima nisu važne partije, već sistem, odlučnost i disciplina. Mi možemo biti ponosni onim što smo uradili. Budući da smo jedna od najgušće naseljenih područja, znali smo da se moramo zaštititi, mere karantina uveli smo 10 dana pre centralne vlade.

Na razne načine Italija se bori i nosi sa koronom i svi, od građana do onih u prvim redovima te borbe, traže način da se ohrabre, pa je tako osoblje hitne pomoći Napulja napravilo mali performans podrške na čuvenom trgu Piaža Plebiscito, koji je obično prepun ljudi, ali je u vreme pandemije prazan. Deset kola hitne pomoći rasporedili su u krug, u podnožju bazilike San Frančesko di Paola, i upalili sirene, tačno minut nakon čega je usledio aplauz posvećen zdravstvenim radnicima, policiji i drugim snagama sigurnosti, koji "u ovom periodu daju sve od sebe, profesionalno i humano, da bi pomogli građanima".

- Pozivamo građane da i dalje disciplinovano poštuju zabrane, a svima poručujemo: ostanite kod kuće - rekao je direktor napuljske hitne službe Đuzepe Galano.

Sve je izvedeno u skladu sa bezbednosnim merama, učestvovali su samo oni koji u tom trenutku nisu bili angažovani na radnom mestu. Nisu svi poštovali naređenje da se u vreme epidemije ne izlazi iz kuće. Pred današnji praznik putevi koji iz Rima vode prema obali mora bili su zakrčeni kilometarskim kolonama automobila, negde dužim i od 10 kilometara. Očigledno je da su mnogi Rimljani zanemarili apel da ostanu kod kuće, kako bi proveli uskršnje praznike u morskim odmaralištima blizu glavnog grada

Policija je proveravala takozvana "auto-opravdanja" koje svaki građanin mora ispuniti i potpisati da bi opravdao zašto je izašao iz kuće. Dvoje dvadesetogodišnjaka proveli su noć u šatoru na izletištu Bisalti, u blizini astronomske opservatorije, nedaleko od grada Cunea.

To ih je koštalo skupo. Intervenisala je policija i civilna zaštita jer su mladi turisti prekršili zabranu izlaska, i još su zapalili vatru pred šatorom zanemarujući drugu zabranu paljenja na otvorenom zbog stanja maksimalne opasnosti od šumskih požara, koja je na snagu stupila u sredu. Svoje iskustvo podelili su na Instagamu sa mnogo fotografija "romantičnog piknika".

Oni koji su videli slike obavestili su vlasti, a dvoje mladih na putu kući, zaustavila je policija i agenti vatrogasne službe.

Vinćenco de Luka
Vinćenco de Luka / Izvor: FOTO: Twiterr Printscreen/@ZenatiDavide

 Papa pozvao na ukidanje sankcija, otpis dugova i primirje

Papa Franja pozvao je danas na solidarnost u svetu u borbi protiv pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posledica, apelujući na ublažavanje međunarodnih sankcija, otpis dugova siromašnim državama i prekid vatre u svim konfliktima. On je u uskršnjoj poruci "Urbi et Orbi" (gradu i svetu) upozorio Evropsku uniju da rizikuje da se uruši ako ne usaglasi način za pomoć zemljama tog bloka, prenosi Rojters.

Poruka koju je papa poslao iz prazne bazilike Svetog Petra u Vatikanu, umesto pred uobičajenih desetina hiljada vernika u njoj i na trgu ispred nje, imala je najveću političku težinu od kada je imenovan 2013. godine. Ističući da bi ovogodišnja parola "Uskrs samoće" trebalo da bude "prenošenje nade", on je odao priznanje doktorima, sestrama i ostalima koji rizikuju živote da bi spasili druge, kao i ljudima koji obezbeđuju osnovne usluge.

- Ovo nije vreme za ravnodušnost, jer ceo svet pati i mora da bude ujedinjen suočavajući se sa pandemijom. Ravnodušnost, egocentričnost, podele i zaboravnost nisu reči koje želimo da čujemo u ovom trenutku. Želimo da zauvek zabranimo te reči - istakao je papa Franja.

Ukazao je da je vreme da političari i vlade izbegavaju usredsređenost na sebe i preduzmu odlučnu, usklađenu akciju kako bi pomogli jedni drugima da njihovo stanovništo preživi krizu i da se na kraju vrati normalnom životu.

Papa Franja
Papa Franja / Izvor: Reuters

 Stiglo više od 100 inovativnih rešenja u borbi protiv kovida

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Nenad Popović, izjavio je danas da je za sedam dana, u okviru akcije "Budi i ti heroj", stiglo više od 100 inovativnih rešenja čija primena u borbi protiv korona virusa može početi već danas ili u bliskoj budućnosti. On je podsetio da su tu akciju pokrenuli Vlada Srbije i njegov Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj, a kako bi i IT zajednica svojim rešenjima pomogla državi u borbi protiv virusa korona.

- Moram da kažem da je odziv bio odličan, za sedam dana stiglo je više od 100 predloga koji imaju mogućnost primene i danas i u budućnosti - rekao je Popović za TV Prva.

Prema njegovim rečima, radna grupa koju čine predstavnici najvećih IT kompanija u Srbiji, oceniće projekte i najbolji projekti ubrzo će, kako je najavio, biit implementirani s konkrentim ministarstvom ili institucijom u Vladi Srbije. Reč je o predlozima koji pomažu da se smanje resursi i da se ubrzaju pojedini procesi kako bi svim građanima bilo jednostavnije da funkcionišu u trenutnoj situaciji, a, takođe, vezana su i za one koji se nalaze u izolaciji, za komunikaciju sa njima i njihovu kontrolu.

Predlozi su se, kaže, ticali i e-trgovine, e-pijace, a ima i ideja za pravljenje maske za višekratnu upotrebu, vizira, tunela za dezinfekciju i prvog srpskog respiratora. Govoreći o negativnim uticajima virusa korona na digitalnu industriju, Popović je rekao da će bez sumnje i ova industrija biti pogođena, dok neki njeni delovi, poput gejminga, kaže, verovatno neće ni osetiti posledice.

- Onaj deo digitalne industrije koji je vezan za saradnju sa velikim i svetskim korporacijama, naročito onih koji su u automobilskoj industiji, a takvih je u Srbiji mnogo, imaće probleme - ukazao je.

Najavio je da će se sledeće nedelje u okviru vlade razgovarati o sektorskom pristupu pomoći svim granama ekonomije, navodeći da će sigurno jedna od grana biti i digitalna industrija koja bi, ističe, trebalo biti motor razvoja Srbije.

- Ona je i do sada to bila, sa izvozom od milijardu i po evra prošle godine, a u budućnosti očekujemo da ovaj sektor bude još veći motor razvoja Srbije - podvukao je Popović.

Nenad Popović
Nenad Popović / Izvor: Srbija Danas

 Iran se bori sa korona virusom bolje nego evropske zemlje

Iran se bori s pretnjama izazvanim novim korona virusom bolje nego evropske zemje, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

- Mnoge iritira kada kažemo da je situacija u ovoj zemlji bolja nego u Evropi. Da, bolja je. Mi se danas borimo sa korona virusom bolje nego vi - rekao je Rohani u govoru na državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima, razlog za to je u tome što Iran poseduje "dobar ljudski kapital, kvalifikovano medicinsko osoblje, podršku medija i vojnih snaga, kao i solidarnost među socijalnim gurpama".

- I vi i mi imamo korona virus. Ali, naš virus je užasniji, a vi ga nemate. Taj virus su sankcije - istakao je Rohani, prenosi Tass.

Iranske vlasti su u više navrata isticale da su američke sankcije omele napore Irana u borbi protiv korona virusa, prvenstveno zbog nemogućnosti uvoza humanitarne robe, uključujući hranu i lekove. Iran je najteže pogođena zemlja na Bliskom istoku, a prema poslednjim podacima, u toj zemlji je potvrđeno više od 70.000 slučajeva korona virusa, a najmanje 4.230 ljudi je preminulo.

Hasan Rohani
Hasan Rohani / Izvor: Reuters

 Sleteo avion iz Dubaija sa oko 100 građana Srbije

Avion Er Srbije A319 iz Dubaija sleteo je u Beograd sa oko 100 građana Srbije, saznaje Tanjug. Avion je sleteo oko 12.50, objavio je beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Sutra će biti organizovan let za Maltu, a u utorak za Bratislavu i Prag. U sredu će biti organizovani letovi za Stokholm i Oslo, u četvrtak za Pariz, a u petak za Berlin i Frankfurt.

Taj raspored najavio je ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Spiskovi građana koji bi da se vrate u Srbiju iz inostranstva stalno se dopunjavaju, a prioritet za vraćanje avionom su imali učenici, studenti, oni koji su bili na lečenju, na službenom putu i tek na kraju turisti.

 Novi smrtni slučaj od ebole u Kongu, ima preminulih i od korona virus

U Demokratskoj Republici Kongo zabeležena je druga žrtva ebole, posle više od šest nedelja bez novih slučajeva, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacjia. Kako se navodi, u petak je preminula devojčica stara 11 meseci u gradu Beni, prenosi Rojters.

Kongo je trebalo da danas proglasi kraj epidemije ebole od koje je od avgusta 2018. umrlo više od 2.200 ljudi u delu zemlje u kojem je nasilje omelo napore da se širenje bolesti suzbije. Demokratska Republika Kongo suočava se i s novom zdravstvenom pretnjom - korona virusom, kojim je do sada zaraženo 60 ljudi, a pet ih je preminulo.

Postoji bojazan da bi korona virus mogao nesmetano da se proširi u čitavoj zemlji, opterećenoj decenijama sukoba, siromastvom i korupcijom, kao i nepoverenjem prema nadležnima, koje je dovodilo i do ubistava zdravstvenih radnika tokom epidemije ebole.

Kongo
Kongo / Izvor: Reuters

 Avion sa srpskim građanima iz Dubajia stiže oko 13 sati

Avion Er Srbije A319 iz Dubaija s građanima Srbije stiže na beogradski aerodrom danas oko 13 sati, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji. Sutra će biti organizovan let za Maltu, a u utorak za Bratislavu i Prag.

U sredu će biti organizovani letovi za Stokholm i Oslo, u četvrtak za Pariz, a u petak za Berlin i Frankfurt. Taj raspored najavio je ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Spiskovi građana koji bi da se vrate u Srbiju iz inostranstva stalno se dopunjavaju, a prioritet za vraćanje avionomo su imali učenici, studenti, oni koji su bili na lečenju, na službenom putu i tek na kraju turisti.

 Varufakis prekršio karantin, odbio kontrolu

Bivši grčki ministar finansija i lider stranke "Mera25" Janis Varufakis odbio je da se zaustavi radi policijske kontrole na ostrvu Egina, gde ima letnjikovac. To je izjavio gradonačelnik Egina, Janis Zorbas, koji je dodao da je policija obavljala rutinsku kontrolu u četvrtak kada je signalizirala Varufakisu da zaustavi automobil, prenosi grčki portal Katimerini.

Kako je rekao, Varufakis je usporio, ali nije zaustavio kola, a kada mu je policajac zatražio dokumenta i da objasni zašto je napolju kada nije dozvoljeno, bivši ministar je rekao da je poslanik i upitao ga "Da li znaš ko sam ja", a zatim se odvezao.

Varufakis se tim povodom oglasio na svom Tviteru rekavši da je išao da govori u parlamentu o stavu vlade o izgledu evroobveznica, kako bi se borila protiv pandemije korona virusa, nakon čega se vratio kući.

Janis Varufakis
Janis Varufakis / Izvor: Profimedia

 Iran: 4.474 smrtna slučaja od korone

Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Iranu povećao se za 117 tokom proteklog dana, na ukupno 4.474, saopštile su danas zdravstvene vlasti. U ovoj zemlji je potvrđeno 71.686 slučajeva korona virusa.

Iran je od svih država na Bliskom istoku najteže pogođena pandemijom korona virusa.

Teheran
Teheran / Izvor: Reuters

Prodavci sa "mokrih pijaca" u Vuhanu strepe za budućnost

Dok epidemija COVID-19 u Kini jenjava, prodavci ribe i povrća na "mokrim pijacama" u Vuhanu ovih dana ponovo otvaraju svoje tezge, ali su suočeni sa neizvesnom budućnošću zbog stigme koju im je nametnuo korona virus. Veruje se da je virus krajem prošle godine potekao sa jedne pijace morske hrane u ovom gradu, koja je od januara zatvorena, a slučaj je doveo do podozrenja prema "mokrim pijacama", pa je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama bilo poziva za zatvaranje takvih pijaca širom Azije.

"Mokre pijace" su mesto gde se na otvorenom prodaje sveže povrće i voće, kao i žive zivotinje, poput ribe, a popularne su među mušterijama koje smatraju da je na njima roba jeftinija i svežija nego u supermarketima. Ipak, kako navodi Rojters, vlasnici tezgi nisu optimistični kada je reč o poslu, budući da su im stroge mere zatvaranja u Kini, od kojih su neke i dalje na snazi, kao i privremena zabrana prodaje i konzumiranja mesa divljih životinja, donele velike ekonomske gubitke.

Vlasti Vuhana izdvojiće 28 miliona dolara za poboljšanje higijenskih i drugih uslova u kojima radi 425 pijaca u gradu, ali neki trgovci se plaše da to ipak neće dočekati.

- Nemamo nikakvih prihoda, niti posla. Ako se ovako nastavi, biće nam veoma teško da preživimo - kaže jedan prodavac mesa i povrća.

Vuhan
Vuhan / Izvor: Reuters

 Jagodina: Od sutra dezinfekcija višespratnih stambenih zgrada

Uz temeljitu dezinfekciju ulica, javnih površina i ulaza u stambene zgrade, u Jagodini će se od sutra rastvor za dezinfekciju, natrijum hipohlorit, preuzimati u upravnici zgrada. Dezinfekciono sredstvo će biti u dvorištu JKP "Standard" i "besplatno je, te se ne može se naplaćivati od stanara", saopštio je danas Gradski štab za vanredne situacije Jagodine.

Saopštenje je potpisao komadant štaba i gradonačlenik Jagodine Ratko Stevanović po naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, JKP "Standard", oko 20 dana, dezinfikuje ulice, saobraćajnice, javne površine i stambene objekte Jagodine, u cilju sprečavanja širenja virusa korone, izjavio je danas Tanjugu direktor "Standarda" Dragan Lukić.

- Grad Jagodina je prvi, i JKP "Standard", počeo sa dezinfekcijom sa najefikasnijim sredstvom natrijum hipohloritom (žalova voda). Četiri cisterne u jednoj turi dezinfikuju preko 300 kilometara ulica, putnih infrastruktura, trotora i saobraćajnica. Dezinfekcija grada obavlja se noću, u vreme policijskog časa, kada na ulicama i saobraćajnicama, nema ljudi i vozila - rekao je Lukić.

Uz cisterne, gde je angažovano i 20 ljudi, radnici sa prskalicama idu po zgradama i do sada su ih dezinfikovali preko 80 odsto, a rade 24 sata - dodao je Lukić i istakao da se Gradska pijaca, koja u Jagodini radi, površine oko Opšte bolnic, Dom zdravlja i najfrekventnije saobraćajnice, dezinfikuju dan i noć.

- Za nekoliko dana planiramo da postavimo najmanje 15 tankova sa po 1.000 litara dezinfekcionog rastvora po gradu, na mestima koja su najpodesnija, da taj rastvor mogu koristiti domaćinstva i stanari stambenih zgrada, za unutrašnju dezinfekciju objekata - zaključio je Lukić.

Jagodina
Jagodina / Izvor: FOTO: Twitter Printscreen/@filterzamozak

 KiM: Još jedna slučaj korona virusa u srpskim sredinama

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih sada 45, saopšteno je na pres konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Kako je navedeno, novooboleli je iz Zubinog Potoka, prenosi Kosovo onlajn.

Od posledica korona virusa do sada su u srpskim sredinama preminula dva pacijenta - jedan iz Mitrovice i drugi iz Leposavića. Najviše zaraženih u srpskim sredinama na KiM je u Severnoj Mitrovici - 23, Zvečanu - 11, Leposaviću - 5 Zubinom Potoku - 5 i Gračanici - 1.

Na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica nalazi se osam pacijenata, a 24 osobe sa lakšim simptomima smeštene su u Studentskom domu u tom gradu.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Profimedia

 Austrijski biskup kritukuje EU i SZO

Austrijski biskup Egidius Zivković kritikovao je danas EU i Svetsku zdravstvenu organizaciju, rekavši da su te institucije zakazale u svojoj reakciji na korona virus pandemiju. Biskup iz Ajzenštata, u funkciiji austrijskog "evropskog biskupa", u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, kazao je da je Evropa mogla učiniti mnogo više.

- Ali, ko je Evropa? Evropa smo svi mi. Svaka država - poručio je on.

Prema njegovim rečima sada Evropa mora pokazati da stvarno "živi" vrednosti kao što su jedinstvo i solidarnost.

- To je potrebno da bi ponovo pokrenuli privredu - naglasio je austrijski biskup.

Govoreći o aktuelnoj korona krizi i crkvi, kazao je da je kucnuo čas "kućnih crkava". Vera, prema njegovim rečima, može da se slavi i u kući, u krugu najuže porodice ili sam, uz pomoć modernih sredstava za komunikaciju.

- Crkva prati ljude u svakoj situaciji – u tuzi i strahu, ali i radosti. Sada želimo i možemo preko medija da budemo povezano sa vernicima - objasnio je biskup.

 Turska podstiče migrante zaražene koronom da prelaze u Grčku?

Grčki zvaničnici smatraju da Turska planira da podstakne migrante zaražene novim korona virusom da pređu u Grčku i druge delove Evrope. To prenosi grčki portal Katimerini pozivajući se na neimenovani, ali pouzdan izvor iz Vlade, koji kaže da se brojni migranti u Turskoj koncentrišu u primorskim gradovima na zapadu kako bi prešli na susedna grčka ostrva u Egejskom moru.

Kako se navodi, mnogi migranti se prevoze iz migrantskih kampova u centralnoj Turskoj, a njihovo kretanje ka zapadnoj obali regulišu turska policija i žandarmerija. Grčke vlasti sakupile su dosta informacija od otvorenih izvora, poput nevladinih organizacija koje su aktivne u pružanju pomoći migrantima da pređu iz Turske u Grčku.

Larisa, Grčka
Larisa, Grčka / Izvor: Reuters

 Milošević: Na Infektivnoj devet pacijenata na respiratoru

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS Ivana Milošević izjavila je danas da je u toj bolnici devet pacijenata na respiratorima. Milošević je još jednom objasnila da će pacijent biti primljen u bolnicu ako ima zapaljenje pluća, zbog čega će se konstantno pratiti njihovo stanje, a posebno temperatura.

- Temperatraura je alarm za kontinuirano praćanje. Međutim, od presudnog značaja je koncetracija kiseonika u krvi i broj respiracija u minuti. To su parametri koji se kontinuirano prate, a njihov pad zahteva pre svega potporu kiseonikom, a ako nema poboljšanja, takav pacijent najčešće završava na respiratoru - objasnila je Milošević za Prvu tv.

Upitana da li su osećaj otežanog disanja i temperatura osnovni "signali" bolesti virusa korona, Milošević je odgovorila da bolest ne ide tim redom, već počne samo osećajem kratkog daha. Objasnila je da često postoji uvod koji odgovara infekciji respiratornih organa - grebanje u grlu, sekrecija iz nosa, a onda temperatura i otežan dah.

Ona je apelovala na građane da, ako osećaju takve simptome, pre svega odu kod svog odbaranog lekara u Domu zdravlja, u takozvane Kovid ambulante, gde može da se obavi prvi pregled.

Ivana Milošević
Ivana Milošević / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

U Španiji prekinut trodnevni pad broja preminulih, danas 619 umrlih

U Španiji je od korona virusa preminulo još 619 osoba, čime je prekinut trodnevni trend pada broja preminulih. Tako se ukupan broj preminulih u Španiji povećao na 16.972, prenosi Rojters. U subotu je bilo zabeleženo 510 smrtnih slučajeva.

Ukupan broj zaraženih korona virusom povećao se sa 161.852 na 166.019 slučajeva.

Hueska, Španija
Hueska, Španija / Izvor: Reuters

 U Austriji 13.945 inficiranih i 350 umrlih

Brojevi inficiranih i umrlih u Austriji su i dalje stabilni, a nakon Uskrsa najavljeno je povećanje testiranje, pre svega u staračkim domovima. Od izbijanja epidemije korona virusa u Austriji je pozitivno testirano 13.945 osoba i preminulo 350 zaraženih.

Broj inficiranih porastao je u protekla 24 sata za dva odsto, a umrlih za 5,6 procenata. Najviše pozitivno testiranih ima u Tirolu, glavnom žarištu infekcije i pokrajini u kojoj se pojavio prvi slučaj, sa 3.324, sledi Donja Austrija sa 2.284, Beč sa 2.029, Štajerska sa 1.524, Salcburg sa 1.181, Forarlberg sa 843, Koruška sa 382, Burgenland sa 260.

Kod broja umrlih prednjači Štajerska sa 76, ispred Beča (74) i Tirola (66). Ukupno 6.987 obolelih je izlečeno, što znači da je polovina osoba sa kovidom odzravilo. U bolnicama je hospitalizovano 1.035 obolelih, od kojih je 243 na intenzivnoj nezi.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober najavio je da će posle Uskrsa težište testiranja biti na staračkim domovima. Takođe, rekao je da će broj testova u cilju postepenog povratka normalnosti biti znatno povećan.

Od pojave prvog slučaja korona virusa u Austriji, krajem februara, do danas sprovedeno je 144.877 testova, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Beč
Beč / Izvor: Reuters

 UDS: Obraćamo se Dačiću ministru, a ne predsedniku SPS

Ujedinjena demokratska Srbija ponovila je danas zahtev da država saopšti tačno i precizno ko je, koliko i na koji način uputio Srbiji pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa, navodeći da je to jedini način da svi građani steknu sliku i da se izbegne predstojeća antievropska kampanja i rasprava kako nas Kina i Rusija više vole i pomažu od Evrope.

"Posledice toga bi bile katastrofalne za zemlju i za sve njene građane",  navodi se u saopstenju Ujedinjene demokratske Srbije. UDS je ranije pozvao šefa srpske diplomatije, Ivicu Dačicća, da ne komentariše na ciničan način ponašanje EU prema Srbiji, a na to je reagovao šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević ocenom da UDS želi da diskredituje Dačićev rad.

Kako se navodi, Dačić je šef diplomatije Srbije, a UDS je tražio promenu ponašanja od ministra Dačića, a ne od Dačića predsednika stranke.

 Split: Došli na misu, napali novinarke

U splitskom kvartu Sirobuja danas se, uprkos zabrani svih većih okupljanja u Hrvatskoj, na uskršnjoj misi okupila nekoliko vernika, koji su fizički napali novinarku koja ih je snimala. Kako prenosi zagrebački portal Index.hr, misu je organizovala župa koju vodi sveštenik Josip Delaš, koji je već dobio prekršajnu prijavu zbog verbalnog napada na policajce.

Delaš je prošle nedelje prilikom policijske intervencije pretio policajcima "božjom kaznom", a u razgovoru za Index, korona virus je ozančio kao "američki proizvod", najavljujući još tada da će za Uskrs održati misu bez obzira na zabranu.

"Dalmatinski portal" javlja da je fizički napadnuta novinarka tog medija koja je snimala okupljanje vernika u crkvi na Sirobuji, dok je "Slobodna Dalmacija" navela da su vernici novinarki tog splitskog lista poručili da je "bolje da ide".

"Slobodna Dalmacija" navodi da je pred crkvu stigla policija koja, kako se navodi, čeka kraj mise kako bi ispitala šta se dogodilo. Iz splitske policije su potvrdili samo da su dobili dojavu o događaju i da je istragau toku.

 Indonezija: 399 novih slučajeva korone, najveći skok do sada

Indonezija je danas saopštila da je u toj zemlji prijavljeno 399 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast broja obolelih. Tako je ukupan broj zaraženih korona virusom u toj zemlji povećan na 4.241, prenosi Rojters.

Preminulo je još 46 osoba, te je zbir smrtnih slučajeva od korona virusa povećan na 373.

Indonezija
Indonezija / Izvor: Reuters

 Malezija: Najviše zaraženih u jugoistočnoj Aziji

Ministarstvo zdravlja Malezije saopštilo je danas da su u toj zemlji potvrđena još 153 slučaja korona virusa. Tako je ukupan broj zaraženih povećan na 4.683, pa je Malezija zemlja sa najviše zaraženih u jugoistočnoj Aziji, prenosi Rojters.

Od korona virusa su preminule još tri osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 76. Ministarstvo zdravlja navodi da se 45 odsto svih pacijenata kod kojih je bio potvrđen virus oporavilo.

Malezija
Malezija / Izvor: Reuters

 Ukrajina: 266 novih slučajeva, ukupno 2.700 zaraženih

Broj slučajeva korona virusa u Ukrajini je porastao za 266, na 2.770, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Od korone su preminule 83 osobe, a 89 se oporavilo, prenosi TASS.

Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Reuters

 Otvaranje škola u Pekingu u aprilu i maju

Škole i fakulteti u Pekingu, zatvoreni zbog epidemije korona virusa, ponovo će biti otvoreni 27. aprila i 11. maja, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje. Studenti će se vratiti u internate 27. aprila, a učenici srednjih škola 11. maja, prenosi Rojters.

 Kineski grad uveo 28-dnevni karantin za sve iz inostranstva

Grad Harbin na severoistoku Kine primeniće 28-dnevni karantin za sve ljude koji dolaze iz inostranstva, saopštila je danas lokalna vlada. Kako je objašnjeno, svi koji ulaze u glavni grad provincije Heilongđijang na granici s Rusijom biće prvo 14 dana smešteni u karantin u posebnom objektu, nakon čega će još 14 dana provesti u kućnoj izolaciji, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da će oni biti testirani na nukleinsku kiselinu i antitela. Vlada će uvesti i 14-denvni karantin za stambene objekte u kojima su registrovani porvrđeni i asimptomatski slučajevi korona virusa.

 Slovenija: 53 smrtna slučaja, 1.205 zaraženih

Broj umrlih od korona virusa u Sloveniji dostigao je 53, jer su u subotu preminula još tri pacijenta sa COVID-19. Najnoviji podaci vlade pokazuju da je broj potvrđenih infekcija porastao za 17, na 1.205, prenosi agencija STA.

Hospitalizovano je 95 pacijenata, a 35 ih je na intenzivnoj nezi. Do sada je 150 ljudi otpušteno iz bolnice.

Slovenija
Slovenija / Izvor: Reuters

 Filipini: 50 smrtnih slučajeva za jedan dan

Filipini su zabeležili 50 novih smrtnih slučajeva od korona virusa, što je najviše u jednom danu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje. Ukupan broj smrtnih slučajeva od korone u toj zemlji tako je povećan na 297, prenosi Rojters.

Zabeleženo je 220 novih slučajeva infekcije, pa je ukupan broj zaraženih 4.648.

Manila
Manila / Izvor: Reuters

 U Zlatiborskom okrugu još dvoje umrlo, dvoje novoobolelih

Od početka epidemije do danas u Zlatiborskom okrugu je registrovano 46 slučajeva infekcije COVID 19, četiri osobe su preminule, a dva pacijenta su izlečena, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice. Od poslednjeg izveštaja do danas testirane su još 22 osobe od kojih su dve pozitivne na korona virus, jedna u Bajinoj Bašti i druga u Užicu, a još dve osobe su preminule.

- Preminula je žena stara 76 godina iz Priboja, dok je čovek iz Arilja preminuo za nekoliko dana od javljanja doktorima i registracije na COVID 19, na Infektivnom odeljenju u Opštoj bolnici Užice - rekla je za Tanjug doktorka Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Ona je podsetila da su prethodno preminule dve osobe i da se radilo o šezdesettrogodišnjoj ženi iz Prijepolja i sedamdesetosmogodišnjem muškarcu iz Bajine Bašte.

- Prosek starosti četvoro preminulih je 71,3 godine i svi su imali druga pridružena hronična obolenja - dodala je Ristovićeva.

Kako je navela, i prva dva pacijenta su oporavljena i otpuštena kući.

- Oni su mlade osobe, muškarac je iz Čajetine i žena iz Sjenice, registrovani su među prvima u Zlatiborskom okrugu i lečeni su u Beogradu - navela je Ristovićeva za Tanjug.

Ona je dodala da se u Zlatiborskom okrugu trenutno nalazi u izolaciji oko 1.200 osoba, ali da će se od sutra ta brojka smanjiti, jer iz izolacije izlazi prva grupa ljudi koja je u izolaciji bila nakon dolaska u zemlju iz inostranstva. Od početka epidemije do danas testirano je u Zlatiborskom okrugu 400 osoba, a ukupno je potvrđeno 46 slučajeva infekcije COVID-19 i to: Užice - 10, Prijepolje - 9, Bajina Bašta - 9, Nova Varoš - 6, Priboj - 4, Požega - 3, Čjetina - 2, Sjenica - 2 i Arilje - 1.

korona virus
korona virus / Izvor: Reuters

 Ambasadori u Kini o navodnoj diskriminaciji Afrikanaca

Ambasadori afričkih zemalja u Kini požalili su se u pismu ministru spoljnih poslova te zemlje na diskriminaciju Afrikanaca u vreme pandemije korona virusa. Nekoliko afričkih zemalja odvojeno je zatražilo da se Kina pozabavi navodima da su u pojedinim oblastima, posebno u gradu Guanžou na jugu zemlje, Afrikanci izloženi maltretiranju i uznemiravanju.

Proteklih dana Afrikanci iz tog grada izvestili su da su izbačeni iz iznajmljenih stanova, da su testirani više puta i da nisu dobili rezultate, kao i da ih javnost izbegava i diskriminiše, prenosi Rojters. Ambasadori su ocenili da "takva stigmatizacija i diskriminacija" stvara lažan utisak da Afrikanci šire korona virus. Oni su zahtevali hitan prestanak nametnutog testiranja, karantina i "drugih vrsta nehumanog postupanja prema Afrikancima".

Pres služba kineskog ministarstva spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev da prokomentariše pismo upućeno ministru Vang Jiu. Nakon što je epidemiju korona virusa stavila pod kontrolu, Kina se sada bori da zaustavi širenje importovanih slučajeva korona virusa i pojačava nadzor nad strancima koji ulaze u zemlju.

U Kini su potvrđena 82.052 slučaja kroona virusa, a preminulo je 3.339 ljudi.

Vučić: Najveći izazov u poslednje 2 decenije, na vreme reagovali

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zemlja suočila sa najvećim izazovom u poslednje dve decenije, ali da je, zahvaljujući stručnjacima, epidemiolozima, na vreme preduzela odgovarajuće mere. Više o tome možete da pročitate OVDE.

 Mađarska: 14 osoba preminulo od korone za jedan dan

Broj registrovanih slučajeva Covid-19 u Mađarskoj je povećan na 1.410, dok je u jednom danu umrlo 14 pacijenata, objavljeno je jutros na vladinom sajtu koronavirus.gov.hu. Kako je navedeno, ukupno je od COVID-19 preminulo 99 ljudi, a oporavilo se njih 118.

Trenutno su 15.333 osobe u kućnom karantinu. U Mađarskoj su do sada na korona virus testirane 33.532 osobe, a najveći broj zaraženih registrovan je u Budimpešti - 669 slučajeva.

U Njujorku hospitalizovano 85 ljudi, mesec dana ranije više

U Njujorku je juče hospitalizovno 85 ljudi zaraženih korona virusom, što je najmanji broj od 16. marta, rekao je guverner Entoni Kuomo i dodao da je početkom meseca taj broj bio viši i od 1.000. U Velikoj Jabuci u petak i subotu umrlo je 400 ljudi, rekao je Kuomo i podsetio da je pre četiri dana za 36 sati u gradu umrlo 1.000 ljudi, pernosi Njujork post.

U čitavoj državi Njujork u subotu je izgubljeno 783 ljudi, precizirao je guverner. Bio je to peti dan za redom kako je krivulja sa evidencijom izgubljenih života i na grfikonu postala ravna, ali se, na žalost, kako je dodao Kuomo, zadržala se na užasavajućem broju od više od 700 žrtva širom Njujorka.

Kuomo je i kao tračak nade naveo da su se u bolnicma počeli pojavljivati prazni kreveti.

Širom drzave Njujork pozitivno je vise od 180.000 ljudi, a izgubljeno 8.640 života. U gradu koji ima 8.7 miliona stanovnika od 1. marta, kada je evidentiran nulti pacijent, zaraženo je 98.715, a umrlo 6.367.

Njujork
Njujork / Izvor: Profimedia

 Austrija: Turizam se bori protiv propasti

Iako bi austrijska preduzeća koja posluju u oblasti turizma od sredine maja mogla ponovo da otvore svoja vrata, nedostajaće im gosti, a domaći turisti neće moći da nadoknade minus u obrtu, smatraju eksperti. Poslednje dve decenije austrijski turizam je beležio uspešne godine, jer je tokom leta, ali i zimi, obrt stalno rastao i prošle godine je sa 152 miliona noćenja ostvaren novi rekord.

Od toga, međutim, samo oko 30 odsto noćenja otpada na domaće turiste. Korona virus naneo je veliku štetu austriskom turizmu, koji sa oko 40 milijardi evra doprinosi značajno BDP-u. Strani gosti će duže vreme izostati, pre svega što se tiče gradskog turizma i Beča.

- Moguće je samo još polagati nade u domaće turiste, ali i tu ima mnogo otvorenih pitanja - ukazuje Oliver Fric ekspert za turizam u ekonomskom institutu "Wifo".

On je naveo da su mnogi, usled restriktivnih mera, bili prinuđeni da uzmu odmor, drugi su prijavljeni na skraćeno radno vreme, a treći su izgubili posao, pa će možda početi na leto ponovo da rade, tako da neće moći na odmor. Dalji faktor koji je negativan jeste da postoje veliki gubici u prihodima kroz sve staleže stanovništva, što će ostaviti jako malo sredstava za putovanje.

Pored toga, ukazuje, na odmor se ide samo kada postoji osećaj sigurnosti.

- Samo ako se Nemačka, kao naše glavno tržište, oporavi, i gosti iz te zemlje dođu, imamo šansu - naglašava Petra Noker-Švarcenbaher predsednica sektora za turizam i hoteljerstvo u Privrednoj komori Austrije.

Mnoga preduzeća u turizmu će razmisliti i da li će uopšte ponovo otvoriti ove sezone, jer postoje fiksni troškovi i ako je poluprazan objekat.

- Za strepnju je još i da će gosti kod konzumacije štedeti - kazao je Fric, dodajući da niko ne može nadomestiti turiste iz Azije, koji su najviše novca ostavljali.

Radojičić: Ima smisla da policijski čas traje duže

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da ima smisla očekivati da policijski čas sledećeg vikenda počne ranije, odnosno da traje duže, i naveo da će odluku o tome, kao i o ponašanju za vreme pravoslavnog Uskrsa, doneti epidemiolozi i stručna lica zajedno sa nadležnima. Više o tome možete pročitati OVDE.

 CG: Još četiri slučaja korona virusa

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje završene su analize 141 uzorka, među kojima su otkrivena još četiri slučaja infekcije korona virusom. Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, jedan zaraženi je kontakt potvrđenog slučaja, prenosi RTCG.

U Crnoj Gori je do sada registrovano 267 zaraženih korona virusom.

 Stroge mere u Portoriku produžene do 3. maja

Guverner Portorika Vanda Vaskes saopštila je danas da će ta američka teritorija ostati u karantinu do 3. maja, kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Kako je rekla, najstrože mere, pod američkom jurisdikcijom, podrazumevaju da će ostati zatvorene sve prodavnice, osim onih koje prodaju neophodne potrepštine, a da će policijski čas i dalje trajati od 21:00 do 05:00 sati.

Vaskes je, međutim, rekla da će pojedine restrikcije biti ublažene, tako da će servisi automobila moći da rade dva puta nedeljno po skraćenom radnom vremenu, prenosi AP. Nošenje maski i dalje je obavezno prilikom ulaska u prodavnice. Sekretar za zdravstvo Lorenco Gonzales upozorio je da se vrhunac epidemije očekuje tek početkom maja.

- Još nismo videli najgore. Ne smemo da spustimo gard - izjavio je sekretar.

U Portoriku je do sada potvrđeno 780 slučajeva korona virusa, a preminule su 42 osobe. Kritičari, međutim, upozoravaju da vlada nema precizne podatke o broju zaraženih, jer nije bilo masovnog testiranja.

Portoriko
Portoriko / Izvor: Reuters

 BiH: Još sedam zaraženih, ukupno 953

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) noćas je testirano 77 uzoraka, a kod osam je potvrđeno prisustvo korona virusa, čime se broj zaraženih u BiH povećao na 953. Kod jedne osobe sa područja Ilidže je nakon retestiranja ponovo potvrđen virus, prenosi klix.ba.

Od tog broja, oporavilo se 139 osoba, a 37 je preminulo.

 U Srpskoj 29 novih slučajeva korone, ukupno 421


U Republici Srpskoj registrovano je 29 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 421, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. On je naveo da je reč o 16 muškaraca i 13 žena, a da je najviše novih slučajeva zaraze zabeleženo u Banjaluci - 13, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Jedanaest osoba je već hospitalizovano, a reč je o onima koji su već bili u kontaktu sa zaraženima ili o porodičnim kontaktima. Šeranić je naveo da su među novim zaraženima i dva zdravstvena radnika iz dve privatne zdravstvene ustanove u Banjaluci.

- U UKC-u imamo 96 osoba, 47 sa težom kliničkom slikom. Pet pacijenata je na respiratoru, na intezivnoj nezi je sedam osoba - istakao je Šeranić.

 Letovi za Dubai, Maltu, Bratislavu, Prag, Nemačku, Oslo...

Danas će biti organizovan let "Er Srbije" za Dubai, kojim će se vratiti srpski građani, dok će sutra biti treći let za Maltu, a u utorak za Bratislavu i Prag, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je dodao da će u sredu biti organizovan let za Stokholm i Oslo, u četvrtak za Pariz, a u petak za Berlin i Frankfurt.

Dačić kaže da se spiskovi građana koji bi da se vrate u Srbiju iz inostranstva stalno dopunjavaju i dodaje da je urađeno sve da se reše urgentni slučajevi kada su državljani Srbije bili zaglavljeni na aerodromima i granicama u trenutku izbijanja pandemije. Ministar je za RTS rekao da su prioritet za vraćanje letovima bili učenici, studenti, oni koji su bili na lečenju, na službenom putu, a da su turisti na kraju prioriteta.

Navodi da se u međuvremenu pojavila nova kategorija, a to su ljudi koji su negde ostali bez posla. Dačić je rekao da nije izračunao koliko je "Er Srbija" prešla kilometara i da nije sabran ukupan broj ljudi koji je vraćen, ali je u petak taj broj iznosio više od 5.000 onih koji su vraćeni avionima ili drumskim prevozom u organizaciji Ministarstva.

Dodaje i da je do sada prevezeno oko 40 medicinskih radnika iz Nemačke koji su se vratili u zemlju i uključili u borbu protiv koronavirusa.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

Hrustanović: Očekujemo pozitivnu vest EK u vezi

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u narednih nekoliko dana očekivati pozitivne vesti u vezi sa skidanjem sa liste ograničenja izvoza medicinske opreme i lekova iz EU, rekla je šefica Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu, Ana Hrustanović. Ona je za "Prvu TV" podsetila da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa kolegama iz regiona uputio pismo Evropskoj komisiji u kome je obrazloženo zašto bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu izuzete iz liste ograničenja.

- U narednih nekoliko dana imamo signale, trebalo bi očekivati pozitivne vesti u tom smislu - rekla je Hrustanović.

Istakla je da je Srbija i punopravni član Mehanizma za civilnu zaštitu u okviru kojeg se, kaže, očekuje potpisivanje sporazuma sa Evropskom komisijom u narednim danima za zajedničke javne nabavke medicinske opreme.

Na Uskrs se Italija probudila u tišini, bez radosti, bez ljudi

Predsednik Republike Italije, Serđo Matarela, po treći put nakon početka pandemije, obratio se Italijanima i porucio da ce i on, kao vecina nacije ovaj praznika provesti sam. Pozvao je građane na disciplinu i postovanje mera zabrane.

- Uspećemo zajedno - poručio je.

Ovakav Uskrs stariji Italijani ne pamte, kako je preko radija posvedočio izvesni Franko, ni u vreme rata, kada su padale bombe. Crkve su prazne, zvona zvone uzalud, jer niko neće doći na zajedničku misu. Ovaj 12. april, sunčan i topao, više liči na dan žalosti nego na prolećni praznik. Za brojne italijanske porodice je upravo tako, žale jer su izgubili drage. Epidemija korona virusa pokosila je deke i bake. To je bila generacija Italijana koji su izgradili zemlju nakon Drugog svetskog rata, digli je iz pepela i ruševina i postavili je među 10 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja u svetu.

Među zrtvama je i stotinu sveštenika, koji su na početku pandemije, kao i lekari, bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, a bez odgovarajuće zaštite, pa su na kraju i sami podlegli virusu. U medijima se stalno ponavlja da nakon pandemije više ništa neće biti isto. Za veliki broj Italijana je već tako, suočavaju se sa velikim promenama: pre svega finansijskim.

Mnogi su ostali bez posla, i već drugi mesec nemaju redovne prihode, mnogi neće bez posla imati novca ni za svečani uskršnji ručak. Nadležni su zatrpani desetinama hiljada molbi i elektronskih zahteva za finansijsku pomoć. Pored interventnih 400 miliona evra koje je vlada uputila kao hitnu pomoć siromašnima, razmatraju se i druge mere.

"Partito Democratico" (demokratska partija) predložila je naknadno oporezovanje svih koji godišnje zarađuju više od 80 hiljada eura, ali su druge partije odbile predlog. 

Serđo Matarela
Serđo Matarela / Izvor: Reuters

Indonezija uvodi redukcije u javnom transportu

Indonezija je uvela redukcije u javnom transportu uoči kraja prazničnog meseca Ramadana, kada veliki broj ljudi hrli iz velikih gradova ka svojim domovima u unutrašnjosti, kako bi usporila širenje korona virusa. Oko 75 miliona Indonežana svake godine na kraju Ramadana koji ove godina pada krajem maja odlazi iz velikih gradova.

U javnom prevozu, kao što su autobusi, vozovi, avioni i brodovi moći će da bude popunjena samo polovina mesta, kao i u privatnim automobilima, dok će na motociklima moći da se vozi samo po jedna osoba, prenosi Rojters.

- Suština ovih mera je da se uspostavi kontrola nad javnim transportom, a da se ipak ispune potrebe ljudi - rekla je protparol ministarstva transporta Adita Iravati.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimaskoj zemlji, do sada su potvrđena 3.842 slučaja korona virusa, a preminulo je 327 ljudi.

Indonezija
Indonezija / Izvor: Reuters

 Hočevar: Uskrs ostaje Uskrs, ali ga je teško slaviti bez zajednice

Uskrs ostaje Uskrs, njegov sadržaj je isti, ali za nas je u ovim izazovnim vremenima teško slaviti Uskrs bez zajednice, i to nije samo pitanje istorije i hrama, koje svakako ima svoje značenje, već je važan naš susret sa onim koji je pobedio smrt, zlo i tamu, poručio je nadbiskup Stanislav Hočevar na današnji praznik.

Govoreći za TV Prva, Hočevar je poslao poruku da ovo vreme građani ne gledaju negativno i dodao da je ovo izvanredna prilika da spoznamo sebe i otkrijemo sve svoje pozitivne mogućnosti.

- Mi smo naš život, najpre život ljudi, a onda i hrišćanski, razvodneli, napravili mračnim… Zato je ovo vreme izvanredna prilika da mi svi otkrivamo da imamo u sebi mnogo mogućnosti. Svako od nas može da postane vrhunska ličnost - rekao je on.

Objasnio je da to znači da svako od nas više spoznaje, voli, hoće, čini dobro, dodajući da bi ovo iskušenje trebalo iskoristiti pozitivno.

- Ne bi trebalo dozvoliti da nas spoljne prilike unište, već da probudimo u sebi sve najbolje energije i postignemo maksimalno u svom životu - zaključio je nadbiskup.

Grčka, jedina mediteranska zemlja koja je izbegla katastrofu

Grčka ima klimu i mentalitet kao Italija i Španija, ali je uspela da izbegne scenario koji se u tim zemljama desio kada je reč o epidemiji korona virusa, o čemu smo pisali OVDE.

Kako Evropa i SAD dočekuju Uskrs?

Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je još pre nekoliko dana da proslavu Vaskrsa odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja, kako je objavio portal "Ortodoks tajms". Vernici u mnogim drugim zemljama još ne znaju da li će praznik obeležiti u hramovima, dok je u nekim zemljama to pitanje, kao i u Grčkoj, već rešeno - negde zabranama, a negde apelima da se i za najradosniji praznik obeleži u kući.

U Britaniji su crkve zatvorene, a službe za Uskrs služiće se bez vernika, a organi reda će, kako je najavljeno, budno motriti ima li okupljanja u parkovima i na morskoj obali.

U Italiji, posebno u severnom regionu Lombardija, na glavnim saobraćajnicama koje vode iz Milana i u taj grad, kao i na isključenjima sa autoputeva, postavljene su blokade kako bi stanovnici bili sprečeni u nameri da putuju i praznik slave sa rođacima ili prijateljima. U strahu od ponovnog razbuktavanja epidemije, italijanski premijer Ðuzepe Konte i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali svoje sugrađane da ostanu disciplinovani i tokom Uskrsa.

- Ako sada popustimo, postoji rizik od toga da ćemo morati sve da radimo ispočetka - upozorio je Konte u obraćanju javnosti u petak uveče, prenosi Ašošiejtid pres.

- Moramo da održimo ovaj nivo discipline tokom uskršnjih praznika i u danima koji slede, jer bismo veoma, veoma brzo mogli da uništimo ono što smo postigli - rekla je Merkelova, a prenosi Slobodna Evropa.

Blokadama na putevima poslužila se, kao i Italija, i policija u Španiji i Francuskoj. Premijer Francuske Eduar Filip je upozorio da "virus nije na prazničnom odsustvu", i tako se pridružio apelu ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera, koji je rekao da stanovništvo mora ostati kod kuće.

- Prihvatimo da će ovaj Uskrs biti drugačiji od onog na šta smo navikli - izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, pošto su u toj zemlji na neodređeno vreme produžena ograničenja kretanja.

Slovenačka vlada planira ublažavanje nekih ograničenja tek posle uskršnjih praznika, a u Hrvatskoj je ministar zdravlja Vili Beroš preporučio pripadnicima dijaspore da se uzdrže od dolaska u zemlju za Uskrs.

Bugarski premijer Bojko Borisov objavio je da će pravoslavne crkve i hramovi biti otvoreni na Cveti i Uskrs, ali je takođe pozvao svoje sunarodnike da ostanu kod kuće i tamo se mole, preneli su regionalni mediji.

Ističući da Rumunija još nije spremna za ublažavanje restriktivnih mera, predsednik te zemlje Klaus Johanis izjavio je da će Uskrs provesti kod kuće u društvu supruge, i pozvao stanovništvo da sledi njegov primer.

U Slovačkoj je premijer Igor Matovič još ranije precizirao da je potpuna zabrana kretanja na snazi od 8. do 13. aprila.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da bi voleo da na dan Uskrsa sve crkve u zemlji budu pune, što se ipak neće dogoditi, mada ni sve bogomolje neće biti prazne. Dok se najveći broj crkava u SAD prilagodio situaciji, oslanjajući se na prenose verskih službi putem interneta ili na unapred snimljen materijal, neke su svoje aktivnosti preselile u neuobičajeno okruženje, kao što su parkinzi ili bioskopi na otvorenom, prenosi BBC.

One crkve koje nisu zatvorile vrata svojih objekata insistiraju da su u stanju da pruže odgovarajuću zaštitu vernicima, uzdajući se u proveru njihove telesne temperature, održavanje bezbedne distance, kao i u dezinfekciju prostorija.

U državnim domovima za stare u Beogradu nema zaraženih

U četiri državna doma za stare u Beogradu, koji imaju 1.800 korisnika, nema zaraženih virusom korona, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i dodaje da je u dva privatna doma zaraženo 25 korisnika. Ona je za TV Pink navela i da u Beogradu ima 132 privatne ustanove za smeštaj korisnika.

- Privatni domovi nisu u nadležnosti Grada, ali je nama najvažnije da se sačuvaju ljudski životi. Želeli smo da delujemo proaktivno, obezbredili smo 10.000 maski i rukavica za privatne domove, dezinfikuju se prostori oko domova - navela je Stanisavljevićeva.

Ona je pohvalila zaposlene u domovima za stare i navela da nije bilo slučajeva, kao u pojedinim zapadnim zemljama, da su zbog straha zaposlenih stradali korisnici.

- Toga nema kod nas, ljudski kadrovi su nam najvažniji - naglasila je gradska sekretarka i dodala da se u državnim domovima za stare primenjuju sve neophodne mere zaštite korisnika i zaposlenih.

BG: Izlečen dečak (3) koji je imao teški oblik korone

U Beogradu je izlečen trogodišnji dečak koji je imao težak oblik korona virusa, a o tome smo pisali OVDE. Kako se navodi, u KBC "Dr Dragiša Mišović" u ovom trenutku se leči 28 mališana starosti od 15 dana do 17 godina, a tu su i četiri bebe.

Mas: Tokom nemačkog predsedavanja EU korona glavna tema

Pandemija korona virusa dominiraće agendom Evropske unije kada Nemačka bude preuzela predsedavanja u drugoj polovini ove godine, naveo je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

- To će biti ''korona predsedavanje'' kako bismo prevazišli korona virus i njegove posledice - napisao je Mas u autorskom članku u listu Velt.

Dodao je da će jedan od prvih zadataka biti postepeno i koordinirano smanjenje zabrana putovanja, prenosi Rojters. Mas je istakao da će EU morati da izvuče pouke iz aktuelne krize, pored ostalog u poboljšanju civilne zaštite i zajedničke nabavke i proizvodnje medicinske opreme.

- Potrebno je ispraviti greške koje je kriza razotkrila - istakao je Mas, ukazujući na "ograničavanje demokratije i vladavine prava pod maskom borbe protiv korona virusa", što je, kako je rekao, neprihvatljivo u Evropi.

Mas je otvoreno govorio o upravljanju krizom širom sveta, ocenjujući da su SAD spore, a Kina autoritarna. Nemačka će predsedavanje EU preuzeti 1. jula od Hrvatske. 

Hajko Mas
Hajko Mas / Izvor: Reuters

HR: Štab poziva građane da se ne druže za Uskrs

Vodeći ljudi Nacionalnog štaba civilne zaštite u Hrvatskoj već nekoliko dana upozoravaju da je zemlja u kritičnoj fazi borbe protiv epidemije korona virusa, prenosi index.hr.

Juče je u Hrvatskoj zabeleženo 39 novozaraženih, što je ukupno 1.534. Preminula je 21 osoba.

Dubrava
Dubrava / Izvor: Reuters

Danas je katolički Uskrs, a Nacionalni štab zamolio je građane Hrvatske da ne organiziraju veća porodična okupljanja. 

U S.Makedoniji 760 zaraženih korona virusom, umrle 34 osobe

Broj zaraženih korona virusom u Severnoj Makedoniji dostigao je 760, pošto je registrovano još 49 slučajeva. Od novih pacijenata, 13 je registrovano u Skoplju, 14 u Kumanovu, osam u Prilepu, po šest u Štipu i Velesu i po jedan u Gostivaru i Kočanima, prenosi agencija MIA.

Do sada su od korona virusa preminule 34 osobe, a testirano je ukupno 7.653 osoba.

U Južnoj Koreji nastavljen pad broja zaraženih

U Južnoj Koreji su u protekla 24 sata prijavljena 32 nova slučaja korona virusa, čime je nastavljen trend smanjenja dnevnog broja zaraženih. Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti saopštio je da je ukupan broj zaraženih porastao na 10.512.

U saopštenju se navodi da je broj smrtnih slučajeva porastao za tri na 214. Do sada se u toj zemlji oporavilo 7.368 pacijenata.

U Južnoj Koreji beleži se smanjenje dnevnog broja novih slučajeva korona virusa, ali vlada zabrinutost zbog stalnog porasta broja zaraženih među ljudima koj dolaze iz inostranstva i nedavnih transmisija u barovima i objektima za rekreaciju.

Japanski medicinski sistem pred kolapsom?

Japanske medicinske službe upozorile su danas da je urgentna medicina u toj zemlji pred kolapsom zbog velikog broja obolelih od korona virusa, što bi moglo da dovede i do kolapsa celokupnog medicinskog sistema.
U zajedničkom saopštenju japanskog Udruženja akutne medicine i Udruženja urgentne medicine ističe se da mnoge bolnice odbijaju hitne slučajeve, uključujući moždane i srčane udare i spoljne povrede.
Upozorava se i na nestašice zaštitne opreme, prenosi AP. U Japanu je do sada zabeleženo 7.000 zaraženih i oko 100 smrtnih slučajeva, a na snazi je vanredno stanje, dok je vlada pozvala ljude da ostanu kod kuće. 

Bošković: Crnoj Gori za sad ne treba dodatna pomoć NATO-a

Trenutno stanje na terenu pokazuje da za sada ne postoji potreba za većim angažovanjem NATO-a kada je reč o borbi Crne Gore sa korona virusom, jer stvari trenutno držimo pod kontrolom, izjavio je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

- Ako bude potrebe, svakako ćemo aktivirati zahtev koji smo na početku poslali Briselu - prenosi RTCG izjavu Boškovića za podgoričku Pobjedu.

On je naveo da je oko 200 pripadnika vojske angažovano na zadacima koji se tiču borbe protiv širenja korona virusa.

- Pripadnici VCG fizički obezbeđuju karantine širom zemlje, dok helikopterska eskadrila prevozi ugrožene, opremu i druga sredstva. Služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne odbrane (HBRNO) formirala je tri stacionarne stanice za dekontaminaciju u Danilovgradu, Baru i Igalu, kroz koju su prošle stotine prevoznih sredstava, uključujući i vazduhoplove - naveo je Bošković.

On je dodao da se mobilni timovi za dekontaminaciju angažuju na teritoriji cele Crne Gore, najčešće na dekontaminaciji zdravstvenih, ali i ostalih ustanova i lokacija. 

RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONA VIRUOM U TURSKOJ: Za 24 sata registrovano preko 5.000 novih slučajeva

Turska je prijavila više od 5.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je broj obolelih u toj zemlji povećan na preko 50.000. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE

U Republici Srpskoj zabrana kretanja van mesta prebivališta do 18 časova

U Republici Srpskoj večeras do 18 sati na snazi je zabrana kretanja van mesta prebivališta, na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije.
Ova odluka primenjuje se vikendom - subotom od 12 sati do nedelje u 18 sati, sve do 13. aprila, podseća RTRS.
Zabrana se ne odnosi na lica koja poseduju dozvolu za kretanje izdatu od MUP-a RS ili potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja rada izdatu od poslodavca.

S. Koreja namerava da pojača mere protiv korona virusa


Politički biro vladajuće severnokorejske Radničke partije usvojio je danas na sastanku kojim je predsedavao severnokorejski lider Kim Džong Un rezoluciju kojom se poziva na "jače državne mere" kako bi se zaštitili životi i bezbednost ljudi tokom pandemije korona virusa, prenela je državna agencija KCNA.
Na sastanku je istaknuta potreba da se pokrenu hitne službe širom zemlje, da se krene u ekonomsku izgradnji i povećanje odbrambene sposobnosti zemlje, kao i da tokom ove godine dođe do stabilizacije životnog standarda.
Na fotografijama sa sastanka vidi se da niko od učesnika, uključujući Kima, nije nosio masku, niti su prisutni sedeli na neuobičajenoj razdaljini.
Kako je protekle nedelje izjavio predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, u toj zemlji još nije prijavljen nijedan slučaj korona virusa, 500 ljudi je u karantinu, a testiranja se sprovode, prenosi Rojters. 

U Srbiji policijski čas do ponedeljka u pet sati ujutro

U Srbiji je i dalje na snazi policijski čas, a trajaće do ponedeljka u pet sati ujutro. Policijski čas je počeo u petak u 17 sati i to je najduži policijski čas do sada, a uveden je u okviru mera za sprečavanje širenja korona virusa. 

U Saudijskoj Arabiji produžen policijski čas

Kralj Saudijske Arabije Salman odobrio je produženje policijskog časa zbog brzine kojom se korona virus širi, javlja Rojters. Policijski čas uveden je 23. marta od sedam uveče do šest sati sutra ujutro, u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Prošle sedmice Saudijska Arabija je u Rijadu i drugim velikim gradovima uvela 24-satni policijskim čas.
U toj zemlji registrovano je 4.033 slučaja korona virusa i 52 smrtna slučaja od posledica infekcije. 

Amerika upravo postala država sa najvećim brojem umrlih: Crna brojka premašila 20 hiljada

Sjedinjene Američke Države od danas su država sa najvećim brojem preminulih od korona virusa, sa više od 20.000 smrtnih slučajeva, javlja Rojters. Italija je sada na drugom mestu sa 19.468, a slede Španija sa 16.480 i Francuska sa 13.832 žrtava.
U SAD su u poslednja četiri dana zabeleženi najveći dnevni bilansi smrtnih slučajeva, oko 2.000 dnevno, a najveći broj ih je u gradu i državi Njujork. SAD su na prvom mestu i po broju zaraženih, kojih je trenutno 533.088.
Slede Španija sa 163.027, Italija sa 150.271 i Francuska sa 129.654 potvrđenih slučajeva. 

Gvatemala: 153 slučaja korona virusa, 3 osobe preminule

Gvatemala je prijavila 16 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih dostigao 153.
Kako prenosi Rojters, od posledica infekcije korona virusom u Gvatemali su preminule tri osobe. 

Meksiko: 375 novih slučajeva korone, ukupno 4.219

U Meksiku je registrovano 375 novih slučajeva korona virusa, a ukupan broj zaraženih je 4.219.
Ministarstvo zdravlja te zemlje saopštilo je da su preminule 273 osobe, prenosi Rojters.

Panama: Broj zaraženih koronom dostigao 3.243

U Panami je registrovano 260 novih slučajeva korona virusa. Ministarstvo zdravlja Paname saopštilo je da je ukupan broj zaraženih dostigao 3.234. Preminulo je 79 osoba, prenosi Rojters.

 Francuska: Preminulo još 635 osoba

U Francuskoj je prema poslednjem izveštaju od posledica zaraze korona virusom preminulo 635 osoba. Ukupan broj žrtava do sada je 13.832. Prijavljeno je novih 4.785 slučajeva - u Francuskoj je ukupno zaraženo skoro 130.000 ljudi. Na intenzivnoj nezi, kako navodi Rojters, od danas se nalazi još 255 pacijenata, ukupno skoro 7.000.

Štajnmajer: Svet neće biti isti, pandemija ispit čovečnosti

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na solidarnost, uz poruku da je pandemija korona virusa ispit naše čovečnosti i dodao da svet posle ove krize više neće biti isti.

"Svet posle neće biti isti. Kakav će biti, to zavisi od nas. Učimo iz ovih saznanja. Verujem da smo na raksrnici: ili svako za sebe, laktovima ili će novo probuđeno angažovanje za druge ostati", rekao je Štajnmajer u svom uskršnjem govoru.

On je građane pozvao na solidarnost i posle kraja pandemije.

Nestašica zaštitne opreme za lekare u Britaniji

Medicinsko osoblje u Britaniji i dalje nema zaštitnu opremu koja im je potrebna za lečenje pacijenata sa korona virusom, saopštilo je juče Britansko medicinsko udruženje (BMA). BMA navodi da lekari rizikuju svoj život radeći bez adekvatne zaštite. Njihovo obraćanje dolazi nakon što je zdravstveni sekretar Mat Henkok rekao da je 19 zdravstvenih radnika umrlo od korona virusa u Britaniji od počtka epidemije, prenosi BBC.

U petak je u bolnicama u Velikoj Britaniji od korona virusa umrlo 9.875 ljudi, što je porast za 917 od prethodnog dana. Henkok, koji je prethodno izjavio da zaštitne opreme ima dovoljno, za BBC je rekao da vlada istražuje kako su zaraženi medicinski radnici koji su umrli od virusa - dodajući da su ga neki možda uhvatili i van posla.

"Ali to ne umanjuje hrabrost svakog pojedinog zdravstvenog radnika", rekao je, dodavši da je "njegovo srce" sa onima koji su umrli i njihovim porodicama. Nekoliko nedelja vlada i zdravstveni zvaničnici insistirali su da ima dovoljno zaliha lične zaštitne opreme (PPE) i da je problem u distribuciji od skladišta do prve linije. Neke bolnice su prijavile veću pošiljku rukavica, maski, haljina i pregača. Ali lekari i medicinske sestre i dalje prijavljuju nestašicu. 

U Ćupriji 102 zaraženih; Erić: Sledeće nedelje se očekuje vrh

U Ćupriji su virusom korona trenutno zaražene 102 osobe, uključujući i medicinske radnike u Opštoj bolnici, a predsednik opštine Ninoslav Erić kaže da se sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije, a kasnije i opadanje krive koja pokazuje broj zaraženih.

Erić je za TV Prvu juče rekao da se u prethodnih nedelju dana testirao veliki broj medicinskih radnika i da su svi pozitivni na Kovid-19 udaljeni iz bolnice.

Dodao je da se organizuje i pravi red kako bi se svi oni posle 14 dana, ukoliko dva testa za redom pokažu da su negativni, vratili na posao. Prema Erićevim rečima, u Pomoravskom okrugu, Paraćin beleži 54 obolela, a Jagodina 46. 

Moskva: Nema vožnje automobilom bez propusnice

Svako ko hoće da vozi automobil u Moskvi moraće da zatraži dozvolu, saopštio je sinoć gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanjin. On je dodao da za pešake propusnica još nije neophodna, javlja TAS S.

"Potpisao sam dekret prema kojem svaki automobil u Moskvi i Moskovskoj oblasti mora da ima propusnicu. Dozvola se može od ponedljeka dobiti i onlajn. Ova odluka stupa na snagu od srede“, rekao je gradonačelnik.

Od 15. aprila po teritoriji Moskve i Moskovske oblasti moći će da se kreće bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući taksije, privatne automobile, pa čak i bicikle i skutere, samo uz digitalnu propusnicu ili službenu identifikacionu karticu koje dobijaju specijalne službe kao što su medicinski radnici, policija, vojska, vatrogasci, novinari. Prema odluci gradskih vlasti, iz kuće nije dozvoljeno izlaziti bez preke potrebe. Građani mogu da idu do prodavnice, apoteke, da bace smeće ili da prošetaju psa.

U SAD broj umrlih prešao 20.000

U Sjedinjenim Američkim Državama od korona virusa umrlo je više od 20.000 ljudi od izbijanja pandemije, javlja Rojters. Istovremeno, ima naznaka da preporuke da ljudi ostanu kod kuce daju rezultate u suzbijanju infekcije.

SAD se poslednjih četiri dana suočavaju sa oko 2.000 umrlih dnevno, a najviše umrlih je u Njujorku koji je žarište epidemije. Guverner države Njujork Endru Kuomo rekao je da je "oprezni optimista" zbog toga što se broj zaraženih ne povećava, ali je broj umrlih i dalje veliki.

"Loše vesti su da i dalje umire mnogo ljudi i prolazimo kroz bolan period", rekao je Kuomo.

Donald Tramp uskoro donosi odluku o vraćanju na posao

Američki predsednik Donald Tramp rekao je kako će otvaranje jednog dela poslova u SAD-u, zarad oporavka ekonomije, biti najteža odluka koju će doneti, ali da će je doneti uskoro.

- Nadam se da ću doneti pravu odluku. Baziraću je na mišljenju brojnih pametnih ljudi, profesionalaca, lekara i poslovnih lidera. Od mnogo stvari zavisi ta odluka, od mnogo činjenica i instinkta - rekao je on gostujući na Fox televiziji.

Piše:
SrbijaDanas
12.04.2020. 07:29