fbpx
Skip to main content
oluja

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) "Godinama sam TRAŽIO BRATA... Pronašao sam ga i preneo, da ga SAHRANIM OVDE, da mu se GROB ZNA..."

Foto: Profimedia/ilustracija/Privatna arhiva
Miletina potraga za bratom trajala je gotovo 12 godina.

- U "Oluji" su ga zarobili negde u Hrvatskoj, mučili i na kraju ubili. Tek pre dve godine su mi ga poslali i sahranio sam ga u Novom Sadu - započinje svoju ispovest za portal Srbija Danas Mileta Voratović.

Mileta
Mileta Voratović
Foto: Mileta Voratović/Privatna arhiva

Mileta je pre rata živeo u Vrebačkom Pavlovcu, u zaseoku Zavođe. Ratovao je pet godina, a onda je počela "Oluja". Kako kaže, nastao je potpuni haos. Tražio je članove svoje porodice, bili su na nekoliko različitih strana. 

- U Lapcu sam pronašao majku, brata sam takođe još tada tražio, ali niko nije znao gde se nalazi, niko ga nije video... - kaže naš sagovornik. 

Mileta
Mileta u ratnim godinama
Foto: Mileta Voratović/Privatna arhiva

Miletina potraga za bratom počela je tada, u Lapcu, kobne 1995. godine, i trajala je gotovo 12 godina. Potraga se završila tragično. 

- Tek pre dve godine su mi ga poslali i sahranio sam ga u Novom Sadu. Zarobili su ga sa još nekoliko seljana. Bilo je tu nekoliko muškaraca i jedna žena. Mučili su ih danima, te seljane su kasnije pustili, a mog brata po majci Božu Paskaša, nisu, njega su ubili. Bio je 1968. godište. Tada se saznalo za masovnu grobnicu u Žitniku kod Smiljana. Tamo smo pronašli brata - nastavlja svoju potresnu priču za naš portal Mileta Voratović.

Božo
Božo Paskaš
Foto: Mileta Voratović/Privatna arhiva

Tragična priča o Miletinom bratu Boži ovde se ne završava. Naime, njegovog oca, ubili su takođe, i to na kućnom pragu, dok je hranio svinje. 

- Pronašli smo brata pre 10-12 godina, išli su majka i njegov stric na identifikaciju DNK-a i sve do pre dve godine smo čekali da nam ga predaju, da možemo da ga sahranimo, da znamo gde mu je grob. Majka je najpre mislila da sam i ja ubijen, dok se nismo pronašli u Lapcu - dodaje Mileta. 

Uznemirujuću fotografiju ubijenog Bože Paskaša možete pogledati KLIKOM OVDE

Za samo nekoliko dana sprovođenja genocidne akcije "Oluja" poginulo je i nestalo gotovo 2.000 Srba, a najmanje 220.000 njih zauvek je proterano sa svojih vekovnih ognjišta i teritorija nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Oluja infografika
Foto: Srbija Danas

Za ovo najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata niko nikada nije odgovarao. 

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd