fbpx
Skip to main content
psi

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SRBIJA ZGROŽENA OVAKVIM PONAŠANJEM! Vezani psi vise u vazduhu, cvile i tresu se

Foto: TV Prva/Printscreen
Haos na društvenim mrežama izazvao je snimak iz radionice jednog priznatog umetnika iz Srbije. Psi, vezani kožnim kaiševima, vise u vazduhu na metalnim šipkama, i povezani su sa jednom mašinom koja ih pomera.

Na svakoj od šapa nalaze se naprave sastavljene od niza olovki, koje se pomeranjem zabijaju u zid, kako bi te sprave pravile određeni crtež. Pljuštale su uvrede na račun umetnika i zgražavanje.

SVI ŽELE DA PRIME VAKCINU! Za imunizaciju protiv gripa građani zainteresovaniji više nego ikad

SVI ŽELE DA PRIME VAKCINU! Za imunizaciju protiv gripa građani zainteresovaniji više nego ikad

"Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mere će biti primenjene": Dr Verica nikad oštrije o poštovanju mera i broju zaraženih

"Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mere će biti primenjene": Dr Verica nikad oštrije o poštovanju mera i broju zaraženih

"MORAMO UČINITI SVE DA TO TOGA NE DOĐE" Dr Janković: "Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih"

"MORAMO UČINITI SVE DA TO TOGA NE DOĐE" Dr Janković: "Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih"

Napominjemo da snimci u prilogu mogu da budu uznemirujući.

Mnogi su okarakterisali ovaj čin kao zlostavljanje životinja. Udruženja za zaštitu životinja podnela su krivičnu prijavu protiv umetnika. Šta je umetnički performans? Kažu jedinstven spoj predstave i umetnosti koji bi trebalo da ima neko dublje značenje. Međutim, da li takođe treba da postoji neka granica u svemu tome?

Nikola Božović, umetnik i vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, navodi da živimo u vremenu kada smo zatrpani "nakaradnim sadržajem" i da narod od umetnika očekuje drugačiji sadržaj.

- Ali umetnici ne mogu da prikazuju svet lepšim nego što jeste već onakvim kakav jeste - navodi Božović, dodajući da umetnici ipak treba da se drže svojih ali i društvenih ograničenja.

Željko Stojčić, član Udruženja za zaštitu životinja "Alfa", navodi da se vidi na snimku da su psi pod stresom i u bolu.

- Ovo je poraz umetnosti i kulture, ovo što se dešava ovde ne mogu ni na koji način da opravdam. Svaka osoba koja ne vidi patnju i bol ovih životinja ima problem - navodi Stojčić za TV Prvu.

Božović smatra da ne treba da osuđujemo čoveka, već da je ovo iskušenje za zakonske okvire.

Isti umetnik je sebe stavio u istu mašinu, ali to je bio njegov izbor, i životinja ne može da napravi taj izbor, smatra Božović.

- Mi moramo da znamo da pas razmišlja on je na nivou petogodišnjeg deteta, mi odlučujemo za njega šta je dobro ili ne - nadovezao se Stojčić.

Stojčić se pita zašto ne razmišljamo o traumama koje će ovi psi da imaju.

- Ove životinje će imati problem u ponašanju i napadaće ili druge pse ili ljude, posledice mogu da budu i eutanazija ovih pasa jer ne mogu da se uklope - ističe on.

Stojčić dodaje da su podnete krivične prijave, ali da tužilaštva ne prepoznaju ovo kao zlostavljanje životinja, jer ako ona nisu ubijena ili povređena, "onda njih to ne zanima".

- Ovo se dešava godinama u Srbiji. Srbija je zemlja koja je raj za zlostavljanje i ubijanje životinja - naglašava Stojčić dodajući da misli da ovaj slučaj neće biti "interesantan tužilaštvu".

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd