fbpx
Skip to main content
vakcinacija

KAKO SE STVARAJU ANTITELA? Već nakon PRVE DOZE "Sinofarma" imamo dovoljnu zaštitu, naš naučnik testirao učinkovitost kineske vakcine!

Foto: Profimedia
Naučnik testirao učinkovitost vakcine.


Slobodan Bubnjević, naučni novinar i fizičar, merio je antitela nakon prve i druge doze kineske Sinofarm vakcine protiv koronavirusa i došao do zaključka da je već dvadeseti dan nakon prve doze imao dovoljnu zaštitu, odnosno titar Igg antitela na S (Spajk) protein mu je bio 70,6.

"ČUVAM TE": Prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji zvanično kreće sa radom

"ČUVAM TE": Prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji zvanično kreće sa radom

PRIČA KOJA ĆE VAS MOTIVISATI: Uložio 70 RSD i osvojio 1.400.000 DINARA – EVO KAKO!

PRIČA KOJA ĆE VAS MOTIVISATI: Uložio 70 RSD i osvojio 1.400.000 DINARA – EVO KAKO!

KOVID BOLNICA U BATAJNICI KRCATA! Adžić Vukičević otkrila: NAJNAPORNIJI vikend do sada - za dva dana primljen veliki broj pacijenata!

KOVID BOLNICA U BATAJNICI KRCATA! Adžić Vukičević otkrila: NAJNAPORNIJI vikend do sada - za dva dana primljen veliki broj pacijenata!

Dvadeset dana nakon druge doze izmeren mu je čak 12 puta veći titar, odnosno 870,7.

Ovo, kako kaže Bubnjević, znači da je, kao i za stotine miliona drugih ljudi, vakcina uspela da istrenira njegov imuni sistem da pravi antitela, te će "svaki kontakt sa koronavirusom na kraju biti poguban po to stvorenje". Dolazi vreme, dodaje, kad će virus, umesto nas, postati onaj koji brine.

vakcina
Foto: Profimedia

Prvu dozu vakcine dobio je 23. januara.

- Narednih nedelja, nosio sam masku i poštovao mere, pratio sam razne ohrabrujuće statistike iz Izraela i Škotske, ali zanimalo me je, naravno, da li vakcina deluje i na mene - opisao je na Fejsbuku Bubnjević svoje iskustvo. Lekari, kako je dodao, sasvim opravdano savetuju kako ne treba prerano testirati antitela, već strpljivo sačekati bar dve nedelje posle druge doze.

vakcinacija Hrvatska
Foto: Profimedia

- To je jedini ispravan savet, jer se možete bez razloga izložiti stresu negativnog rezultata. Dostupni testovi u našim privatnim laboratorijama su odlični, mada semikvantitativni (zato ih nema nikakvog smisla uzajamno porediti, naročito za razne vakcine), ali oni ipak vide samo udaljeni efekat imuniteta. No, radi eksperimenta, testirao sam se već 20. dana od prve vakcinacije. Sasvim svestan verovatnoće negativnog ishoda, prosto sam okušao sreću. U laboratoriji sam izmerio Igg antitela na spajk (S) protein i - imao sam sreće. Dobio sam pozitivan rezultat: 70 (CMIA testom, gde je referenta vrednost 50). Toliki titar u tako ranoj fazi svedočio je ne samo o osetljivosti testa, nego je bio i siguran znak da je već nakon prve doze nauka pobedila, a moj adaptivni imuni sistem od vakcine naučio da prepozna koronavirus i razvije oružje da ga uništi - kaže on.

Dan kasnije dobio je SMS poziv za revakcinaciju, a 20 dana kasnije se ponovo testirao:

- Ponovo sam, opet radi ogleda, u istom intervalu nakon druge doze, u istoj laboratoriji, izmerio Igg antitela na S protein. Dobio sam ponovo pozitivan rezultat, ali sada sa dvanaest puta većim titrom: 870,7. Sa ovakvim porastom, postupno dejstvo vakcine je više nego očigledno. I ako ne dođe do prevelikih mutacija, kao što sam godinu dana bio potencijalni rasadnik, opasnost za sebe samog i sve oko sebe, sada sam hodajuća barijera gde virus može samo da ugine. Verujem i da će vremenom studije pokazati kako vakcinisani ne prenose virus, ali dotle poštujem mere jer je to elementarna solidarnost sa onima koji nisu dobili vakcinu.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd