fbpx
Skip to main content
Zoran Đorđević

Vakcinacija ubuduće NEOPHODNA za roditeljski dodatak

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Uslov i redovno pohađanje nastave

Redovna vakcinacija i pohađanje pripremnog predškolskog programa i nastave u osnovnoj školi neophodni su za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Zakonske izmene nedavno su stupile na snagu, a nadležni će jednom godišnje proveravati da li su roditelji ispunili zadate uslove. Ako se ustanovi da deca nisu uredno vakcinisana ili da ne idu u školu materijalna podrška biće obustavljena.

Da bi roditelji mogli da podnesu zahtev za roditeljski dodatak neophodno je da njihovo dete bude vakcinisano. To predviđa novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

- Ova mera služi da treće ili četvrto dete pokaže da su majka i porodica s dužnom pažnjom brinuli o deci i da time ostvaruju pravo da dobiju podsticaj i za svako sledeće. Nama je prvenstveno bitno da imamo dosta dece i da brinemo o njima na najbolji mogući način - kaže ministar za socijalni rad Zoran Đorđević.

Dete
Uslov i redovno pohađanje nastave
Foto: Profimedia

Briga o deci propisana je kalendarom obavezne imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" gde se ovih dana traži vakcina više.

- U prethodnom periodu registrovan je trend porasta obuhvata imunizacijom svim vakcinama iz obaveznog kalendara imunizacije. Takođe je uočen i povećan odziv roditelja za imunizaciju dece koja nisu bila vakcinisana prethodnih godina MMR vakcinom - navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ima i roditelja kojih ni ova mera nije opredelila da vakcinišu decu. O njihovoj odluci presudu donosi sud.

Svaki dom zdravlja ima evidenciju u koju upisuje vakcinu koju dete nije primilo i potpis roditelja da ne želi da mu dete primi vakcinu. Taj podatak nadležni epidemiolog šalje u Gradski zavod za javno zdravlje, a onda ide sudiji za prekršaje.

Ako se ustanovi da postoji zdravstveni razlog zbog kog dete ne sme biti vakcinisano, komisija resornog ministarstva odlučivaće o pravu na roditeljski dodatak.

Poseban uslov za roditeljski dodatak je i redovno pohađanje predškolskog programa i nastave u osnovnim školama.


 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd