fbpx
Skip to main content
dr Tanja Jovanović

"VAKCINE EFIKASNE I PROTIV NOVIH SOJEVA VIRUSA" Tri grupe su značajne za sticanje kolektivnog imuniteta

Foto: Printscreen/RTS
Virusolog Tanja Jovanović ističe da su tri grupe značajne za sticanje kolektivnog imuniteta.

Masovna imunizacija je jedini spas od ove pandemije, koja predstavlja pošast 21. veka. Sve vakcine koje je registrovao ALIMS, odnosno Agencija za lekove i medicinska sredstva, jesu bezbedne, kvalitetne i efikasne. Razlike postoje samo u tehnologiji, ali sve vakcine rade po istom principu: stimulišu efikasan ljudski odgovor, kaže virusolog i član Kriznog štaba Tanja Jovanović.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA U PETAK? Goran Vesić uputio poseban zahtev lekarima!

NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA U PETAK? Goran Vesić uputio poseban zahtev lekarima!

KONAČNA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Saopšteno koje su najnovije epidemiološke mere na snazi u Srbiji!

KONAČNA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Saopšteno koje su najnovije epidemiološke mere na snazi u Srbiji!

Doktorka Jovanović je rekla da postoje tri grupe populacije koje su značajne za sticanje kolektivnog imuniteta.

Prema njenim rečima, to su osobe koje su imale potpunu asimptomatsku infekciju, i podaci Nacionalne studije za praćenje prevalencije kovida-19 su pokazali da je do juna bilo oko 20 posto populacije koja nije ni znala da je bila u kontaktu sa virusom, ali je imala specifična antitela što znači i specifičnu zaštitu. 

Sa druge strane, ističe Jovanović, znamo i da obolele osobe posle preležane infekcije imaju zaštitu da se ponovo inficiraju istom varijantom virusa i treća grupa populacije su oni koji će biti vakcinisani i na taj način zaštićeni od infekcije.

- Mogu samo da pretpostavim da je negde oko 35 do 40 posto ljudi već imunizovano bilo zbog bolesti ili asimptomatskih infekcija i nama je potrebno negde oko 60 do 70 posto najmanje imunizovanih osoba da bismo stekli kolektivni imunitet - kaže virusolog Tanja Jovanović. 

Naglašava da je vrlo važan i vremenski okvir u kome će se završiti imunizacija s obzirom na to da virus već duže vreme cirkuliše u populaciji, a njegova cirkulacija je vrlo važna i za njegovu promenljivost i nastanak novih varijanti. 

Odobrene vakcine efikasne i protiv novih varijanti virusa 

Dodaje da su se pojavile nove varijante virusa prvo u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, nova varijanta virusa u Brazilu. 

- Sve te promene u okviru virusnog genoma se prate i prati se efekat vakcinalnog soja virusa kako ne bismo propustili neke situacije u kojima se ne bi postigla stopostotna efikasnost vakcine - rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, sve odobrene vakcine efikasne su i protiv ovih novih varijanti virusa.

- U slučaju da virus i dalje cirkuliše u prirodi duži vremenski period, doći će do akumulacije novih mutacija, one se dešavaju duž celog virusnog genoma i vrlo je važno pratiti one koje se dešavaju u onim genima koji su odgovorni za proteine koji su uključeni u samu indukciju imunološkog odgovora - objašnjava ona.

Dodaje da je srećna što Srbija krenula sa masovnom imunizacijom, jer je to jedini spas i svetlost na kraju tunela. 

Vakcina je besplatna, dobrovoljna i nije se išlo na obaveznu vakcinaciju protiv ove zarazne bolesti.

- U ovom trenutku moram da pričam sa medicinsko-etičkog aspekta i bioetičkog aspekta da svaki pacijent odnosno osoba odgovara za svoje zdravlje. Ona je snažno preporučena kao imunizacija kako bi se zaštitili od kovida-19, ali ne možemo zakonski da je zahtevamo s obzirom na to da svaki pacijent odlučuje o svom zdravlju odnosno bolesti - ističe Jovanović.

koronavirus Srbija
Foto: Reuters

Sve vakcine koje je registrovao ALIMS bezbedne i kvalitetne  

U ovom trenutku u Srbiji postoje tri vakcine, tri proizvođača, a očekuje se i cepivo "Astra-Zeneke".

Doktorka Jovanović poručuje da su sve vakcine koje je registrovao ALIMS, odnosno Agencija za lekove i medicinska sredstva, bezbedne, kvalitetne i efikasne. Dodaje da postoje razlike samo u tehnologiji, ali sve ove vakcine rade po istom principu, stimulišu efikasan ljudski odgovor. 

Ističe da je primila prvu dozu "Fajzerove" vakcine i da 3. februara treba da primi drugu dozu vakcine kako bi u potpunosti bila kompletno imunizovana i zaštićena. 

Za vakcinu nije neophodan pi-si-ar test, odnosno provera pre primanja vakcine. 

- Da bi se ispitala delotvornost vakcine, možda može da se uradi serološki test da se utvrdi prisustvo antitela i njihova količina. To pokazuje koliko ste zaštićeni od virusne infekcije, ali pored serološkog odgovora, vakcina treba da imunizuje i da indukuje ćelijski imunološki odgovor - kaže dr Jovanović. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd