fbpx
Skip to main content
branislav-tiodorovic

DR TIODOROVIĆ O IMUNIZACIJI OSETLJIVIH GRUPA: "Vakcina se preporučuje trudnicama i deci uz odobrenje lekara"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Preporuka je da deca mogu da prime atestirane vakcine

Vakcina ni za koga nije obavezna, ali se preporučuje da je prime deca starija od 12 godina i trudnice, kao i da svi hronični bolesnici sa oslabljenim imunitetom prime treću dozu uz obaveznu konsultaciju nadležnog lekara, izjavio je Tanjugu epidemiolog i član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.837 osoba, preminula četiri lica: Nema dileme - kombinacija vakcina odlična stvar!

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.837 osoba, preminula četiri lica: Nema dileme - kombinacija vakcina odlična stvar!

KRAGUJEVČANKA KOJA JE DOBILA KORONU TREĆI PUT: Tvrdi da ne zna kako se zarazila i uopšte nema ANTITELA

KRAGUJEVČANKA KOJA JE DOBILA KORONU TREĆI PUT: Tvrdi da ne zna kako se zarazila i uopšte nema ANTITELA

SIMBOL PRIJEPOLJA I JADOVNIKA: Veličanstvenim pticama hranilište Kašan izvor života, mora da se zaštite (FOTO)

SIMBOL PRIJEPOLJA I JADOVNIKA: Veličanstvenim pticama hranilište Kašan izvor života, mora da se zaštite (FOTO)

Preporuka je, kaže on, da deca mogu da prime atestirane vakcine, te ističe da o tome treba da se konsultuje izabrani pedijatar uz saglasnost roditelja.

"Deca ovog uzrasta mogu imati određene komorbiditete koji mogu da ih dovedu u situaciju povećanog rizika i zbog toga se roditelji moraju osloboditi straha i informisati se", rekao je on i dodao da je vakcinacija dece preporuka, ali ne i obaveza.

Tiodorović je istakao da je od velike važnosti da se roditelji i prosvetni radnici vakcinišu, kako bi se rizik od zaražavanja dece sveo na minimum.

Juče je u Kruševcu preminula trudnica koja nije bila vakcinisana i Tiodorović je izrazio svoje žaljenje zbog tragične situacije.

"Trudnica iz Kruševca je bila u sedmom mesecu trudnoće i 18 dana lekari su pokušavali da je spasu, a ona, prema informacijama koje trenutno imam, nije bila vakcinisana", rekao je epidemiolog.

Preporuka je Asocijacije ginekologa SAD i naših ginekologa da se vakcinišu trudnice i porodilje jer će time zaštititi sebe i svoj plod.

Trudnice zbog svog stanja imaju prirodni pad imuniteta i samim tim pripadaju rizičnim grupama, a Tiodorović kaže da postoji teorija da ne bi trebalo da se u prva tri meseca trudnoće prima vakcina, zbog organogeneze, ali da je neophodno da porodilje shvate da će ih vakcina u kasnijoj trudnoći zaštititi i sprečiti komplikacije, koje mogu dovesti do fatalnog ishoda.

Tiodorović je, inače, izabrao da kao treću dozu primi Sinofarm vakcinu i svojim je primerom pozvao na vakcinaciju trećom dozom sve rizične grupe, kao i one koje rade u kolektivima i izloženi su masovnim okupljanjima, komunikaciji i riziku.

"Po postvakcinalnim rekcijama najblaža je vakcina Sinofarm, ali koju će vakcinu primiti trudnica ili dete određuje ginekolog odnosno pedijatar, ili pak nadležni lekar kada su u pitanju hronični bolesnici", naveo je Tiodorović.

Tiodorović ističe da Križni štab poštuje Ustav i Zakone o ljudskim pravima, da postoji mogućnost da se za građane koji imaju sertifikat o vakcinaciji uvedu povlastice i neometano posećivanje javnih mesta i događaja.

Epidemiolog je rekao da se očekuje otvaranje kovid bolnice u Novom Sadu i novih kovid ambulanti, koje je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd