fbpx
Skip to main content
Vrtić, deca

VANREDNA KOTROLA u beogradskim vrtićima: Inspektori satima na terenu, ispituju ŠTA deca jedu

Foto: Profimedia/ilustracija
U oko 40 privatnih predškolskih ustanova, koje su u sistemu subvencija Grada Beograda, jutros je počela vanredna nenajavljena inspekcijska kontrola protivpožarne opremljenosti, u saradnji sa Upravom za vanredne situacije Grada Beograda, rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

- Inspektori su od osam sati na terenu. Gradska prosvetna inspekcija ciljano proverava prijavljenu dolaznost dece i broj poručenih obroka za njih, koji se moraju poklapati, dok Uprava proverava sistem protivpožarne zaštite – rekao je Gak.

On je poručio da će mere koje će se nakon ispekcijskog nadzora preduzeti zavisiti od nalaza, kao i da je najvažnija poruka koja se želi poslati da propisi i zahtevani kriterijumi moraju striktno da se poštuju.

Srbi, ovo je najmoćnija PRAVOSLAVNA MOLITVA: Svi vernici moraju da je znaju, ona je SRŽ hrišćanstva

- Od trenutka kada je Grad Beograd započeo saradnju sa privatnim vrtićima njihov broj je uvećan osam puta, što je dobro, ali ne sme biti na račun kvaliteta usluga. Deca moraju biti na prvom mestu, iznad profita, i ona koja borave u privatnim vrtićima, čiji boravak subvencioniše Grad Beograd, moraju biti isto tretirana i imati iste uslove kao one koje grad obezbeđuje u državnim vrtićima.Bezbednost je tu u samom vrhu zahteva – rekao je Gak.

On je naveo da su u ovoj akciji izabrane ustanove koje su tokom leta gradu za refundaciju novca prijavljivale najveću dolaznosti dece, čak i iznad 95 odsto, u mesecima u kojima je dolaznost dece u državnim vrtićima uvek mala, ispod 50 odsto.

Danas slavimo Svetog Stefana Slepog: Imate dobar razlog da se POMOLITE

– Ukoliko se utvrdi da su podaci o dolaznosti lažirani, to znači da je ta ustanova oštetila budžet Grada Beograda i tim slučajem će se dalje baviti nadležne institucije – rekao je Gak.

vrtić
Foto: Profimedia
RODTELJI SE NERETKO ŽALE NA ISHRANU

Sekretar je istakao i da su česte žalbe roditelja na ishranu u privatnim vrtićima, te da je poređenjem broja dece i broja poručenih obroka od ketering službi grad našao način da proveri i ovaj segment poslovanja uprkos činjenici da su privatni vrtići sami u obavezi da organizuju ishranu dece, te da je grad ne kontroliše.

- Ishrana dece je u nadležnosti grada samo u državnim vrtićima, ali na ovaj način ćemo pokušati da smanjimo prostor za bilo kakve nepravilnosti – rekao je Gak.

Dečak ostavljen ispred crkve u Čajetini dobio ime GAVRILO, potraga za roditeljima i dalje traje (VIDEO)

ČAK 63 NOVA VRTĆA ZA PET MESECI

On je poručio da su u poslednjih pet meseci u Beogradu otvorena čak 62 nova privatna vrtića, te da ih je sada u sistemu subvencije grada 332, što je rast broja vrtića za 23 odsto u odnosu na maj.

KRAJ MIHOLJSKOM LETU: U Srbiji konačno oktobarske temperature, stiže i prvi sneg!

U ovom trenutku Grad Beograd subvencioniše boravak 16.011 mališana u privatnim vrtićima sa do 22.361 dinar mesečno po detetu, koliko iznosi 80 odsto ekonomske cene državnog vrtića.

Gak je zaključio da je Odluka o saradnji sa privatnim vrtićima, koja je započeta 2015. godine, dobra, da je dala osim povećanog obima upisane dece i druge pozitivne efekte poput razvoja privatnog sektora predškolskog obrazovanja i otvaranja novih radnih mesta, ali da kriterijumi i zahtevi moraju da se poštuju.

- Nastavićemo dalje da unapređujemo ovu saradnju, ali se mora poslati poruka da zloupotrebe neće biti tolerisane. Dakle, nastavljamo sa podrškom, ali ćemo nastaviti i sa strogom kontrolom – zaključio je Gak.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd