fbpx
Skip to main content
Korona virus

VAŽAN APEL ZA RODITELJE! NOVA OPASNOST ZA DECU: Upotreba antibiotika i vitamina može izazvati ozbiljne posledice

Foto: Profimedia
Koliko vitamina u proseku pijemo, a koliko bi trebalo? Od čega imamo koristi, a šta nam šteti?

Prodaja vitamina i minerala prati pikove epidemije u smislu povećanja ili smanjenja prodaje, ali to nije kako smatra Sonja Stojiljković iz Farmaceuske komore Srbije ništa čudno, naročito kada su u pitanju vitamin C, D i mineral Cink za koje je dokazano da stimulišu ćelije našeg imuniteta u borbi protiv virusnih infekcija.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!

ZA SAMO DVA SATA 17.000 PRIJAVA: Usijala se telefonska linija kol centra za prijavu za imunizaciju

ZA SAMO DVA SATA 17.000 PRIJAVA: Usijala se telefonska linija kol centra za prijavu za imunizaciju

STISAK NA POGREŠNU PAPUČICU MU JE ZAUVEK PROMENIO ŽIVOT: Slaviša se 28 godina suočava sa posledicama svoje bahatosti

STISAK NA POGREŠNU PAPUČICU MU JE ZAUVEK PROMENIO ŽIVOT: Slaviša se 28 godina suočava sa posledicama svoje bahatosti

- Postoje maksimalne dnevne doze, ne bi trebalo uzimati više od 2 grama vitamina C dnevno i to je ta gornja granica koja je propisana.
Postoje različiti oblici tih vitamina, samim tim njihova resorpcija može biti manja ili veća. Svi dijetetski suplementi koji se prodaju u apotekama su apsolutno bezbedni u smisli da nemaju prevelike doze vitamina i minerala, ali mi uvek savetujemo da se posavetujete pre uzimanja istih sa lekarom ili farmaceutom jer postoje ljudi koji imaju hronične bolesti i piju neke druge lekove koji u korelaciji sa suplementima mogu dovesti do problema u bubrezima i jetri. Ovo uglavnom ne važi za zdrave ljude - kaže Stojiljković za TV Prva.

Nema opasnosti po zdravlje sve dok su to vitamini u granicama normale, dok je to vitamin C do 2 grama, do 4.000 internacionalnih jedinica vitamina D, 15 mg Cinka.

- Toksične doze su tek tri do četiri puta veće od preporučenih. Cink, Magnezijum, Kalcijum i Gvođže u nekim delovima organizma mogu da istisnu jedni duge tako da možemo da napravimo disbalans minerala. Kod visokih koncentracija Selena se oseća zadah kao na beli luk, ali koliko pratite doziranje biće sve u redu.

dr
Foto: Printscreen/TV Prva

Kako je istakla, kako bi svaki od vitamina i minerala imao mesta i vremena da se resorbuje dobro je rasporediti ih u toku dana i odvojiti ih od obroka, te je tako najbolje Cink i vitamin C uzimati ujutru, vitamin D nakon obroka u nekim popodnevnim satima, za Selen je svejedno.

Stojiljković upozorava na prekomernu upotrebu antibiotika u vreme epidemije.

- Opasno je uzimati antibiotike na svoju ruku zato što bakterije i virusi uče i pamte jer svaki put kada dođu u kontakt sa antibioticima da bismo ih ubili, oni stvaraju odbrambene mehanizme, stvaraju molekule koji su blokada za taj antibiotik. Ono što je još strašnije je to što jedna bakterija može komunicirati sa drugim bakterijama i može tu informaciju da prenosi. Postoji ozbiljna opasnost da za nekih 20,30 godina naša deca neće imati čime da se leče ukoliko budemo neracionalno primenjivali antibiotike.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-5 Beograd