fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

VAŽAN PODATAK ZA NAŠU ZEMLJU - BROJKE OHRABRUJU: Brnabić otkrila koja starosna populacija se najviše vakcinisala!

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Sa sutrašnjom isporukom od 106.420 Fajzer vakcina imaćemo ukupno 3,5 miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, nakon dočeka nove isporuke pola miliona vakcina kineske kompanije Sinofarm, da je samo iz Kine u Srbiju dopremljeno 2,5 miliona vakcina.

Bila je simbol Jugoslavije, i danas je nezaobilazna

Bila je simbol Jugoslavije, i danas je nezaobilazna

DR JANKOVIĆ O VAKCINACIJI LEKARA: Ne može nečije pravo na slobodu izbora da ugrožava živote ljudi!

DR JANKOVIĆ O VAKCINACIJI LEKARA: Ne može nečije pravo na slobodu izbora da ugrožava živote ljudi!

POSLEDICE MOGU BITI NEMERLJIVE! Pandemija stvara dodatne poteškoće po mentalno zdravlje mladih u Srbiji

POSLEDICE MOGU BITI NEMERLJIVE! Pandemija stvara dodatne poteškoće po mentalno zdravlje mladih u Srbiji

Brnabić je, u izjavi novinarima, rekla da sa novom isporukom pola miliona doza, Srbiji od Kine isporučeno ukupno 2,5 miliona vakcina.

Svih ostalih vakcina imamo, dodaje, nešto manje od milion.

Sa sutrašnjom isporukom od 106.420 Fajzer vakcina imaćemo ukupno 3,5 miliona vakcina.

- Sve vakcine smo platili, i sve koje smo dobili iz kovaksa sistema smo platili. Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz Kine i kompanije Sinofarm izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano - istakla je Brnabić.

Kazala je da je ohrabruje činjenica da imamo 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisane barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze.

- Cilj nam je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto punoletne populacije vakcinisane prvom vakcinom - navela je Brnabić.

Ona je kazala da je posebno raduje podatak, koji je videla jutros, a koji je važan za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva.

- U starosnoj grupi preko 75 godina imamo 42 odsto vakcinisanih. To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da zaštitimo te dve starosne kategorije pre svega, pa hronične kategorije kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem - objasnila je ona.

Ambasadorka Kine Čen Bo ukazala je da Kina, kao i Srbija, sprovodi masovnu vakcinaciju, tokom koje je do juče dato 140 miliona doza cepiva.

- Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu. Domaća potražnja za vakcinama je ogromna, ali smatramo da sve zemlje u svetu pripadaju jednoj sudbinskoj zajednici. Kineske kompanije su spremne da obezbede što više vakcina i drugim zemljama - poručila je ona.

Ambasadorka je izrazila nadu da će novi kontingent kineske vakcine dodatno pomoći procesu izgradnje "imunog zida" Srbije.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd