fbpx
Skip to main content
Hram Svetog Save

VEČNI SPOMEN I CARSTVO NEBESKO PATRIJARHU: Sveta liturgija počinje sutra u 9 časova (VIDEO/FOTO)

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Patrijarh Sprske pravoslavne crkve Irinej biće sahranjen u nedelju u 9 časova u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh Irinej preminuo je  20. novembra u 07.07 ujutru u Vojnomedicinskoj ustanovi na Karaburmi odakle je njegovo telo izneto posle podne u pratnji lekara i zdravstvenih radnika te ustanove koji su mu u "špaliru" isped glavnog ulaza na taj način odali poštu. Na tronu srpskog patrijarha bio je 10 godina (2010-2020).

TUŽAN VIKEND PRED SRBIJOM! Liturgija, opelo, sahrana... Vernici će se POSLEDNJI PUT OPROSTITI od patrijarha Irineja (FOTO)

TUŽAN VIKEND PRED SRBIJOM! Liturgija, opelo, sahrana... Vernici će se POSLEDNJI PUT OPROSTITI od patrijarha Irineja (FOTO)

JEDNA OD POSLEDNJIH ŽELJA PATRIJARHA IRINEJA: Hteo je da pojede nešto iz Niša

JEDNA OD POSLEDNJIH ŽELJA PATRIJARHA IRINEJA: Hteo je da pojede nešto iz Niša

TRI DETALJA IZ ŽIVOTA PATRIJARHA IRINEJA: Da li ste čuli priče o sedoj kosi, Gračanici i Pavlu?

TRI DETALJA IZ ŽIVOTA PATRIJARHA IRINEJA: Da li ste čuli priče o sedoj kosi, Gračanici i Pavlu?


21:00
Patrijarh će biti sahranjen na praznik koji je mnogo voleo

Patrijarh Irinej biće sahranjen sutra u Hramu Svetog Save, na praznik Svetog Nektarija Eginskog. Sveta zaupokojena liturgija počeće u 9 sati, služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha. Liturgiju će služiti mitropolit Hrizostom sa svim arhijerejima koji budu prisutni, kao i sveštenstvom.

20:43
Hor "Branko" ispratiće patrijarha Irineja

Crkveno-pevačka družina "Branko", hor osnovan pri niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće sutra na sahrani patrijarha Irineja. Za članove hora to je posebna čast ali i dužnost, budući da je sa njima sam patrijarh, dok je boravio u Nišu kao vladika, imao gotovo očinski odnos.

Mnogo uspomena i poštovanja prema velikoj podršci tadašnjeg vladike niškog. Uz njegov blagoslov hor je stasavao, stvarao i čuvao tradiciju.

Celu vest možete pročitati klikom na ovaj LINK.

19:00
Cipras izjavio saučešće Vučiću

Lider grčke opozicije i predsednik Sirize Aleksis Cipras, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izrazio je saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

- Sa tugom sam primio vest o upokojenju blaženopočivšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Irineja, značajne ličnosti za srpski narod i pravoslavlje - napisao je Cipras.

Naveo je da je patrijarh, sa kojim je imao priliku da se upozna tokom poseta Srbiji, "značajno doprineo jačanju istorijskih grčko-srpskih odnosa, prijateljstva i saradnje, kao i snažnih duhovnih veza između naših naroda".

18:50
Meštani rodnog sela pokloniće se sutra patrijarhu Irineju

Meštani sela Vidova kod Čačka, rodnog mesta blaženopočivšeg patrijarha Irineja, juče i danas u tišini pale sveće kako bi na taj način izrazili svu zahvalnost i poštovanje koje gaje prema najvećem duhovniku ovog kraja.

Mnogi od njih sutra će krenuti i put Beograda kako bi ispratili patrijarha na večni počinak. Za sve koji budu želeli da prisustvuju njegovoj sahrani, obezebeđen je i prevoz od Vidove do Beograda.

Meštani iz rodnog sela pokloniće se sutra Irineju srpskom
Foto: RINA

- Rano ujutru u pola šest, ispred nekadašnjeg ugostiteljskog objekta ''Rujna zora'' na Prijevorskom putu, kreće autobus koji će voziti verujući narod na sahranu voljenog nam patrijarha i ujaka. Znamo da je trenutna situacija dosta teška, zbog korona virusa, ali apelujemo na sve ljude da nose maske i pridržavaju se svih propisanih mera, i da se dotojno oprostimo - rekao je sestrić patrijarha Irineja, Slobodan Кovačević.

Patrijarh je zadužio svoj rodni kraj, jer je pomagao svima koji su od njega bilo kad pomoć zatražili.

- Sa njim je otišao i deo našeg srca - kažu meštani Vidova.

18:00
Oglasio se arhiepiskop tiranski Anastasije iz bolnice u Atini

Poglavar Albanske pravoslavne crkve (APC), arhiepiskop tiranski Anastasije, uputio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Arhiepiskop tiranski Anastasije je poruke saučešća, prema nezvaničnim informacijama, uputio iz bolnice u Atini u kojoj sa zajedno sa poglavarom grčke pravoslavne crkve Jeronimom leči od kovida-19.

- Sa velikim bolom smo primili vest o smrti veoma dragog brata i saradnika, patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji se istakao čvrstim, blagim i miroljubivim karakterom, pravim osećanjima i dubokom pravoslavnom duhovnošću - navodi Anastasije.

"PATRIJARH IRINEJ JE DOPRINEO JEDINSTVU PRAVOSLAVLJA" Oglasio se arhiepiskop tiranski Anastasije iz bolnice u Atini

"PATRIJARH IRINEJ JE DOPRINEO JEDINSTVU PRAVOSLAVLJA" Oglasio se arhiepiskop tiranski Anastasije iz bolnice u Atini

16:00
Zahtev mitropolita Porfirija vernicima koji dolaze na sahranu

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je danas na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

Sahrana patrijarha Irineja
Sahrana patrijarha Irineja
Tanjug/​Sava Radovanović

Mitropolit Porfirije je rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Podsetio je da Sveta liturgija sutra počinje u 9 časova, a nakon toga će se služiti i opelo.

Celu vest možete pročitati klikom na ovaj LINK.

13:20
Završen pomen u Hramu, vernici odaju poštu

 U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštenci čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici, kojih nema mnogo, mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu hrama, od koga su odvojeni paravanima. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven pleksiglasom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

12:30
U toku pomen patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save

 U Hramu Svetog Save u Beogradu u toku je pomen preminulom srpskom patrijarhu Irineju.

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Posle pomena vernici će moći da se poklone preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven pleksiglasom.

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

12:10
Formirana kolona građana ispred Hrama Svetog Save

Građani se okupljaju ispred Hrama Svetog Save i u koloni čekaju da uđu i pomole se i poklone upokojenom patrijarhu. Propisane epidemiološke mere se poštuju i vernici se ne zadržavaju dugu u samom Hramu već izlaze napolje odmah posle klanjanja i molitve. 

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

U samom Hramu je sve u skladu sa preporukama Kriznog štaba i vernici ne mogu da priđu sanduku sa telom patrijarha i izdvojeni su fizički od sveštenstva koje drži pomen. 

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Pomen predvodi sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Vernicima je omogućen video prenos dešavanja unutar Hrama i samog pomena. Ispred Hrama je postavljeno platno na kom se uživo može pratiti sve šta se događa. 

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

 

Narod se okuplja ispred Hrama Svetog Save

 

12:00
Na sahrani po protokolu govoriće Hrizostom, Vučić, Lukić i Dodik

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

-Ovo je trenutak dostojanstvene i svečane tuge. Mi ispraćamo na onaj put za koji se celog života spremamo našeg patrijarha, a svako u ovakvim situacijama može da pokaže meru sopstvene ličnosti, tako da oni koji su u stanju da izgovaraju razne neprimerene i neumesne stvari, time ne govore o onome o kome govore, oni govore o samima sebi- rekao je Selaković.

Hram Svetog Save
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Kako je istakao, ovo je trenutak kada treba da se pokaže to za šta se borio patrijarh irinej, a borio se za jedinstvo.

Patrijarh Irinej biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je ranije Srpska pravoslavna crkva. 

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save u 9.00. 

11:40
Telo patrijarha doneto u Hram

 Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru.

Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Hram Svetog Save
Tanjug/​Sava Radovanović

Do Hrama kovčeg je preneto u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

U Hramu je kovčeg dočekalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Hram Svetog Save spreman za bdenje i sutrašnju sahranu

U Hramu Svetog Save sve je spremno za predstojeći pomen za upokojenog srpskog patrijarha, a najavljeno je i da će episkopi čitave noći i sve do sahrane čitati jevanđelja nad telom patrijarha u centralnom delu Hrama. 

U Hramu Svetog Save obavljene su sve pripreme za pomen, kao i za prijem vernika koji će doći da se pomole za pokoj duše patrijarha Irineja.

Hram Svetog Save
Tanjug/​Sava Radovanović
 

Vernici će ulaziti sa zapadne strane Hrama i neće moći da priđu u potpunosti telu patrijarha. Vernici će biti omogućeno da priđu na nekoliko metara od sanduka, pomole se i u miru napuste Hram. Takođe, posebni apeli su upućeni da se u samom objektu ne pravi gužva i da se vernici minimalno zadržavaju unutra. 

Hram Svetog Save
Tanjug/​Sava Radovanović

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

11:15
Počasna garda krenula put Hrama Svetog Save

Završena je liturgija u Sabornoj crkvi i celivanje sanduka, a nakon toga je počasna garda iznela sanduk i krenula put Hrama Svetog Save. 

Posmrtni ostaci biće izloženi u samom Hramu sve do završetka čina sahrane u nedelju, a vernicima će biti dozboljen ulaz sa zapadne strane. 

Sinod SPC-a apeluje na vernike da se pridržavaju svih epidemioloških mera i da u samom Hramu ne prave gužvu već da svoje molitve umnože. 

Patrijarh Irinej
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

 

11:00
Zatvoren sanduk upokojenog patrijarha, stigla počasna garda

Nakon održane liturgije za upokojenje njegove svetosti patrijarha Irineja sanduk je zatvoren i počasna garda će posmrtne ostatke preneti u Hram Svetog Save. 

Vernici su sve vreme tokom liturgije celivali sanduk i obavljeno je pričešće vernika. 

Patrijarh će sutra biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

09:30
Vernici poštuju sve propisane mere

Vernici poštuju sve preporuke struke.

Ne prave gužvu, nose zaštitne maske, drže fizičku distancu, a najveći broj vernika posle celivanja sanduka izlazi iz hrama.

09:00
Vernici celivaju telo patrijarha Irineja

Beograđani dolaze u sve većem broju kako bi odali poslednji pozdrav patrijarhu srpskom Irineju.

Irinej
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Telo je pokriveno providnom pločom od pleksiglasa koja se povremeno dezinfikuje zbog bezbednosti vernika, ali i sprečavanja širenja korona virusa.

 

 

Liturgija u Sabornoj crkvi

 

08:45
Počela liturgija u Sabornoj crkvi

Telo patrijarha Irineja uneto je u Sabornu crkvu danas oko 8.30 i biće izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda će telo biti preneto u Hram Svetog Save.

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Artemija.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja. 

Patrijarh Irinej
Tanjug/​Rade Prelić

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome Hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

08:30
Telo patrijarha Irineja preneto u Sabornu crkvu

Telo preminulog srpskog patrijarha Irineja preneto je jutros iz Patrijaršije u Sabornu crkvu gde ćebiti služena zaupokojena liturgija.

Ispred Saborne crkve ima dosta medijskih ekipa. Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu - Aranđelovdan.

Patrijarh Irinej
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Očekuje se da će liturgiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Patrijarh Irinej
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

08:15
Sinod: Prilikom ispraćaja patrijarha striktno pridržavanje mera

 Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da će tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, biti striktno poštovane mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadelžni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti sinod pozvao je sveštenstvo i vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha, kaže se u saopštenju.

Zavet patrijarha Irineja

- Kosmet u sastavu Srbije

- završetak Hrama Svetog Save

- završetak crkve-brvnare u rodnoj Vidovi

- pomiriteljski odnos SPC u spoljnocrkvenoj diplomatiji, neutralan, racionalan odnos prema problemima u verskom svetu

- bez podela među Srbima, jedini cilj dobro i jedinstvo naroda

Jedan od glavnih jeste, svedoče, da se nikada ne smemo odreći ni delića Kosova i Metohije. Njegova pažnja uvek je bila usmerena na KiM i stalno prisutna tema u obraćanjima, još od prve besede na ustoličenju kao patrijarha 2010. godine, kad je rekao da je Kosovo "naša sveta zemlja, naš Jerusalim".

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu

Telo patrijarha Irineja biće uneto u Sabornu crkvu danas oko 8.30 i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda će telo biti preneto u Hram Svetog Save.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja.

Irinej
Irinej
Foto: Profimedia

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je "ambulatorijum", prostorija iza oltara kripte.

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u ovom delu Hrama, koji je i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe. 

Zbog pandemije vernici neće moći da celivaju telo pokojnog patrijarha

Telo pokojnog patrijarha koje će biti izloženo do sahrane u Hramu Svetog Save, ali u nedelju neće biti moguće celivati.

- Vernici će moći da priđu na nekoliko metara do tela da se poklone, a potom će izaći napolje - rekao je sveštenik Dragan Šovljanski.

On je zamolio vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i da ne prave gužve.

- To crkva preporučuje svima koji će doći u hram - kazao je on.

Na sahrani će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučićć

 U nedelju, na dan sahrane, protokolom je predviđena Sveta liturgija u 9.00 u Hramu Svetog Save, mitropolita Hrizostoma i prisutnih arhijereja, 12 sveštenika i četiri đakona.

Na liturgiji će besediti episkom bački Irinej. Posle opela besediće protejerej Petar Lukić u ime beogradskih sveštenika, mitropolit Hrizostom, zatim i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dokik.

aleksandar-vucic,-irinej
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Sveštenici će kovčeg preneti u kriptu Hrama.

Posledice korona virusa dovele patrijarha Irineja do smrti

Podsetimo, srpski patrijarh Irinej primljen je 5. novembra u Vojno medicinski centar na Karaburmi u Beogradu. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na korona virus.

Irinej
Foto: SD/Ilustracija

U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Patrijarh Srpski Irinej preminuo je u petak u VMC Karaburma. 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd