Skip to main content
 • Read more Huligani Region

  Poginuo hrvatski huligan koji je izazvao haos na derbiju! PREGAZILA GA TRI AUTOMOBILA! (VIDEO)

 • Read more tači vučić Info

  Vučić odgovorio pitanjem o mogućem sastanku sa Tačijem u Parizu: Kakve veze on ima sa silama pobednicama?

 • Read more gnezdo stršljenova Društvo

  Našao GNEZDO STRŠLJENOVA u kući! Pitao ŠTA DA RADI: Stvar je bila ozbiljna, a onda mu pomenuli taštu i jednu flašu piva!

 • Read more Hajat Tahrir Al-Šam Sirija

  Pobunjenici u Idlibu krenuli u KRVAVU OSVETU: Glavna meta su tajna uporišta Islamske države, evo i zašto

 • Read more Crkva Region

  Misteriozna freska u podgoričkom hramu KRIJE TAJNU: Da li prepoznajete KO je na njoj? (FOTO)

 • Read more KK Partizan Košarka

  EKSKLUZIVNO: Partizan - Zadar u Areni!

 • Read more Voćnjak Zanimljivosti

  VOĆE PONOVO PROCVETALO: Evo šta to znači i kakva nas ZIMA čeka!

Mačkov kamen

Večno ćemo pamtiti herojske pretke: Osveštan spomen hram na Mačkovom kamenu (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen/Milojko Nestorovic
Patrijarh srpski Irinej predvodio svečanost

Na legendarnom Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, na granici opština Ljubovija i Krupanj, u četvrtak je održana velika crkveno-narodna svetkovina kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz ovog kraja, drugih delova Srbije, iz Republike Srpske.

Patrijarh srpski Irinej, sa episkopima, šabačkim Lavrentijem i valjevskim Milutinom, i sveštenstvom iz Jadra, Rađevine i Azbukovice, osveštao je Spomen crkvu, posvećenu svetom visokom despotu Stefanu, na Mačkovom kamenu u čast junacima bitakama na Mačkovom kamenu i na Drini, koji je podignut za manje od godinu dana. 

Hram je podignut, po blagoslovu episkopa Lavrentija, koji je Ordenom vladike Nikolaja odlikovao protojereja stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske uprave SPC, koji je inicirao i vodio radove na ovoj bogomolji, gde će biti i bogosluženja, kao čedo ovog dela Srbije.

- Svi se radujemo što je ovako divno mesto dobilo ovako divan hram - rekao je u besedi patrijarh srpski Irinej, pošto mu se episkop šabački Lavrentije, zahvalio, ne samo na dolasku, "već na svakoj duhovnoj podršci koju pruža kao naš duhovni roditelj".

- Ovo je hram Bogu živome, mesto našeg sastanka, mesto naše zajedničke molitve.Treba da budemo ponosni i Bogu zahvalni za sve ono što smo prošli kroz našu istoriju. Ovaj sveti hram će okupljati duše onih svetih mučenika, čije su kosti ostale ovde.

Hram je podignut, prvi za junake ovde pale, posle 100 godina, što je, kako je poručio poglavar SPC, "na radost Božju, ali i svih nas".

-Danas se, posle 100 godina, sećamo se onih koji su, ovde, položili svoje živote za veru svoju i otadžbinu svoju - rekao je srpski prvojerarh.

- To su dve stvari za koje valja živeti, za koje treba umreti. Oni su to dobro znali kada su stali u odbranu naše otadžbine za koju se, od Kosova naovamo, strada i krv proliva. Oni su vrednosti jednoga naroda, jedne istorije, jedne kulture.

Pored Kosova, kako je rekao patrijarh, "ovo mesto spada u red svetih mesta natopljenih krvlju srpskih junaka i rodoljuba i ispunjenih njihovim kostima". Neke porodice su završile svoju istoriju, u odbrambenim ratovima i bitkama kakva je ova. Patrijarh je, sa Mačkovog kamena, zamolio majke i sadašnje i buduće da rađaju decu, "kako bi se nadomestilo sve ono što je, u bitkama poput ove na Mačkovom kamenu, izgubljeno". Založio se za jedinstvo našeg naroda, na ljubav, pažnju, razumevanje i solidarnost.

Patrijarh je rekao da treba sve da učinimo da sačuvamo sveto Kosovo, "sve što je bilo naše i pre 1000 godina, da nas istorija ne osudi".

-Treba sve da činimo, na jedan ljudski, hrišćanski način, odbranimo ono što je naše - naglasio je patrijarh Irinej.

Na Mačkovom kamenu, u bici pre 104 godine, poginulo je 16.000 srpskih junaka i 18.500 austrougarskih bojovnika, koji su kidisali na ovaj kraj i na Srbiju. Tokom bitke područje je nekoliko puta prelazilo iz jednih ruku u druge. Osvežene junacima iz Užičkog korpusa predvođenih čuvenim potpukovnikom Dušanom Purićem,koji je ovde poginuo, srpski heroji naterali su neprijatelje na povlačenje. Njima u čast je, u četvrtak, održana i državna ceremonija kod Spomen kosturnice na Mačkovom kamenu u čijoj je blizini i nova crkva, najnovija u srpskom rodu i SPC.

Na predlog episkopa Lavrentija, Sveti sinod SPC, odlikovao je Lozničanina Slobodana Rankovića Ordenom kralja Milutina, koji mu je uručio patrijarh Irinej za dobrotvorstvo za crkvu svoj i rod svoj.

General Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije, koji je prisustvovao na svetkovi na Mačkovom kamenu,kaže daje "Mačkov kamen da i srpski vojnici, i oficiri, i sav naš narod ima na koga da se ugleda, čije ideale da brani i štiti, ali i da čuva sećanja na njih,na način kako se to čini u ovom delu Srbije".

- Ovde je pao cvet mladosti našeg naroda, kojinije žalio svoje živote, čuvajući, ne samo svoju otadžbinu i veru, već i čast Srbinovu - rekao je Ranković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd