fbpx
Skip to main content
Pasoš

Velika promena u SRPSKOM PASOŠU od oktobra: Zahtev Bošnjaka izazvao GNEV građana

Foto: Profimedia
Izmena doneta na zahtev Stranke za Sandžak

Odbor za standardizaciju srpskog jezika smatra da je loše rešenje da se u pasošu Srbije u rubrici "državljanstvo" umesto "srpsko" upisuje isključivo "državljanstvo Republike Srbije".

Odbor navodi da je takvo mišljenje dostavljeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i Nebojši Stefanoviću i zaštitniku građana Zoranu Pašaliću. U saopštenju Odbora se podseća da od 1. oktobra u pasošima Srbije u rubrici državljanstvo više neće pisati "srpsko" već "državljanstvo Republike Srbije". Ta izmena je doneta na zahtev Stranke za Sandžak koji je upućen zaštitniku građana, a što je MUP Srbije prihvatio.

Odbor ističe da u celoj proceduri zamene "srpskog" državljanstva državljanstvom "Republike Srbije" ni zaštitnik građana, ni MUP ni bilo ko drugi od državnih organa Srbije nije našao za shodno da zatraži mišljenje nijedne filološke institucije, pa čak ni Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Odbor smatra da je možda potrebno pokrenuti i inicijativu za usvajanje "zakona o zaštiti srpskog imena" jer veruje da neće proći mnogo vremena, a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije s obzirom na to da asocira na Srbe poput "srpskog državljanstva".

Granica
Ubuduće preko granice sa izmenjenim podacima
Foto: Profimedia/ilustracija

U saopštenju se podseća da su Odbor za standardizaciju srpskog jezika osnovale sve kompetentne ustanove za proučavanje srpskog jezika sa čitavog srpskog jezičkog prostora.

Odbor navodi da ne samo da nije zatraženo mišljenje nijedne filološke institucije povodom promene u rubrici državljanstvo u pasošu, nego niko nije pogledao ni rečnike srpskog jezika, niti srpskohrvatskog, da provere značenje reči srpski. Odbor objašnjava da u svim tim rečnicima "srpski" ima značenje "koji se odnosi na Srbe i Srbiju". Odbor obrazlaže da "srpsko" uz odrednicu "državljanstvo" može značiti samo "državljanstvo Srbije" jer se upisuje u rubrici imenovanoj "državljanstvo" što ima značenje "pripadnost određenoj državi".

S druge strane, ističe Odbor, uz odrednicu "nacionalnost", pridev "srpski" znači "pripadnost srpskom narodu".

S obzirom na to da uz reč "državljanstvo" pojam "srpski" znači samo "onaj koji živi u Republici Srbiji", Odbor ističe da zbog toga taj termin uz odrednicu "državljanstvo" nikako nije lingvistički moguće protumačiti kao pridev "srpski" u značenju "koji pripada srpskom narodu", kako su to učinili Bošnjaci i zaštitnik građana. Odbor podseća na primere državljanstva u pasošima Kanade, Slovenije i Hrvatske gde uz državljanstvo piše "kanadsko", "slovenačko", odnosno "hrvatsko".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
vojvoda 's picture

vojvoda

Pa dokle vise da titramo. Jedni slave teroriste drugi žive u Srbiji a neće državljanstvo, a država ćuti, policija paradira

0 | 1
SRBIN iz Skoplja's picture

SRBIN iz Skoplja

Pre svega, podrška prethodnom komentaru na kojem se neko drznuo da ga oceni negativnom ocenom...to kazuje da se radi o neprijatelju zemlje Srbije! Ko želi državljanstvo Republike Srbije, mora se prilagoditi a i poštovati zakone Republike Srbije, i ništa manje od toga...kome ne odgovara, široko mu polje bilo.

1 | 0
Ero s onog svijeta's picture

Ero s onog svijeta

Učinio nam je uslugu, ima i Srba pored Srbijanaca

1 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd