Utorak 19. mar 2024.
Narodna kuhinja

VELIKE PROMENE od Nove godine: Ko u Srbiji nema novca da plati račune dobiće POMOĆ od države

Foto: Profimedia/ilustracija
Pomoć za građane

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je da bi socijalne karte trebalo da budu u funkciji od prve polovine iduće godine.

- Za socijalne karte urađen je idejni projekat, završena tehnička dokumentacija i raspisujemo konkurs za nabavku opreme. Aplikacija treba da bude instalirana, licence da se kupe i već u prvoj polovini sledeće godine sve bi trebalo da bude u funkciji - rekao je Đorđević.

On je kazao da je ideja da u prvom ciklusu sve baze podataka koje ima Ministarstvo rada budu objedinjenje na jednom mestu, a da će se tek u drugoj polovini ove godine, kada bude usvojen zakon, steći i pravni okviri za to.

- Želimo da svi koji imaju nadoknadu budu na jedom mestu, da budu provereni i da ih kategorizujemo. Da budemo svi sigurni da pomoć ide u prave ruke. Da nema nijednog više nijednog manje, da nemamo samoproklamovane veterane ili osobe sa invaliditetom - kazao je Đorđević.

Zoran Đorđević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Upitan da li će socijalne karte pomoći da se ne dešava slično kao što se nedavno dogodilo da se čovek ubije zbog duga za struju, Đorđević je rekao da je taj slučaj diskutabilan i da ga ne bi komentarisao, jer je svaki slučaj priča za sebe i mora se tumačiti pojedinačno.

- Svi koji imaju socijalnu pomoć, dobijaju je. Neki troše kako treba, neki ne. Mi to ne možemo da kontrolišemo. Država će svima dati koliko može i koliko ima. Ali će da prepozna slučajeve kojima treba da se da - rekao je ministar.

Dodao je da će biti skenirano sve što ima svaki građanin, jer je ideja da sistem kaže: "Njoj ili njemu treba da damo ili njoj odnosno njemu pripada određena vrsta pomoći".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd