fbpx
Skip to main content
helikopter

VELIKI PODUHVAT U KRAGUJEVCU: Živorad sa sinovima pravi PRVI srpski HELIKOPTER!

Foto: Profimedia/ilustracija
Živorad sa sinovima Ivanom i Milošem pravi prvi srpski helikopter

Što oko vidi, ruka napravi! Ova narodna najbolje ide uz Živorada Radovanovića (64), mašinbravara iz Kragujevca koji je sa svojim sinovima Ivanom (41) i Milošem (27) rešio da napravi ni manje ni više nego prvi srpski helikopter!

Jednosedni eksperimentalni helikopter će biti tehnički mnogo unapređeniji u odnosu na sve postojeće letelice, a kad bude završen, za dve godine, njegov motor stajaće vertuikalno, uz niz modifikacija. Sama ta činjenica značajan je iskorak u dosadašnjim dostignućima iz ove oblasti u svetu.

Pročitajte i:

Specijalan materijal

Materijale za ovaj period eksperimentalnog istraživanja nabavljamo iz Nemačke, Amerike... Biže to potpuno nov proizvod, osmišljen i stvoren u Srbiji - kaže Živorad.

On potiče iz zlatne generacije majstora ovdašnje vojne fabrike osamdesetih godina. Samouki istraživač aerodinamike, hidraulike i dinamike već je 1987. godine osvanuo na svim naslovnim stranama naše štampe. Napravio je tada uspešan helikopter.

- Ljubav prema letelicama javila mi se kad sam služio u 63. padobranskoj brigadi, pa sam ubrzo napravio žirokopter. Tada je bio bez kabine i uspešno je leteo, a po ocenama stručnjaka, znatno su unapređene tehničke karakteristike - priča majstor Živorad.

Da država pomogne

Pomaže mu i Dragoslav Stojanović, kolega iz vojne fabrike, koji je svojevremeno učestvovao u izradi onog čuvenog "Zastavinog" karabina koji je Eduard Ketner u svom katalogu stavio odmah iza češke "zbrojevke", proglasivši ga najpouzdanijim na svetu. A u posao je uveo i sinove.

- Kad smo osmišljavali kako će izgledati, imali smo dosta primera, ali smo uspeli da mnoge stvari modifikujemo. Kad bude završen, biže to potpuno novi helikopter - priča Miloš Radanović, operater mašinske obrade, koji ocu pomaže, evo već četiri godine, u realizaciji projekta.

Majstor Živorad je dokaz da u Srbiji ima veoma sposobnih ljudi. Samo kad bi država prepoznala njihov potencijal i domete, nekako bi sve bilo lakše.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Umerena kiša
7 Beograd