fbpx
Skip to main content
Isakije Dalmatski

VERNICI DANAS SLAVE SVETOK ISAKIJA DALMATSKOG: Šta danas morate da uradite SAMI, da bi ste dobili veliki DAR

Foto: Wikipedia
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Isakija Dalmatskog, koji je bio hrišćanski svetitelj, osnivač Dalmatskog manastira u Carigradu.

Za vreme vladavine cara Valensa bilo je veliko gonjenje Pravoslavlja od strane arijevaca, koje je i sam car pomagao. Kada je čuo za ovo gonjenje, Isakije, pustinjak sa Istoka, ostavio je pustinju i došao u Carigrad da hrabri pravoslavce i da izobličava jeretike.

DESET PREDLOGA ZA STIMULACIJU MLADIH: Dr Đerlek zna kako bi mogli da motivišu mlade da se vakcinišu!

DESET PREDLOGA ZA STIMULACIJU MLADIH: Dr Đerlek zna kako bi mogli da motivišu mlade da se vakcinišu!

VARLJIVO SUNCE JUNA: Vreme danas letnje ali krajem dana i sutra stiže nova promena

VARLJIVO SUNCE JUNA: Vreme danas letnje ali krajem dana i sutra stiže nova promena

TREĆA DOZA ĆE BITI NEOPHODNA? Dr Tiodorovic: Biće kao kod sezonskog gripa!

TREĆA DOZA ĆE BITI NEOPHODNA? Dr Tiodorovic: Biće kao kod sezonskog gripa!

U to vreme pošao je car Valens sa vojskom na sever protiv Gota, koji su se od Dunava spuštali ka Trakiji. Isakije je izašao pred cara i rekao mu: "Care, otvori crkve pravovernim, i Bog će blagosloviti put tvoj!".

Četvrti dan izašao je Isakije pred cara i prorekao mu groznu smrt, ako ne da slobodu pravoslavnim: „Govorim ti, care, odvešćeš vojsku na varvare, no nećeš odoleti varvarima, pobeći ćeš ispred njih, ali ćeš biti uhvaćen i živ sažežen“. I zaista su Varvari pobedili grčku vojsku, a car je pobegao sa svojim savetnikom, arijancem, i sakrio se u jednu košaru. Varvari su saznavši gde je car, opkolili košaru, i zapalili je. Tako je izgoreo car Valens sa svojim savetnikom. Potom se zacario car Teodosije Veliki, koji je čuo za Isakiju. Prizvao ga je car sebi i poklonio mu se.

Pošto je mir zavladao u Crkvi, i pošto su arijanci bili prognani, Isakije se hteo vratiti u svoju pustinju, ali je umoljen da ostane u Carigradu. Neki velmoža Saturnin sagradio mu je manastir gde se starac do smrti podvizavao. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je činio mnoga čuda.

Pred smrt Isakije je odredio za igumana manastira Dalmata, svoga učenika, po kome se ta porodica kasnije i nazvala dalmatska. Isakije je preminuo oko 383. godine. Na današnji dan rasuđivanje kaže: Reč Božja je hrana za dušu. Ko čita reč Božju, taj daje duši svojoj hranu, silu i svetlost. Ko god može, taj treba da čita reč Božju u Svetome pismu, a ko to ne može, taj treba da sluša onoga što čita.

Vrlo je korisno čitati slovo Božje u samoći, i pročitati svu Bibliju s razumevanjem.

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd