fbpx
Skip to main content
Plivanje u Zemunu

PODVIG KOJI SE MERI ČAŠĆU: Ana prva doplivala do Časnog krsta u Zemunu (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Na Bogojavljenskom platou bez prisustva javnosti, šest plivača je zaplivalo u Dunavu

Gradska opština Zemun i ove godine kao pokrovitelj i organizator u saradnji sa Hramom svetog oca Nikolaja i SVEBOR savezom Beograda, svetkovala je Bogojavljenje.

Radost praznika Hristovog krštenja je u veri da sve i svagda može iznova da bude oprano, očišćeno, obnovljeno i ponovo rođeno. Zato je podvig ulaska u hladnu dunavsku vodu više od sporta i nadmetanja.

DOBRICA MEĐU NAJBOLJIMA U SVETU! Gradonačelnik Radojičić poklonio laptop najboljem maturantu Matematičke gimnazije

DOBRICA MEĐU NAJBOLJIMA U SVETU! Gradonačelnik Radojičić poklonio laptop najboljem maturantu Matematičke gimnazije

"ONA VRAĆA VERU I NADU U ŽIVOT" Ko je inspektorka kojoj se mlada Milena Radulović posebno zahvalila?

"ONA VRAĆA VERU I NADU U ŽIVOT" Ko je inspektorka kojoj se mlada Milena Radulović posebno zahvalila?

"RAZVIJANJE VIRUSA MOŽE SE SPREČITI SAMO MASOVNOM IMUNIZACIJOM" Dr Stevanović otkrio koja vakcina je najbolja

"RAZVIJANJE VIRUSA MOŽE SE SPREČITI SAMO MASOVNOM IMUNIZACIJOM" Dr Stevanović otkrio koja vakcina je najbolja

Svaki učesnik je primer kako se verom, željom i htenjem prevazilazi telesna i svaka druga nemoć. To je lični podvig koji se meri čašću da će se poneti titula Nosioca Bogojavljenskog krsta, a ne želja da se bude okićen zlatom i lovorikama.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.

Kako ova sveta crkveno-narodna tradicija ne bi bila prekinuta svetkovanje Bogojavljenja 2021. godine u Zemunu održano je uz poštovanje mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa KOVID-19 i mera koje je doneo Krizni štab.

Na Bogojavljenskom platou bez prisustva javnosti, šest plivača je zaplivalo u Dunavu, simbolično je jedan bio pobednik, a nakon plivanja je  Bogojavljenski Krst vraćen u Nikolajevsku crkvu.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević istakao je da opština Zemun nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst Dunavom, ali ove godine pri izmenjenim uslovima usled koronavirusa. 

- Nastavili smo da obeležavamo praznik Bogojavljenja pod malo drugačijim uslovima zbog epidemije korone, ali naša javnost zna da se u Zemunu okuplja najmasovniji broj plivača, najmasovnija publika bude ovde na današnji dan. svake godine. Nadamo se da ćemo sledeće godine to vratiti na nivo na kojem je to bilo svih ovih godina, međutim korona je učinila tako da smo morali da se sa te strane pridržavamo epidemioloških mera. Čestitam i zahvaljujem se našim plivačima, tri devojke i tri momka, zaista, i na hladnom vremenu su plivali i čestitam im svima. Iz godine u godinu sve je veći broj devojaka koje žele da se okušaju u ovom događanju, tako da se nadam da će ih i u buduće biti što više. Mi u Zemunu smo ponosni što učestvuju u plivanju i pobeđuju! Pozdravljam ih sve i Bog se javi! - rekao je Kovačević. 

 Pobednica ovogodišnjeg plivanja je buduća policajka Ana Vukajlović iz Pančeva. 

- Iskreno da kažem nisam se plašila, jesam imala malu tremu dan pre ovoga, danas je to sve isčezlo, više toga nema. Sada pogotovo kada se sve završilo. Pre plivanja ni sam ni o čemu razmišljala, samo sam želela da obavim ono što već neko vreme želim da uradim. Danas sam to uspela da uradim i moram da kažem super mi je. Nadam se da je Pančevo ponosno na mene, a što se tiče momaka i toga što sam ih pobedila, nije loš osećaj pobediti ih  - istakla je Ana Vukajlović nakon plivanja za Časni krst.  

 

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd