clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VODA "ZAVILA" OSAM PORODICA U CRNO: Za nepuna dva meseca zbog utapanja je izgubljeno čak 9 ŽIVOTA

24.08.2020. 21:14
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Davljenje
Davljenje / Izvor: Profimedia
Tragedije na rekama i jezerima se najčešće dešavaju na nepoznatom terenu

Tragedije na rekama i jezerima se najčešće dešavaju na nepoznatom terenu.

Doktorka Danica Grujičić pozitivna na korona virus (FOTO)

Doktorka Danica Grujičić pozitivna na korona virus (FOTO)

KORONA NA KiM: U poslednja 24 časa potvrđeno 99 novih slučajeva smrtonosnog virusa, preminulo je 13 osoba

KORONA NA KiM: U poslednja 24 časa potvrđeno 99 novih slučajeva smrtonosnog virusa, preminulo je 13 osoba

"Stidite se kao i vaši roditelji koji su vas tako vaspitali!" Bruka i sramota u Užicu, oskrnavljen spomenik srpskim herojima (FOTO)

"Stidite se kao i vaši roditelji koji su vas tako vaspitali!" Bruka i sramota u Užicu, oskrnavljen spomenik srpskim herojima (FOTO)

Za nepuna dva meseca voda je zavila 8 porodica u Srbiji u crno, odnevši čak 9 života. Kupači su, uglavnom, spas od vrućina i osveženje, tražili na jezerima, gde je i najviše utopljenih od početka jula do danas. 

Poslednja u nizu tragedija, na našim rekama i jezerima u Srbiji, dogodila se u nedelju u Lazarevcu. Na jezeru Očaga, utopila su se braća D. M. (5) i D. M (7), naočigled svojih roditelja. Majka i otac su dok su se oni kupali, provodili vreme u plićaku, igrajući se sa njihovom mlađom sestrom (2).

Prema prvim informacija, u jednom trenutku dečaci su se praktično držeći za ruke nestali ispod površine jezera, prosečno dubokog 6 metara, i pod vodom, navodno, ostali 15 minuta. Dečaci su reanimirani duže od sat vremena, ali im, nažalost, nije bilo pomoći. Nešto nakon 15 časova konstatovana je smrt obojice braće.

Dugogodišnji šef spasilačkih službi u JP "Ada Ciganlija" Žarko Maksić za objašnjava da se ovakve tragedije najčešće dešavaju na nepoznatom terenu, ali i napominje da su deca verovatno bili poluplivači.

Leš
Leš / Izvor: Profimedia/ilustracija

Koban zagrljaj

- Jedno dete je možda znalo malo da pliva. Obično su deca u tom uzrastu poluplivači. Drugo dete je loše plivalo, i možda je jedan pokušao da spasava drugog, i tako u zagrljaj kad uđu, ne može nijedan da pliva. A, možda nijedno ni drugo nije znalo da pliva - objašnjava Maksić.

-  Deca kada ulaze u vodu, najpre moraju znati njenu dubinu. Konfiguracija tla mora prvo da se ispita, da li je dole mulj, da li je pesak... Deca koja ne znaju dobro da plivaju, kada odu 10, 20 metara od obale, i stanu u uspravan položaj, ako ne znaju da se održavaju na vodi, automatski se dave. A, kada im uđe voda u usta, ne mogu da zove nikoga. Zato, verovatno, roditelji nisu ni čuli poziv za pomoć.

Zato, napominje, deca treba da se kupaju u prostoru obeleženom bovama i da nose mišiće za kupanje.

- Spasioci uvek prate prostor obeležen bovama, koji je i predviđen za kupanje, i roditelji treba da znaju da tu mogu da se kupaju. Ako je to divlja plaža, onda sve na dušu roditeljima. Takođe, deca obavezno moraju da nose mišiće. Ona, inače, ako imaju 7, 8 godina, i ako su prošli školu plivanja, znaju da se održavaju na vodi, ali i na to dete roditelj mora obavezno da pazi. I svaki roditelj je dužan da se javi spasiocima da ima malu decu - rekao je Maksić za naš portal.

Videvši da ih nema, roditelji su dozvali spasioce. Potonule dečake je iz vode izvukao jedan od mladića koji se zatekao u blizini.

Javnost se nije ni izbliza oporavila od ove tragedije, a već nešto posle dva, tri sata, stigla je još jedan tragična vest. Muškarac V. A. od 37 godina utopio se prilikom kupanja na Dunavu u Kostolcu. On se udavio, oko 17 časova, pred očima brojnih kupača, na veoma posećenoj plaži "Topoljar".

Ruka deteta u vodi
Ruka deteta u vodi / Izvor: Profimedia/ilustracija

Požalio se da mu je hladno, ušao u vodu i nije izronio 

Pre samo nepunih deset dana i jezero Gazivode je odnelo jedan mladi život. Na 20 kilometara od Novog Pazara, u jezeru koje pripada Tutinu, 16. avgusta utopio se tinejdžer J. Ć. (17).

On je na jezero u selo Ribariće otišao sa trojicom drugara. Kako su ispričali njegovi rođaci, a preneli mediji, utopio se pri poslednjem skoku u vodu.

-  U jednom momentu rekao im je "ja ću da uđem još jednom da se okupam i zaronim, neću više, jer mi je hladno". Ušao je, zaronio i nije isplivao - rekli su nesrećni rođaci ovog tinejdžera, koji je pre 4 godine izgubio mlađeg brata.

Bublićko jezero za samo nedelju dana uzelo dva života 

Aleksandar P. (19) iz sela Lukomir kod Žitorađe, 4. avgusta pronađen je mrtav u Bubličkom jezeru, kod Prokuplja.  

On je u nedelju, 2. avgusta, sa društvom iz Lukomira, otišao na Bubličko jezero, udaljeno 30-tak kilometara od njihovog mesta.

Obdukcija je pokazala da je imao 2,43 promila alkohola u krvi. Taj rezultat je odagnao svaku sumnju koja se u javnosti pojavila proteklih dana da je mladić preminuo pod sumnjivim okolnostima, možda i nasilno, a ne da je žrtva utapanja.

Na ovom jezeru, koje se prisvaja i kao Brestovačko, 30. jula utopio se i muškarac (48) iz Leskovca. Njegovo telo, posle dva sata potrage, izvukli su prijatelji.

- Plivao je i samo je odjednom nestao. Tražili smo ga puna dva sata. Tada je već bilo kasno. Očigledno ga je progutao vir - rekao je jedan od očevidaca ove tragedije.

Devojčica (11) se utopila u Limu, posle saobraćajke

Stravična saobraćajna nesreća dogodila se 16. jula oko 22 sata, kod Prijepolja, kada je BMW sleteo u Lim. U njemu se nalazio otac I. D. (48), sa sinom (8) i ćerkicom K. D. (11).

Otac i brat su isplivali, a K. D. je ostala zarobljena u džipu, između sedišta potopljenog auta.

davljenik
davljenik / Izvor: Profimedia

Porodica se vraćala sa Zlatara, gde je bila na odmoru.

- Devojčica je bila kao anđeo, uvek vesela i razigrana. Ona i brat su bili strašno vezani, što dokazuje i činjenica da je kobne večeri molio da mu spasu sestru - ispričala je tada za medije njihova komšinica:

-  Otac je van sebe. Otkako se razveo od majke dece, delili su starateljstvo i brinuo je o mališanima.

Otac mu se obesio, živeo teško, on se utopio

Dva dana ranije na ušću Brške reke u Bovansko jezero utopio se Bogoljub B. (17). Osim što je živeo u siromaštvu, pretrpeo je i veliki tragediju jer mu se otac obesio.

- Taj dečak je živeo sa starijim bratom, jer je majka uglavnom bila odsutna nakon što im se otac obesio. Znam da je odlazila da radi po zapadnoj Srbiji, brala je maline, često nije bila kod kuće.

Bogoljub je ponekad odlazio sa njom, živeo je veoma teško. Nije imao ni uslovnu kuću, on i brat su se snalazili kako su znali da bi preživeli – kaže Dragan Radojević, predsednik mesne zajednice Mozgovo kod Aleksinca, gde je živeo nastradali dečak.

Kupanje u zabranjenim jezerima

Ni jezero Beli kamen, kod Bešenova, nije bilo "mirno". U njemu se 1. jula udavio M. J. (28) iz Ratkova kod Odžaka.  

Inače, jezero Beli kamen nastalo je posle iscrpljivanja kopa laporca, a osamdesetih godina krenulo je da se puni vodom, da bi posle 20 godina dostiglo dubinu preko 50 metara. Iako je na njemu zabranjeno kupanje, spas od vrućine koriste mnogi građani, ne samo iz ove okoline, već i šire.

jezero
jezero / Izvor: Profimedia

Sezona je počela 1. maja utapanjem u Srebrnom jezeru  

I pre jula, nizale su se tragedije u vodama Srbije. Marko K. (22) utopio se u Srebrnom jezeru 1. jula,  nakon što je zajedno sa dva drugara ispao iz čamca kojim se se prevozili iz vikendice. Telo mladića pronašli su ronioci Žandarmerije.

Od nesrećnog mladića porodica i prijatelji opraštali su se masovno i na društvenim mrežama.

- Dragi Marko, bio si dobar drug, rođak i moj najbolji bratanac. Jutros oko 3 otišao si tiho i bez mnogo pažnje. Srebrno jezero je ugasilo tvoj osmeh i prekinulo tvoju mladost u 22. godini. Počivaj u miru. Porodici iskreno saučešće - napisala je tetka preminilog Marka.

U junu, u Begeju se utopio Džejms P. (43) američki državljanin, kojem je otac poreklom Rumun, privremeno nastanjen u naselju Novo Berbersko u Zrenjaninu.

Njegovo beživotno telo u Begeju između mesta Mužlja i Ečka, pronašli su 15-ak sati kasnije, pripadnici Žandarmerije, nakon što je jedan mladić video telo kako pluta po vodi. 

MUP izvukao 17 utopljenika

MUP je u svojom saopštenju dao podatke za prethodna 4 meseca i u njemu se navodi da je Ronilačka jedinica Žandarmerije, od 30. aprila do danas bila angažovana u traganju i izvlačenju 17 utopljenika. MUP je apelovao na građane da ne koriste neuređena kupališta, ne ulaze u vodu nepripremljeni i u alkoholisanom stanju.

Imajući u vidu da veliki broj građana osveženje zatraži upravo kraj reka i jezera, MUP navodi da je veoma važno da obrate pažnju na mere bezbednosti, kao i da deca u vodu ne ulaze bez nadzora roditelja.

Poštovanje pravila ponašanja na kupalištima jedan je od ključnih faktora u sprečavanju tragičnih ishoda, naglasio je MUP.

Za kraj, kupajte se na dozvoljenim mestima. Ne testirajte svoje plivačke sposobnosti na nepoznatim terenima, gde ima virova. Decu držite na oku. 

POŽRTVOVANOST ISPRED SVEGA: Vojska Srbije spremna za nove izazove

POŽRTVOVANOST ISPRED SVEGA: Vojska Srbije spremna za nove izazove

Viljamovka za dezinfekciju bolnice? Opšta bolnica u Kruševcu će koristiti ovo neobično sredstvo

Viljamovka za dezinfekciju bolnice? Opšta bolnica u Kruševcu će koristiti ovo neobično sredstvo

LEPE VESTI SA JUGA SRBIJE: Ukinuta vanredna situacija u još jednom gradu

LEPE VESTI SA JUGA SRBIJE: Ukinuta vanredna situacija u još jednom gradu

KC VOJVODINA: Od korona virusa na lečenju 75 pacijenata, dok je njih pet priključeno na respiratore

KC VOJVODINA: Od korona virusa na lečenju 75 pacijenata, dok je njih pet priključeno na respiratore

MUP APELUJE: Poštujte pravila ponašanja na kupalištima! Ovo su ključni faktori koji će vas zaštititi od UTAPANJA

MUP APELUJE: Poštujte pravila ponašanja na kupalištima! Ovo su ključni faktori koji će vas zaštititi od UTAPANJA

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
24.08.2020. 21:14