fbpx
Skip to main content
Skuter

DA LI SU SVI VOZAČI SVESNI SVOJIH DELA? Motocikli postali hit kod mladih, ali ko su glavni krivci kada dođe do nesreće

Foto: Profimedia
Da li su najveći krivci sami vozači dvotočkaša ili drugi učesnici u saobraćaju, teško je govoriti. Odgovornost je svakako obostrana, a rizici veliki.

Sa dolaskom lepog vremena i suvih kolovoza, nezvanično je otvorena sezona vožnje motocikala. Međutim, broj saobraćajnih nesreća u kojima su žrtve upravo motociklisti, naglo je porastao.

SVETLO NA KRAJU TUNELA! NOVE PROGNOZE DR KONA: Nakon strmoglavih 40, brojka odavno nije bila niža, šta nam to donosi?

SVETLO NA KRAJU TUNELA! NOVE PROGNOZE DR KONA: Nakon strmoglavih 40, brojka odavno nije bila niža, šta nam to donosi?

"NEKI SU IZ AUSTRIJE IŠLI DA SE VAKCINIŠU U SRBIJU" Oglasila se dr Cokić i poslala snažnu poruku svim građanima

"NEKI SU IZ AUSTRIJE IŠLI DA SE VAKCINIŠU U SRBIJU" Oglasila se dr Cokić i poslala snažnu poruku svim građanima

Kad čujete koji izraz u Pirotu koriste za PAPRIKU, zapitaćete se da li GOVORIMO ISTIM JEZIKOM!

Kad čujete koji izraz u Pirotu koriste za PAPRIKU, zapitaćete se da li GOVORIMO ISTIM JEZIKOM!

Da li su najveći krivci sami vozači dvotočkaša ili drugi učesnici u saobraćaju, teško je govoriti. Odgovornost je svakako obostrana, a rizici veliki.

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić kaže da je taj odnos "pola - pola", a da je u čeonom sudaru automobila i motocikla šansa da motociklista strada 32 puta veća.

- Najveći broj nesreća se desi između vozača automobila i vozača motocikala, a ključna rečenica koju izjave vozači drugih vozila jeste "Izvini, nisam te video". Rizici za nesreću, dakle, postoje zbog manje uočljivosti, manjeg gabarita vozila, posebno u noćnim uslovima, i kada neko nema odgovarajuću opremu - kaže sagovrnik.

Postoji nekoliko razloga zašto ostali vozači ne vide motocklistu, a odsutnost koncentracije u toku vožnje je jedno od najčešćih.

- Vozači su neretko odusutni mislima. Mnogi nisu navikli da vide jedan far, jer motocikli čine svega dva posto registrovanih vozila. To su takozvane nesreće gde vozač gleda u vas, ali zapravo ne vidi. Kada motocikl bude suviše blizu, najčešće se vozači tada probude, a onda više nema prostora za reagovanje.

A verovatnoća da će ishod u toku voženje biti fatalan, raste zbog neodgovornosti i nedostatka obučenosti samih motociklista.

Za sada, nošenje zaštitne kacige je jedina zakonom propisana mera zaštite, dok ostalo spada u slobodnu volju vozača.

- Od opreme je potrebno sve -  obuća, pantalone, adekvatna zaštitna jakna, rukavice, kaciga. Video sam kao veštak gomilu nezgoda i uvek je falila jedna sekunda i najmanje jedan komad zaštitne opreme. Kada padnete sa motocikla to je obično politrauma. To je čitav niz povreda. Sama nezgoda nije problem, problem su posledice, lečenje, to kasnije ostavlja traume i na porodicu. Život više ne može biti isti. Važno je da se shvati koiko su rizici veliki i ponašati se u skladu sa tim - objašnjava Jevtić.

motocikl
motocikl
Foto: Profimedia

Pored zaštitne opreme, ulaganje u znanje je jedan od važnih elemenata prevencije. Posebno kada su u pitanju mladi vozači, među kojima je posedovanje i brza vožnja motocikala trend koji raste.

- Motocikl je postao hit, posebno sada kada se povećavaju gužve u saobraćaju. Teško je ako niste emocionalno zrela osoba da kontrolišete nešto što može da ide 300 km/h. Savetujemo mlade da se ne vode snimcima jutjubera, koji kroz centar grada voze nenormalnim brzinama. Tu ne postoji dobar vozač i pitanje je ne da li će se desiti nesreća već kada će se desiti - upozorava Jevtić.

Asocijacija za bezbednost motociklista organizuje besplatne savete koji će neiskusnog vozača pripremiti za upravljanje motociklom. Jevtić zato kaže da podjednako bitno uputiti nekog koji motocikl može da "savlada".

Ljudi često biraju prejak motocikl. Treba na početku uraditi sve kako treba i uložiti u svoje znanje. I tek nakon toga možemo govoriti o prihvatljivom riziku. Važno je tu dobijati profesionalne savete. Motocikl ne trpi nikakav vid improvizacije. Tome se mora pristupiti kako treba, posebno kad su mladi vozači u pitanju - kaže on.

Inače, početak leta predstavlja jek sezone vožnje dvotočkaša zbog najboljih uslova za vožnju. Već nekoliko godina unazad najveći broj smrtnosti motocikala zabeleženo je u julu mesecu.

Brzina, alkohol i prenaglašene emocije

Brzina i vožnja pod dejstvom alkohola bili su dominantni prekršaji i glavni faktor nastanka nezgoda tokom prošlih praznika, zaključak je Direktora agencije za bezbednost saobraćaja Duška Pešića.

Reč je o "tipskim" faktorima, uz koje, ruku pod ruku, stoje i drugi, ništa manje opasni.

Motor
Foto: Profimedia/ilustracija

- Puno vozača kad napravi grešku ume da bude agresivno. Kada ste agresivni, nivo kortizola i adrenalina jako skače i po pređenom kilometru je 15 puta veći rizik da ćete napraviti problem. Agresija, strah i euforija su stvari koje su opasne za vožnju. Mnogi vozači imaju strah od motocikla. To je opasno po one koji planiraju da voze, jer motocikl ne prašta greške i morate apsolutno biti pripremljeni za bezbednu vožnju - rekao je Jevtić.

Dakle, upozoravaju se svi vozači da poštuju pravila i preventivne mere.

- Imate tri sekunde da izbegnete opasnu situaciju na motoru. Ako ne uradite sve kako treba u te tri sekunde, gotvo je sigurno da će se dogoditi saobraćajna nezgoda.

Tokom praznika na putevima stradalo devetoro ljudi

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, od 30. aprila do 4. maja, život je u saobraćaju izgubilo devetoro ljudi, dok je saobraćajna policija otkrila 14.445 različitih saobraćajnih prekršaja, dva i po puta više nego što se otkrije u redovnim danima.

Precizirano je da su 1.082 vozača isključena iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Direktor agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić naglasio je da je saobraćaj sistem koji ne prašta greške i da se greške u saobraćaju plaćaju krvlju, izgubljenim životima, ostavljanjem porodice bez najmilijih.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd