Utorak 19. mar 2024.
Niš

Više se neće kotrljati, zauvek nestaje: Nišlije se pozdravljaju sa delom istorije!

Foto: Profimedia
Gradnja buduće železničke obilaznice počinje za dve godine

Za dve godine bi konačno trebalo da počne izgradnja dve decenije očekivane železničke obilaznice oko Niša. Kompletna eksproprijacija zemljišta se završava za 12 meseci.

Eksproprijacija parcela koje se nalaze na trasi buduće železničke obilaznica oko Niša se odvija uspešno i po utvrđenom planu, pa član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković kaže da će gradnja početi za dve godine. Dakle, pruga koja prolazi kroz centar grada bi do 2022. godine trebalo da zauvek ode u istoriju.

- Nadam se da ćemo do juna iduće godine završiti eksproprijaciju zemljišta na potezu od Popovca do Sićeva, gde je u pitanju čak 1.900 parcela. U katastru je već završena prenamena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, zbog čega će vlasnici njiva dobiti veću nadoknadu - ističe Slavković i napominje da su na 1.800 dosad donetih rešenja stigle samo dve žalbe koje će, po proceduri, biti rešavane u imovinskom postupku.

Kaže, nadalje, da je upravo završeno veštačenje stambenih i industrijskih objekata koji se nalaze na trasi budućeg koloseka. Tu je i plan reseljavanja koji je neizostavni deo dokumentacije, obavezujući kako za "Železnice Srbije", tako i za resorno Ministarstvo.

Pruga
Foto: Profimedia/ilustracija

Inače, izvođač radova za nišku železničku obilaznicu bi, shodno najavama nadležnih, posle međunarodnog tendera mogao da bude izabran do kraja sledeće godine, a završetak radova i kompletno izmešten kolosek iz samog centra Niša su planirani tri godine kasnije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Investicioni okvir za Zapadni Balkan će radove na jugu Srbije podržati sa ukupno 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava. Dva miliona evra je odobreno za izradu projekta neophodnog pri dobijanju građevinske dozvole za jednokolosečnu obilaznu prugu oko grada na Nišavi, koja je i deo projekta modernizacije koloseka na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada.

Preostalih tri i po miliona evra je opredeljeno za izradu idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Studijom procene uticaja na životnu sredinu pri modernizaciji pruge na Koridoru 10, na deonici Niš-Preševo - granica sa Makedonijom.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd