clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VRAG ODNEO ŠALU - LEKARI PRESTANITE DA DELITE POGREŠAN SAVET! Sve preminule trudnice su bile nevakcinisane

13.10.2021. 07:49
Piše:
Srbija Danas/Blic
trudnica, porodilja
trudnica, porodilja / Izvor: Profimedia/ilustracija
Nevakcinisane trudnice čine 20 odsto kritično obolelih pacijenata od kovida 19

Preminula trudnica u Nišu - nevakcinisana. Umrla trudnica u Vrnjačkoj banji - nevakcinisana. Traje borba za život bebe. Korona odnela život porodilje iz Novog Sada - nevakcinisana. Život izgubila porodilja iz Beograda - nevakcinisana.

BUSTER NIJE ISTO ŠTO I TREĆA DOZA: Dr Marković Denić otkriva u čemu je razlika i koju vakcinu izabrati

BUSTER NIJE ISTO ŠTO I TREĆA DOZA: Dr Marković Denić otkriva u čemu je razlika i koju vakcinu izabrati

EPICENTAR UŽASA! Doktorka otkrila TUŽNU i JEZIVU priču iz kovid bolnice u Beogradu

EPICENTAR UŽASA! Doktorka otkrila TUŽNU i JEZIVU priču iz kovid bolnice u Beogradu

"NARODE NEBESKI, URAZUMI SE" Nesvakidašnja poruka dr Jankovića - lekar da snosi odgovornost

"NARODE NEBESKI, URAZUMI SE" Nesvakidašnja poruka dr Jankovića - lekar da snosi odgovornost

Ovo su vesti koje su stizale poslednjih dana i meseci, a samo u danu za nama umrle su dve porodilje. Iza svega stoji jedna ista poruka - sve su bile nevakcinisane i svakoj su, tvrde porodice, pojedini lekari savetovali da se ne vakcinišu.

Studije neumoljivo pokazuju jednu činjenicu. Nevakcinisane trudnice čine 20 odsto kritično obolelih pacijenata od kovida 19, novi je izveštaj iz Engleske. Dok većina lekara, ginekoloških udruženja i sama Svetska zdravstvena organizacija preporučuju apsolutno i bespogovornu vakcinaciju trudnica, porodilja i dojilja, pojedini lekari su dali sebi za pravo da to ospore i tako ugroze živote žena.

Iza svih ovih podataka sledi pitanje: Da li ćemo ovaj talas korone pamtiti po smrti nevakcinisanih trudnica i porodilja jer su ih pojedini lekari savetovali da se ne vakcinišu uprkos svim naučno utemeljenim činjenicama?

Da je vrag odneo šalu, svedoče nam ne samo trudnice i porodilje, već i žene koje doje i žene koje se spremaju za vantelesnu oplodnju. Mnoge od njih i dalje su nevakcinisane, jer su ih pojedini lekari savetovali tako.

"Nisu hteli da me vakcinišu zato što dojim"

- Nekoliko meseci nakon što su se vakcine pojavile u našoj zemlji odlučila sam da odem da je primim iako imam bebu koju dojim. Budući da u porodici imamo dosta starijih članova i malo dete, to mi je bio logičan sled događaja. Takođe, brat mog supruga je lekar i rekao mi je da nema prepreke da primim vakcinu - priča E.G. (30), koja se zaputila na najbliži vakcinalni punkt na Novom Beogradu.

trudnica
trudnica / Izvor: Profimedia/ilustracija

Međutim, tu dolazi do preokreta. Nakon što je rekla lekarima da doji dete i da se nedavno porodila, oni odbijaju da je vakcinišu pod izgovorom da vakcina nije testirana na dojiljama i da mora da sačeka.

- Kada su mi to rekli lekari, moram da priznam da sam se pokolebala. Otišla sam kući i krenula da istražujem po internetu i informacija nije bilo dovoljno, pa sam ipak odlučila da sačekam sa vakcinom - nastavlja E.G..

Svakako, zaključuje da će otići na vakcinaciju čim prestane da doji.

Primera među trudnicama je mnogo i iako su neke dobile dozvolu da se vakcinišu, dešavali su se sporadični slučajevi da trudnice budu vraćene.

"Oprečne preporuke, žene su zbunjene"

Ni sa ženama koje se pripremaju za vantelesnu oplodnju situacija nije mnogo povoljnija. Mnoge od njih su zbunjene jer dobijaju različite preporuke od lekara da li ili ne treba da se vakcinišu.

B.R. kaže da su je u početku savetovali da ne vakciniše ako planira trudnoću, a ginekolog joj je rekao "ne nikako". Ipak, ona je bila uporna.

- Kako se broj zaraženih povećavao, stizale su preporuke da smemo da se vakcinišemo i mi koje ulazimo u proces vantelesne oplodnje - kaže B.R.

Porodilja
Porodilja / Izvor: Foto: Facebook/Printscreen

Na kraju, zbunjena, odlučila je da potraži mišljenje reproduktivnog endokrinologa.

- On mi je rekao da se vakcinišem, ali uz preporuku da nakon vakcine prođe tri nedelje pre početka primanja hormonske terapije za VTO, jer je telo u tom procesu oslabljeno - priča B.R., koja se vakcinisala i sada čeka revakcinu.

Na koncu svega, osnovno je pitanje kakav je stav struke i da li će pojedini doktori koji među ženama širili paniku savetima da se ne vakcinišu biti na neki način odgovorni za sve što se u prethodnom periodu dogodilo.

Lekarska komora: jedinstven stav struke

Iz Lekarske komore Srbije su dali kratak odgovor.

- Lekarska komora Srbije se zalaže za vakcinaciju svih građana izuzev osoba kod kojih postoje jasne i nedvosmislene kontraindikacije. Ovo je jedinstveni stav struke koji je naglašen više puta, kako od strane naše institucije, tako i Medicinskog fakulteta, Srpskog lekarskog društva, Srpske akademije nauka stoji u odgovoru Lekarske komore našem listu.

"Narode nebeski, urazumi se"

Sa druge strane, lekari su besni zbog svega što se dešava i pojedini traže odgovornost tih lekara za smrt trudnica i porodilja koje su se dogodile.

- Narode nebeski, urazumi se... Najpre da Ministarstvo zdravlja da snažnu preporuku doktorima koji vode trudnoće da savetuju trudnicama vakcinaciju! I da potpišu da su tu poruku preneli trudnicama, čiji je lični izbor da li će se vakcinisati. A da kažete nekome da to ne uradi i da to nigde ne ostane zapisano, ne potpišete se i ne snosite odgovornost za to, nije u redu. I posle čitava nacija po društvenim mrežama raspreda je li ili nije trebalo uraditi carski rez, kako se došlo do respiratora, kako doktori ne znaju da leče... A stvari su propuštene i upropašćene mnogo, mnogo ranije - kaže prof. dr Radmilo Janković.

Radmilo Janković
Radmilo Janković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Niški Portal

"Medicina je zasnovana na dokazima"

I direktor GAK Višegradska prof. dr Aleksandar Stefanović šalje nedvosmislenu poruku.

- Svuda ima onih koji teraju kontru, ali je jasan stav struke, svako ima pravo da zauzme svoj stav, ali ja apelujem da se drže stava nauke. Medicina je zasnovana na dokazima - zaključuje profesor Stefanović.

"To je za krivičnu odgovornost"

Nakon smrti porodilje na VMC Kraburma oglasio se i komandant ove klinike dr Ivo Udovičić. On kaže da bolnica ima potvrdu da porodilja nije vakcinisana.

- Neko joj je u trudnoći savetovao, pogrešno, da se ne vakciniše. Katastrofa je ovo što nam se sad dešava, gotovo da nema dana da ne izgubimo jednu trudnicu ili porodilju. Došli smo u alarmantnu situaciju! Trudnice i porodilje su u posebnom strahu, i u posebnom povećanom riziku od komplikacija korone, a neko sakriven iza portala i raznih društvenih mreža to zloupotrebljava i pogrešno ih savetuje da se ne vakcinišu. To je za krivičnu odgovornost. Ginekolozi su jasno rekli svoj stav, i to nije mišljenje, nego saznanje zasnovano da mnogo ispitanih slučajeva: da trudnice mogu da se vakcinišu protiv kovida u bilo kojem trimestru. To je stav i srpskog, i evropskog i svetskog udruženja ginekologa - kazao je dr Udovičić.

Ivo Udovičić
Ivo Udovičić / Izvor: Srbija Danas

SVE TRAGEDIJE TRUDNICA I PORODILJA

21. jul 2020.

Porodilja (27) iz okoline Doljevca, koja je posle porođaja izgubila novorođenče, umrla je dan kasnije u KC Niš. Zbog pogoršanja stanja lekari su je porodili carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Nažalost, nisu izdržali ni beba ni ona.

27. jul 2020.

U Nišu je preminula trudnica iz Vranja (34). Sumnjalo se da je obolela od korone i bila je priključena na respirator. Rodila je dečaka od samo 900 grama, ali je nakon porođaja umrla.

7. april 2021.

Porodilja D. T. (29) preminula je od posledica korone u KBC “Dr Dragiša Mišović”. Njeno stanje se zakomplikovalo pa su lekari rešili da je prevremeno porode. Rodila je sina, ali je posle pet dana na respiratoru preminula.

9. april 2021.

Trudnica I. M. (32) iz Kostolca preminula je u bolnici u Požarevcu u četvrtom mesecu trudnoće. Ovo joj je bila šesta trudnoća, a po prijemu joj je urađen antigenski test koji je potvrdio da je bila pozitivna na korona virus.

29. april 2021.

Porodilja Maja P. (27) iz Zaječara, koja je bila obolela od korone, preminula je u KC Niš usled pogoršanja stanja i otkazivanja bubrega i jetre. Na svet je prethodno donela zdravu devojčicu.

19. avgust 2021.

"Darko, teško mi je! Bebu ne osećam…" Ovo su bile poslednje reči koje je Milijana R. (31) iz Vlasotinca pre nego što je umrla u osmom mesecu trudnoće. Srce joj je stalo posle 20 dana borbe u kruševačkoj bolnici. Nije bila vakcinisana.

24. septembar 2021.

Porodilja iz Pirota primljena je u KC Niš zbog infekcije koronom u devetom mesecu trudnoće. Nekoliko dana kasnije je preminula. Nije bila vakcinisana, a na svet je donela zdravu devojčicu.

5. oktobar 2021.

Trudnica stara 20 godina iz Knjaževca, koja je nosila blizance, preminula je u KC u Nišu od posledica infekcije korona virusom. Nije bila vakcinisana.

10. oktobar 2021.

Porodilja S. I. (33), koja je bila zaražena koronom, preminula je u nedelju u KBC “Dragiša Mišović”. Prethodno su je prvo lečili kod kuće, zatim i u bolnici u Aranđelovcu. Porođena je carskim rezom i beba je dobro.

10. oktobar 2021.

Porodilja D.J. od samo 26 godina preminula je u VMC Karabruma, a iza sebe je ostavila bebu od tri meseca. Ona je dovezena u bolnicu u teškom stanju, virusom razorenih pluća, odmah je stavljena na respirator i intubirana, ali nažalost, nije joj bilo pomoći. Mlada žena je bila nevakcinisana.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
13.10.2021. 07:49