fbpx
Skip to main content
vremenska prognoza

KAKVO NAS VREME ČEKA U AVGUSTU: Meteorolog Đurić otkrio da li ćemo se "kuvati" ili nas čeka osveženje

Foto: Profimedia/ilustracija
Detaljna prognoza meteorologa Đurića

Najnovija vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića otkriva kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja prve dekade avgusta.

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE: Srpski stručnjaci prelomili - evo kome će biti preporučena

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE: Srpski stručnjaci prelomili - evo kome će biti preporučena

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Evo šta je dogovoreno, Kisić Tepavčević: "Svaki dan sve veći broj inficiranih"

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Evo šta je dogovoreno, Kisić Tepavčević: "Svaki dan sve veći broj inficiranih"

VAKCINACIJA JEDINI NAČIN ZAŠTITE! Direktorka RFZO otkrila koje cepivo je najefikasnije protiv delta soja

VAKCINACIJA JEDINI NAČIN ZAŠTITE! Direktorka RFZO otkrila koje cepivo je najefikasnije protiv delta soja

U Srbiji je aktuelan četvrti toplotni talas ove sezone pa je tako u našoj zemlji danas izmereno 40 stepeni Celizijusa. Temperature ovog poslepodneva kreću se u većem delu Srbije od 35 do 40°C, u Beogradu je 38°C. Najtoplije je u Valjevu sa 40°C. Vrelo je i na planinama, pa Zlatibor meri 34°C, a Sjenica 31°C. Najprijatnije je na Kopaoniku sa 25°C.

Dakle, današnje temperature više su za oko osam stepeni od prosečnih za ovaj najtopliji deo godine, napominje Đurić.

prognoza
Foto: Printscreen/RHMZ

 

Iako su temperature ovog leta veoma visoke, leto je i potpuno je za očekivati takve temperature u našem području. Ako se vratimo malo unazad, vrela leta zabeležena su i 2017. 2015. 2012. 2007. i 2003. godine.

Kao i prethodnih puta i ovaj toplotni talas uzrokovan je advekcijom veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, koji je u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja stigao do našeg područja i Balakanskog poluostrva. Još vrelije je u regionu, u Podgorici je 41°C, a 40°C beleži se i u Mostaru i u Đevđeliji. Jugozapadno visinsko strujanje uslovilo da je ponovo sa severa Afrike stignu i četice peska iz Sahare, pa je prethodnih dana u predelima sa slabim padavinama bilo kiše sa česticama pustinjskog peska, što je naročito vidljivo na vozilima i prozorima, kaže Đurić.

U toku večeri i noći u većem delu Srbije očekuje se da jugozapadni vetar bude u skretanju na severozapadni, pa nas u četvrtak na severu i zapadu Srbije očekuje ''osveženje'' za tri, četiri stepena, ali i dalje uz veoma toplo vreme, dok će na jugu i istoku Srbije i dalje biti vrelo i bez pada temperature, pokazuje vremenska prognoza.

 

U četvrtak sunčano. Nakon što jutarnja temperatura i u četvrtak u većem delu Srbije bude iznad 20°C (tropska noć), a u Beogradu 24°C, samo na jugu i jugoistoku Srbije, na planinama i u kotlinama biće prijatnijih 16 do 19°C, maksimalna temperatura tokom dana biće od 33°C na severozapadu do 39°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C.

U petak i u subotu u Srbiji i dalje sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C. U subotu pred kraj dana ponegde na severu i zapadu Srbije razvoj konvektivme oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

U nedelju sunčano i vrelo, uz maksimalne temperature od 36°C na severu i zapadu do 42°C na istoku i jugoistoku Srbije, a posle podne i uz pojačan jugozapadni vetar, koji će biti fenskog efekta i dodatno zagrevati vazduh. Pred kraj dana do Vojvodine će uslediti prodor hladnog fronta, koji neće biti izražen u vidu padavina, ali hoće u vidu osveženja, uz prolazno naoblačenje i pojačan severozapadni vetar, a tek ponegde može biti pljuskova sa grmljavinom, najavljuje vremenska prognoza Đorđa Đurića.

Prodor svežije vazdušne mase iznad vrele podloge može da uslovi i da atmosfera burno odreaguje i da bude jačih grmljavinskih nepogoda, ali samo lokalno i na malom prostoru, tako da se značajnije padavine ne očekuju.

Do sredine avgusta - sunčano i toplo

Ovaj hladni front doneće iza sebe i prodor svežije vazdušne mase sa severozapada i iz oblasti Alpa preko Panonske nizije. Ovaj oslabljeni hladni front u ponedeljak će preći i preko ostalih predela Srbije, ali će do juga i jugoistoka Srbije stići tek posle podne, pa će maksimalna temperatura u tim predelima pre prodora hladnog fronta biti do 39-40°C, na severu i zapadu Srbije znatno prijatnije, do 31-32°C, otkriva meteorolog Đurić.

vremenska prognoza
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Nakon kratkotrajnog osveženja početkom sledeće sedmice i pada temperatura za pet do sedam stepeni, sledi novi priliv vrele vazdušne mase sa jugozapada i tako bi se zadržalo prema trenutnim prognozama bar do kraja prve dekade avgusta, nakon čega bi sa severozapada usledilo osveženje sa padavinama, najavljuje vremenska prognoza.

Iako nas oko 2-3. avgusta očekuje manje osveženje, značajnijih padavina na području Srbije neće biti narednih 10 dana, osim u vidu da ponegde bude kraćih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Tokom toplotnog talasa sa veoma visokim temperaturama, u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10-15 minuta bez adekvatne zaštite, jer su vrednosti UV zračenja veoma visoke. U najtoplijem delu dana aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum, jer su temperature veoma visoke.

Oprez je neophodan i u saobraćaju i da se na put ne kreće u najtoplijem delu dana, a redovno treba praviti i kraće pauze. Razlika u temperaturi između klimatizovanih prostora i spoljne sredine ne treba biti drastična. Ulazak u vodene površine treba biti lagan, jer razlika između temperature vazduha i vode, ali i tela može biti ogromna.

Inače, zbog veoma visokih temperatura i suvog vremena, postoji u celoj Srbiji postoji opasnost od izbijanja i širenja šumskih požara i požara na otvorenim površinama, zbog čega je neophodan ogroman oprez i da se ne pali vatra u šumskim kompleksima i na otvorenim površinama.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd