fbpx
Skip to main content
Hram Svetog Save

KAKVO VREME NAM DONOSE VETROVI IZ AFRIKE: Detaljna prognoza za narednih 10 dana, zna se i kakvo nas leto čeka!

Foto: Shutterstock
Meteorolog Čubrilo donosi prognozu vremena za narednih 10 dana

Meteorolog Marko Čubrilo nas, kao i svakog dana, redovno obaveštava o vremenu i promenama u temperaturi u Srbiji, ali i na Balkanu.

NOBELOVAC PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Dolazi da se pokloni senima svog prijatelja slikara Miloša Šobajića

NOBELOVAC PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Dolazi da se pokloni senima svog prijatelja slikara Miloša Šobajića

DANAS SLAVIMO SVETI UTORAK I RADOST: Najsrećniji dan u godini i treba ispoštovati samo jedno pravilo!

DANAS SLAVIMO SVETI UTORAK I RADOST: Najsrećniji dan u godini i treba ispoštovati samo jedno pravilo!

"ČUVAMO NAŠE NASLEĐE" U Mionici počinje projekat rekonstrukcije barokne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg (VIDEO)

"ČUVAMO NAŠE NASLEĐE" U Mionici počinje projekat rekonstrukcije barokne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg (VIDEO)

Ovog puta nam je, preko svoje Fejsbuk stranice, saopštio šta nas čeka do 14. maja, ali i dao neke naznake kakvo leto možemo da očekujemo.

Danas tokom dana pretežno sunčano i malo toplije uz maksimum od 16 do 22 stepena Vetar slab, južni i jugoistočni.

U sredu tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, suvo i još malo toplije uz dnevni maksimum i do oko 25 stepeni ponegde. Krajem dana severnije od nas će se premeštati hladan front koji će usloviti lokalnu destabilizaciju atmosfere te je ponegde i to uglavnom na zapadu, severu i severozapadu moguća pojava grmljvinskih pljuskova.
Za sada se prostor gde bi bilo pljuskova još ne može pouzdano odrediti jer samo malo pomeranje fronta na sever donosi prolazno naoblačenje bez ili uz vrlo malo pljuskova.

U noći ka četvrtku vetar prolazno u okretanju na severozapadni i na kratko umeren tako da će u četvrtak preovlađivati suvo, ali opet svežije, posebno na zapadu regiona uz maksimume od 13 do 20 stepeni.

U petak ponovo toplije uz južni vetar i dnevni maksimum i do oko 28 stepeni u hladu. Krajem dana sa približavanjem novog fronta na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove. Za sada deluje da će ovaj front imati nešto jači uticaj te trenutno stoji signal za češću pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno na zapadu i severu Hrvatske, severu BiH, severu i zapadu Srbije, dok bi vetar u zoni pljuskova na kratko bio jak, severozapadni, objasnio je meteorolog Čubrilo.

 

U subotu ponovo pretežno suvo i svežije uz maksimume od 12 do 18 stepeni.

Oko 9. maja se simulira građanje anticiklona nad našim delom Evrope, dok će preko zapadne i jugozapadne Evrope uslediti spuštanje vlažnog i nestabilnog vazduha uz ciklogenezu negde nad zapadnim Mediteranom.

- Za sada deluje da bi leto moglo biti malo toplije i malo sušnije od proseka, posebno za Jadran i južne delove regiona, ali trenutno je najtopliji proračun ECMWF-a dok su svi ostali svežiji. Nedelja koja je pred nama donosi tipično vreme za ovaj mesec gde će se smenjivati topli dani uz prolazne pljuskove i manja osveženja - saopštio je Čubrilo.

U takvim uslovima ka nama bi se pokrenula veća količina suvog i toplog vazduha, poreklom iz severne Afrike te bi usledio period suvog i vrlo toplo vremena gde bi maksimumi vrlo često bili oko 30 stepeni Celzijusa, dok bi ponegde možda bili i koji stepen viši.

Oko 14. maja se simulira narušavanje anticiklona uz grmljavinske pljuskove i osveženje što bi bio uvod u svežiji i nestabilniji deo meseca. Ipak, ta promena vremena koja se trenutno simulira za polovinu meseca može biti pomerena za malo ranije, ali i malo kasnije.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd