fbpx
Skip to main content
Predrag Kon

VRHUNAC TOLERANCIJE: Dr Kon ima nove informacije o POPUŠTANJU MERA!

Foto: SD ilustracija/SrbijaDanas
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je izjavio da iako se korona brojke smanjuju, epidemiološka situacija je još nestabilna. Zbog toga mere će ostati nepromenjene najverovatnije do kraja janaura

Iako svi čeznemo da se što pre vratimo normalnom životu kakav smo imali pre pandemije virusa korona, ipak ćemo morati još malo da se strpimo dok brojke ne bude pokazivale bolje stanje.

U PONEDELJAK I DO MINUS 20! Detaljna prognoza za Beograd i Srbiju: Temperature idu DALEKO ISPOD NULE

U PONEDELJAK I DO MINUS 20! Detaljna prognoza za Beograd i Srbiju: Temperature idu DALEKO ISPOD NULE

POČINJE VAKCINACIJA! Jedna grupa građana će imati PREDNOST u odnosu na ostale

POČINJE VAKCINACIJA! Jedna grupa građana će imati PREDNOST u odnosu na ostale

ODGOVORENO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Koliko je bilo neželjenih reakcija na vakcine u Srbiji, evo i koja ih izaziva

ODGOVORENO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Koliko je bilo neželjenih reakcija na vakcine u Srbiji, evo i koja ih izaziva

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je izjavio da iako se korona brojke smanjuju, epidemiološka situacija je još nestabilna. Zbog toga mere će ostati nepromenjene najverovatnije do kraja janaura.

On je objasnio da do popuštanja mera "koje su već relaksirane" može doće kada broj zaraženih padne na dvocifrene brojeve.

Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još uvek ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju. Treba da se, ukupno gledano, spustimo na dvocifren broj da bismo uopšte mogli da pričamo o tome, a mi smo još na četvorocifrenim brojevima, tako da smo još daleko od toga - rekao je dr Kon.

Podsetimo, Dr Kon je pričao o merama i na konfrenciji Kriznog štaba, gde je jasno poručio:

- Ovo je vrhunac tolerancije. Sigurno da je medicinski deo Kriznog štaba stava da bi trebalo da budu strože mere. Ipak, racionalno o svemu razmišljamo, svakako da bi bilo brže da su mere više restriktivnije, ali bi onda bilo i više problema - zaključio je dr Kon.

Na pitanje o tome kada ćemo moći potpuno da skinemo maske, rekoa je da ćemo morati da sačekamo i ponovio da će to da se desi kada budemo bili na dvocifrenom broju pozitivnih.

- Skidanje maske biće moguće tek kada budemo sigurni da smo dostigli neophodni kolektivni imunitet. Takođe, skidanje maski sigurno nije moguće dok se brojke spuste ispod dvocifrenog broja, o tome nema ni govora. Dakle, da potpuno skinemo maske to ćemo sačekati - naglasio je dr Kon

On je ranije objasnio i da ako bi došlo do tog poboljšanja, prva mera koja bi prestala da važi jeste ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ili bar njegovo produženje.

- Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome - naglašava Kon i dodaje da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da "nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd