Skip to main content
Barajevo

Vršnjačko nasilje u ekspanziji: Na koji način se mogu sprečiti scene iz srednje škole u Barajevu? (VIDEO)

Foto: Printscreen
Snimak sa društvenih mreža koji je kružio prikazao je surovu scenu vršnjačkog nasilja u Barajevu. Mogu li se slične scene ovoj preduprediti?

Dve devojčice (14) snimljene su kako u dvorištu škole u Barajevu tuku i iživljavaju se nad svojom vršnjakinjom, udarajući joj naizmenično šamare.

Za sve to vreme druga deca se smeju, pa čak i nasilnice same pokazuju osmehe. Snimak je napravljen ovog utorka, a kako se saznaje, u međuvremenu je postao viralan i širio se i među učenicima drugih škola. Žrtva i jedna od nasilnica učenice su prvog razreda Srednje škole u Barajevu, dok je druga nasilna devojčica iz jedne srednje škole sa Zvezdare, rekao je direktor barajevske škole Dobrivoje Jelić.

Juče se oglasila se i majka maltretirane devojčice, koja je priznala medijima da snimak nije mogla da gleda jer joj je, kako kaže, suviše teško.

- Na snimku je moje dete. Ne mogu vam opisati kako se osećamo i koliko je sve ovo teško. Snimak nisam mogla da odgledam i neću moći. Preteško je - rekla je potresena majka i zahvaljuje svima koji su osudili nasilje i stali u odbranu njenog deteta.

DA LI STE ZNALI ZA OVAJ PODATAK? Španija oduvala Gaučose, a Orlove će ova činjenica ZABOLETI! (FOTO)

DA LI STE ZNALI ZA OVAJ PODATAK? Španija oduvala Gaučose, a Orlove će ova činjenica ZABOLETI! (FOTO)

SKOLA BOLJI OD SVIH NAŠIH ZAJEDNO! Gurović OTVORENO o DEBAKLU Orlova u Kini! Evo šta je po njemu NEDOPUSTIVO

SKOLA BOLJI OD SVIH NAŠIH ZAJEDNO! Gurović OTVORENO o DEBAKLU Orlova u Kini! Evo šta je po njemu NEDOPUSTIVO

SVI SE PITAJU DA LI ĆE PREUZETI ORLOVE: Ova njegova izjava OTKLANJA sve dileme!

SVI SE PITAJU DA LI ĆE PREUZETI ORLOVE: Ova njegova izjava OTKLANJA sve dileme!

- Zahvalna sam svima koji su ovo objavili da se konačno stane na put vršnjačkom nasilju, a posebno policiji, koja je u kratkom periodu reagovala. Svi su zgroženi snimkom, i nasilnici će biti kažnjeni kako zaslužuju - poručila je ona.

Snimak sa društvenih mreža koji je kružio prikazao je surovu scenu vršnjačkog nasilja u Barajevu. Mogu li se slične scene ovoj preduprediti, kolika je odgovornost porodice i zašto je vršnjačko nasilje u ekspanziji?

Kakav je uticaj medija i škole, ko treba da vaspitava decu i kako rešavati ovakve probleme odgovorili su Ivana Milenković iz udruženja "Drug nije meta", Milan Radovanović, specijalni pedagog i Milorad Antić predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

- Nažalost moram da kažem da ovo nije izolovan slučaj, ovo je svakodnevica. S obzirom na to da je udruženje "Drug nije meta" veoma aktivno na terenu, jako smo dobro upoznati sa tim šta se ustvari u školama dešava. Ako se sećate, pre dve godine bio je sličan incident u jednoj školi u Aranđelovcu i ista je bila situacija u medijima, jednaka količina uznemirenja javnosti, ali nekako se sve to za dva-tri dana stišalo. Jako je važno da se kontinuinirano radi na prevenciji, prosto da ne bismo ostali šokirani kada se ovako nešto desi, jer zaista postoji nešto što tinja u školama. Na osnovu izjave direktora škole vidi se da je sve započelo na društvenim mrežama i jako je važno da budemo svesni toga. S obzirom na to da je udruženje "Drug nije meta" član Svetske asocijacije za prevenciju vršnjačkog nasilja, prema podacima koje imamo to je trend u svetu zaista, sajber buling je nešto što mora da se tretira sa jednakom pažnom kao i slučajevi fizičkog zlostavljanja - rekla je Ivana Milenković ispred udruženja "Drug nije meta".

Specijalni pedagog Milan Radovanović objasnio je javnosti na koji način možemo preventivno delovati kako se ovakvi događaji ne bi učestalo događali. 

- Decu svi vaspitavamo, i roditelji i škola, ali i mnogi drugi faktori su važni. Mediji, kultura, ali i individualni faktor je važan, svakom detetu se mora posvetiti. Do 12 godine moramo usaditi vaspitanje u svako dete, jer nakon tog uzrasta deca preuzimaju autoritet od svojih drugara, idola, te je i to problem. Do 12 godine se moraju izgraditi jaki temelji na kojima će se ta ličnost nadograditi i umeti da prepozna šta treba, a šta ne - rekao je Radovanović. 

Na tom poslednjem snimku vršnjačkog nasilja primećuje se da vršnjaci nisu reagovali dok se devojčica tresla i plakala, što je, kako slučaj vidi psiholog Aleksandra Janković, posledica prevelike izloženosti dece scenama nasilja na internetu, televiziji...

Srbiju zgrozio snimak na kom radnik obezbeđenja MALTRETIRA PUTNICU u Kragujevcu: Svedoci otkrili ŠTA SE STVARNO DESILO

Srbiju zgrozio snimak na kom radnik obezbeđenja MALTRETIRA PUTNICU u Kragujevcu: Svedoci otkrili ŠTA SE STVARNO DESILO

DVA DANA TIŠINE O VRŠNJAČKOM NASILJU NAD DEVOJČICOM: Otkriveni mogući razlozi za smenu direktora škole u Barajevu!

DVA DANA TIŠINE O VRŠNJAČKOM NASILJU NAD DEVOJČICOM: Otkriveni mogući razlozi za smenu direktora škole u Barajevu!

Pojavio se još jedan snimak vršnjačkog maltretiranja devojčice iz Barajeva: Tuku je i van škole! (VIDEO)

Pojavio se još jedan snimak vršnjačkog maltretiranja devojčice iz Barajeva: Tuku je i van škole! (VIDEO)

- Ona to usvajaju kao model ponašanja i onda nastane problem - prag tolerancije je snižen, nervoza je izraženija, a tako dolazi do ishitrenog sukoba - istakla je Jankovićeva i dodala da roditelji moraju biti primer svojoj deci i naučiti ih pravilnom ponašanju. Takođe, vratiti se onoj staroj "pametniji popušta".

Podsetimo, mnogi slučajevi vršnjačkog dosad su zgranuli građane, kao što je to bio onaj u Bačkoj Topoli kada je majka dečaka Gregora ispričala da njen sin godinama trpi nasilje u školi, toliko da je zadobio ozbiljnije povrede.

Ili kada je grupa učenika šestog razreda pretila svom vršnjaku da će ga izbosti nožem. Poznat je i slučaj da su dečaka u Batajnici vršnjaci vezali za koš, polivali crvenom bojom, šutirali i tukli.

Takođe, mediji su pisali i o slučaju u Leskovcu, kada 25 đaka nije išlo u školu u znak bojkota prema nasilnom učeniku. Ipak, najtragičniji je slučaj malog Alekse, koji je sebi oduzeo život 10. maja 2011.

BONUS VIDEO: JEZIVO! Eksperiment je pokazao da 15 od 17 dece odlazi sa potpunim neznancem, a ovo su načini na koje KIDNAPERI MAME DECU (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Odgovornost's picture

Odgovornost

Odgovornost snosi skola. Jedina stura greska je da skola nema redara ( ucitelja nastavnika).Da su oni bili u dvoristu to se nikad nebi dogodilo ( dzaba i dobro)

2 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd