fbpx
Skip to main content
vrtići

Vrtići prepuni, ali samo na papiru: Liste čekanja bile bi ukinute kada bi se rešila SAMO JEDNA STVAR!

Foto: Profimedia/ilustracija
Mesta ima za više od 10 hiljada mališana

U državne vrtiće je, u odnosu na 2014. godinu, upisano čak 10.000 mališana više.

"Navala" na predškolske ustanove počela je, posle smanjenja cene boravka sa 9.700 na 5.590 dinara, što govori da je finansijski momenat za roditelje veoma bitan. Tako je 2014. godine, na "gradskom spisku" bilo 49.226 dece, a trenutno ih je 59.548. Ipak, povećanje broja dece u vrtićima nije pratila i veća dolaznost mališana. Ako bi deca koja idu u vrtić samo "na papiru", ustupila mesto vršnjacima koji su ostali "ispod crte", liste čekanja bi bile potpuno ukinute.

Sudeći po podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, za poslednje četiri godine, najviše dece je redovno išlo u obdanište 2015. Tada je, dolaznost iznosila, u proseku, 62,4 odsto. Statističari su izračunali i da je u poslednjih devet godina vrtić redovno pohađalo tek nešto više od polovine upisanih, odnosno 59,6 odsto njih. Ta brojka se, tokom leta, smanjuje, pa je u junu u beogradskim vrtićima boravilo tek nešto više od polovine upisane dece, moglo bi se reći svako drugo. Zabeležena je prosečna prisutnost od samo 57,54 odsto.

Mame i tate koje imaju "baka servis" ili nekog drugog da čuva decu, upisom u vrtić samo čuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad u obdaništu. Tako, deca koja su upisana, a ne idu u vrtić, samo zauzimaju mesto nekom mališanu, koga zaista nema ko da čuva, ali nije primljen u obdanište. Iako su kapaciteti "na papiru" popunjeni, praktično u obdaništima ima mesto za više od 10.000 najmlađih. Nadležni u Sekretarijatu su upoznati sa ovim problemom, ali je teško naći rešenje, kako bi se prevazišla ova situacija.

vrtići
Foto: Profimedia/ilustracija

Sa druge strane, pojedini privatni vrtići u mesečnim izveštajima koje šalju Sekretarijatu navode da je dolaznost dece konstantno viša od 90 odsto, što je praktično nemoguće. Nadležni najavljuju oštriju kontrolu prisutnosti dece u privatnim vrtićima i kazne. Tako je odluka o subvencionisanju boravka u privatnim vrtićima za narednu godinu dopunjena odredbom da će privatni vrtići koji prikazuju netačne podatke o prisutnosti dece izgubiti pravo na dotiranje boravka mališana iz gradske kase.

Koliko mališana je ostalo neupisano, posle ovogodišnjeg konkursa, znaće se krajem septembra. Prema sadašnjim podacima, upisnicu nije dobilo 2.700 najmlađih, ali se očekuje da će ta brojka biti manja, pošto je deset predškolskih ustanova tražilo i dobilo odobrenje za proširenje kapaciteta za 20 odsto. Moguće je da, tokom leta, još neke zatraže dozvolu za dodatni upis.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd