fbpx
Skip to main content
korona virus

ZA 30 DANA POKREĆEMO PROIZVODNJU RUSKE VAKCINE? Stav lekara jasan - Srbija ispunjava sve potrebne uslove

Foto: SD/ilustracija
Ako Srbija prihvati da u saradnji sa Rusima ovde pravi njihovu vakcinu protiv korona virusa Sputnjik-V, već za 30 dana ili neki dan više mogla bi da pokrene serijsku proizvodnju.

Ovo poručuje doktorka Ana Gligić, naš čuveni virusolog svetskog glasa koja je pobedila variolu veru u našoj zemlji. Kako kaže, Srbija ima sve potrebne kapacitete i što je najvažnije, stručnjake za masovnu izradu vakcina na Instituta za virusologiju, serume i vakcine "Torlak".

Dr Ristić objašnjava: U kakvoj vezi su creva i imunitet i kako da sprečimo infekciju

Dr Ristić objašnjava: U kakvoj vezi su creva i imunitet i kako da sprečimo infekciju

U PONEDELJAK POČINJE ZIMA: Na nebu gledajte prizor kakvog neće biti narednih ŠEST decenija!

U PONEDELJAK POČINJE ZIMA: Na nebu gledajte prizor kakvog neće biti narednih ŠEST decenija!

"ZA SAMO 14 DINARA SEBI MOŽETE SPASITI ŽIVOT" Hrabra Đurđina uputila je svima savet za borbu protiv raka (VIDEO)

"ZA SAMO 14 DINARA SEBI MOŽETE SPASITI ŽIVOT" Hrabra Đurđina uputila je svima savet za borbu protiv raka (VIDEO)

Sjajni i Kinezi

- Pre svega, potrebno je da država definiše da li to želi i shodno tome da usvoji strategiju. Potom se bira troje virusologa koji se na mesec dana šalju na edukaciju u Rusiju, a zatim se uz podršku troje ruskih stručnjaka koji bi došli u našu zemlju i naravno, potreban materijal započinje s proizvodnjom - objasnila je dr Gligić. Količina vakcine koju bi Srbija mogla da proizvodi meri se u milionima komada i zavisi od sirovina i potreba.

- Za tačne kapacitete "Torlaka" morate da pitate direktorku ovog instituta, ali iz ranijeg iskustva znam da bismo mogli ne samo da izrađujemo vakcinu za potrebe naših građana već i za izvoz. Nijedna država, pa ni naša, ne započinje proizvodnju vakcina samo za sopstvene potrebe jer je to neisplativo, već da bi izvozila i zaradila - dodaje naša sagovornica i podseća da smo nekada "Torlakovu" polio vakcinu izvozili u 30 zemalja sveta.

Dr Gligić je govorila i o kineskim vakcinama.

Ana Gligić
Foto: YoutubePrintscreen/RAS televizija

Ural još bolji

- Ljudi su nepoverljivi prema kineskim vakcinama, ali ja sam bila u njihovom istraživačkom centru i mogu samo reći da su među najboljima na svetu - rekla je dr Gligić.

Na pitanje s problemima s transportom i čuvanjem "Fajzerove" vakcine, koja mora da bude na minus 70 stepeni, ona je naglasila da postoji i druga važna činjenica.

- Osnovno pravilo kod ovakvih vakcina jeste da se pacijentu mora ubrizgati najkasnije pola sata nakon otvaranja bočice, u protivnom, vakcina gubi svojstva. To ne znači da ova vakcina nije sigurna, prosto je tako dizajnirana - pojasnila je dr Gligić.

- Iako su već patentirali nekoliko vakcina protiv COVID-19. Rusi nastavljaju s istraživanjem. kako sam pročitala u stručnoj literaturi, oni su na dobrom putu da naprave vakcinu Ural, koja bi štitila ljude protiv svih korona virusa, što bi bilo revoluciono otkriće - zaključila je dr Gligić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd