fbpx
Skip to main content
Srpska zastava

Za nas carinski rat nije ništa novo! Srbija je u trgovinskom sukobu OBORILA NA PLEĆA silu kojoj Albanci nisu ni do kolena

Foto: Profimedia/ilustracija
Sulude takse od 100 odsto na uvoz srpske robe, koje je prošle nedelje nametnula lažna država Kosovo, nije prvi trgovinski sukob koji bije Srbija!

Pre stotinu i više godina Srbije je vodila Carinski rat protiv Austrougarske monarhije, koja je početkom 20. veka, naglasimo to posebno, nesumnjivo bila jedna od najmoćnijih svetskih sila. 

Vladajuća klika iz Beča nastojala je još od Berlinskog kongresa da u korenu spreči svaki pokušaj Srbije da se oslobodi ekonomske podređenosti. Srbija zbog svog zavisnog položaja u odnosu na moćnog suseda nije mogla da modernizuje privredu, teško je uspevala da prodaje svoje proizvode na drugim tržištima, ali ni da nabavi oružje za vojsku. 

SRPSKI GLAS DALEKO SE ČUJE! Ponos Srba na UNESKOVOJ LISTI: Nakon KOLA i SLAVE, upisano i PEVANJE UZ GUSLE! (FOTO)

Carinskom ratu neposredno je kumovao trgovinski sporazum Srbije i Bugarske, potpisan avgusta 1905, koji je Beč doživeo kao pretnju po svoje interese. 

Odgovor na srpsko-bugarski sporazum je bio munjevit.

29. NOVEMBAR: Dan kada je rođena Jugoslavija!

Austrougarska je već 12. januara 1906. godine, nakon neuspešnih pregovora da odgovori Srbiju,  pribegla svom već dobro oprobanom receptu. Momentalno je zabranila uvoz i promet srpske stoke, živine, poljoprivrednih proizvoda… Tada je to bio tipičan vid pritiska velikih imperijalističkih država prema manjim i nerazvijenim zemljama.

Srbi
Pre sto godina smo pobedili silu kojoj Albanci nisu ni do kolena
Tanjug/​Sava Radovanović

Beč je smatrao da će Srbija brzo kapitulirati, jer je nerazvijena i ekonomski slabašna Kraljevina u tom momentu čak četiri petine svojih proizvoda izvozila na tržište Austrougarske. 

No, Srbija je već narednih dana, skroz neočekivano, odgovorila istim merama. Uvela je potpuno nove i maksimalno povećala stare carinske takse na uvoz robe iz Austrougarske, pre svega šećera, špiritusa, a kasnije i drugih monopolskih proizvoda koji su dolazili iz moćne monarhije.

Tako je počeo petogodišnji trgovinski sukob koji je u narodu ostao zapamćen kao svinjski rat.

LED je OKOVAO VAŠ AUTO i NE ZNATE ŠTA DA RADITE: Evo kako da IZBEGNETE JUTARNJE SNEŽNE MUKE!

A ko je iz Carinskog rata izašao kao pobednik? Podaci govore za sebe.

Srbija je najpre izdvojila pola miliona dinara za iznalaženje novih tržišta. Novi partneri su pronađeni širom Evrope i sveta tako da je za svega tri godine znatno povećan obim spoljne trgovine i broj spoljnotrgovinskih partnera. Svaka sledeće godina je bila uspešnija od prethodne! Cene naše robe su skočile i trgovina je krenula svojim normalnim tokom.

U Srbiji se na sahranama JEDE I PIJE: Evo odakle potiče ovaj bizarni običaj i ŠTA ZNAČI!

Uoči svinjskog rata, primera radi, više od 80 odsto srpske spoljne trgovine išlo je preko Austrougarske, a već 1910. godine taj udeo je pao ispod 30 odsto.

A novi trgovinski ugovor Srbije i Austrougarske potpisan je 9. januara 1911. i to po daleko povoljnijim i pravednijim uslovima za Beograd.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd