fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Zapalio sveću u Briselu, pa kolege poslužio LjILjINIM pitama! Domaćica otkrila detalje Vučićeve slavske trpeze (FOTO)

Foto: Pres služba predsednika Srbije
Posne pite savetnice u misiji Srbije pri EU Ljiljane Jevtović zasenile su meni na diplomatskom ručku kod visoke predstavnice Federike Mogerini

Razjedinjeni po mnogim pitanjima, lideri iz regiona Zapadnog Balkana, koji su se okupili oko radne trpeze, složili su se sigurno bar u jednom - oko ukusa Ljiljinih pita.

Njima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počastio i iznenadio kolege povodom svoje slave Svetog Nikole, koju je proslavio radno, u Briselu. Službenicu naše misije Vučić je javno, pred kamerama, pohvalio za njene kulinarske veštine.

Vučić čestitao slavu Srbima, a onda ispričao anegdotu iz Brisela koja je nasmejala sve (FOTO)

- Htela sam nešto da pripremim za ovaj dan i iskreno sam vrlo počastvovana što je predsednik posvetio pažnju tome, što zaista ceni svaki trud i rad, makar to bila i ovakva sitnica. Srećna sam, nisam to očekivala - kaže Ljiljana Jevtović.

Ona skromno ističe da je reč o specijalitetima koji se spremaju u svakoj srpskoj kući koja drži do običaja.

- To su pite od razvijenih kora, koje spremam i za svoju porodicu, naročito u danima koji su važni za nas i našu tradiciju. Nije to ništa posebno, ali pripada onome što ipak obeležava našu karakterističnu kulinarsku baštinu - ističe Ljiljana.

Iako je, kako kaže, reč o "sitnici", nije to bio baš jednostavan posao. Trebalo je vremena i truda da se sve uradi tako da dostojno reprezentuje tradiciju na veliki srpski praznik kod lidera iz celog našeg regiona. Ne prave se pite za predsednike i premijere svakoga dana.

- Istina, procedura pripreme nije baš brza. Razvijaju se kore, mora da se sačeka, a sve se radi po starim receptima iz kuhinja naših majki i baka. Ali, ništa nije teško kada su oni kojima je to namenjeno zadovoljni - poručuje sagovornica.

Ljiljana otkriva da ju je majka naučila kulinarskim veštinama koje se po običaju u našim porodicama prenose s generacije na generaciju.

Ovako je predsednik Vučić obeležio krsnu slavu u pravoslavnoj crkvi u Briselu (FOTO)

- Zaista uživam u tome - ističe.

Kao što priliči ovom danu, pite su bile posne. Predsedniku Vučiću su se, kako je rekao, naročito dopale one s krompirom, a drugima pre svega s pečurkama.

Pite za Brisel
Pite poslužene u Briselu
Foto: Predsedništvo Srbije

- Jedna je bila s krompirom, prazilukom, crnim i crvenim lukom, a druga od bukovača, s prazilukom i pirinčem - otkriva Ljiljana sastojke za specijalitete koji lidere regiona nisu ostavili ravnodušnim.

Predsednik Srbije na radni ručak kod Mogerini doneo posne pite! Poslužio ih sve za svoju krsnu slavu Svetog Nikolu (FOTO)

Važno je da je napravljeno s ljubavu, a onda je svejedno da li u tome uživaju ukućani, gosti ili državni i regionalni zvaničnici.

Sveća za slavu, pa posluženje

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zakazala je radni ručak u Briselu baš na Nikoljdan, a, osim Vučića, na skup su došli i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, prvi čovek Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijer BiH Deniz Zvizdić i premijer Makedonije Zoran Zaev.

Pre nego što je Mogerinijevu i lidere Zapadnog Balkana počastio Ljiljinim pitama, Vučić je u jednoj crkvi u Briselu zapalio sveću i time simbolično obeležio svoju krsnu slavu. Svi su ocenili da je atmosfera na sastanku, na kojoj su razmatrane veoma važne teme, bila otvorena.

JEZIVI SNIMAK NESREĆE KOD NIŠA: Autobus prepolovljen, voz iskočio iz šina, među mrtvima I DETE

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
4 Beograd