Utorak 19. mar 2024.
Žarko Laušević

"KRVAVA NOĆ" ŽARKA LAUŠEVIĆA: Ovako je pre 28 godina oduzeo dva mlada života i totalno promenio svoj

Foto: Printscreen Youtube/PRVA
Ta noć okrenula je život za 180 stepeni slavnom glumcu. Upravo o njoj pisao je u svojoj najpoznatijoj knjizi “Godina prođe, dan nikad”.

U kobnoj noći između 30. i 31. jula 1993. godine, poznati glumac Žarko Laušević je tokom incidenta u podgoričkom kafiću ubio Radovana Vučinića (19), i Dragora Pejovića (20), dok je ranio Andriju Kažića.

BOG NA NEBU, NA ZEMLJI KUM: Da li kumstvo sme da se odbije? Sveštenik odgovorio na pitanje koje muči Srbe

BOG NA NEBU, NA ZEMLJI KUM: Da li kumstvo sme da se odbije? Sveštenik odgovorio na pitanje koje muči Srbe

RASPRAVA KOJOJ SE NIKO NIJE NADAO - OBRAČUN SRBA I HRVATA: Tvit profesora zapalio korisnike iz regiona! (FOTO)

RASPRAVA KOJOJ SE NIKO NIJE NADAO - OBRAČUN SRBA I HRVATA: Tvit profesora zapalio korisnike iz regiona! (FOTO)

INSOMNIJE I NESANICE IMA SVAKI TREĆI ČOVEK U SRBIJI: Ovo su najčešći razlozi buđenja usred noći

INSOMNIJE I NESANICE IMA SVAKI TREĆI ČOVEK U SRBIJI: Ovo su najčešći razlozi buđenja usred noći

Bio je ovo slučaj koji je podelio Jugoslaviju, a incident su pratile brojne afere, poput nepouzdanog uviđaja, višestrukog suđenja, kao i pomilovanja za ovaj zločin.

Šta se desilo u kafiću?

Prema jednoj verziji, u lokalu su za stolom sedela dva momka, koja su glasnije pričala, a prišao im je tada 33-godišnji glumac, u jeku popularnosti, i “zamolio” ih da se utišaju. Izbio je incident, a Laušević je tom prilikom ispalio ceo šaržer, ubivši dva momka i ranivši trećeg.

Suđenje

Zbog dvostrukog ubistva osuđen je na 15 godina zatvora, ali mu je presuda 1998. preinačena na svega četiri godine. Budući da je u tom trenutku već bio odležao šest meseci više nego što je osuđen, pušten je na slobodu, posle čega je ubrzo otišao u Njujork. 

Vrhovni sud Crne Gore ga je u ponovnom suđenju osudio na 13 godina zatvora, te je raspisana poternica za njim. Do njegovog ponovnog hapšenja nije došlo, a 2011. godine ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao, te mu je uručen i naš pasoš. 

Toma Fila i Vojislav Šešelj

Advokat Lauševića bio je jedan od najpoznatijih pravnika na ovim prostorima, Toma Fila, koji je govorio o nepravilnostima tokom uviđaja, kao i pokušaju montiranja procesa. Fila je poricao jednu od verzija u kojoj je glumac posle ubistva izašao napolje, krenuo da puca u vazduh upitavši "Ima li još koga da ubijem".

toma-fila
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Sa druge strane, Vojislav Šešelj je tokom svojih odbrana u Hagu govorio o ovom slučaju, napadajući Lauševića i njegovog brata, karakterišući ih kao siledžije.

Ogorčenost i praštanje

Porodice stradalih nisu se mnogo oglašavali u medijima od te kobne noći. Bili su saglasni u konstataciji da je četiri godine premalo za takav zločin, kao i da su razočarani činjenicom da je pomilovan. 

Jedini preživeli od ljudi u koje je glumac ispalio metak, Andrija Kažić poručio je da je Lauševiču sve oprostio.

Laušević danas

Ta noć promenila je život slavnom glumcu. Upravo o njoj pisao je u svojoj najpoznatijoj knjizi “Godina prođe, dan nikad”.

Početkom devedesetih, Laušević je bio jedan od najpopularnijih umetnika Jugoslavije, a slavu mu je donela uloga Miloša Obilića u filmu Boj na Kosovu.

Kalkanski krugovi
Foto: Printscreen Youtube/RTS Predstavlja

Posle odsluženja kazne glumio je u filmu Nož, a po povratku u Srbiju postao je veoma tražen. Oživeo je lik princa Đorđa Karađorđevića u seriji Senke nad Balkanom, a publiku je fascinirao maestralnom glumom u Kalkanskim krugovima. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd