fbpx
Skip to main content
božić

ZAŠTO GRCI SLAVE BOŽIĆ DANAS? Za to je zaslužan jedan - Srbin (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock
Grčka pravoslavna crkva koristi novojulijanski kalendar koji je delo srpskog naučnika Milutina Milankovića

Grčka pravoslavna crkva danas slavi Božić, dan Hristovog rođenja. Često se čuje da sestrinska crkva Srpskoj pravoslavnoj crkvi koristi tzv. katolički kalendar ili gregorijanski.

Međutim, Grci koriste zapravo revidirani julijanski kalendar koji je najprecizniji na svetu, a njega je napravio jedan Srbin - naučnik Milutin Milanković.

SVETI SPIRIDON "ČUDOTVORAC": Ako vas danas neko zamoli za pomoć, NIKAKO NE SMETE DA GA ODBIJETE! (VIDEO)

SVETI SPIRIDON "ČUDOTVORAC": Ako vas danas neko zamoli za pomoć, NIKAKO NE SMETE DA GA ODBIJETE! (VIDEO)

PRIPADNICI KATOLIČKE VERE DANAS SLAVE BOŽIĆ: Koji su običaji i tradicije na ovaj dan?

PRIPADNICI KATOLIČKE VERE DANAS SLAVE BOŽIĆ: Koji su običaji i tradicije na ovaj dan?

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Na dnevnom redu razmatranje novih mera za vikend i predstojeće praznike

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Na dnevnom redu razmatranje novih mera za vikend i predstojeće praznike

Julijanski kalendar uveden je 46. godine pre nove ere po nalogu Julija Cezara i zamenio je dotadašnji rimski kalendar. Kalendar je bio neprecizan, računao je godine od osnivanja Rima (753 godine p.n.e) i na svakih 128 godina bi se kalendaru morao uvesti još jedan dan. Da bi tu grešku smanjili, Rimljani su koristili prestupne godine.

Korišćen je na teritorijama pod vlašću Rima, većem delu Evrope i evropskim kolonijama, sve dok nije zamenjen novim gregorijanskim kalendarom 1582. godine. Tada je, na predlog pape Grgura, uveden novi kalendar koji je počeo da broji godine od rođenja Hrista i do danas je ostao najkorišćeniji kalendar na svetu. To je kalendar koji i mi sami koristimo u svetovnom životu.

Gregorijanski kalendar je daleko precizniji - izbačen je određen broj dana iz julijanskog kalendara i na taj način se uskladio sa tzv. tropskom godinom odnosno godišnjim dobima. Na svakih 400 godina izbačene su tri julijanske prestupne godine. Zvuči komplikovano? I jeste. Zato je Milutin Milanković ovo rešio neverovatnom preciznošću!

Milutin Milanković
Milutin Milanković
Foto: Wikipedia
Milutin Milanković izračunao najprecizniji kalendar na svetu

Srpski naučnik Milutin Milanković, Srbin rođen na području današnje Hrvatske u Dalju, izračunao je najprecizniji kalendar na svetu koji se naziva novojulijanskim kalendarom ili Meletijinim. On je smanjio dotadašnju razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara koja je iznosila (i još uvek iznosi) 13 dana, čime je kalendar doveden na isti datum kao gregorijanski.

Kašnjenje Milankovićevog kalendara u odnosu na godišnja doba iznosi svega 2,75 sekundi. Poređenja radi, gregorijanski kalendar kasni 26,75 sekundi godišnje dok julijanski kasni čak 11 minuta i 14,75 sekundi godišnje. Kalendar ima potpunu preciznost do 2800. godine!

 

Milutin Milanković, profesor nebeske mehanike na Univerzitetu u Beogradu, 1923. godine predstavio je vaseljenskom patrijarhu Meletiju IV na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu svoj revidirani julijanski kalendar.  Kalendar je usvojen ali ga Srpska pravoslavna crkva nije prihvatila kao i neke druge pravoslavne crkve.

Milanković je zapisao da je Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve zapravo usvojio njegov kalendar ali je te iste godine u Sremskim Karlovcima donesena odluka da se samo sprovođenje kalendara kao zvaničnog odloži do trenutka dok ga ne prihvate sve pravoslavne crkve.

Kalendar su do danas prihvatile grčka, rumunska, carigradska i aleksandrijska crkva. I zato je danas u pravoslavnoj Grčkoj, u kojoj je 99 odsto vernika pravoslavne vere, Božić.

2000 dinara
lik Milutina Milankovića na novčanici od 2.000 dinara
Foto: SD/Ilustracija

 

Ko je bio Milutin Milanković?

Milutin Milanković je bio srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer i doktor tehnoloških nauka. Objasnio je dugoročne promene klime na Zemlji poznatije kao "Milankovićevi ciklusi" koji razjašnjavaju postojanje ledenih doba u prošlosti i predviđaju kako će klima izgledati u budućnosti. U naučnom svetu poznat je i po delu "Kanon osunčavanja Zemlje" u kojm je naučno objasnio klime svih planeta Sunčevog sistema.

Milutin Milanković (28. maj 1879 – 12. decembar 1958.) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehnoloških nauka i profesor na univerzitetu. Njegov prvi doprinos nauci jeste delo Kanon osunčavanja Zemlje koje opisuje klime svih planeta Sunčevog sistema.

Njegov lik se nalazi na novčanici od 2.000 dinara.

Milutin Milanković je prema statističkim podacima najcitiraniji naučnik svih vremena. Umro je 1958. godine u Beogradu, a sahranjen u rodnom Dalju.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
-1 Beograd