fbpx
Skip to main content
Vuk Karadžić

ZAŠTO JE BITNO PISATI ĆIRILICOM? Razlozi zbog kojih se moramo vratiti našem pismu!

Foto: Profimedia
Postoji stotinu razloga zbog kojih bi Srbi trebalo da pišu ćirilicom, a ne latinicom, što ne znači da je ne treba znati, ali je nikako ne treba smatrati svojim glavnim pismom.

Ukoliko ćirilica nije vaše prioritetno pismo i ne koristite je, trebalo bi da počnete što pre, a razloga za to ima na pretek. 

Ćirilica je pismo koje je zasnovano na prethodnom "slavenosrpskom" pismu po principu "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano". 

SRBIN MEĐU OVOGODIŠNJIM NOBELOVCIMA: Nenad Grković dobitnik priznanja

SRBIN MEĐU OVOGODIŠNJIM NOBELOVCIMA: Nenad Grković dobitnik priznanja

ZNATE LI ZAŠTO JE SRBIN VUK? Ova životinja je predstavnik srpskog naroda, a ima veze sa NAŠIM POREKLOM

ZNATE LI ZAŠTO JE SRBIN VUK? Ova životinja je predstavnik srpskog naroda, a ima veze sa NAŠIM POREKLOM

STIGLE LEPE VESTI: Proglašena nova značajna područja za ptice u Srbiji

STIGLE LEPE VESTI: Proglašena nova značajna područja za ptice u Srbiji

Srpsku ćirilicu je uobličio i adaptirao još 1811. godine lingvista Vuk Stefanović Karadžić. Pravopis srpskog jezika određuje ćirilicu kao primarno pismo. U tekstu vam donosimo razloge zbog čega bi trebalo koristiti ćirilicu kao primarno pismo. U suprotnom, uslediće mu izumiranje.

Ćirilica je pre svega odraz srpskog nacionalnog identiteta i simbol. Iako je u Srbiji zvanično pismo, upotreba ćirilice je veoma nisko u procentima među srpskim stanovništvom.

Ćirilica
Foto: Profimedia/ilustracija
Istraživanja još iz 2014. godine su poražavajuća

Naime, latinica preovladava sa svojih 47% onih koji koriste ovo pismo kao primarno. U odnosu na svega 36%  onih kod kojih je ćirilica prioritet. Narod koji napusti svoj jezik i pismo, veru, kulturu i tradiciju prestaje postojati i pretapa se u neki drugi narod. 

Postoji stotinu razloga zbog kojih bi Srbi trebalo da pišu ćirilicom, a ne latinicom, što ne znači da je ne treba znati, ali je nikako ne treba smatrati svojim glavnim pismom. Ćirilično pismo je pre svega estetski prijemčivije i lepše, za razliku od latinice.

Staroslovensko pismo je jedna vrsta veroispovesti. Stoga je svaka upotreba ćirilice u osnovi potvrda verovanja u duhovni značaj pisanja.

Verski - Pismo pravoslavnih Slovena kao što su: Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Bugari, Makedonci i Srbi se služe ćirilocom, a katolički Sloveni: Poljaci, Česi, Slovaci, Slovenci i Hrvati pišu latinicom.

Sa pravne strane u ustavu Republike Srbije napominje se da su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji "srpski jezik i ćiriličko pismo". Ova ustavna odredba je obavezujuća za sve.

I danas je ćirilica isključivo pismo Pravoslavne crkve. Isključivo korišćenje ćirilice povezuje nas - makar i nesvesno - sa pravoslavnom etikom.

Vukova ćirilica je svojevrsan srpski brend, nešto što odlikuje samo srpski narod i po tome je jedinstven. Upotreba ćirilice je neka vrsta nacionalnog obeležja nas Srba. Ona je mera našeg identiteta, integriteta i suveriniteta. Slaba upotreba ćiriličnog pisma svedoči o niskoj svesti srpske nacionalnosti i srpske države.

Drugi narodi, koji su pitanje pisma rešili na jedini prirodan način - na način jednoazbučja, mogu svoju snagu da upotrebe na druge kulturno - jezičke delatnosti. Mi smo, nažalost, u situaciji kada se još bavimo sa najelementarnijim pitanjem - pitanjem pisma. Socijalnu koheziju i kulturni napredak ostvarilo bi ćiriličko jednoazbučje.

Srbija je među retkim zemljama u svetu u kojima vlada dvoazbučje.  Dvoazbučje negativno deluje i na pisce koji takođe stalno moraju da se dvoume na kom pismu da pišu što zadaje velike muke takođe i izdavačkim kućama. Uvođenjem ćiriličkog jednoazbučja uklonila bi se ta nepotrebna kolebanja.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd