fbpx
Skip to main content
beba

Potpuno ludi srpski običaji: Zašto se u prvu posetu novorođenčetu nosi PILE SA GLAVOM i OKRUGLA TORTA?

Foto: Profimedia
Rođenje deteta je najlepši i najradosniji događaj u životu svakog čoveka.

Upravo zbog toga mnogi roditelji, a i njihovi bliski prijatelji i rodbina trude se da sve običaje ispoštuju, da paze kako beba provodi svoje prve dane kada stigne kući i jednostavno ne žele ništa da pogreše, jer za tako malo biće, koje tek počinje život i koje nije svesno ničega, upravo su jedino oni odgovorni.

OTKAZ U PROGRAMU UŽIVO: Novinar srpske televizije burno se rastao sa gledaocima i produkcijom (VIDEO)

OTKAZ U PROGRAMU UŽIVO: Novinar srpske televizije burno se rastao sa gledaocima i produkcijom (VIDEO)

VIOLONČELO OD VOJNOG KANISTERA I ŠLEMA! Vajar Nikola pravi instrumente od oružja i druge vojne opreme (FOTO)

VIOLONČELO OD VOJNOG KANISTERA I ŠLEMA! Vajar Nikola pravi instrumente od oružja i druge vojne opreme (FOTO)

ČIJI LIK SE NALAZI NA NOVČANICI OD 5.000 DINARA? Moćni naučnik i političar čije ime nosi i jedan plato u Beogradu

ČIJI LIK SE NALAZI NA NOVČANICI OD 5.000 DINARA? Moćni naučnik i političar čije ime nosi i jedan plato u Beogradu

Da ne biste nešto pogrešili, možda je najbolje da pročitate neke običaje koji se i danas praktikuju u Srbiji i budete sigurni da ste sve uradili kako dolikuje.

Dok se u nekim zemljama rođenje deteta slavi i pre samog njenog doslaka na svet kod nas se za proslavu ipak čeka posle rođenja.

Tada je običaj da se ide na tzv. „babine“ koji podrazumeva posetu rodbine i komšija bebi i porodilji prvih dana nakon rođenja.

Naziv „babine” dolazi od darova koji se nose detetu i babi (porodilji). Ovaj običaj ne traje isto u svim krajevima zemlje, pa negde važe tri, sedam ili do 40 dana, što je redak slučaj.

Porodilju za to vreme treba čuvati od zlih duhova koji obitavaju oko kuće. Babine označavaju i period koji trudnica treba da provede u krevetu i da se suzdržava od teških poslova.

Verovanja

Tih dana porodilja i beba ne bi trebalo da ostanu van kuće kada pada mrak. Čim se beba rodi, oko ruke ili noge vezuje se crven končić, koji bebu štiti od uroka. U posetu bebi i porodilji ne ide se sredom, petkom ili dok traje post, a verovanje kaže da nije dobro ići ni uveče.

Kako kažu stari običaji, u prvu posetu bebi i porodilji treba poneti pitu, pile sa glavom, pogaču preko koje treba staviti crni luk i malo soli, vino i rakiju.

Novopečena mama mora obavezno da uzme po parče svega što joj se donese i da popije gutljaj vina ili rakije. Prvo uzima malo pogače, zatim pite, krilo od kokoške i na kraju gutljaj pića.

blizanci
blizanci
Foto: Profimedia

Obavezno pile sa glavom

U Šumadiji se nosi pile koje obavezno ima i glavu, kako dete ne bi jurcalo kroz život „kao bez glave”. Za vreme posta, alternativa je posna punjena paprika, ali nikako riba. Kako kažu naši stari, riba ne govori, pa se veruje da bi onda i dete ćutalo „k’o riba” i možda ne bi ni progovorilo.

Pita da se momci i devojke raspituju za njih

Pita sa sirom se prema starom običaju nosi kako bi se devojke, ako se rodilo muško, raspitivale za njega, i obrnuto – ako se rodila devojčica, da bude popularna među momcima. U vreme posta, na babine se nosi pita sa jabukama.

Okrugla torta

Kod novorođene bebe ne treba ići bez okrugle torte. Oni koji duboko veruju u ove običaje, smatraju da će, ako donesete kockastu tortu umesto okrugle, život deteta biti „na ćošak”.

slava
Foto: Profimedia/ilustracija

Pogaču lome deca

Pogaču na babine trebalo bi da pripremi neko od bližnjih, majka, sestra, svekrva… Pogača se uglavnom lomi sa decom ili sa nekim ko nije oženjen. Ta ista osoba trebalo bi i da zagrize pogaču, pa ako je dečak zagrizao, druga beba će biti muško, a ako je devojčica, ona će biti žensko. Zagriženi komad ostaje u bebinoj kolevci narednih 40 dana.

Zašto žena koja ima menstruaciju ne bi trebalo da poseti novorođenče? 

Zbog toga majka može ostati bez mleka i dete se može osuti po čitavom telu. Međutim, ako drugog izbora nema, onda žena na vratima mora reći da ima menstruaciju i tada se ništa od navedenog neće dogoditi. Ukoliko gosti donesu mleko, majka ga mora prosuti sebi po grudima da bi joj mleko nadošlo.

Beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Novac treba nameniti za nešto

Bebama se u prvu posetu nosi srebrni novac, kapica, košuljica, čarape i maramica. Kako kaže običaj, novac se detetu stavlja na čelu za sreću i zdravlje, ili ispod glave, u kolevku. Pre toga novac treba nameniti, pa se tako kaže „da kupi knjigu kako bi bio učen” ili „olovku da bi bio pisar”. Ovaj običaj održao se do danas, pa mnogi koji dolaze da vide bebu donose pare, s tim što kažu da roditelji kupe bebi šta joj treba.

Ženskom detetu se poklanja zlato da bi jednoga dana imalo za miraz, dok se muškom stavlja novac pod jastuk. Danas se uglavnom praktikuje davanje novca, bez obzira na pol, ali se zadržao deo običaja da se uz darivanje odredi i namena. 
Tradicija poklanjanja crvenog konca je ostala do danas, a simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Uglavnom se uz poklon ostavlja u krevetac uz reči: „Ovaj konac stavljam bebi pod jastuk da bi lepo spavala.“

Prvo kupanje

Nekada se verovalo da će dete ako se prvi put okupa vodom u kojoj su ili kuvana jaja ili razbijena živa jaja biti dobrog zdravlja. Ovaj običaj i danas praktikuju mnoge majke.
Nikako sa zavezanom torbom

Još jedno verovanje kaže da se tog dana u posetu ne ide sa zatvorenom ili zavezanom torbom, već je treba širom otvoriti. Zavezana torba znači da će i dete biti „zapetljano”, tačnije, teško će progovoriti, ali tog dana žene ne bi trebalo ni da pletu, da dete ne bi bilo brbljivo.

OPERISANI NOS Milice Todorović izazvao masovne reakcije: "Nisi više ista žena!"

OPERISANI NOS Milice Todorović izazvao masovne reakcije: "Nisi više ista žena!"

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd