Skip to main content
Božić

Zašto za Mali Božić treba jesti praseću glavu, poparu i vasilicu: Današnji praznik zahteva POSEBNE OBIČAJE!

Tanjug/​Dimitrije Goll
Za Mali Božić, koji se proslavlja danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje

Za Mali Božić, koji se proslavlja danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića.

Danas slavimo MALI BOŽIĆ, ali i SVETOG VASILIJA: Pripremite CIPELE, jer ako ISPOŠTUJETE OBIČAJ stiže SREĆA!

Prasetina se jede za Božić, jer je ova životinja dinamična, te se smatra da će doneti sreću. Glava koja se ostavlja za srpsku Novu godinu, treba da se jede jer ona svojom njuškom rije zemlju napred, pa se veruje da će sreća ići napred.

Na današnji dan nikako ne sme da se jede meso od krave, jer je ta životinja mirna, a pileće ili kokošije meso se takođe ne jede, jer one riju zemlju ka nazad, pa će onda i sreća ići tim smerom ako se meso ovih životinja jede na današnji dan.

Nakon završenog ručka, bitno je da se kosti od pečenja odnesu i stave na mravinjak kako bi se po verovanju stoka množila kao mravi.

LEDENA KIŠA ujutru, a popodne - TEMPERATURNO IZNENAĐENJE: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas

Takođe se u nekim krajevima priprema i popara. Prema narodnom verovanju, žene treba da spreme vasilicu, odnosno obredni hleb Malog Božića, koji je dobio ime po svetom Vasiliju. U nekim delovima Srbije u njega stavljaju novčić.

Pored ovih postoje i drugi običaji, poput onog da na ovaj dan ne sme da se bije stoka jer će polomiti noge. Tokom današnjeg dana, ljudi ne treba da se svađaju jer će u suprotnom cele godine da ih "tera baksuz".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd