fbpx
Skip to main content
Beograd, Bombardovanje

ZASTRAŠUJUĆE! Poznato čime nas je NATO trovao: Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega (VIDEO)

Foto: Profimedia
Prethodne izveštaje UN vezane za bombardovanje 1999. godine stručna javnost više ne smatra relevantnim

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da će komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega, jer su tokom bombardovanja oslobađane i druge kancerogene materije.

Laketić je u jutarnjem Dnevniku RTS-a kazao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.

- Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica - najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut "Vinča".

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega - kazao je Laketić.

Srbija NA UDARU! Stižu nam KIŠE, OLUJNI VETROVI, ali posebno zabrinjava pojava NOVIH BOLESTI

On je podsetio da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

- Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena - rekao je Laketić.

On je naveo da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

Bombardovanje Beograda 1999
Foto: Profimedia

- Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za sanaciju životne sredine, prevenciju i rano lečenje bolesnika - ocenio je Laketić.

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja izneo je tvrdnju da će rezultati definitivno implicirati pravni i politički put.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

- Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim - naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd