fbpx
Skip to main content
Sahrana

"Žena mi je tražila POKROV pokojnika. Dao sam, a kad sam shvatio šta sam uradio, UHVATIO SAM SE ZA GLAVU"

Foto: Profimedia
Od časa kada neko premine i to se čuje u kraju, srpske vračare, od Subotice do Kosova, kreću u nabavku.

Sve u vezi s pokojnikom za njih ima značaj i služi za magiju - voda kojom je pokojnik kupan, njegova kosa, nokti, čak i pokrov. Tako je bilo pre 100 godina, tako je i danas, nažalost.

POTRESNI DETALJI NESTANKA DEVOJČICE (9) IZ SENTE: Erikin otac ispričao šta se tačno desilo sa detetom!

J. M. je mladi radnik pogrebnog preduzeća. Pomogao je vračari i ne sluteći šta je učinio.

SNEG PAO u Hrvatskoj! PADAVINE stižu u Srbiju: Evo kada ćemo videti PRVE PAHULJE

- Trebalo je pokojnika da prevezemo u selo u istočnoj Srbiji. Kada smo stigli, izneli smo sanduk i oni su tražili da ga otvorimo. Prišla mi je tiha ženica i zamolila me da joj dam deo pokrova. To je belo platno na kome pokojnik leži, koje vidi iz sanduka kada je otvoren.

sahrana
sahrana
Foto: Srbija Danas

- Pomislio sam da je ona neka rođaka preminulog, da želi to u znak sećanja, da je to možda neki običaj. Pitao sam je - koliko. Ona reče - koliko može. Dala mi je makaze i ja sam kradom odsekao poveći deo, koji se ne vidi. Tek kada sam sa kolegom seo u auto da se vratimo kući, on mi reče da sam vračari dao nešto što će ona koristiti za crnu magiju. Uhvatio sam se za glavu, mada u to ne verujem, svedoči mladi radnik pogrebnog preduzeća.

Njegov stariji kolega grobar ispričao je da se vračare utrkuju da dođu do takozvane mrtvačke vode, u istočnoj i zapadnoj Srbiji isto kao i u Šumadiji.

- Svi to vezuju za istočnu Srbiju, ali svuda toga ima. Zbog toga u mnogo kuća, gde pokojnik pre sahrane noć provodi u sanduku u svom domaćinstvu, neko bude zadužen da ga čuva - telo ali i tu vodu. Reč je o posudi koja, prema običajima, stoji pod nogama ispod sanduka preminulog, na podu. Kada pre sahranjivanja telo bude izneto iz kuće, jedna osoba zadužena je da vodu drži na oku, ne dozvoli da neko uzme i kap, a onda da posudu sa vodom iznese napolje, spusti i razbije.

Prema verovanju, u toj vodi je duh umrlog, a on ne treba da ostane u kući nego ode van nje, nađe mir. Posuda se razbija, vodu upije zemlja, a duša ode na onaj svet, objašnjava stari grobar.

Ako vračara ukrade "mrtvačku vodu", ukrala je i duh mrtvog, veruje se i danas, u 21. veku.

Stariji grobar kaže da je čuo da vračare ovu vodu hoće dobro da plate, a da je na jednoj sahrani umalo izbio incident kada je žena htela da uzme vodu, a nije bila zadužena za to. Grobar kaže da je čuo da vračare ovu vodu pokušavaju da pazare i od čistačica u bolnicama i mrtvačnicama po Srbiji.

Ono malo vračara koje su anonimno otkrivale za medije šta se čini sa ''mrtvačkom vodom'' rekle su da ona služi da bi se neka osoba ''osušila'', da bi trudnica izgubila dete ili da bi neko umro.

''Mrtvačku'' vodu prodaju klijentima koji žele i veruju da će nekome doći glave na ovaj način. Za to vračarama plaćaju i hiljadama evra! Na sličan način, kako se veruje, magovi koriste i kosu i nokte preminulih nad kojima izgovaraju svoje bajalice.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd