fbpx
Skip to main content
Zima

ZNA SE KAKVA NAS ZIMA ČEKA? Meteorolozi objasnili šta znači ako je za Mitrovdan sunčano i toplo!

Foto: Profimedia/ilustracija
Danas je Mitrovdan, a u narodu je uvreženo verovanje da od ovog praznika zavisi kakva će biti zima

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Dimitrija u narodu poznatog i kao Mitrovdan.

PREPOZNAT EKONOMSKI USPEH SRBIJE: Naša zemlja je lider u Evropi, a ohrabruje i prognoza Evropske komisije!

PREPOZNAT EKONOMSKI USPEH SRBIJE: Naša zemlja je lider u Evropi, a ohrabruje i prognoza Evropske komisije!

IMUNOLOZI RAZBILI ILUZIJE O KORONI: Važno je da primetite simptome virusa na vreme da biste spasli sebe i druge!

IMUNOLOZI RAZBILI ILUZIJE O KORONI: Važno je da primetite simptome virusa na vreme da biste spasli sebe i druge!

DANAS NAS OČEKUJE ZLATNA JESEN: Sledeće nedelje vremenski zaokret u većem delu Srbije

DANAS NAS OČEKUJE ZLATNA JESEN: Sledeće nedelje vremenski zaokret u većem delu Srbije

Postoji verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju, ali i da ovo nije praznik kada se primaju gosti.

Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

S obzirom da je danas lep i sunčan dan, jasno je da će, ako je verovati u ovo predskazanje, pred nama zima koju bi mnogi priželjkivali. To potvrđuju i meteorolozi.

Blaga zima pred nama

Sudeći prema njihovim najavama očekuje nas topla i nešto suvlja jesen, dok bi za razliku od prošle godine mogla da nas iznenadi oštrija zima.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić nedavno je otkrio da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, ali opet blaga u odnosu na zime koje pamtimo.

- Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizirali situaciju i usaglasili svoja očekivanja - kazao je Nikolić i dodao da će to usaglašavanje biti oko 20. novembra kada će se izaći sa dugoročnom prognozom za zimu.

I njegov kolega meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović objasnio je da sa verovatnoćom od 60 odsto može da se gledajući leto kaže kakva će biti zima.

- Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlja na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snega. Po tom nekom ritmu ponovljivosti, verovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snega. To je neka gruba procena - zaključio je Todorović u razgovoru za RTS.

"Veće šanse da zima da bude hladnija u odnosu na prosek"

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, toplo vreme nastavlja se i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januara bili blaži i nešto suvlji.

Iz RHMZ-a najavljuju umerene mrazeve u trećoj dekadi januara. Kada je reč o februaru i martu, srednje temperature biće malo iznad proseka, u martu biće više padavina.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-6 Beograd