fbpx
Skip to main content
Đavolja varoš

Znate li kako je nastala Đavolja varoš? (VIDEO)

Foto: Profimedia
O ovom lokalitetu ispričane su brojne legende, a jedna se prepričava vekovima unazad.

Đavolja varoš, jedan od spomenika prirode, nalazi se na jugu Srbije, na obroncima planine Radan. Čine je 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od dva do petnaest metara.

Ovo jedinstveno mesto nalazi se 27 kilometara južno od Kuršumlije, a 288 km od Beograda. Krase ga dva prirodna fenomena: zemljane figure i da izvora jako kisele vode.

 "Nekada davno ovde su živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio "đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima".

Iako se ova legenda prenosi sa kolena na koleno već nekoliko stoleća, naučnici imaju drugačije objašnjenje o nastanku atraktivnih reljefnih figura.

Prema njihovim rečima, stvaranje Đavolje varoši prouzrokovao je ne tako davno, čovek uništavajući šumu i otvarajući put za razorno dejstvo vodene erozije. Prvobitni agens u stvaranju zemljanih piramida bila je kiša i njeno spiranje. Pod udarom kišnih kapi dolazilo je do mehaničkog razaranja, a zatim rastvaranja i odnošenja glinenih delova iz površinskog sloja, pri čemu su se formirale minijaturne erozivne brazde.

Duž ovih brazdi dolazilo je do koncentrisanog slivanja i spiranja kišnice, kao i odnošenja sve većih količina rastresitog materijala. Materijal koji se nalazio ispod krupnih komada stena bio je zaštićen od ovih procesa, tako da su kameni blokovi postali “čuvari” zemljanih piramida omogućavajući njihovo sve dublje urezivanje u podlogu, odnosno povećanje njihove visine.

Lokalitet "Đavolja Varoš" je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
1 Beograd